Imi amintesc ca aveam vreo 14-15 ani. Pe aici, asa. Eram intre scoala generala si liceu. Grei ani, grei din toate punctele de vedere. In familie, in tara, financiar, in interiorul meu, in toate, greu. Tatal meu, prietenul si omul meu de baza, se pensionase de cativa ani si nu-l mai aveam permanent alaturi. Se mutase la tara. O decizie pe care o luase impreuna cu mama, au crezut ca se va recupera mai bine acolo, au pus bazele unei mici afaceri. Asa au crezut ei ca va fi mai bine. Noi am ramas cu mama in Bucuresti. Am dus-o cumplit. Cumplit. La sfarsit de saptamana si in vacante faceam o naveta istovitoare si imputita intre Bucuresti si Slobozia. Au fost niste decizii, cine stie ce as fi facut eu in locul lor?! Insa am ramas fara el, prietenul meu, stalpul meu. Intrasem in adolescenta incerta si aveam nevoie de el mai mult decat oricand. Sa-i vorbesc, sa-mi explice, sa ma reasigure. Asa ca-mi amintesc cum stateam in camera lor, acum devenita a mea, partial transformata, insuficient ca sa ma faca sa uit ca era acea camera in care imi fusese mereu teama sa intru. Stateam la un birou improvizat din masa unei masini de cusut vechi, era un Singer parca, si ii scriam o scrisoare lui- tatalui meu. O scrisoare despre negrul in care ma scufundasem, despre cat de greu imi era, despre multe lucruri pe care nu le puteam intelege, despre faptul ca nu ma simteam deloc FEMEIE.
Aveam 15 ani si in aproape toate prietenele mele schimbarea se produsese. Hormonii isi facusera treaba si copiii-fetite se transformasera in domnisoare. De cativa ani buni chiar. Unele incepusera de pe la 11 ani sa prezinte semnele... acelea. Sanii incepusera sa creasca, corpurile se rotunjeau, gesturile deveneau mai calculate, fustele luau locul pantalonilor. Gata cu Frunza, cu bataile din pauze, gata cu prieteniile nevinovate cu vreun coleg de clasa. Pe rand se transformau in mici fiinite cochete, pe nesimtite deveneau femei. Eu... nu. In acea perioada corpul meu n-a putut, n-a stiut, a esuat. Ceva n-a fost asa cum ar fi trebuit, ceva a lipsit si transformarea intarzia sa apara. La inceput nimic ingrijoarator. Dar, cu timpul... cu timpul simteam tot mai tare prapastia care se deschidea intre mine si normalitate. Eram printre cele mai mari de varsta, dar eram printre ultimele care paraseau taramul copilariei.
Am ajuns la liceu si socul a fost si mai mare. Nu mai erau copiii din cartier, fetele pe care le stiam de o viata, fete ce proveneau din familii cam de aceeasi conditie sociala si materiala. Am ajuns la liceu unde oamenii aveau... mai toti. Fetele erau mult mai aranjate, multe, instruite de mame mai atente, purtau machiaj, se imbracau deja stilat. Am inceput sa simt acut si dureros lipsa unei regularitati in functionarea corpului meu. Micile exceptii "lunare" erau oricum ca o revolutie si imi produceau mult rau fizic si psihic. Nu aveam ciclu menstrual decat din An in Paste si asta imi afecta dezvoltarea ca om si ca femeie. Un corp de copil de sex feminin in lipsa hormonilor specifici nu ajunge sa se dezvolte in ceea ce ar fi trebuit sa fie. Trasaturile nu isi ating potentialul, nu ajung la blandetea caracteristica. Psihicul nu merge in directia in care ar fi trebuit sa mearga. Traiesti furtuni si conflicte interioare greu de descris, esti furios pe tine si pe lume, dar cel mai mult pe parintele care nu este langa tine si nu vede, nu aude, nu te ajuta. Aveam 17 ani cand am reusit sa ma fac auzita, am mers la medic, la Parhon. S-a incercat o "reparare". Abia trei ani mai tarziu, prin forte proprii, am reusit sa ating un echilibru si sa dau un restart acestui corp cumva neputincios. Peste inca doi ani am ajuns la un soi de normal, dar nu am mai recuperat niciodata anii pierduti.
Faptul ca am avut o pubertate intarziata a avut si parti mai putin nefericite. Am fost un adolescent mai intelep, mai concentrat, cu o mai mare putere de a invata. Se stie ca dezvoltarea creierului femeii se opreste in jurul instalarii primei menstruatii, hormonii au grija de asta. De unde si ideea ca barbatii sunt destepti si femeile sunt sensibile. Am avut intr-un fel norocul ca al meu creier sa-si vada mai departe de crestere si acumulare, n-am avut ovule dar am avut ocazia sa devin mai desteapta decat as fi fost altfel. In prezenta testosteronului pe care nu avea cine-l neutraliza creierul meu a cuprins si partea tehnica a lucrurilor. Psihicul meu s-a dezvoltat undeva la mijloc, modul de a gandi fiind unul oarecum androgin. Corpul meu a devenit mai robust si mai musculos, mai puternic. Suntem chimie... iar chimia acelei perioade ne contureaza in aceea ce o sa fim pentru tot restul vietii. Chimia aceea ne face mai femei sau mai barbati. La mine nu a functionat. A trebuit sa invat sa fiu femeie, nu cred ca mi-a iesit pe deplin. O sa raman mereu un om mult mai cu picioarele pe pamant, mult prea determinat, mult prea putin din ceea ce societatea se astepta sa fie o femeie. Insa... tinand cont de cine sunt astazi, de toate lucrurile pe care le pot face, de familia mea monoparentala... cred ca lucrurile s-au intamplat spre bine, nu spre rau. Sunt un om care se poate descurca foarte bine de ambele parti ale taberei, iar asta ma ajuta sunt fiu un parinte complet pentru copilul meu.
Dar, undeva intre in punctul cautarii de sine si cel in care sunt astazi, a fost un timp al marilor pierderi. Chiar si a sperantei. A fost perioada in care imi doream un copil si nu puteam nici sa visez ca o sa-l mai am intr-o zi. Cand in ciuda stimularilor nu obti nicio ovulatie. Cand la 20 de ani ai uterul unui copil de 10. Cand de fiacare data cand zici ca asta a fost... nu a fost. Atunci, atunci este extrem de greu. Te saturi de mers de 4 ori pe luna la medic, te saturi de analize, de pandit temperaturi vaginale, te saturi de tine. Ai momente cand te saturi si de ideea de a face copii. Pana la urma hormonii mei s-au aliniat la timp pentru a aduce pe lume Matilda mea iubita si viata mea a devenit mult mai "feminina". Asa ca atunci cand am vazut invitatia Anei si am cautat sa vad cu ce se "mananca" Actavis-Ferlidona, am zambit. Am vazut gama aceasta de produse dedicate femeii, si mai ales femeii in cautarea fertilitatii, si m-am gandit cat de simplu ar fi fost sa existe astfel de solutii si acum 10 ani. Atunci, singurul lucru pe care l-am avut a fost un test de ovulatie pe care mi l-a cumparat o prietena care a inteles cat de greu imi era. Aflase de el si s-a gandit ca mi-ar salva ceva nervi din cap. Acum exista, cu siguranta, si alte variante. Si foarte bine ca exista. Dar mi-a placut sa gasesc o solutie gandita in mod unitar, incercand sa dedice cate un produs fiecarei situatii sau etape din viata femeii. Au ales un test al pH-ului vaginal, un test pentru detectarea infectiilor urinare chiar la tine acasa, un test pentru determinarea perioadelor fertile (a ovulatiei), un test pentru sarcina si un supliment cu acid folic si vitamine pentru preconceptie/sarcina/perioada alaptarii. Va recomand sa le cautati in farmacii, sunt usor de folosit si cu precizie clinica atestata. Eu mi le-am pus frumos in dulapiorul din baie si sper ca primul utilizat sa fie nr. 4.
Partea spirituala a intalnirii a fost reprezentata de Oana Stoianovici- coach si lider transformational. Sarcina ei ar fi fost sa ne convinga ca fiecare femeie are ceva frumos si feminin in ea. Problema? Ca mai toate interlocutoarele erau deja foarte convinse de asta :)). Pe langa magnetismul personal si felul in care arata sunt sigura ca este si un om extrem de interesant. As fi vrut sa stam mai mult de vorba pe marginea unor teorii, doar ca fix atunci fi-mea a decis ca este timpul sa ma revendice. Dar, minunea care a facut posibila linistea mea (si a celorlalte mame) pentru o ora s-a numit Lumea lui Momo prin Cristina- om dulce si frumos alaturi de care fi-mea si-a petrecut prima ora fara mine intr-un loc public, fara plansete si tragedii. Yeeei pentru Cristina! Ii multumesc si lui Adrian Nedea pentru fotografii si pentru ca ne-a suportat.
Atunci cand Dumnezeu mi-a trimis minunea asta din poza de mai jos mi-am jurat in sinea mea ca o sa am grija sa nu treaca prin nimic din ceea ce am patimit eu. Ca nu va ajunge niciodata sa-si puna la indoiala identitatea, sa lupte ani de zile pentru a avea un pui, ca nu va suferi din cauza unor probleme atat de usor de remediat la timpul potrivit. Asa ca ma informez mereu pentru ea, o observ, o monitorizez si cred ca este datoria mea ca mama sa cresc o femeie completa si implinita. Aveti grija de fetitele voastre!
Ana, multumim pentru invitatie, a fost totul la punct, asa cum ne-ai obisnuit, felicitari!
interesant articolul. ar trebui ca fiecare femeie sa aiba acces la o astfel de informatie.
RăspundețiȘtergereSunt de-a dreptul siderata de afirmatia ta cum ca "dezvoltarea creierului femeii se opreste in jurul instalarii primei menstruatii". E injositor pentru o femeie educata si independenta sa faca astfel de afirmatii fara un minim de documentare stiintifica in prealabil. Daca noi credem asta despre noi insine, ce putem astepta de la proportia covarsitoare de barbati care cred ca singurul rol al femeii e sa procreeze? Ioana.
RăspundețiȘtergereIoana,
Ștergerenu este nimic ingrijorator sau ar fi fost daca eu nu as fi stiut ce spun aici. Sunt foarte multe sutdii pe tema asta, probabil ca daca chiar te-a socat afirmatia ai gasit deja cateva dintre ele la o simpla cautare. Eu mi-am facut documentarea inca de acum 18 ani cand a trebuit sa inteleg ce se intampla cu mine.
Ce cred eu este ca tu imi confunzi afirmatiile cu cele de tip evolutionist intalnite la Darwin sau Broca, ei s-au chinuit ceva sa "demonstreze" iferioritatea femeii si a negrilor comparandu-i cu niste primate.
Da, dezvoltarea neuronala a creierului femeii isi atinge maximul in acea perioada, oricum el a avut o alta evolutie decat creierul unui barbat inca din faza intrauterina. Sub influenta hormonilor sexuali creierul unui fat fetita incepe sa devina diferit de cel al unui fat de sex masculin. De aceea creierul fetitelor este mai echilibrat si mai pregatit pentru relatia cu lumea exterioara si evolueaza in mod mai rapid decat al baieteilor, de aceea in jurul pubertatii vorbim de o precocitate a fetitelor comparativ cu baieteii. Evident ca este vorba de medii si nu de exceptii. Nu inseamna ca fetele raman "proaste" pentru ca nici nu erau, si nici ca nu mai acumuleaza informatie sau experiente mai departe, ca nu EVOLUEAZA. Creierul uman oricum isi atinge in medie apogeul dezvoltarii in jurul varstei de 16 ani jumatate. Deci suntem toti condamnati :))
Eu nu vad nimic injositor in asta, poate daca este ceva injositor pentru intreaga specie, astia suntem si suntem asa cu un scop. Iar eu nu ma astept sa creda barbatii ceva despre mine, eu stiu cine sunt si cat ma duce capul si cat nu. Dar natura ne-a facut asa, diferiti, creierul femeii este mai pregatit pentru viata reala si pentru ingrijirea puiului, cel al barbatului este mai "ganditor" in lipsa acestor abilitati de a se "descurca". Este simplu, se cheama supravietuirea specie.
Sunt convinsa ca nu a fost intentia ta, dar iti dai seama cat de misogin suna articolul? Dezvoltarea creierului unei femei se opreste dupa instalarea menstruatiei? Asta ar insemna ca majoritatea femeilor sunt, din punct de vedere intelectual, copii de 12 ani? Ti s-a dezvoltat inteligenta tehnica pt ca ti-a venit menstruatia mai tarziu? Nu, pur si simplu esti genul de persoana cu inteligenta tehnica! Si nah, din punctul meu de vedere, femeile, in gemeral, marea lor majoritate, sunt mult mai cu picioarele pe pamant decat barbatii, mai realiste, mai practice...asa ca nu cred ca ti se trag astea de la intarzierea menstruatiei, ci dimpotriva, din faptul ca esti femeie. Pe bune, frazele alea in care explici tu efectele pozitive (asupra intelectului) ale menstruatiei intarziate sunt efectiv misogine, parerea mea!
RăspundețiȘtergereMaria
Maria,
ȘtergereI-am raspuns si Ioanei mai sus, cred ca faceti o confuzie intre dezvoltare si evolutie. Si poate suna misogin, dar eu chiar cred ca media inteligentei masculine este superioara celei feminine. Ca femeile sunt mai adaptate este tot un effect al influentei hormonilor sexuali asupra dezvoltarii creierului. Asta este, noi avem anumite parti din creier mai active si mai mari, barbatii au altele. Asta ne face diferiti si asta a dus la evolutia si salvarea acestei specii. Ai aici un mic rezumat, dar sunt studii complexe, daca vrei iti pot furniza. http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroscience_of_gender_differences
Ma rog, parerea ta, dar inteligenta are multe paliere...inteligenta masculina poate ca e diferita de cea feminina, dar un cred ca una e superioarea celeilate. Sunt pur si simplu diferite....Daca tu vrei sa-ti cresti fiica cu mesajul ca, statistic, are sanse sa fie ceva mai putin dotata intelectual decat baietii, treaba ta.
ȘtergereMaria
Ce o invat eu pe Mati nu are legatura cu inteligenta si atat mai putin cu distribuirea ei pe sexe. Ca sa fie tot ce vrea ea sa fie in viata asta nu trebuie sa fie cea mai desteapta dintre toti ci sa isi doreasca cel mai mult. Ar fi cel putin ironic ca eu, mama singura, sa ii spun fetitei mele ca nu poate fi sau face orice :). Norocul ei ca este si foarte inteligenta.
ȘtergereInteresant cu PH-ul acid si legatura cu sexul copilului. Cumva stiam deja toata chestia asta, am mai citit-o undeva, cred ca la Shettles si a lui metoda de selectie a sexului produsului de conceptie. Cred ca un miez de adevar exista...dar atunci cum facem sa schimbam PH? Cum devine el mai alcalin? Ce zic specialistii? Se poate schimba din alimentatie?
RăspundețiȘtergereSi ce spun specialistii? Cum intervenim asupra PH-ului? Cum il schimbam ca sa devina mai alcalin? Tine de alimrntatie?
RăspundețiȘtergere