joi, 12 iulie 2012

Despre mana-picior-gura

Ghici ghicitoarea mea! Ce sa fie, ce sa fieee? Un joc? Oooo pozitie (ca suna asa mai kinki)? Ooo injuratura? Nope. E o boala! Boala virala mana-picior-gura cauzata de virusuri ARN - numite enterovirusuri. Voi ati mai auzit de ea? Poate, daca aveti copii mici dusi in colectivitati. Se pare ca este epidemie, ne-au zis de la farmacie, din call-center, ne-a zis si medicul de garda la urgente pediatrice de la Regina Maria. Epidemie de maini, picioare si guri. :)

Pe "vremea noastra" probabil ca ne spuneau ca "are maica o spuzeala" sau ca avem febra de la dinti. Acum au un diagnostic si o denumire pompoasa pentru orice. Acum vreo doi ani am aflat ca exista si a 6 a boala a copilariei - Roseola. Si mai sunt inca vreo cateva boli din astea eruptive post moderniste. Noi aveam pojarel, pojar, varsat de vant si oreion. Cu astea ne indeletniceam. In vremea vaccinurilor si pentru durerea-de-unghie-de-deget-mic au aparut si toate bolile si bolisoarele astea. Intr-un fel e bine, pentru ca in anumite afectiuni de genul asta (cum e si scarlatina) este mai important sa stii ce sa NU faci, decat ce sa faci. De exemplu nu se administreaza antibiotice sau aspirina. Fiind boli virale normal ca nu reactioneaza la antibiotic, mai mult, pot aparea complicatii grave in caz de tratament administrat dupa ureche. Multe dintre bolile astea seamana intre ele, eruptiile sunt similare pentru ochiul necunoscator, deci duceti copilul la un medic sau chemati unul acasa pentru a pune un diagnostic precis. In alta ordine de idei eu nu o sa o vaccinez pentru rubeola, oreion, rujeola (ROR). Asa ca ar fi fost bine daca acum era rubeola de vina (asta a fost primul diagnostic, telefonic - altfel cum :)) ).


Pe scurt despre boala cu pricina ar fi asa:
"Boala mana-picior-gura este o infectie virala acuta care se prezinta ca o eruptie veziculara a tegumentului gurii. Poate implica de asemeni miinile, coapsele si/sau genitalia. Virusul coxsackie tip 16 este agentul etiologic implicat in majoritatea cazurilor, dar boala este asociata si cu virusul tip A5, A7, A9, A10, B5. Enterovirusul 71 a determinat epidemii ale acestei boli asociate cu implicarea neurologica.
Virusul coxsackie este un subgrup de enterovirusuri si membru al familiei Picornaviridae. Aceasta familie consta in virusuri mici, fara anvelopa cu ARN monocatenar. Infectia apare prin cale oral-fecala sau prin contact cu leziuni ale pielii si secretii orale. Viremia se dezvolta urmata de invazia pielii si a membranelor mucoase.

Tabloul clinic cuprinde leziuni maculare ale mucoasei orale, limbii si/sau palatului dur. Acestea progreseaza rapid la vezicule care erodeaza si devin inconjurate de halou eritematos. Leziunile pielii se dezvolta la 75% dintre pacienti. Boala determinata de enterovirusul EV-71 determina afectarea neurologica. Ulceratiile orale interfera cu aportul de lichide si cauzeaza deshidratare, complicatia cea mai intilnita a bolii"

Zic sa va povestesc si voua despre cum  a fost la noi, ca poate va loveste si s-ar putea sa nici nu stiti ce v-a lovit.
Istoria a fost asa:
- marti dimineata, Matilda prezenta mici bubite- ca o iritatie- in jurul gurii. Am sarit de fund in sus la maica-mea ca nu o sterge calumea la gurita si ca o lasa sa doarma cu suzeta. I-am zis sa o spele bine dupa masa, sa o usuce si sa o dea cu putin Triderm. Ok, zis si facut, iritatia s-a diminuat.

- marti seara vin de la munca si preiau copilul, vesel si pus pe sotii ca de obicei. La masa de seara observ mici bubulite pe talpi - aratau ca niste mici ciupituri sub pile, dese, piperate ca aspect. Ma uit si pe restul corpului, nu mai avea si altele. M-am gandit ca probabil i-au transpirat piciorusele in sandale si a facut o iritatie de la transpiratie. Luni seara a fost infernal afara, foarte umed, am venit fleasca. Marti seara nu am mai scos-o in parc. Starea copilului foarte buna, nicio alterare.

- marti seara la culcare - copilul suge cu greutate, inghite mai greu, respira mai pronuntat. Ma uit in gatul ei, nu era rosu, nasul nu era infundat, dau vina pe caldura.

- marti spre miercuri noapte ora 5,20 - copilul se trezeste si vine sa se culce langa mine, zic hopaaa are ceva, ea altfel doarme la celalalt capat, vine la mine doar cand are o neliniste. Se lipeste cu capul de mana mea, era cald, de obicei Matilda e rece noaptea. S-a dus naibi somnul, am stat si am pazit-o sa vad daca devine mai calda.

- miercuri dimineata - copilul frige. Ii iau temperatura (nu fara proteste) si avea 38 rectal. Ma gandesc ca e agitata din cauza protestelor si poate ca arata mai mult. O linistesc si-i iau iar temperatura, 37,8. Pentru un copil mic asta nu este temperatura ingrijoratoare si nu impune masuri antitermice. Bubitelele de pe talpi s-au extins pana la nivelul gleznei, inca nu am considerat ca sunt in legatura. Intram in "expectativa vigilenta" :), adica ii lasa maica-mii instructiunile cu ce sa faca in caz ca febra o ia razna, ii pun supozitoarele la indemana, telefoanele de la pediatru, call center Regina Maria, salvarea BGS - din astea de mama care trebuie sa plece de acasa si nu vrea sa innebuneasca pe parcurs.

- miercuri ziua - copilul e vesel si activ, mananca normal, cand bea apa pare sa inghita mai greu, febra ramane intre 37,8-38.

- miercuri ora 18,45 ajunga acasa - fi-mea isi manca iaurtul, mai bagase un somn si dupa masa. O vad dupa moaca ca nu-i chiar bine, privirea putin pierduta, cearcane, nu a chiuit ca de obicei cand ma vede. Pun mana pe ea, frige. Ma isterizez la maica-mea, de ce nu m-a sunat cand a vazut ca frige asa de rau. Cica abia se trezise din somn. Pun mana pe telefon si sun pediatra (o sunasem eu si de dimineata, dar avea telefonul inchis, il tine deschis doar in timpul orelor cand este la cabinet). Imi raspunde, ii era dor de noi :)), ii spun ca Matilda are febra fara alte simptome. Sa-i dau Panadol 6 ml la 6 ore. Sa iau si Nurofen pentru copii, sa-l am acolo si in caz ca febra nu cedeaza si trece de 39, sa-i dau Panadol alternativ cu Nurofen la 4 ore. Spune ca vine maine dimineata sa o consulte. O intind la farmacie si las copilul sa-si manance iaurtul.

- miercuri ora 19,30 - temperatura 39,2 - varam Panadolul pe gat. O iau sa o studiez si constat ca eruptia s-a intins pe tot corpul, este mai pronuntata pe labutele de la picioare si pe palmute, mai difuza pe coapse si torace. Mda, iar ma crizez la maica-mea, de ce nu a controlat copilul cu ochelarii pe nas? Sun iar medicul de familie, ii descriu situatia. Imi spune sa o fac pachet si sa ma duc cu ea la Victor Babes ca are rubeola. Daca are rubeola ce sens are sa ma duc cu ea la Victor Babes, sa-i ia sange si sa o schingiuie. Plus ca un spital de boli infectioase in aceeasi imagine cu copilul meu, nu bun.

Ma duc pana la baie sa-mi golesc intestinele si mintea :)). Ca na - copil bolnav, mama cum sa fie? Nu stiu daca este acelasi virus care s-a mutat si la mine, dar de 2 zile prezint disconfort general, stari de voma si alte manifestari din categoria asta. Baia e locul de meditatie, acolo se iau deciziile importante. Hotarasc deci ca nu ma duc cu Matilda la niciun Victor si mai ales la unu de-l cheama Babes. De ce naiba ii platesc abonament de sanatate privat, pentru situatii din astea. Sun in call-center, mi se da numarul de la urgente pediatrice din Dorobanti. Medicul era intr-o consultatie, mi se spune ca or sa revina in 10 minute. Au revenit, de garda e doctorita Luiza Bardi, ne cunoastem de la ecografii. Ii spun simptomele - febra, eruptia, cum sunt bubitele distribuite. Ma intreaba daca are si in palme, da, are. Concluzie, nu-i rubeola - e boala virala mana-picior-gura. Sa-i scad temperatura si sa o aduc sa o vada.

Mda, si acuuum. Prietenul care ma ajuta cu de toate nu e in oras, fratele din dotare e la emisiunea de la Activ FM, io n-am permis, masina mea e parcata la prietenul care ma ajuta.... cu taxiul pe caldura si zapuseala asta, nu. Mai ales ca boala cu pricina este extrem de contagioasa, nu as vrea sa impanzim tot Bucurestiul. Deci, ce faci? Suni un prieten, colegul de birou. Pe el il lasasem la munca la 18,30 cand am plecat, acum era vreo 20,15. Il sun si-l rog sa vina. Are si el copii mici, dar ai lui sunt in vacanta. Ii zic ca-i din asta de se ia, deci daca vrea sa vina sa stie ca-i cu risc de contaminare.

- miercuri ora 20,50 - ne infiintam la Regina Maria din Dorobanti, consultatiile dupa ora 20 se platesc, chiar daca esti abonat, mi se spusese si in Call Center. Parca mi-au zis ca e 50% redus, chiar nu conta, numai sa o vada un medic si sa stim ce are (75 lei). Vine, o consulta, o cauta in gurita - pustule, pe picioruse- pustule, febra acum nu mai avea - 37,7 in ureche. Prescris reteta, dat indicatii, pus de intrebari, plecat acasa. In 10 minute eram iar in masina spre casa. 

Ni s-a recomandat tot Panadol, alternativ cu Nurofen la 4 ore. Eu am o chestie cu medicamentele, nu iau si nu-i dau. Ideea de medicatie preventiva ma scoate din sarite. Nu i-am dat nici dupa vaccinare, nu a trecut de 38 temperatura. Mai mult, intre timp s-au dezmeticit si au aflat ca antitermicele date preventiv dupa/inainte de vaccinare interfereaza cu efectul de imunizare al vaccinului. Pe langa asta, cel mai folosit este Paracetamolul (Panadol) demonstrat a fi toxic si trambitat in toata lumea ca este toxic (in doze mari provoaca leucemie). De algocalmin nici nu mai spun. Nici pentru eruptia dentara nu i-am dat nimic, rar cu gel Dentinox, niciodata Nurofen. Acum febra a impus o masura, dar i-am dat abia dupa ce m-am sfatuit cu medicul si am vazut ca sare de 38,5-39. Febra in sine nu este rea, este semnul ca organismul lupta si este metoda lui de a omora musafirii nepoftiti. Asta nu inseamna ca lasam copilul sa faca 40, dar nici nu-i varam preventiv cu Panadol si Nurofen, ca asa zice reclama ca face o mama buna. Ni s-a recomandat sa avem si un Novocalmin in casa, in caz ca febra o ia pe campii rau. Novocalminul este foarte puternic, nu se recomanda copiilor sub 2 ani, deci as zice pas. Pentru pustulele din gurita, care se pare ca devin dureroase si impiedica deglutitia, ni s-a recomandat TantumVerde spray. Balamuc ce a fost cu asta, Matilda s-a indragostit de recipient si intr-o secunda s-a prins cum functioneaza. Oricum tin toate medicamentele in afara zonei de acces, are o pasiune cu sticlutele. Fierul pe care i-l dau nu am cum sa-l uit pentru ca-mi aduce aminte la fiecare masa. Se intoarce si-mi idica locul unde stie ca-l tin.

- miercuri ora 21,30 - sun medicul de familie sa-i spun ca nu mai este cazul sa vina dimineata (100 lei vizita) pentru ca am fost deja la RM si a vazut-o un pediatru. Ne salutam frumos si ramane sa-i dau raportul azi. Ma suna in 2 minute inapoi sa se asigure ca-i dau bine medicatia. Ii spun ce ne-a recomandat si pediatrul. Imi sugereaza sa raman totusi doar la Pandol si sa vad cum evolueaza. Era perfect in asentimentul meu, asa ma gandisem si eu sa fac. Am ramas cu Panadol la 6 ore.

- miercuri spre joi noapte - veghe, verific copilul de febra ca sa vad daca ii dau la 4 sau la 6 ore paracetamolul. Nu are febra deloc.

- joi noapte ora 1 - se scoala sa bea apa, profit si-i dau si Panadolul (deci la 6 ore), e usor calduta, nimic ingrijorator.

- joi noapte ora 5 - se trezeste sa bea apa, a transpirat mult, o sterg si o culc pe un prosop.

- joi ora 6,52 - se trezeste sa-si ia portia de tzitzi, numai bine ca au trecut 6 ore si ii dau si medicamentul. Are 37,5 febra. Suntem in grafic. Eruptia parea mai estompata de dimineata. Copilul e in parametri normali, nu pare sa zaca, dar nu e nici vesela din cale afara.

- joi ora 11,45 - copilul se pune la nani conform programului ei normal, nu are febra, a mancat foarte bine.

- joi ora 14,30 - copilul inca doarme, nu are febra.


picioruse de Matilda la 6 saptamani :)

Acum sper sa evolueze ok si eruptia din gura sa nu fie una exagerata. De acolo vin de obicei problemele. Pustulele sunt foarte dureroase si uneori pacientii mici refuza sa bea apa. Apare riscul de deshidratare si un copil atat de mic trebuie internat pentru administrare de fluide intravenos. Pana acum coopereaza foarte bine. In 2-3 zile daca vad ca nu-i mai creste temperatura in intervalul de 6 ore dintre administrari, o sa incep sa raresc Panadolul la 8 ore. Antitermicele nu se scot brusc. Vindecarea este estimata la 7-10 zile. Tratament efectiv nu exista, fiind o viroza, o rezolva organismul in aproximativ 7 zile. Tot ce putem face este sa urmarim copilul in cazul in care apar complicatii. Sa ii dam medicatie antitermica si sa-i monitorizam nivelul de hidratare. Copilul trebuie tinut la racoare si ceva mai linistit. Il incurajam sa doarma pentru ca organismul se reface mai bine cand doarme. Boala fiind contagioasa copilul trebuie izolat. Daca in zilele premergatoare eruptiei a intrat in contact cu alti copii, anuntati parintii pentru a fi vigilenti, la fel si daca merge la gradi sau la cresa. Eu o sa pun un afis si in parculetul unde ne jucam si de unde cu siguranta a luat boala.

Pot aparea si fenomene digestive - diaree. In cazul in care alaptati (asa cum e cazul la noi) alaptatul nu se intrerupe, chiar este recomandat sa se revina la mai multe alaptari pe zi. In cazul in care bebe este pe formula aceasta trebuie schimbata cu una fara lactoza. Daca primeste deja si mancare il putem ajuta cu alimente antidiareice - morcov fiert, orez, banane, ceai de menta.

Aaa si o informatie interesanta, zic eu. Fiind acuzata ca-i dau copilului prea multa apa, ieri am profitat si am intrebat medicul cata apa ar trebui sa bea un copil de varsta si de grautatea Matildei (15 luni si 11,7 kg). Raspuns: 1,5-2 l/zi. Deci, da? Multumesc.

Scuzati incoerenta, dar si mie imi este un rau de-mi vine sa ma intind pe jos.

Atentie!!!
Cele relatate sunt cu titlu informativ, nu va diagnosticati singuri copiii, cereti consult de specialitate. Chiar daca tratamentul primit de noi este unul general valabil nu urmati aceeasi schema. Nici eu nu iubesc medicii si ii verific de 3 ori inainte sa-i cred, dar nici nu ma apuc sa-mi tratez copilul dupa "specialistul" google.

Pe larg si in termeni medicali puteti citi aici:
si aici:
sau aici:


Sa aveti maini, picioare si guri sanatoase!

6 comentarii:

  1. Una bucata boala modernista : HERPANGINA . Mie mi-a mancat sufletul. Teo a luat boala de la copilasul vecinei , care avea herpangina... vecina nu a spus nimic, iar in cele 2 minute cat am stat la baie s-a gandit ca nu e nici o problema sa mute lingurita din gura unui copil la celalalt...ca fac anticorpi picii. Mama lor de boli...dar si pentru parintii care nu stiu sa isi izoleze copilasii bolnavi ,am vreo 2 vorbe de spus....Sanatate lui Mati, sa va faceti bine cat mai curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfaaa, parintilor alora le-as spune si eu mai multe vorbe cu beeeep. Am patit de mai multe ori sa ne ducem la cate un party de copii si acolo sa fie cel putin un copil cu mucii in barba sau care tusea de ziceai ca-si scuipa plamanii. Ba chiar am primit asa un raspuns senin "aaa, a avut pneumonie virala, ieri am iesit din spital" ;;).

      Cumva din contextul asta eu sunt aia nebuna ca am "pretentia" ca un om bolnav sa stea la el acasa, inclusiv adultii. Noi avem eroi din astia care vin la munca cu 40 temperatura si abia tinandu-se pe picioare, li se pare ca ne fac o favoare ca ei vin in halul ala.

      Exista mitul anticorpilor, lasa ca-i bine sa raceasca sau sa ia tot felul de nonorociri, culmea e ca multe slabesc organismul in loc sa-l imunizeze.

      Multumim de urari, sper ca ati scapat si voi de herpangina (a trebuit sa caut sa vad asta ce mai e ca nu avusesem onoarea).

      Va pupam.

      Ștergere
  2. Sper sa nu aveti in continuare onoarea de a cunoaste Herpangina..
    Ai mei o au acum amandoi, luata fie de la gradinita, fie vreun loc de joaca... a fost suficient sa o colecteze unul, ca imediat a preluat-o si celalalt...la cum isi plimba biberoanele dintr-o gura in alta nu stiu cum puteam eviat asta.
    E tare nasoala boala asta, febra mare spre 40 rectal la debut, stare generala proasta. Dar cel mai nasol e cu bubitele din gura, nu pot manca, Dragos nici nu isi putea inghiti saliva...balea ca o camila. Cica ar tine, ca orice chestie virala 5-7 zile.Acum eu sper sa nu-i doara gatul in toata perioada asta, sa mai reuseasca sa manance si ei ceva. Intentia exista, probabil si foamea, ca uneori cer nmancare dar se lasa cu plansete dupa prima inghititura... si acum le dau cand cer doar supa , iaurt sau piure, nimic prea solid.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bolile astea vad ca sunt surori, acelasi coxsackie,dar alta tulpina. Se pare ca si manifestarile sunt la fel, doar ca la noi eruptia e si pe corp nu numai in gurita si in gat. Din fericire eruptia de pe corp vad ca se duce si nu s-au facut pustule (sparte) asa cum se astepta medicul. Cu cele din gura ne-a ajutat foarte mult TantumVerde Spray, Mati are 15 luni si a fost ok sa-l folosim. Nici nu cred ca au fost asa de rele ca in cazul Herpanginei, sper sa nu devina. De astazi am scos-o de pe Panadol, maine avem 7 zile de boala.

    Eu am tinut-o in carantina zilele astea, mai mult ca sa o protejez pe ea si de alte infectii. Virusul nu se ia pe cale aeriana. De maine incep sa o scot afara, fara copii pt. moment.

    Multa sanatate si sa nu mai patin din astea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,si fetita mea a luat acest virus de la gradinita ,iar pentru bubitele de pe limba doctora ia dat cu violet de gentian sa-i dau 3 zile pe limbuta,fetita mea are 19 luni si mai mia dat o lotiune sa-i dau doar pe bubite.Multa sanatate va doresc

    RăspundețiȘtergere
  5. suntem si noi aici ...pe minute ,picioruse si citeva in gurita ,a mincat bine nu a avut prb ,febra a fost mica am pus-o pe baza dintisorilor ..iar cind au erupt bubitele am zis ca e alergie la capsuni ..apoi m-a lamurit o dna dr pe net cam care e treba :( sper sa nu cada unghiutele ca parca nu sa maniferstat asa grav la noi ,a fost activ ,a mincat bine ..ne-am pricopist cu ea din spital :(

    RăspundețiȘtergere