marți, 24 aprilie 2012

Despre legea mamelor II - concediul si indemnizatia pentru crestere copil

Dragii mei ma simt  magulita de aprecieri. Va multumesc!


(tocmai am terminat de scris acest post, a iesit tare luuuuung dar eu zic sa aveti rabdare cu el caci merita)


In materialul anterior legat de Legea mamelor am trecut destul de repede peste Concediul si indemnizatia pentru crestere copil cu varsta de pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap). My bad. Am vrut sa va spun mai multe lucruri despre celelalte drepturi conf. OU 96/2003 (privind protectia maternitatii la locurile de munca) si cele din Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2011-2014 (fie vorba intre noi acest contract inca nu a fost inregistrat asa ca prevederile lui sunt inca in aer, "norocul" nostru este ca foarte putini angajatori stiu despre asta asa ca multi salariati inca le invoca increzatori, deci nu spuneti la nimeni. Este bine sa va interesati daca exista un Contract la nivel de unitate sau daca angajatorul vostru e afiliat la o ramura care are inca un Contract colectiv de munca valabil. De obicei Contractele de munca la nivel de ramura aveau prevederi net superioare celor din Contractul la nivel national. In baza acestor Contracte puteti primi si prima pentru nastere - un salariu mediu net pe companie).


Poate ca am sarit mai repede peste CCC pentru ca eu tocmai ce am iesit din el :)). Glumesc. L-am tratat mai lapidar pentru ca a fost atat de mult dezbatut incat am crezut ca lucrurile sunt mai clare cu el. Mi-ati cerut sa aprofundam asa ca o sa va raspund intrebarilor:


1. Cate tipuri de Concediu pentru ingrijirea copilului sunt? (eu ii spun ingrijire, mi se pare mai uman decat crestere asa ca va rog sa ma tolerati cu acest termen).
2. Cine are dreptul la Concediul pentru ingrijirea copilului?
3. Cum obtinem Concediul pentru ingrijirea copilului?
4. Cum este platit Concediul pentru ingrijirea copilului?
5. In ce conditii se suspenda sau se intrerupe plata Concediului pentru ingrijirea copilului?
Pe alocuri va voi impartasi experienta personala legata de minunatia de sistem social pe care-l avem. :)


Intai sa va plictisesc cu putina legislatie :). Eu incerc sa acopar toate aspectele, dar o minte gandeste cat una si poate ca ceea ce consider eu drept prioritar poate pentru voi nu este, asa ca va rog sa luati spre consultare continutul urmatoarelor acte normative:
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial nr. 938, din 30 decembrie 2011. - ea ne aduce modificari semificative.
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului - care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.


Ce ne aduce nou OUG 124/2011? Doua aspecte ar fi de luat in seama: 1. faptul ca numarul CCC s-a restrans de la 7 la 6 si 2. indemnizatiile nu se mai cuantifica in lei ci in ISR (indicatorul social de referinta). Stiti ca v-am mai povestit eu despre ISR asta. Specialistii in resurse umane si cei financiari s-au intalnit cu el inca din anul 2009 cand a fost modificat modul de calcul al indemnizatiei pentru somaj (inainte se raporta la salariul minim pe economie, probabil ca li s-a parut ca a ajuns prea mare asa ca ne-au dat cu ISR). Acest indicator a fost stabilit  de la introducere la valoarea de 500 lei si atat a si ramas.


Mica legenda cu "traducerea" ISR in indemnizatii si alocatii:
indemnizatie minima                  = 1,2 ISR = 600 lei
indemnizatie maxima varianta I  = 6,8 ISR = 3400 lei
indemnizatie maxima varianta II = 2,4 ISR = 1200 lei
alocatie copil pana la 2 ani        = 0,4 ISR = 200 lei
alocatie copil peste 2 ani           = 0,084 ISR = 42 lei

stimulent de insertie                  = 1 ISR     = 500 lei
stimulent crestere copil             = 0,2 ISR  = 100 lei
indemnizatie pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati pana la implinirea varstei de 3 respecitv 7 ani = 0,9 ISR = 450 lei. 
Am spus mai sus ca avem dreptul la 6 tipuri de Concediu pentru ingrijirea copilului, sa vedem care sunt:


1) Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR (acordabil pentru parintii ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011);
2) Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR. (acordabil pentru parintii ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011);
3) Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. (s-a acordat parintilor ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv). Acest tip de concediu se afla doar in plata, nu mai puteti opta pentru el.4) Concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, platit cu o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Acesta se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut atat pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, cat si dupa 1 ianuarie 2011;
5) Concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de 1 an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
6) Concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni (pana la 30 dec. 2011 acest concediu era de 3 luni), care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut atat pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, cat si dupa 1 ianuarie 2011, in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Eu as aduce aici in discutie, ca o subspecie a primelor doua de mai sus,  si obligativitatea ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012 si celalat parinte (cel care nu a solicitat initial concediul) sa efectueze cel putin o luna din acesta. Prin urmare daca mama a intrat in concediu de ingrijire copil pentru durata de 1 an, atunci cel putin o luna din cele 12 trebuie sa fie efectuata si de catre tata. Spun "si" pentru ca pe durata acelei luni mama are dreptul la concediu fara plata (daca doreste). Daca tatal nu poate efectua acest concediu, cu toate ca indeplineste coditiile de acordare, dreptul la el se pierde complet! Pentru a "beneficia" de acest drept si tatal trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de lege, in cazul in care ele nu sunt indeplinite atunci dispare si obligativitatea efectuarii si mama va ramane in concediu toate cele 12 luni (de exemplu daca nu a realizat venituri supuse impozitului pe venit in cele 12 luni anterioare nasterii copilului). De asemenea, aceasta obligativitate nu se poate aplica in cazul in care sunteti parinti unici (unici suntem cu totii si minunati dar sunt cazuri in care exista un singur parinte declarat/in viata al copilului). In cazul in care doriti sa efectuati luna voastra de concediu trebuie sa depuneri cererea si toate actele necesare (acelasi dosar ca si prima data doar ca pentru celalat parinte) cu cel putin o luna inainte de data intrarii in CCC. In cealalta situatie, in care renuntati la acest drept (zis el si obligatie), de asemenea trebuie sa anuntati in scris "Directia de asitenta sociala si protectia copilului" cu privire la aceasta renuntare.
Cine are dreptul la Concediul pentru ingrijirea copilului?  Dreptul la concediul in sine il au toate persoanele salariate care au realizat in cele 12 luni de referinta venituri impozabile. Trebuie facuta diferenta intre concediu si indemnizatie. De concediu si de indemnizatie beneficieaza persoanele salariate, dar de indemnizatie vor beneficia si toti ceilalti care fac dovada veniturilor supuse impozitului pe venit. De aceea cererea pentru acordarea cocendiului, decizia de suspendare a contractului de munca si adeverinta sunt apanajul angajatorului.  Asa cum am mai spus de indemnizatie beneficieaza persoanele care în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal (prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege:  venituri din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole). Pentru salariati perioada de Concediu de ingrijire copil (platit) se va suprapune cu perioada de acordare a indemnizatiei (o sa spuneti dooh logic, e logic dar adesea neinteles). In situatia persoanelor care nu au venituri din salarii ci din alt tip de activitati (sa spunem drepturi de autor) este firesc ca ei nu vor beneficia de Concediul in sine ci doar de indemnizatie. Un liber profesionist nu are un angajator de unde sa-si ia concediu.
Atentie!!! In ambele situatii plata indemnizatiei se va suspenda/sista daca veti inregistra venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit!
Indemnizaţia/concediul se acordă dacă solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
  • este cetăţean român sau, după caz, străin ori apatrid;
  • are, conform legii, domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
  • locuieşte împreună cu copilul/copiii.
  • Şi-a achitat obligaţiile faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţine în proprietate (obligativitate nou introdusa din martie 2012 pentru care trebuie sa faceti dovada de la Directia de taxe si impozite)
Cele 12 luni de referinta pot fi constituite şi din perioade asimilate în care persoana îndreptăţită:
  • şi-a însoţit soţul în misiune permanentă în străinătate;
  • a beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
  • a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
  • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului până la 2/3 ani;
  • a beneficiat de pensia de invaliditate;
  • a beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare/perfecţionare profesională din iniţiative/cu acordul angajatorului;
  • a urmat sau urmează cursurile de zi ale învăţământului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
  • se află în perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invăţământului universitar cu examen de diplomă/licenţă.
  • alte situaţii prevăzute de OUG nr.148/2005 modificată sau OUG nr.111/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
  • Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.
  • În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fără venituri aferente acestora, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 1,2 ISR. Dacă o persoană realizează si venituri pe o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului  indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor  realizate în aceste luni, împărţită la 12. În cazul în care, în urma acestui calcul rezultă un cuantum mai mic de 1,2 ISR, se acordă 1,2 ISR.
ATENTIE,  în momentul depunerii cererii se va face şi opţiunea între una dintre cele 2 variante de acordare a indemnizaţiei - până la 1 an sau până la 2 ani, opţiune care se exercită o singură dată şi nu poate fi modificată ulterior. Daca optati in mod gresit pentru durata de 2 ani a concediului dar vreti sa va intoarceti inainte de a implini bebe un an, nu veti putea beneficia de stimulentul de insertie (500 lei nu's tocmai de colea)!

De asemenea beneficiază de indemnizaţie şi persoana care: a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgenţă, sau care a fost numit tutore (în situaţia acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condiţiilor timp de 12 luni anterior adopţiei, plasamentului, tutelei dupa caz).

Concediul şi indemnizaţia se acordă pentru primii 3 copii născuţi după 1 ianuarie 2006 (se iau în considerare şi copiii născuţi înainte de această dată, dacă solicitantul a îndeplinit condiţiile de acordare a indemnizaţiei după 1 ianuarie 2006).

Cum obtinem concediul? Daca indeplinim conditiile de mai sus si dorim sa intram in Concediul pentru ingrijirea copilului trebuie sa stim ca aceasta se face numai la cerere. In acest sens trebuie sa intocmim un dosar care sa contin urmatoarele documente:
  • cerere (Anexa 6 la HG nr.57/2012 normele de aplicare a OUG 111/2011);
  • actul de identitate al solicitantului - (copie şi original);
  • certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
  • certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
  • certificat de căsătorie (copie şi original);
  • livret de familie (copie si original);
  • adeverinţă eliberată de angajator  (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care să rezulte că persoana îndreptăţită:
    • a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului,
    • nivelul lunar al acestora,
    • prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
    • data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
    • prima zi de concediu de creşterea copilului;
sau  - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut  copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;
sau -  dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile;
sau  - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;

  • dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate - decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul) ;
    sau  - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;
  • dosar cu şina din carton (coperţi întregi);
  • pentru plata în cont bancar - extras de cont,  deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST şi ING pe numele solicitantului;
  • Alte acte solicitate după caz.
ATENTIE!!!
Daca la momentul depunerii dosarului pentru CCC (cel mai devreme din ziua 43 de la nasterea copilului, in cazul in care aveti dreptul la Concediul de sarcina si lauzie) nu ati depus inca dosarul pentru alocatia copilului trebuie sa faceti doua dosare diferite. Chiar daca documentele se repta, se depun in acelasi loc, banii vor ajunge in acelasi cont, formularul tip cerere prevede bifarea ambelor casute, NU! Statul zice nu, zice ca trebuie sa faci doua dosare :). In ambele dosare nu uitati sa puneti si extras de cont... eu am avut doar unul, am zambit frumos si s-a rezolvat. Nu stiu daca peste tot sunt doamne asa de dragute ca la sectorul 4. Alocatia oricum vi se acorda si pe lunile din urma, adica de la nasterea bebelusului, daca depuneti cererea in termen de 6 luni de la nasterea acestuia.

Termenele de depunere:
Conform  prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile şi completările ulterioare (şi a OUG nr. 148/2005 republicată), drepturile reprezentând indemnizaţie se cuvin şi se plătesc:
  • Începînd cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului), dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
  • Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
  • Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
  •  De la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care, după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită , copilul este încadrat în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată.Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
  • De  la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care după împlinirea vârstei de 1 an sau 2 ani copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată.Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
  • De la data depunerii cererii în celelalte cazuri.
ATENTIE!!!
Solutionarea cererii voastre are nevoie de timp (sa dospeasca probabil) si va dura cam 2-2,5 luni. Veti primi prin posta o decizie cu rezolutia si in cazul in care este una pozitiva va vor intra banii in cont sau prin mandat postal (dupa cum ati optat). Plata se face in luna curenta pentru luna anterioara (in aprilie luati banii pentru martie). Chiar daca la momentul respectiv vor veni si banii de pe lunile trecute de la momentul depunerii  cererii este bine sa va chibzuiti banii... aproape 3 luni fara plata se pot simti destul de dur. Zic si eu, voi stiti mai bine :).


Cererile se depun la Directia Generala de asistenta sociala si protectia copilului.


Despre cum este platit Concediul pentru ingrijire copil am tot scris, dar haideti sa lucram asupra unui exemplu. Dupa cum putem vedea in momentul de fata putem opta pentru una dintre cele doua variante, un an de concediu sau doi ani de concediu. Pentru ambele variante indemnizatia minima este de 600 lei, cea maxima este de 3400 lei (in cazul concediului de un an) si 1200 (pentru cel de doi ani). In cazul in care aveti mai multe contracte de munca, conventii, venituri din drepturi de autor sau alte venituri supuse impozitului pe venit adunati adeverintele pentru a face dovada tuturor acestor venituri. Ele se vor cumula. Veniturile luate in calcul pentru stabilirea indemnizatiei sunt veniturile NETE (venitul net este cel rezultat in urma aplicarii retinerilor pentru pensie, sanatate, somaj si a impozitului de 16% asupra venitului). Se va face o medie a cestor venituri lunare, adica totalul impartit la 12 (luni). Apoi la media rezultata se va aplica procentul de 75%. Daca suma rezultata va fi mai mica de 1,2 ISR (600 lei) atunci vi se va acorda indemnizatia minima de 600 lei. Daca suma rezultata este mai mare de 3400/1200 lei atunci suma pre care o veti primi va fi plafonata la una dintre cele doua.
In cazul in care in perioada anterioara nasterii copilului ati avut doar perioade asimilate (nu ati lucrat cu contract de munca si nu ati avut alte venituri din activitati independente) atunci veti primi indemnizatia minima de 600 lei.
In cazul in care ati avut contributii mixte cat si perioade de lucru se vor lua in considerare ambele.
In cazul in care in intervalul celor 12 luni de referinta ati fost in CCC pentru un alt copilas pentru lunile respective vi se va lua in considerare indemnizatia primita (deci cuantumul va fi de 75% din cei 75% deja primiti...), din pacate veti primi si mai putini bani.


Atentie!!! Am intalnit foarte des intrebarea legata de dreptul la concediu/indemnizatie al parintilor care lucreaza cu fractiune de norma. Salariatii care nu lucreaza cu norma intreaga (adica in loc de 8 ore/zi au 6,4,2, ore/ zi) au exact acelasi drepturi ca si salariatii cu norma intreaga. Prin urmare aveti dreptul si la concediu pentru crestere copil (integral) si la indemnizatie. Putem intalni cazuri (si nu sunt putine) in care persoane care lucreaza cu un contract de 4 ore sa aiba venituri mai mari decat un salariat cu norma intreaga. Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei sunt importante veniturile nu norma de lucru.


Tichetele de masa incepand cu 1 iulie 2010 sunt supuse impozitului pe venit ( conf. legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal modificat prin OUG nr. 58/2010)! Asadar, tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozitabila; ca urmare vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010. De aceea, in venitul net realizat inscris in adeverinta se include si valoarea nominala a tichetelor de masa.


Pentru sarcinile gemelare sau cu multipli se acorda un supliment la indemnizatie de 1,2 ISR (600 lei) incepand cu al doi-lea bebelus rezultat in urma nasterii. Sincer, daca sunteti intr-o astfel de situatie, va sugerez sa dati statul in judecata. Incepand cu 2012 indemnizatia pentru cresterea copilului a trecut din sfera asigurarilor sociale in sfera asistentei sociale (deci atata timp cat nu mai invocam statutul de asigurat nu mai putem invoca nici faptul ca indemnizatia compensa un singur salariu/asigurat). Mai mult de atat, in data de 10 ianuarie 2012 a intrat in vigoare Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 26 din 14 noiembrie 2011, prin care aceasta a admis recursurile in interesul legii stabilind ca, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 239/2009 - 18 iunie 2009 - „indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, in cuantum de: 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006; 600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008; 600 lei sau, optional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009”. (sunt curioasa daca cineva a primit retroactiv pentru ca altfel cum ar putea aplica o hotarare intrata in vigoare la 2,5 ani dupa expirarea drepturilor). Ma intreb... daca acum indemnizatia pentru cresterea copilului este un ajutor social, deci este sub semnul necesitatii individuale, nu ar trebui sa avem aceleasi drepturi pentru toti bebelusii? Ok, sa spunem ca este tolerabil un anumit plafon, dar in niciun caz cel de 600 lei pentru ceilalti bebelusi rezultati din aceeasi nastere. As merge chiar mai departe pentru situatia parintilor care au un al doi-lea copil in perioada in care sunt in plata pentru un copil anterior, pe perioada de suprapunere ei beneficieaza de o singura indemnizatie iar perioada celei de a doua nu se prelungeste in niciun fel.


Suspendarea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului are loc in urmatoarele situatii:
- de drept, la reluarea activitatii;
- in cazul in care optati pentru stimulentul de insertie si va intoarceti la lucru; cele doua sunt interschimbabile;
- din luna in care realizati venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit (atentie!!! Conf. Codului Fiscal puteti beneficia de anumite premieri: prima de nastere, prime de final de an, prime cu ocazia sarbatorilor, alte prime care rezulta din perioada anterioara nasterii dar platite ulterior, acestea nu aduc dupa sine suspendarea indemnizatiei)
- decesul copilului sau al parintelui (in cazul decesului parintelui care beneficia de indemnizatie celalalt parinte, chiar daca nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei, poate beneficia de indemnizatia cuvenita parintelui decedat);
- pierderea drepturilor parintesti;
- anularea deciziei de adoptie sau de luare sub tutela;
- pe o perioada de 5 luni daca nu va achitati datoriile privind impozitul pe cladiri, terenuri, bunuri mobile, indemnizatia va reintra in plata din luna urmatoare celei in care va achitati datoriile si se va platit  integral (adica si pentru lunile de suspendare).
- alte situatii conf. legilor speciale.


Nu uitati ca pe perioada CCC contractul vostru de munca este suspendat, deci nu vi se pot aplica sanctiuni si nu puteti fi concediate. De asemenea, pe o perioda de 6 luni de la intoarcerea la lucru nu puteti fi concediate (exceptie face situatia in care compania da dat faliment)!


Pfff lung a fost, dar a meritat. Revin cu un material despre stimulentul de insertie si poate dezvoltam si partea despre Conditiile care trebuiesc indeplinite pentru acordarea concediului si indemnizatiei, sunt multe cazuri speciale (cum ar fi faptul ca daca in cele 12 luni anterioare nasterii  ati beneficiat de pensie de invaliditate puteti beneficia si de indemnizatia de crestere copil).


Sa aveti rabdare!

267 de comentarii:

  1. Buna ziua,
    eu ma confrunt cu o problema putin diferita: am bifat din greseala in cerere "1 an" in loc de "2 ani". In schimb, mi s-a suspendat contractul de munca pe 2 ani. Mai pot sa fac ceva? Mi s-a spus ca nu se poate modifica, ci doar eventual prin ordin judecatoresc.
    Eu am un PFA pe care nu l-am suspendat, dar pe care nu mai am activitate de cativa ani si pentru care depun declaratia pe venit global pe "0". As putea sa-mi suspend acum activitatea la Finante, si sa o reiau inainte sa faca copilul 1 an, astfel incat sa primesc stimulentul de 500 de lei lunar?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Bianca, sper ca este ok adresarea la persoana a II a.

      Inteleg ca 1) ai facut cerere catre angajator pentru concediu cu durata de 2 ani, 2) ai bifat in cererea catre Directia de asistenta sociala optiunea pentru un an si 3) doresti sa ramai in concediu pentru un an si apoi sa beneficiezi de stimulentul de reinsertie.

      Optiunea bifata in cere nu mai poate fi modificata ulterior, de aceea ea trebuie facuta cu mare atentie.

      Sfatul meu este sa te adresezi angajatorului, chiar daca el a operat (probabil in Registrul electronic de evidenta a salariatilor) o suspendare a contractului pe durata de 2 ani, exista o portita.

      Denumirea generica a acestui concediu este cea de "Concediu creste copil cu vasta pana la 2 ani" cu cele doua variante 1) un an cu plata si unul fara plata si
      2) doi ani cu plata.
      Deci indiferent de optiunea facuta durata legala, la care orice parinte are dreptul, este de fapt tot de doi ani.

      La momentul in care alegi sa te intorci la serviciu data de sfarsit a suspendarii contractului va fi modificata. Ceea ce primeaza este optiunea catre Directia de asistenta sociala iar conform legii ai dreptul la stimulentul de reinsertie. Singura conditie este sa te intorci la serviciu inainte de a implini copilul un an, chiar si cu o zi inainte.

      Stimulentul este suportat de la bugetul de stat, nu de catre angajator, deci pentru el nu exista obligatii finaciare.

      Cea de-a doua varianta, cea cu suspendarea activitatii de PFA si reluarea ei pentru a primi stimulentul de reinsertie. Aici sunt doua probleme:
      1) aceasta activitate nu a fost luata in considerare la constituirea dreptului la indemnizatia pentru crestere copil si
      2) ai fi intr-o situatie de ilegalitate, pentru ca la locul de munca ai beneficia in continuare de concediu dar ai primi in acelasi timp si stimulentul. Cele doua situatii sunt incompatibile.

      Sfatul meu este sa stai linistita, sa anunti angajatorul ca te vei intoarce inainte de un an si la momentul respectiv sa depui cererea pentru stimulent. Din partea angajatorului vei primi o adeverinta cu durata pentru care ai fost in concediu si o decizie de reincepere a activitatii. Din punct de vedere legal trebuie doar sa faci dovada ca te-ai intors in activitate si ca realizezi venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit. Nu vor fi probleme.

      Si eu in Registrul de evidenta al angajatorului (transmis catre ITM) am figurat initial cu 2 ani pentru ca nici nu puteau sa ma inregistreze altfel, m-am intors la lucru dupa 10 luni si beneficiez de stimulentul de reinsertie.

      Succes!

      Ștergere
  2. Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat.
    Mai am o intrebare: angajatorul e obligat, chiar daca eu am facut cerere de suspendare a contractului de munca pe 2 ani, sa ma primeasca inapoi la munca dupa 1 an?
    MUltumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,
    ma voi interesa pentru tine la ITM. In legislatie sunt prevazute doar alte cazuri ale suspendarii contractului de munca la cererea salariatului. Atat suspendarea cat si incetarea suspendarii presupun acordul ambelor parti. Suspendarea CIM pentru CCC fiind facuta in baza unei legi speciale are un alt statut.Ea constituid atat un drept pentru salariat cat si o obligatie pentru angajator.
    Angajatorul nu ar avea baze legale sa-ti refuze cererea mai ales ca ti-ar incalca dreptul la stimulentul de reinsertie. Problema in cazul tau poate fi cererea in care ai precizat ca doresti o suspendare pentru doi ani. Daca exista o suspiciune/posibilitate reala de a-ti fi refuzata cererea de intoarcere este bine sa soliciti o clarificare din timp.
    Voi reveni cu un raspuns oficial din partea ITM. Daca doresti imi poti lasa o adresa de email.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin cu raspunsul de la ITM. Angajatorul nu poate refuza cererea de intrerupere a suspendarii contractului de munca pentru perioada in care salariatul este in CCC. Nu este relevanta durata pentru care ai solicitat concediul, un an sau doi, angajatorul trebuie sa te primeasca inapoi si are obligatia de a te tine macar inca 6 luni (in cazul in care situatia e asa de rea).
      Daca iti invoca faptul ca pe postul tau a fost angajata o alta persoana, acea persoana trebuia angajata doar pe perioada suspendarii contractului tau. Chiar daca au stipulat intial o perioada de 2 ani contractul trebuia sa aiba si o clauza in care sa se precizeze incetarea acestuia in situatia in care tu te intorci mai repede.

      In speranta ca ti-am fost de ajutor, o zi buna!

      Ștergere
  4. Buna! Imi doresc si eu foarte mult un copil doar ca imi este frica sa nu raman fara job in momentul cand imi anunt sarcina. Cum as putea sa evit acest lucru? Am ceva legi de partea mea? Multumesc!
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Alexandra,
    in primul rand spor la treaba si sa fie cu "efecte" imediate. :)

    In al doi-le rand, salariatele insarcinate sunt protejate atat prin prevederile Codului Muncii cat si prin cele ale OG 96/2003 - cea din urma este legea dedicata protectiei maternitatii la locul de munca. Pe perioada sarcinii, a concediului de risc maternal (unde este cazul), a concediul de maternitate (pre si post natal), a concediului de crestere copil si timp de 6 luni de la intoarcerea la lucru angajatorul nu te poate concedia din motive ce tin de sarcina. Se pot face insa concedieri in cazul in care exista o desfiintare a posturilor din motive economice (faliment). Asta spune legea.
    Acum, pentru ca traim in Ro, pot exista si abuzuri iar aceste legi sa nu fie respectate. Se pot face concedieri cu fals motiv iar cel real sa fie sarcina. In acest caz se cauta solutionare in instanta si in majoritatea cazurilor castigul este de partea salaritului.
    Momentul delicat este cel in care alegi sa anunti angajatorul despre sarcina, conf. legii nu poti beneficia de drepturile corespunzatoare daca nu ai anuntat in scris angajatorul. Aici este cu dus si intors, cu cat anunti mai repede cu atat vei fi protejata mai repede de lege, pe de alta parte daca angajatorul tau este unul care practica amenintari si sicane, va avea mai mult timp sa-ti faca zile fripte.
    Toate drepturile mamelor la locul de munca conf. legii le-am postat in prima parte a articolului Despre legea mamelor.
    Daca ai nelamuriri ma poti contacta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua!

    Am o nelamurire si pana acum nimeni nu a reusit sa imi dea informatii concrete. SUnt insarcinata cu al doilea copil. Dupa primul copil indemnizatia mi sa terminat in februarie si pana la inceputul lui august am primit somajul. Acum de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata, dar cum nu lucrez nu pot beneficia de indemnizatie. Stimulentul de insertie poate cere si sotul, fara a pleca in concediu pt cresterea copilului? Si pe langa stimulent primeste normal si salariul? Va rog foarte mult sa ma lamurati, ca nu mai stim ce sa facem...totusi dintr-un singur sala cu 2 copiii....multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      imi pare rau de raspunsul intarziat, dar am fost in concediu si am vrut sa verific si la Directia de asistenta sociala.

      Vestea buna este ca sotul tau poate beneficia de stimulentul de reinserite (500 lei) si fara a efectua o parte din CCC, daca indeplineste conditiile cumulative pentru acordarea CCC. Adica sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

      Extras din Normele metodologie de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:
      Art. 13. - (1) Stimulentul de inserţie se acordă pe bază de cerere, semnată de persoana îndreptăţită, însoţită de dovada eliberată de angajator sau, după caz, de alte documente eliberate de autorităţile competente ori de declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că aceasta realizează sau urmează să realizeze venituri supuse impozitului.
      (2) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, cererea de acordare va fi însoţită numai de documentele prevăzute la alin. (1).
      (3) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care deşi are dreptul nu solicită acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, cererea este însoţită de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevăzute la art. 6.

      Deci voi trebuie sa faceti un dosar care sa cuprinda si actele pe care le-ati fi depus daca solicitati CCC si indemnizatia. Sfatul meu este sa va duceti la Directia de care apartineti si sa le solicitati o lista cu documentele exacte pe care trebuie sa le depuneti in cazul vostru. Fiecare Directie are alte reguli, ca asa e in Romania. Voi o sa beneficiati de Stimulent din luna in care se naste bebe pentru ca tu nu poti beneficia de concediul de sarcina si lauzie.

      Succes si sarcina usoara!

      Ștergere
  7. BUNA ZIUA!AM NASCUT IN AUGUST 2011!SUNT ANGAJATA CA ASISTENT MEDICAL LA UN SPITALCU CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA!MI-AM LUAT 2 ANI DE CONCEDIU PENTRU CRESTERE A COPILULUI!MI S-A SPUS CA DACA NU MA INTORC LA MUNCA ANUL ACESTA IN SEPTEMBRIE,IMI AXPIRA CONTRACTUL PE PERIOADA DETERMINATA ,IAR EI IMI DESFAC CONTRACTUL DE MUNCA!AU DREPTUL SA FACA ASTA?MULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      M-am confruntat cu un caz similar, eu tindeam sa interpretez legea in sensul urmator: CCC suspenda contractul si termenul de expirare, se reia perioada ramasa la intoarcerea din CCC.
      Din pacate raspunsul venit de la ITM este ca un Contract de munca pe durata determinata curge mai departe si inceteaza de drept la data inscrisa in el, chiar daca in acest timp posesorul este in concediu medical sau de ingrijire copil. Deci angajatorul tau are dreptate. Poti ramane mai departe in CCC pentru cel de al doilea an, nu iti afecteaza acest drept. Nu stiu daca te intorci la serviciu daca ai siguranta ca iti vor prelungi contractul. Te poti intoarce pentru un timp si apoi sa reiei CCC.

      Daca te mai pot ajuta cu ceva ma poti contacta oricand.

      Ștergere
  8. buna ziua, realizez venituri impozabile din activitati independente si ar trebui sa nasc in decembrie 2012. incasez venituri din 2005.
    am rugamintea sa imi comunicati carea este baza de calcul. pentru 2011 am depus declaratia pe veniturile realizate, iar pe anul 2012 nu am depus estimativa, luandu-se in calcul veniturile realizate in 2011. in 2012 am deja venituri mai mari.
    se ia in calcul ultimele 12 luni ? adica ianuaie -decembrie 2012? sau ianuarie - decembrie 2011? ori decembrie 2011 - decembrie 2012?
    va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      se iau in calcul veniturile realizate (pentru care puteti face dovada platii impozitului pe venit)din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Ultima luna este cea in care se naste (decembrie), pentru aceasta luna se ia in considerare venitul estimat.

      Sfatul meu este ca inainte de intocmirea dosarului sa va duceti la directia de asistenta sociala de care apartineti si sa le cereti toate lamuririle in mod direct, fiecare directie are alte obiceiuri si cerinte. Depuneti dosarul dupa inchiderea anului, aveti un termen de 60 de zile pentru depundere si indemnizatia o primiti de la data nasterii copilului pentru ca sunteti intr-unul din acele cazuri in care nu trebuie sa executati si cele 42 de zile de cm lauzie.

      Ștergere
  9. Buna ziua,as vrea sa stiu daca indemnizatia pentru crestere copil se acorda si in cazul in care am contract de munca de 2 ore pe zi si salariul minim pe economie.Faptul ca ati precizat ca sunt persoane care lucreaza 4 ore si au salariul mai mare decat al celor cu norma intreaga m-a facut sa am nelamuriri asupra acestui lucru.Va multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, sigur ca da, norma de lucru si marimea venitului nu influenteaza dreptul la indemnizatie. Important este sa aveti cel putin 12 luni lucrate anterior datei de nastere a copilului. O sa primiti indemnizatia de 600 pe luna si alocatia de 200 pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

      Succes.

      Ștergere
  10. Buna ziua!
    m-ar intersa cu cat timp inainte tb sa ma intorc la serv. pentru a beneficia de stimulent. mentionez ca am nascut in iunie 2012.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, este suficient sa va intoarceti si cu o zi mai devreme sa implineasca copilul varsta de un an. In cazul in care tatal copilului va efectua si el o luna de CCC, iar aceasta luna este ultima din cele la care aveti dreptul, cea anterioara implinirii varstei de un an, o sa primiti stimulent dupa ce se incheie aceasta luna. Daca renunta la luna respectiva si dvs. depuneti crerea pentru stimulent atunci o sa-l primiti incepand cu acea data.

      Ștergere
  11. Buna ziua, am si eu o problema si as dori sa stiu daca ma putei ajuta.
    Lucrez la o firma unde am contract pe perioada deteminata pina in data de (03.11.2012) . Din data de 15 octombrie - 31 octombrie mi-am luat concediul legal ,iar din data de 1 noiembrie vreau sa intru in pre natal. Ce se intampla cu contractul meu? SI PE CE PERIOADA AR TREbui sa-mi acorde medicul de familie concediul din 1-3 noiembrie sau pe toata luna ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      cum probabil stii deja contractul tau de munca va inceta de drept la data inscrisa in el. Chiar daca CM-ul inceteaza tu ai dreptul de a primi concediul medical de sarcina si lauzie. Primele 3 zile vor fi platite de catre angajatorul tau iar restul de Casa de asigurari de santate de care aparti. De acolo vei ridica si banii. Probabil ca mai practic pentru angajator ar fi sa depui un certificat doar pentru primele 3 zile. Eu sunt de parere sa depui unul pentru intreaga luna, astfel vei figura inregistrata si la casa de asigurati ca fiind in concediu medical (pasteaza o copie). Un alt sfat ar fi sa te interesezi direct la casa de asigurari unde esti arondata in legatura cu modalitatea de plata si de depunere a certificatelor.

      Succes.

      Ștergere
  12. Buna, in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru timpul acordat fiecarea dintre noi, am o mare problema, eu ar trebui sa i-au indemnizatia pana pe 30 noiembrie 2012, atunci face bebe 2 ani(am nascut in 2010), dar am inceput munca pe 1 septembrie 2012, ce trebuie sa fac ca indemnizatia sa nu mai vina, deoarece eu acum primesc salariu si nu vreu sa am probleme legale.
    va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cu mare placere :).

      Acum variantele tale sunt 3:
      1) cu cerere, decizia de reincepere a activitatii si adeverinta tip poti slicita pentru lunile septembrie-noimebire stimulentul pentru crestere copil de 100 lei/luna.
      2) sa nu faci nimic, ei ar trebui sa sisteze plata indemnizatiei incepand cu luna in care tu inregistrezi venituri supuse impozitului pe venit, declaratiile pentru luna sept. se depun pana pe 24 octombrie, deci ar trebui deja sa te fi identificat. Daca incasezi drepturi care nu ti secuvin o sa primesti o scrisorica pentru returnare. De obicei asa se intampla.
      3) Cu decizia de reincepere a activitatii, adeverinta tip (cea care se completeaza si pentru stimulentul de crestere copil) te duci la Directia de asistenta sociala si ii informezi asupra situatiei tale. De obicei se misca la fel de incet.

      Nu este foarte grav daca ei continua sa-ti trimita indemnizatia si eu o incasezi, doar ca va trebui sa o returnezi.

      Succes.

      Ștergere
  13. Buna ziua,
    O angajata care a fost in concediu de maternitate si a nascut solicita suspendarea contractului de munca pentru crestere copil. Am facut decizia de suspendare, dar indemnizatie de c.c. nu are dreptul deoarece nu are 12 luni anterioare nasterii copilului cu venituri.
    Problema: salariata revine dupa o perioada la servici prin cerere de intrerupere a suspendarii. Daca aduce dupa 3 zile de lucru concediu medical,are dreptul la plata lui? Pe perioada suspendarii fara indemnizatie nu cred ca este asigurata. Cum pot sa o ajut? Nu stiu ce se intampla cu mamele care nu au dreptul la indemnizatie. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca salariata are cel putin o luna lucrata in ultimele 12 luni de referinta (anul anterior solicitarii CM) are dreptul la concediu medical si indemnizatia pentru acesta. Pentru lunile lucrate se va calcula media, pentru cele asigurate de stat se calculeaza pentru salariul minim pe economie.

      Ștergere
    2. Din 07.06.2011 a avut contractul suspendat pentru c.c., dar fara indemnizatie, deci nu are o luna lucrata in ultimele 12. Ma intereseaza ce statut are o astfel de angajata, daca pe perioada suspendarii a fost asigurata de stat sau nu.Toate astea ma intereseaza pentru a stii daca-i pot plati concediul medical sau nu.
      Multumesc!

      Ștergere
  14. Buna ziua,
    Eu de exemplu nu vreau sa ma intorc la servici dupa 11 luni si o luna sa stea tatal copilului in concediu. In acest caz ce se intampla? daca ma intorc cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului voi mai primii stimulentul de insertie?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca se poate:
    Situatia mea este urmatoarea: Am ramas de curand insarcinata si urmeaza sa nasc la inceputul lunii iunie 2013.
    Problema este ca in prezent ma aflu in somaj si acesta se termina in februarie 2013, astfel raman 3- 4 luni neacoperite.
    Ce pot sa fac pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

    Va multumesc anticipat!
    Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ar putea merge cu concediu medical, pt a "intrerupe" somajul

      Ștergere
    2. Off, scuze, acum vad ca nu apare raspunsul pentru tine. Din pacate acum acordarea indemnizatiei este conditionata de obtinerea veniturilor de natura profesionala supuse impozitului pe venit sau de a fi in una dintre situatiile asimilate (cum ar fi somajul). Solutiile tale ar fi sa gasesti un angajator cu o firma (mica) unde sa iti faca un contract de munca fictiv si pentru care tu sa suporti contriburiile. O alta varianta este sa iti faci un PFA (persoana fizica autorizata) pe care sa ai venituri.

      In concediu medical nu poti intra decat daca esti angajata. Daca te poate angaja cineva pentru perioada respectiva poti lucra cateva zile si apoi poti solicita CM de sarcina si lauzie si costurile sunt suportate de stat. Doar sa gasesti pe cineva dispus sa faca asta, pentru firma respectiva nu sunt costuri.

      Succes si sarcina usoara.

      Ștergere
    3. Somajul poate fi intrerupt cu concedii medicale nenumarate, cu care somajul se prelungeste ...apoi prin luna 7 poti solicita concediul de maternitate care este 126 zile calendaristice si uite asa treci de momentul nasterii De la Somaj iti va plati si concediul de maternitate. Sau mai este varianta de a te angaja o luna , dupa 30 de zile poti beneficia deja de concediu de maternitate platit cu 85 % din media salariului avut in acea luna.
      Sa nu cumva sa lasi sa se intrerupa sub nici o forma

      Ștergere
  16. Buna, am si eu o intrebare legata de dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului. Trebuie sa pun la dosar din partea sotului o adeverinta si o declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza de indemnizatie. Problema e cu adeverinta,nu stiu ce trebuie sa reiasa din ea, sotul nu este angajat, are o firma si e asociat unic. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu stiu ce s-a intamplat cu raspunsurile pentru tine si Alina de mai sus. Cred ca acum nu-ti mai foloseste, dar poate mai are cineva aceeasi problema.

      Adeverinta este din partea locului de munca prin care se atesta faptul ca nu a depus cerere de CCC, in cazul lui si-o elibereaza singur si trebuie sa sune ceva de genul: "Prin prezenta se atesta ca domnul XY, asociat unic, legitimat prin......., nu a solicitat intrarea in Concediu ingrijire copil". Declaratia este tip, o gasesti in anexele din lege.


      Cu placere, sper sa-ti mai fie de folos.

      Ștergere
  17. Buna seara, am si eu o intrebare in legatura cu concediul pt crestere copil, firma la care am lucrat inainte de a intra in concediu pt crestere copil pana la 2 ani s-a inchis, de fapt acum sunt in preaviz colegii mei si as dori sa stiu daca eu ma intorc la munca in aceasta perioada si sunt concediata imediat, mai pot sa beneficiez pe urma de concediu pt crestere copil, mentionez ca ma voi intoarce la munca in situatia in care voi beneficia si eu ca si colegii mei de salarii compensatorii. multumesc mult si astept rapuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,

      Puteti face o cerere de reluare a activitatii pentru perioada respectiva si dupa expirarea preavizului sa va intoarceti in CCC tot prin cerere. Dreptul la indemnizatia a fost deja stabilit pe baza celor 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului. Aveti obligatia sa anuntati Directia de asistenta sociala de intoarcerea la munca.

      Sfatul meu este sa va duceti sa intrebati direct la Directia de asistenta sociala de ce alte documente mai au nevoie cand o sa depuneti cererea de reintrare in CCC si sa le obtineti,in caz ca este nevoie, de la angajator inainte sa inceteze activitatea. Nu le spuneti ca va intoarceti la munca pentru a primi platile compensatorii, ci doar ca trebuie sa va intoarceti pentru o luna. CU putina atentie la termene cred ca le puteti obtine pe amandoua.

      Succes!

      Ștergere
  18. Salut, sper sa ma puteti ajuta cu o nelamurire. Inainte de a intra in concediu prenatal ar trebui sa intru in concediu medical pentru 2 sau 3 luni(in termenul de maxim 90 de zile). Codul este 01, platit cu 75% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni anterioare concediului medical. In acest interval s-ar achita toate contributiile la stat. As vrea sa stiu daca in calculul pentru stabilirea valorii concediului de ingrijire copil in care se iau in considerare veniturile realizate in ultimele 12 luni este vreo problema ca am avut venituri realizate din concedii medicale? Intreb pentru ca in lege este mentionat termenul de venit iar in concediu medical tu primesti de fapt o indemnizatie. Are vreo legatura sau sunt considerate venituri normale si se iau in calcul normal? Multumesc mult si sper din toata inima sa imi raspundeti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare,

      concediul medical, indiferent de cod, este considerat perioada asimilata si intra in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. Majoritatea mamelor au o astfel de perioada inainte de nastere, de obicei este concediul prenatal (medical). Se ia in calcul indemnizatia neta. Din pacate va fi ceva mai putin pentru ca CM cod. 01 se si impoziteaza. Cand ti se va elibera adeverinta pentru calculul indemnizatiei de crestere copil va fi inscrisa suma neta incasa pe CM si se va specifica la tipul de venit ca provine din CM. Deci si CM reprezinta tot venit chiar daca denumirea este de indemnizatie si este luat in considerare ca suma neta.

      Sarcina usoara!

      Ștergere
    2. Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

      Ștergere
  19. buna ziua,

    Sunt insarcinata si lucrez de peste un an la o firma de stat. Acum ca sunt gravida in aproape 3 luni m-am gandit ca imi pot mari indemnizatia daca mai lucrez in plus si la o alta firma cateva ore.
    Am voie ca gravida sa lucrez 8h/zi intr-un job si inca 2h/zi sa zicem la inca un loc- sau 8h/ saptamana.
    Am voie sa ma angajez la inca un job stiind ca sunt gravida- deci anunt si cel de-al doilea angajator ca sunt gravida. Trebuie sa fiu angajata si la cel de-al doilea job tot 12 luni sau pot acum cand mai am doar 6 luni pana la nasterea copilului?
    Cum se va proceda: fiecare angajator imi va da adeverinta de venit care se va pune la dosar? Cui cer concediul si toate celelalte drepturi?
    Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cred ca si mesajul de mai jos e tot al tau. Nu exista limitari in ceea ce priveste numarul de contracte si orele lucrate in cazul femeilor gravide, singurele probleme pot fi cele ridicate de riscurile specifice de la locul de munca, dar in acest caz salariata este cea care cere reducerea programului.

      Deci iti mai poti face un contract cu timp partial si chiar doua, veniturile din acest contract se aduna la cele provenite din contractul de baza. Poti sa anunti sau nu noul angajator, dar va afla cand sarcina devinde vizibila. Nu trebuie sa fie tot un contract pe 12 luni inainte de nasterea copilului. Fiecare angajator elibereaza o adeverinta si tu le depui la dosar. Concediul medical de sarcina si lauzie il depui in original la angajatroul unde ai functia de baza si in copie la cel cu timp partial. Concediul de ingrijire copil il soliciti la ambele locuri de munca.

      Cu placere.

      Ștergere
  20. Buna ziua,

    VA rog sa ma ajutati cu niste informatii referitoare la persoanele care au 2 locuri de munca.
    Acum am doar 1 loc de munca dar pot sa ma mai angajez cu o norma mai mica la inca un job pentru a creste valoarea veniturilor. Mai am doar 6 luni pana la nastere- am voie sa ma angajez acum- sau trebuia sa am 2 locuri dinainte de a fi gravida.
    CUm se va procede: carei firme ii voi cere concediu prenatal si toate celelalte drepturi?
    Am voie ca gravida sa lucrez mai mult de 8h/zi?
    multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ti-ai dori ca femeie insarcinata sa lucrezi 8 h pe zi? Poti lucra un nr limita de ore suplimentare lunar, insa ele ar trebui sa fie platite sau compensate cu timp liber. Da, poti avea inca un loc de munca daca timpul iti permite, insa gandeste-te la sanatatea ta.

      Ștergere
    2. Me, eu am lucrat 10-12 ore pe zi pana pe 1 aprilie, pe 9 aprilie am nascut exact in ziua DPN-ului un copil de 3,400 si 53 cm, copilul meu a fost si este un copil foarte linistit si intelegator, fara crize nervoase- crize care de multe ori sunt puse pe seama stresului din timpul sarcinii, iar faptul ca am ramas activa toata sarcina mi-a facut foarte bine. Nu vad de ce o femeie sanatoasa cu o sarcina fara riscuri deosebite nu ar putea sa munceasca normal. Jobul meu nu este deloc unul relaxant, e un post de conducere cu multe responsabilitati. Ce incerc sa-ti spun este ca munca nu are neaparat un impact negativ asupra sarcinii si evolutiei copilului, ba chiar poate fi foarte benefica atunci cand nu-ti lasa timp sa te gandesti la fiecare greata, junghi, disconfort :). Nu mai spun de argumentul financiar.

      In multe situatii (ca cea prezentata de mamica de mai sus) cel de-al doilea contract este unul fictiv, este doar pentru a mari venitul.

      Ștergere
    3. Da este vorba de un job fictiv la o cunostinta.
      Astept raspunsurile la intrebarile mele legate de procedurile ce vor decurge din cele 2 joburi. Cand imi voi lua concediu prenatal si postnatal...cer de la medic 2 concedii, adeverinte etc? si apar in concediu la ambele firme? sau cum se procedeaza.
      Multumesc frumos

      Ștergere
    4. Da, imi imaginam ca asa stau lucrurile. :)

      Pai am raspuns si mai sus, nu era tot postarea ta?, dar detaliez:

      1. Concediul medical: Certificatul de Cm se elibereaza in doua exemplare (o foaie alaba si una verde) pe acesta il depui la locul de munca de baza (unde ai contractul pe 8 ore). Medicul care-ti elibereaza CM-ul (medicul de familie) iti va da si o copie conforma pe care trebuie sa puna stampila "conform cu originalul" cu parafa si semnatura. Aceasta copie conforma o depui la angajatorul unde ai contractul de munca pe 2 ore. Ambii angajatori iti platesc CM calculat in functie de venitul inregistrat la fiecare. Deci o sa fii concomitent in concediu la ambii angajatori. CM de sarcina si lauzie (pre si post natal) este suportat de la Bugetul asigurarilor de sanatate si nu reprezinta un cost real pentru angajator.

      2. Adeverintele: ambii angajtori iti vor elibera adeverinta de venit tip cu veniturile nete realizate. Important este sa ai la unul dintre locurile de munca cel putin 12 luni lucrate si nu conteaza ca pe contractul cu timp partial ai doar 6 luni. Ambele adeverinte le pui in dosarul pentru indemnizatie. Daca acest contract cu timp partial este pe durata determinata el va inceta de drept la data inscrisa. La locul de munca de baza o sa fii in Concediu crestere copil.

      Daca te mai pot ajuta cu ceva te rog sa-mi spui.

      Ștergere
  21. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat, copilul meu sa nascut in martie 2011, si am optat pentru CCC de un an si stimulent. Acum postul se restructureaza si voi ramana fara munca, ma pot intoarce in CCC ? Copilul face 2 ani abia in martie 2013.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, din pacate te poti intoarce doar in concediu fara plata care oricum nu-ti mai foloseste la nimic atat timp cat postul se desfiinteaza. Poti doar amana termenul final al preavizului prin depunerea cererii de reintoarcere in CCC (fara plata) si sa speri ca pana in martie 2013 lucrurile se schimba la locul de munca si iti pot oferi un alt post.

      Partea buna a lucrurilor este ca daca se desfiinteaza postul poti primi plati compensatorii (daca exista un contract colectiv de munca) si poti primi ajutor de somaj.

      Imi pare rau ca nu am vesti mai bune.

      Ștergere
  22. Buna, sunt Ramona si am o nelamurire. m-am intors la servici in 2 iulie 2012 si nu mai am norma de 8 ore, am de 4 ore si ne mai dorim un copil dar nu stiu cate luni trebuie sa lucrez sa beneficiez de concediu sau daca se poate sa raman insarcinata acum.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ramona,

      Poti sa incerci sa faci un bebe si acum, norma de lucru nu influenteaza dreptul la indemnizatie si concediu pentru crestere copil. Poti avea contract cu 2,4,6 ore, nu conteaza, important este sa ai 12 luni anterioare nasterii in care sa fi realizat venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit sau sa fii intr-o perioada asimilata (asa cum este CCC-ul precedent). Deci 12 luni lucrate cu 4 ore pe zi sunt tot 12 luni. Daca ai ramane insarcinata in perioada asta ai avea 12 luni lucrate pana la nastere si se vor lua in calcul veniturile pentru aceste 12 luni. Daca deja esti insarcinata si o sa nasti pana se implinesc cele 12 luni atunci or sa se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei si ultimele luni de indemnizatie de la primul copilas (85% din indemnizatia precedenta).

      Spor la treaba si copilas sanatos!

      Ștergere
  23. Buna, sunt Ioana..am o nellamurire..
    Lucrez la o societate de asigurari , de cca.8 ani de zile.
    am fost in concediu postnatal 2 ani pana pe 18.10.2012 si am prelungit cu inca un an.conform certificat de handicap..pana pe 18.10.2013.
    dar intre timp se fac restructurari..si se pare, ca ma vor da afara..ce se intampla, la intoarcere, mai primesc salariile compensatorii conf CCM, ??????MI'E TARE FRICA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ioana,

      daca in contractul colectiv de munca sunt stipulate plati compesatorii o sa le primesti si tu. Tu vei primi preavizul atunci cand te intorci la munca si atunci sunt obligati sa-ti plateasca si sumele restante. Fira ramane in activitate sau o dizolva?

      Ștergere
  24. Am o întrebare?dacă acum sunt in concediu crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani si beneficiez de indemnizaţie de 450 ron pot beneficia de o altă indemnizaţie dacă mai vreau să fac încă un copil?mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. buna
    Sotia mea a nascut acum 10 luni si nu a lucrat inainte (cele 12 luni). Poate beneficia de ceva pe langa cei 200 ron?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, din pacate sotia ta poate beneficia doar de alocatia copilului, cea de 200 de lei.

      Ștergere
    2. Ar mai fi posibilitatea luarii ccc de catre tata daca indeplineste conditiile, sa se reintoarca la munca si sa beneficieze de stimulentul de reinsertie de 500 ron

      Ștergere
  26. Buna ziua,
    As dori sa va intreb urmatorul lucru. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna martie 2013.Sunt angajata ca profesoara si am si un PFA. Din 15 ianuarie as dori sa raman in concediu prenatal de la scoala, dar as dori sa-mi continuu activitatea ca si PFA pana in apropierea nasterii copilul. Este legal sa fiu in concediu prenatal si sa mai inregistrez venituri pe PFA?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cele doua situatii nu sunt incompatibile. Eu atunci cand eram in CM am primit sume din prime speciale chiar de la locul de munca. Trebuie sa ai grija sa suspenzi activitatea de PFA atunci cand o sa fii in Concediu Inrijire Copil.

      Ștergere
  27. BUNA ZIUA,
    VA ROG SA MA AJUTATI CU O INFORMATIE.
    CCC-ul SE SUSPENDA DACA ESTI ASOCIAT SI ADMINISTRATOR INTR-O FIRMA(CAZUL MEU SUNTEM 3 SI ASOCIATI SI ADMINISTRATORI )?
    EXISTA UN CADRU LEGAL ?
    VA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca incasezi venituri din aceasta activitate (indemnizatie de administrator) se va considera ca realizezi venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit si atunci CCC se suspenda. Daca pe perioada CCC nu realizezi venituri ca administrator ci doar exerciti aceasta functie poti ramane in CCC. Trebuie depusa o declaratie pe propria raspunde ca nu realizezi venituri din aceasta activitate.

      Sfatul meu este sa te duci si sa vorbesti cu un jurist de la Directia de prestatii sociale pentru ca am intalnit cazuri unde li se s-a spus ca cele doua situatii sunt incompatibile chiar daca nu se realizeaza venituri, parerea mea este o astfel de solutionare este un abuz, dar ei fac legea.

      Ștergere
    2. Multumesc foarte mult!
      Asa este aveti dreptate,din pacate ei fac legea,chiar daca este un abuz.
      Feliciatri pentru blog.Multa sanatate!

      Ștergere
  28. Buna dimineata. As avea si eu 2 intrebari la dvs.
    1. Eu sunt in CCC de 2 ani care se implinesc in martie 2013. Am gasit un loc de munca la care trebuie sa incep imediat, care este la lata firma decat cea de unde am iesit in CCC. Ce cereri trebuie sa fac catre fosta firma si care Asistenta Sociala
    2. Firma la care urmeaza sa ma angajez este din Germania dar activitatea mi-o desfasor in Romania. Contractul pe care mi-l vor trimite il voi inregistra la finante. Intrebarea este daca trebuie sa declar exact valoarea contractului sau pot sa declar o suma mai mica pentru calculul darilor catre stat pe care va trebui sa mi le platesc singura.
    Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

    RăspundețiȘtergere
  29. buna seara,as avea si eu nevoie de anumite informatii va rog frumos daca se poate!? sunt insarcinata in sunt insarcinata in saptamana a 7-A,voi naste anul viitor 2013 la inceputul lunii iunie!Am mai lukrat inainte,dar acum nu mai lucrez as dori sa stiu cum as putea face sa beneficiez de indemnizatie pt bebe,eventual daca as face un PFA sau daca sar putea plati din urma,eu am si lukrat si nush cum as putea sa rezolv,in zalau de unde sunt eu mi sa zis k nu se mai poate plati CSA-ul si altele din urma ca sa pot beneficia de indemnizatie pt bebe,as dori sami dati un sfat daca se poate,sotul lucra si am citit mai sus ca poate si el ar putea cere stimulentul de insertie??nu ma stiu la cine sa apelez va rog daca puteti sami dati un raspuns!MULTUMESC ANTICIPAT

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna.
    Am si eu o intrebare. Daca mama este insarcinata si nu este angajata tata poate beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, tatal poate beneficia de concediu si indemnizatie daca are 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului. Daca nu poate sta in concediu are dreptul la stimulentul de reinsertie in valoare de 500 lei.

      Ștergere
  31. Buna seara! In luna iulie am terminat studiile de masterat la zi, am depus in august actele la Agentia de somaj, am inceput sa fiu indemnizata din luna octombrie (teoretic,pt ca practic nu am primit niciun ban), iar azi mi-am intrerupt somajul, fiind in saptamana 30 de sarcina, pentru a intra in concediul prenatal. Nu am lucrat niciodata, dar m-am informat ca daca am trecut din scoala in somaj si apoi in concediu, fara intrerupere, o sa beneficiez de concediu de maternitate si de CCC.
    Va rog, ajutati-ma si pe mine sa-mi calculez indemnzatia de maternitate si CCC!
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna seara! Am aflat azi ca sunt insarcinata si as dori sa stiu daca sotul poate solicita stimulent de insertie pe langa salariul primit lunar fara a isi lua concediul de paternitate, si daca da in ce conditii? As dori ca de maine sa imi caut un loc de munca, dar in cazul in care nu gasesc as dori sa stiu la ce ma pot astepta si chiar daca gasesc ceva am inteles ca pentru a solicita concediul de maternitate trebuie sa am venituri pe ultimele 12 luni...
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, gasirea unui loc de munca te poate ajuta cu obtinerea concediului de sarcina si lauzie. Este suficienta si o luna lucrata in ultimele 12 luni inaintea solicitarii concediului. Tatal poate solicita direct stimulentul de reinsertie fara a intra inCCC daca indeplineste conditiile acordarii acestuia, cele 12 luni anterioare nasterii copilului in care sa realizeze venituri de natura salariala supuse impozitului pe venit.

      Ștergere
  33. buna ziua am si eu o nelamurire nu am 12 luni si in luna decembrie nasc eu nu pot iesi in matrenitate,dar asi vrea sa stiu daca poate iesi tatal copilului.dar problema este k nu santem cununati astept rasp va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, starea civilia nu conditioneaza acest drept, important este ca tatal sa fie prezent in certificatul de nastere. Poate solicita concediul si indemnizatia sau numai stimulentul de reinsertie.

      Ștergere
  34. Buna , as vrea sa stiu daca primesc indemnizatia pentru cresterea copilului daca nu am lucrat niciodata cu contract ... asta din cauza ca in luna iunie am terminat scoala si in octombrie am ramas insarcinata ... AS vrea sa stiu ce se poate face ?! Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna! Stiu Ca ti s-a mai pus aceasta intrebare dar nu am gasit raspuns. Detin o firma impreuna cu sotul meu,un Srl la care figurez ca asociat ,atat. Din septembrie m-am reintors in campul muncii (in invatamant)si totodata am aflat ca sunt insarcinata intr-o luna.Ideea e ca pana nasc nu reusesc sa indeplinesc conditia de 12 luni lucrate inainte de nastere , desi nu mi se pare corect eu m-am inscris pentru concurs ocupare post in aprilie si in august am dat examen dar tocmai in septembrie s-a facut incadrarea.Exista vreo sansa ca pentru lunile care lipsesc sa pot plati retroactiv anumite dari la stat ? Nu mi se pare corect ca sa cotizezi 8-9 luni si pentru ca iti mai lipsesc 3-4 luni sa nu poti lua indemnizatia de crestere.Multumesc astept raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, imi pare rau de intarziere si nu stiu daca raspunsul iti mai foloseste. Solutita pe care o vad in cazul tau este sa declarati venituri pentru statutul de asociat si sa platiti impozitiul pentru ele, altfel legea aceasta este: nu ai 12 luni in care sa realizezi venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit, nu ai dreptul la indemnizatie. Nu exista posibilitatea de a plati anterior decat daca se poate face dovada realizarii veniturilor.

      Aspectul pozitiv ar fi ca probabil o sa nasti in mai, poti beneficia de concediul pre si postnatal si apoi urmeaza vacanta de vara si poti sta cu bebelusul.

      Nu te poti incadra intr-o alta conditie stipulata in lege?

      Ștergere
  36. buna ziua, as avea nevoie de un raspuns, o lamurire, sotia mea a ramas insarcinata ea iesind din somaj nu si-a mai gasit de munca,as putea intra eu in concediu pentru crestere copil avand in vedere ca am avut acum 2 luni o intrerupere pe cartea de munca de 15 zile? ce ar trebuii sa fac sa pot beneficia de concediu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, se iau in calcul si fractiunile de luna, daca aceasta este singura intrerupere din cele 12 luni de referinta nu ar trebui sa fie probleme. Conf. legii indepliniti conditiile.

      Sfatul meu este sa intrebati direct la Agentia de care apartineti pentru ca in multe situatii depinde doar de interpretarea pe care o dau ei legii. Succes!

      Ștergere
  37. Buna ziua. imi puteti spune si mie cat este indemnizatia in cazul prelungirii indemnizatiei de la 3-4 ani? pentru copiii cu handicap? e la fel ca si cea de la 2-3 ani? sau se da la fiecare mamica la fel?

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua,
    Sotia a nascut bebei la un interval de un an si 4 luni. PEntru un interval de 8 luni ar trebui sa primim acel supliment de 600 de ron. Noi nestiind de acest supliment am depasit 60 de zile. Cei de la Agentia pentru Plãti au spus ca dau banii doar din luna in care am depus cererea. Exista o posibilitate sa recuperez banii de pe celalte luni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, din pacate acesta este termenul legal, daca nu depuneti in termen de 60 de zile data de la care puteti primi drepturile este data depunerii ulterioare.

      Ștergere
    2. Multumesc, asta e daca nu am stiut...

      Ștergere
  39. Buna ziua,
    Am nascut in data de 3 septembrie 2012 si pana in data de 31 decembrie voi fi in concediu postnatal (inainte de nastere nu mi-am luat concediu prenatal, zilele aferente acestuia luandu-mi-le dupa nastere). As avea unele nelamuriri:
    1. Locuiesc in Timisoara, dar adresa de domiciliu este in alt judet. In aceasta situatie unde trebuie sa depun dosarul si ce acte trebuie sa contina acesta mai exact?
    2. Voi opta pentru 2 ani de CIC. Trebuie sa ramana si tatal o luna in concediu si daca da, trebuie sa depuna si el un dosar aferent?
    Va multumesc anticipat!
    O zi cu spor va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua, Multumesc mult pentru acest articol, extrem de folositor si pe intelesul tuturor. eu am un contract de munca cu 2 ore din august 2012. Acum sunt insarcinata in 2 luni. Pe langa acest contract am si diverse colaborari pe baza de conventii civile ( acestea nu sunt lunare, cam una la 2 luni). Am fost la primarie si mi s-a spus ca nu voi lua indemnizatie de crestere a copilului pentru ca sunt angajata cu norma partiala de lucru (2h). Am inteles de la tine ca se poate....care este acel articol din lege cu care sa ne aparam in acest sens? ce e de facut cand ti se spune asa ceva? Multumesc mult! Camelia

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua, Sunt insarcinata in 6 saptamani. AM inceput sa ma interesez de cele necesare pentru a lua indemnizatie de crestere copil. Am un contract cu 2 h si din cand in cand diverse colaborari ( Drepturi de autori sau conventii civile). De la primarie mi s-a spus ca nu pot sa iau indemnizatia pentru ca nu am contract de munca cu 8 ore iar venituile independente sunt ocazionale. Din cele scrise de tine inteleg ca nu este corecta informatia. Care sunt articolele din lege cu care pot sa devedesc ca se poate lua indemnizatia in situatia mea? Multumesc mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua. Am si eu o intrebare.Anul asta nu am lucrt decit pe sezon de vara si de atunci nu am mai gasit sa ma angaje pe nicaieri, iar acum am ramas insarcinata. Stiu ca nu beneficie de indemnizatie dar daca ma duc eu si platesc la cartile de munca se poate. Pot plati atitea luni si din urma? Sau numai o firma poate plati cu citeva luni in urma? Multumesc mult si o zi buna va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  43. buna ziua.as vrea sa va zic si eu problema mea,am muncit la o firma dela 1 aprilie 2012 pana la 1 decembrie 2012...adik 8 luni...acum sunt gravida in 2 luni si putin..acum intrebarea mea este imi pot plati eu in particular diferenta pana la aprilie 2013 ca sa pot beneficia de indemnizatie?este luata in calcul plata in particular fara sa fii angajata?

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna ziua
    As avea si eu o intrebare?
    Sunt angajata pe termen limitat adica pana in 16.11.2014 am contract.
    Intrebarea mea este: daca se va naste copilul pana la acea data ...eu pot beneficia de indemnizatie 2 ani chiar daca pe 16.11.2014 imi expira contractul???..
    sunt si la doctorat,dar din cate stiu acesta poate fi intrerupt...nu cred ca ar afecta indemnizatia...
    Astept raspuns.....pentru ca mi-as dori un copil in 2014 si nu as vrea nici indemnizatia sa o pierd!
    Am nevoie de sfaturile dumneavoastra
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua
    As avea si eu o intrebare?
    Intrebarea mea este: sunt angajata pe termen limitat, pana in 16.11.2014.
    Daca copilul s-ar naste pana la acea data as putea sa beneficiez de indemnizatie timp de 2 ani chiar daca mie imi expira contractul pe 16.11.2014??
    Mi-as dori tare mult un copil in 2014 si de aceea intreb ca nu as vrea sa pierd nici banii!
    Astept sugestiile dumneavoastra.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  46. bua seara o intrebare sunt in crestere copil de 9luni,am solicitata angajatorului in aceasta perioada o adeverinta de salariu pe ultimele 3luni lucrate,si mi s.a zis ca nu.mi poate elibera acest document fiind in suspendare ..este sdevarat>??as fi avut nevoie la banca..multumesc frumos..

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua.

    In primul rand felicitari pentru ceea ce faceti.
    Ca si restul celor de mai sus ma confrunt si eu cu o situatie. Astfel datele situatiei sunt urmatoarele:
    - voi deveni tatic in luna februarie 2013
    - am venituri salariale in ultimele 12 luni
    - sunt si asociatul unic al unei societatii (cu activitatea suspendata dar care trebuie reluata tot in feb. 2013 - au trecut cei 3 ani)
    - sotia nu a realizat venituri in ultimele 12 luni

    Intrebarile sunt:

    1. Din ce zi pot sa solicit CCC ?
    2. Ce trebuie sa fac cu societatea pentru a nu fi probleme cu CCC ?

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare:Daca am luat postnatal de la scoala si acum am terminat.Copilul meu face 2 ani in februarie 2014 si intre timp raman insarcinata cu al doilea copil.Mai pot intra in postnatal cu alocatia de crestere a copilului si indemnizatia de crestere?

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua! Sunt insarcinata si copilul se va naste in luna iulie 2013.Datorita naturii profesiei pe care o am nu doresc sa stau in concediu de ingrijire al copilului. In aceste conditii va rog respectuos sa ma informati ce drepturi financiare mi se acorda si daca da, cand anume trebuie sa intocmesc dasarul in vederea acestui demers. Mentionez ca sunt angajata intr-o institutie de stat! V a multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua,ma numesc Corina si sunt mamica unui baietel de 1 an si 5 luni( nascut pe 18.07.2011).As avea nevoie de cateva sfaturi cu privire la situatia mea.
    In primul rand am optat pt concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului insa cu 3 luni inainte de nastere postul meu s-a desfiintat eu fiind in acel moment in prenatal si inaintea lui in concediu medical cu sarcina cu risc.
    As dori sa stiu urmatoarele:
    1. Cand ar fi cel mai sigur pentru mine sa ma intorc la servici astfel incat sa nu ma dea afara respectandu-se legea?
    2. Cu ce motiv ar putea sa ma dea afara si care sunt obligatiile lor fata de mine,ar trebui sa-mi ofere un alt post sau ceva asemanator?
    3. In ce conditii as putea beneficia de somaj dc nu mi-ar oferi un alt post.
    4. Daca se poate as dori sa stiu unde ma pot informa cu vedere la problema mea din punct de vedere legislativ.
    Mai exact as vrea sa stiu cum ma pot proteja legal.
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna seara!
    Felicitari pentru faptul ca ne ajutati cu raspunsuri!

    As dori sa stiu daca ma pot intoarce la serviciu mai tarziu decat am precizat in cerere la angajator? Initial am precizat ca voi sta 6 luni in CIC insa as dori sa stau mai mult (10- 12 luni).
    Mentionez ca in dosarul depus la primarie pentru indemnizatia CIC am bifat pentru un an de concediu.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cred ca ai postat de 2 ori intrabarea, am raspuns mai jos. Trebuie sa refaci cererea catre angajator. Ca sfat general nu mai procedati asa, puneti in cerere ceea ce bifati in formularul pentru primarie.

      Ștergere
  52. Buna,
    Am si eu o nelamurire. Lucrez la o firma de asigurari de aproape un an si imi doresc un bebe, Nu am contract de munca ci un PFA.
    As dori sa stiu daca eu mai beneficiez de acea indemnizatie.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, raspunsul este "da", ai dreptul la indemnizatie daca poti face dovada ca in cele 12 luni anterioare naterii copilului ai realizat venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit. Ai grija ca pe durata concediului sa suspenzi activitatea si sa nu mai realizezi venituri, in caz contrar indemnizatia se suspenda.

      Ștergere

  53. Buna ziua si La multi ani!

    Sunt in concediu de crestere a copilului de 7 luni ,in luna iunie ar trebui sa ma intorc la lucru pentru ca am ales 1 an dar firma am inteles ca da faliment,ce o sa se intample cu mine?
    -pot lua si somaj si supliment in acelas timp?
    -daca ma angajez in alta parte mai iau suplimentul?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      1. nu puteti lua si somaj si supliment in acelasi timp.
      2. acordarea suplimentului nu este conditionata de intoarcerea la acelasi angajator, nici de prezenta unui contract de munca, trebuie doar sa puteti face dovada realizarii veniturilor de natura profesionala supuse impozitului pe venit.

      Ls multi ani!

      Ștergere
  54. Buna ziua!

    As dori sa stiu daca as putea sa ma intorc mai tarziu din CIC? Initial, la angajator am depus o cerere pt o perioada de 6 luni de CIC insa as dori sa stau mai mult. In cererea din dosarul depus la primarie am bifat casuta 1 an pt CIC.

    Multumesc pentru raspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, aveti dreptul sa va intoarceti mai tarziu, trebuie refacuta cererea catre angajator. Nu are dreptul sa o refuze.

      Ștergere
  55. BUNA ZIUA! As avea si ew o intrebare:sunt angajata pe termen limitat ,pe 2 ani pana pe 9.08.2013.daca raman insarcinata in perioada asta pot beneficia de indemnizatie timp de 2 ani?
    MULTUMESC!astept raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, puteti beneficia de indemnizatie daca o sa nasteti oriunde in termenul de 09.08.2013 sau o sa fiti intr-una din perioadele asimilate (somaj, concediu medical).

      Ștergere
  56. buna seara.am s eu cateva nelamuriri:contactul d munk a fost suspendat p data d 3 august,iar fetita mea face un an in mai.knd trebuie sa merg l munk,mentionez faptul ca in cererea de indemnizatie am bifat sa stau aksa un an.In cazul in kre merg m devreme l munk m primesc ceva in plus d l stat sau d l angajator?
    multumesc.sper sa-mi raspundeti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      1. avand in vedere ca ai nascut dupa 1.03.2012 si tatal copilului are obligatia sa stea o luna in concediu. Ati tinut cont de asta?
      2. Daca te intorci si cu o zi inainte ca fetita sa implineasca un an beneficiezi de stimulentul de reinsertie de 500 de lei.

      Ștergere
  57. Buna ziua.In primul rand vreau sa-ti multumim pt toate raspunsurile care ni le oferi detaliat despre problemele care apar si k mai e cineva in ROM asta caruia ii mai pasa si de altii.Am si eu o problema si nu stiu ce sa fac!Am lucrat la o firma timp d 5ani(unde am beneficiat si d CCM,dar nu asta e problema pt m-am intors la lucru in ian2011)iar in luna septembrie 2012 am plecat d ka ei cu art55 mai exact p06.09.2012 au incheiat contractul,m- am angajat la alta firma iar pe data d07.09.2012. am semnat celalalt contract.A fost prelungit o luna,mai apoi 3, iar acum il am pana p data d22.01.2013.Akum apare problema: am ramas insarcinata si am 3 luni si nu- i o sarcina ok,am niste probleme,iar doctorita mi-a zis k nu mai pot merge la munca si sunt in concediu,iar d sapt viitoare o sa-mi faca shi dosarul d risc maternal.dak nu vor mai prelungki contractul pot beneficia d medical in continuare,iar mai apoi de concediu crestere copil timp d 2 ani?Ce trebuie sa fac in continuare??MULTUMESC MULT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, aspectele sunt urmatoarele:
      1. Contractul de munca va expira de drept la 22.01.2013.
      2. Tu ramai in continuare asigurata si ai dreptul la concediu medical (va fi platit de casa de asigurari).
      3. Roaga medicul de familie sa-ti faca un calcul foarte exact cu numarul de zile de concediu medical si de concediu de sarcina si lauzie pentru a vedea daca iti ajung pana la nastere si inca 42 de zile dupa, cele obligatorii de postnatal.
      4. Daca te incadrezi atunci vei avea dreptul la indemnizatie.

      Succes!

      Ștergere
  58. Buna ziua,

    Lucrez la o firma de 3 ani de zile, iar in decembrie 2012 si ianuarie 2013, figurez in Concediu fara plata. In cazul in care as ramane gravida, as putea beneficia de Concediu Crestere Copil???
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, daca sunt luni complet nelucrate ele nu pot fi luate in considerare nici ca fractiuni de luna. Din pacate va trebui sa mai astepti pana cand o sa ramai insarcinata astfel incat sa ai cele 12 luni lucrate anterior datei nasterii copilului.

      Ștergere
  59. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua,

    Am nascut si m-am intors la serviciu mai devreme de un an.In prezent beneficiez de salariu si stimulentul de insertie. Intre timp am ramas din nou gravida si urmeaza sa nasc dupa ce va implini copilul doi ani. As dori sa va intreb daca stimulentul de insertie poate intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil.

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, stimulentul de reinsertie nu se gaseste in lista veniturilor considerate de natura profesionala supuse impozitului pe venit si nici la exceptii.

      Ștergere
  61. Buna seara.Am descoperit si eu site acesta si sunt subiecte foarte interesante.
    Felicitari d-nei Miruna ca este asa interesata de problemele celorlanti.
    Am si eu o intrebare : am lucrat la o companie internationala timp de aproape 2 ani.De curand mi-am schimbat locul de munca dar contractul de munca din locul anterior s-a incheiat p baza absentelor nemotivate(fiind singura solutie de a pleca mai repede).
    Intrebarea mea este : daca raman insarcinata curand o sa beneficiez de indemnizatie tinand cont de faptul ca , contractul de munca s-a incheiat in 04.12.2012 iar noul contract a inceput in 12.12.2012?Conteaza acele zile?
    Multumesc mult si o seara linistita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cu mare drag Anamaria!

      Nu stiu daca am inteles eu bine, zilele de pauza dintre cele doua contracte sunt zilele nemotivate despre care spui? Sau mai sunt si altele?

      Legea ne spune in felul urmator: se iau in considerare si fractiunile de luna daca zilele lucrate din acea luna sunt mai mult de jumatate din zilele lucratoare. Se accepta si o singura exceptie de luna in care sa existe mai putin de jumate din zile lucrate. In cazul tau sunt doar 6 zile lucratoare neacoperite, deci esti in siguranta :).

      Oricum trebuie sa ai 12 luni lucrate anterior nasterii, daca sarcina nu se instaleaza in urmatoarele 2 luni si jumatate decembrie nu va mai conta deloc.

      Numai bine!

      Ștergere
  62. Buna ziua. In conditiile in care parintii nu sunt casatoriti,iar tatal nu doreste concediu paternal de 1 luna, daca mama solicita concediu de crestere de 1 an poate obtine si luna tatalui? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, situatia civila a parintilor nu influenteaza acest articol din lege. Doar daca tatal nu este trecut in certificatul de nastere, nu indeplineste conditiile de acordare a CCC sau este decedat mama poate efectua si ultima luna de CCC. In cazul vostru poti doar sa-ti iei concediu fara salariu pentru acea luna sau sa te intorci la serviciu.

      Cu placere!

      Ștergere
  63. Buna ziua,

    Am o intrebare pe care vreau sa o aflu neaparat.
    Sunt anagajata la o societate din 2007,in luna decembrie am solicitat 2 zile de concediu fara plata , mi s-a cerut sa fac o solicitare pentru acest lucru.
    M-am trezit ca pentru cele 2 zile de concediu fara plata contractul meu a fost suspendat si in urmatoarea zi dupa expirarea concediului fara plata a fost reluata activitatea.
    Au dreptul sa faca asa ceva?
    Eu sunt insarcinata in luna a- 4-a si vreau sa stiu daca imi cauzeaza cu ceva aceasta suspendare de 2 zile.( ma refer aici la indemnizatie)
    Astept un raspuns.

    Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Conform Codului muncii zilele de concediu fara salariu (CFS)reprezinta o intrerupere a contractului de munca marcata prin decizia de suspendare a contractului de munca, suspendare transmisa si catre ITM prin registrul electronic Revisal. Nu numai ca este legal, dar este si obligatoriu.

      Cele doua zile nu iti influenteaza dreptul la concediu si indemnizatie. Conf. legii se iau in calcul si lunile incomplete cu conditia de a avea mai mult de jumatate din zilele lucratoare lucrate. Se face o singura exceptie in cazul in care exista mai mult de jumatate dintr-o luna nelucrata.

      Singura influenta este data de faptul ca pentru acele 2 zile nu ai realizat un venit, dar in media pe cele 12 luni aceste zile neplatite nu se vor simti. Pentru viitor in cazul in care ai nevoie de mai multe zile solicita un concediu medical, este si platit si nu mai ai nici emotiile acestor suspendari.

      Sarcina usoara!

      Ștergere
  64. Buna,

    Am o intrebare, tocmai am aflat ca trebuie sa inapoiez banii primiti in concediul pentru cresterea copilului pe un an de zile deoarece am avut in 12 luni venituri din activitati independente (din asigurari). Ceea ce nu inteleg este de ce nu exista informare corespunzatoare, eu personal pana acum nu stiam ce acest concediu este de fapt un ajutor social si ca nu ai voie sa ai nici un fel de venit inafara de acesta. Si inca un lucru concediul meu s-a incheiat in Mai 2011 de ce tocmai acum ma anunta ce trebuie sa dau toti banii inapoi? Pot face ceva sau trebuie sa inapoiez banii??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, din pacate au dreptate si acest lucru este stipulat in lege. Indemnizatia se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit. Chiar mai mult, aceasta situatie trebuie anuntata in 15 zile calendaristice, neanuntarea reprezinta contraventie si se amendeaza. Singurele venituri acceptate sunt cele cuvenite pentru activitati desfasurate anterior sau prime speciale acordate tuturor salariatilor. Veniturile de natura profesionala supuse impozitului pe venit sunt descrise in Codul Fiscal, legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

      Termenul atat de mare este din cauza faptului ca probabil acum au iregistrat impozitul platit.

      Din pacate va trebui sa returnezi banii iar necunoasterea legii nu reprezinta un motiv pentru a contesta decizia de imputare.

      Ștergere
  65. Buna seara,

    Am fost tare placut surprinsa sa vad cum cineva ofera atat de mult din timpul personal pentru a raspunde intrebarilor presante ale celorlalti. Va multumesc!
    Situatia mea este urmatoarea: sunt medic rezident, cu rezidentiatul intrerup in Romania pentru efectuarea in strainatate a unor stagii din grila de pregatire (aceasta presupune suspendarea contractului de munca pe perioada intreruperii). Sunt insarcinata in saptamana 26 si voi naste in aprilie 2013. Evident, lucrand in strainatate, nu am avut venituri impozabile in Romania. Pe de alta parte, rezidentiatul este o forma de invatamant post-universitar, pe care am dreptul sa-l efectuez in strainatate, conform legii. De asemenea, am citit un articol de lege care ofera dreptul la concediu de crestere a copilului/ indemnizatie si celor care au efectuat cele 12 luni anterioare nasterii copilului, inregimentati intr-o forma de invatamant postuniversitar in strainatate.
    Intrebarile mele sunt urmatoarele:
    1. Am dreptul la concediu de crestere a copilului/indemnizatie ?
    2. Daca nu, plata in acest moment, retroactiv a impozitului pe venitul pe care l-as fi realizat in Romania in aceste 12 luni este posibila si imi da dreptul la acest concediu?
    3. Daca nu mi se acorda indemnizatia, mi se poate acorda totusi concediul?
    4. Poate statul roman sa plateasca o indemnizatie pentru copilul meu in baza veniturilor castigate in strainatate (intr-un stat UE?), evident fara a depasi plafonul de 3400 RON?
    5. Care este institutia care imi poate da raspunsuri valide la aceste intrebari?
    Am fost pentru o scurta perioada in tara si am adresat o parte din aceste intrebari angajatorului, dar acesta nu a stiut sa imi raspunda.
    Va multumesc tare mult pentru timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,

      Laura, teoretic din ambele argumente scrise si de tine ai avea dreptul la indemnizatie. Cel putin noi, "civilele", avem. Lasa-ma pana maine sa ma uit in legile speciale si sa dau niste telefoane (la aia de sunt ei mai presus decat legea, adica la Directia de prestatii sociale) si o sa-ti raspund la subiect. Nu vreau sa te induc in eroare.

      Stagiul din strainatate inteleg ca este platit?

      Ștergere
    2. Da, stagiul din strainatate este platit, iar impozitul pe venit este, la randul lui, platit tot in strainatate, unde eu functionez ca si "self-employed" (liber profesionist).

      Multumesc pentru ajutor :-)

      Ștergere
  66. Buna ziua.
    Am o intrebare,de fapt mai multe. Am o nelamurire,vreau sa raman gravida, dar aici am citit ca trebuie sa am ultimele 12 luni lucrate,am mai intrebat pe cineva dar nu stia sigur, si a zis ca trebuie sa am in ultimele 24 luni, 12 luni lucrate(adunate).Eu lucrez din septembrie 2011 la o firma si din ianuarie 2012 pana in iunie 2012 am fost trecuta cu 4 ore, ca sa nu plateasca mult de pe urma mea,iar in iulie si august cu 8 ore, in 30 august s-a inchis magazinul, si am asteptat pana in 17 octombrie sa ma primesca in alt loc.
    O sa ma afecteze ca am facut pauza 1 luna jumate,si am fost 6 luni incadrata cu 4 ore.

    Va multumesc tare mult.

    RăspundețiȘtergere
  67. Iti multumescpentru raspuns.
    Am lucrat pana in data de 15 noiembrie,mi-au pus 10zile nemotivate,desi in contract scria ca dupa 3 zile nemotivate se incheie contractul automat,iar toate actele au durat pana in data de 4 decembrie cand s-a incheiat contractul.Eu am primit actele mai tarziu si si noul contract a inceput in data de 12.12.2012.
    Conteaza si acele 10 zile?
    Multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, deci tu ai asa:
      - in luna noimebrie 11 zile nelucrate (16-30 noi.);
      - in luna decembrie 6 zile nelucrate (1-11 dec.).

      Conform noii legi ai dreptul la cel mult 3 exceptii de luni in care sa existe mai putin de jumate din zilele din luna lucrate. Foarte important este sa aveti macar o zi lucrate in lunile incomplete.
      Deci tu esti in siguranta, sa vina bebe! :)

      Ștergere
  68. Buna
    am si eu o nelamurire in urma schimbarilor din oct 2012 cu referire la CCC pt 2 ani. Am optat pt 2 ani dar sa ivit un contract de munca cand bebe avea 11 luni si am aceeptat postul. In urma schimabrilor din oct se aplica insertiade 500 pana la 2 ani sau e valabil numai pt cei care au optat pt 1 an. Am tot citit pe forumuri si am intrebat dar nici un rasp pana in prezent. Multumesc si ma bucur ca exista cineva care ofera rasp corecte mamicilor. Multumesc si toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna ziua
    Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri daca se poate.Sunt angajata la o firma de 18 luni pe data de 09.01.2013 mi-a expirat contractul de munca,eu fiind in prenatatal si urmand sa nasc la sfarsitul luni ianuarie.In conditiile acestea eu mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Sau ce as putea sa fac ca sa pot beneficia?
    Va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, vei beneficia de indemnizatie. Chiar daca contractul tau de munca a expirat tu ramai asigurata si ai dreptul la restul concediului de sarcina si luazie, doar ca vei depune certificatul la casa de asigurari de sanatate si tot de acolo vei primi si banii. Dupa terminarea acestui concediu, minim 42 de zile dupa nastere, poti sa intri in CCC.

      Nastere frumoasa!

      Ștergere
  70. Buna seara!
    Am si eu o intrebare pentru dvs.Am fost in cic 10 luni m am intors la munca ,iar seful meu m a anuntat ca salariul mi se va micsora cu 50% este legal acest lucru? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, as avea nevoie de mai multe detalii. Care este motivatia din decizia de diminuare a salariului?

      Ștergere
  71. buna ziua in cateva luni vine bebele pe lume si as avea si eu o intrebare daca nu sunt casatorita iau indemnizatia copilului nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, indemnizatia o poate lua oricare dintre parintii copilului, nu conteaza daca sunteti casatoriti, nu conteaza nici daca este un copil legitim sau nu. trebuie doar sa indeplinesti conditiile legate de realizarea veniturilor.

      Nastere frumoasa!

      Ștergere
  72. buna ziua, referitor la luna de concediu pe care trebuie sa o ia tatal din perioada cic: o poate lua cat timp mama este in concediu medical postnatal (cele 42 de zile), si a doua intrebare: se depun deci doua dosare pt acordarea indemnizatiei : unul de catre tata pt acea luna si unul pt mama pt restul de 11/ un an si 11 luni? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu, din pacate nu. CCC poate fi solicitat doar dupa realizarea celor 42 de zile de concediu postnatal. Se depun doua dosare, dar pe rand. Tu il depui pe cel cu documentele tale atunci cand soliciti concediul tau si tatal atunci cand isi va lua acea luna, daca si-o ia.

      Cu placere si succes!

      Ștergere
  73. Buna seara! Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Am nascut in iunie 2011 si am optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani. Acum am hotarat sa ma intorc mai devreme la servici (1 febr2013)si as dori sa stiu daca pot beneficia de insertia de 500 lei pana la varsta de 2 ani datorita modificarilor din oct.2012.
    Astept raspuns.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna ziua,
    Ma aflu in urmatoarea situatie: in luna august 2013 voi avea un copil, lucrez la o societate de 5 ani, iar din octombrie 2012 am si un contract de cadru asociat la o facultate (aici sunt platita doar atunci cand se tin ore, cand sunt vacante, nu). Exista posibilitatea ca in momentul in care voi ramane in concediu de crestere copil sa mai lucrez ca si cadru asociat pentru a-mi asigura un venit in plus pe langa indemnizatie(asta inseamna cam 10 ore pe saptamana)?

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, pe perioada CCC nu ai voie sa mai realizezi venituri de natura salariala, asa cum sunt cele in baza contractului de cadru asociat. Realizare veniturilor aduce dupa ea suspendarea indemnizatiei. Tipul de contract, norma, continuitatea activitatii nu sunt importante, natura veniturilor este. Deci nu ai voie.

      Ștergere
    2. Va multumesc frumos pentru raspuns.

      Ștergere
  75. Buna ziua ,
    Am si eu o intrebare lucrezi la o firma de 6 luni cu CM, INTREBAREA MEA AR FI SA ZICEM CA MADUC IN ALTE PARTE SA LUCREZI INCA 6LUNI, ATUNCI CELE 6 LUNI DE LE FIRMA X, SI DE LA FIRMA Z , SE ADUNA SA FIE 12 LUNI ? CA SA POT BENEFICIA DE BANI DE MATERNITATE ?
    PE 6 LUNI NU PRIMESC NIMIC ,(BANI DE MATERNITATE)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      nu conteaza din cate contracte de munca sunt realizate cele 12 luni, important este sa ai venituri pentru fiecare dintre ele. Poti primi bani pentru cele 6 luni doar daca acestea sunt exact inainte de nasterea copilului iar in cele 6 dinainte ai fost intr-una dintre situatiile asimilate (somaj, studii, perioada de 3 luni dupa absolvirea studiilor, etc). In oricare dintre situatii ai dreptul la concediul de sarcina si lauzie. Daca te referi si la acesta cand spui "bani de maternitate".

      Ștergere
  76. Buna ziua! V-as ramane indatoritoare daca m-ati ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema: 1.sunt in concediu de ingrijire a primului copil, am optat pentru varianta cu 2 ani; 2.copilul va implini 2 ani in aprilie 2013; 3.urmeaza sa nasc al doilea copil in mai 2013 (deci la o luna dupa ce primul implineste 2 ani); 4.indemnizatia am obtinut-o in baza faptului ca urmam cursurile universitare, pe care le-am finalizat in iunie 2012. Mai pot obtine indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Mentionez ca anterior indemnizatiei nu am lucrat decat 6 luni legate, de fapt am avut un loc de munca prin 2008, dupa care am facut o pauza, apoi am lucrat la al doilea serviciu timp de 6 luni, dupa care am intrat in concediu de maternitate, iar indemnizatia am obtinut-o datorita studiilor. Dupa nasterea primului copil nu am mai lucrat. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      cazul tau este unul particular, trebuie sa ma mai documentez si eu. Solutia pe care o vad acum este sa faci cerere pentru somaj imediat cum se termina CCC pentru primul copil. Trebuie sa verific daca in cazul tau poti solicita concediul prenatal.

      Ștergere
  77. va multumesc pt raspunsuri in primul rind....as avea si eu o intrebare momentan sunt ccc si bebe inplineste 2 ani pe 21 04 2013 de curind am aflat ca sunt insarcinata am 12 sapt si ramin practic ne acoperita cu 2/3 luni ce trebuie sa fac sa beneficiez iar de indemnizatie....sau dk mai pot beneficia ...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna, sunt insarcinata si ar trebui sa nasc in august 2013. Sunt angajata cu salariul minim pe ecomomie. As avea o intrebare, daca se urca cu 100 lei salariul cum anunta pe la stiri se urca si indemnizatia sau tot va fi 600 lei? ....... astept un rasp....... multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna Miruna.Ma numesc Simona, te rog am si eu cateva intrebari,,,,daca ma poti ajuta.
    Lucrez la o firma de Drumuri si Poduri din 23 aprilie 2012 pe perioada determinata 30.06.2013 si am un salar luna de luna 1700 Ron fix si acum sunt insarcinata cu gemeni am 3 luni jumate in 23.04.2013 o sa fac un an de cand lucrez la ei! voi primii maternitate pentru gemenii mei????si cat??? voi merge la lucru doar pentru asta doctorita mea mi-a spus ca este sarcina cu risc dar mi-e frica sa nu imi pierd maternitatea cei de la servici mi-au promis ca nu ma vor da afara.astept un raspuns. O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  80. Buna seara! Daca dupa 3 luni de munca (CM) raman insarcinata, (fara a intrerupe activitatea) pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Multumesc! Silvia

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua si multumesc mult pentru blog si timpul acordat.

    am si eu o nedumerire: daca sotia naste in octombrie 2013, si ea este in campul muncii din decembrie 2012, deci are 11 luni in campul muncii inclusiv luna nasterii.

    va avea parte de cei 85% din media salariului pe ultimele 12 luni?

    adica, calculul se face: suma totala celor 11 luni impartit la 12?


    sau nu ia deloc?

    va multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  82. Buna ziua si multumesc pentru acest blog, implicit activitatea si reactivitatea privind intrebarile.

    am si eu niste intrebari neraspunse:
    1) sotia lucreaza din decembrie 2012 si urmeaza sa nasca in octombir 2013, implicit are 11 luni vechime in campul muncii. intrebarea este: ia indemnizatie conform "formulei": salariul pe 11 luni impartit la 12 si extragem 75% din rezultat?
    2) concediul tatalui(celalalt parinte ce nu intra in CCC) este obligat sa isi ia concediu? sau poate sotia sa stea luna respectiva in concediu?

    va multumesc si astept cu nerabdare rasp dvs.

    RăspundețiȘtergere
  83. Buna ziua,

    Foarte interesant si util blogul dumneavoastra. Va rog, daca sunteti amabila, sa ma lamuriti si pe mine cu rezolvarea unei situatii: Sunt in concediu de crestere a copilului de 5 luni, fetita mea are 6 luni, am optat pentru concediu de 2 ani, contractul de munca este pe perioada nedeterminata. Daca firma isi inchide activitatea, sau daca da faliment, ce se intampla cu indemnizatia de crestere a copilului, mi-o va afecta in vre-un fel? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  84. Buna ziua,
    As avea si eu unele nelamuriri daca imi puteti raspunde la ele,ca de ceva timp imi bat capul cum as putea face.In iulie 2010 am nascut si amprimit indemnizatie de la stat pentru masterat timp de 2 ani, adica in iulie 2012.Dupa terminarea concediului, am inceput sa imi caut de lucru, dar mi-am gasit doar in octombrie 2012.Acum sunt din nou insarcinata si trebuie sa nasc tot in iulie,dar asta inseamna ca o sa fie doar 10 luni lucrate si nu 12 luni. Se poate face ceva sa primesc indemnizatie?cum as putea sa fac cu cele 2 luni care lipsesc?

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna ziua,

    Ma bucur ca exista acest blog si ca cineva se ocupa cu raspunsurile la intrebarile noastre.
    Eu am fost angajata de la data 05.10.2011 pana la 06.07.2012, (respectiv 9 luni), la o companie de medicamente, care a facut restructurari.Apoi mi-am cautat un alt loc de munca in alta parte vazand ca nu gasesc asa de usor mi-am bagat cartea de munca la firma sotului meu cu minim de salariu fara studii superioare ( 10.07.2012-in curs),in ideea de a putea lua somaj.Intre timp am ramas insarcinata, am 3 luni de sarcina, intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj, fara ca firma sotului meu sa aiba probleme.
    Intreb asta pentru ca stiu ca legea protejeaza femeile insarcinate, dar daca eu nu am anuntat la firma se poate nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa ai 12 luni lucrate inainte de a solicita somajul. Din pacate se cer luni intregi. Tu ai iunie si iulie incomplete. Sfatul meu este sa se duca cine se ocupa de resurse umane la firma sotului sau de salarizare si sa prezinte cazul la Somaj, doar asa pot afla exact in cazul tau daca ai dreptul sau nu. Chiar acum ma confrunt cu un astfel de caz la serviciu, salariata a avut concediu medical si are intrerupere in cele 12 luni iar raspunsul celor de la somaj a fost negativ, nu poate beneficia.

      Legea care protejeaza mamele se refera la concedierea lor si da, trebuie ca in prealabil angajatorul sa fi fost anuntat de starea de gravidie.

      Ștergere
  86. Buna,

    din pacate daca pentru luna octombrie figureaza complet fara venit nu va avea dreptul la indemnizatie. Doar daca printr-o minune le scapa celor de la Directie de prestatii sociale. Ea se depuna oricum. Ce tip de concediu a fost? Ar fi o scapare daca a fost concediu neplatit pentru studii...

    La concediu de sarcina si lauzie (pre si postnatal) are dreptul fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna ziua,
    Deoarece am observat din mesajele dvs profesionalismul si promptitudinea cu care ati raspuns la toate solicitarile, indraznesc sa va adresez o intrebare, care ma macina de ceva timp.
    Am un copil pe care l-am nascut in iunie 2011 si pentru care mi-am luat concediu de ingrijire copil un an de zile.
    M-am intors la lucru in mai 2012 si intre timp am ramas insarcinata.
    Acum am 31 de saptamani de sarcina cu al doilea copil si termenul prevazut pentru nastere este 23 martie. Desi as putea sa solicit concediu prenatal, mi-am propus sa continuu munca atat timp cat starea mea de sanatate si conditia fizica imi vor permite.

    As vrea sa stiu daca eu voi putea beneficia de indemnizatie crestere copil, avand in vedere ca nu se implinesc 12 luni de munca, din mai si pana in martie, ci doar 10 luni?
    Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      In primul rand felicitari pentru copilasi, in al doilea ai dreptul la CCC pentru ca in restul lunilor pana la cele 12 specificate in lege ai fost intr-o perioada asimilata, adica in celalalt CCC. Pentru acele luni se va lua in calcul indemnizatia de crestere copil, mai precis 85% din ea. Va trebui sa soliciti adeverinta de la Directia de prestatii sociale.

      Nastere frumoasa si sa fiti sanatosi!

      Ștergere
    2. Va multumesc mult de raspuns! Multa sanatate si numai bine in toate

      Ștergere
  88. Buna ziua. Am si eu o intrebare la dvs. Am nascut in data de 27.12.2010, iar in momentul cand m-am intors la lucru, dupa 2 ani m-au anuntat ca voi fi trimisa in somaj, desi pe postul meu lucreaza o persoana, dar care nu apare si in acte. Va rog frumos sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca sunt protejata de vreo lege, prin care sunt obligati sa ma tina la lucru 6 luni. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, au dreptul legal la o desfiintare reala a postului. Daca poti demonstra ca exista acea persoana fara forme legale (chiar si cu legale daca este pe postul tau sau unul identic) ii poti da in judecata si sunt obligati sa te primeasca inapoi si sa-ti ofere despagubiri.

      Ștergere
  89. Buna Miruna.Ma numesc Simona, te rog am si eu cateva intrebari,,,,daca ma poti ajuta.
    Lucrez la o firma de Drumuri si Poduri din 23 aprilie 2012 pe perioada determinata 30.06.2013 si am un salar luna de luna 1700 Ron fix si acum sunt insarcinata cu gemeni am 3 luni jumate in 23.04.2013 o sa fac un an de cand lucrez la ei! voi primii maternitate pentru gemenii mei????si cat??? voi merge la lucru doar pentru asta doctorita mea mi-a spus ca este sarcina cu risc dar mi-e frica sa nu imi pierd maternitatea cei de la servici mi-au promis ca nu ma vor da afara.astept un raspuns. O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  90. buna ziua,tare mult as vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva,ca de la somaj nu aflu mare lucru.eu sunt in concediu de crestere copil 2 ani pana in mai 2013 cand se termina si apoi ar trebui sa intru in somaj pt ca firma unde lucram este in insolventa. vrem si bebe2 si asteptam sa se intample minunea,dar daca raman insarcinata pot sa intru din somaj in concediu de sarcina si lauzie si apoi in concediu de crestere copil? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Situatia este astfel:

      1. cand se termina concediul de ingrijire copil trebuie sa faci cererea de reangajare catre angajator.
      2. aceste iti va inmana decizia de desfiintare a postului si este obligat sa-ti acorde perioada de preaviz platita.
      3. pe durata preavizului angajatorul poate renunta in scris la prezenta ta la munca mai ales daca nu mai desfasoara activitati.
      4. la sfarsitul preavizului o sa primesti adeverinta pt somaj.
      5. este important sa te asiguri ca vei fi acoperita de somaj/concediu medical/contrat de munca pe durata celor 12 luni anterioare nasterii. Ai dreptul la cm si ccc dar cu mentiunea anterioara.

      Ștergere
  91. Buna ziua!
    Sunt insarcinata in 4 saptamani si am primit decizie de concediere in urma desfiintatii unitatii bancare in care lucrez.
    In urma concedierii colective voi primi un nr. de salarii compensatori brute care se impoziteaza.
    Intrebarea mea este daca salariile compensatorii sunt considerate venituri impozabile realizate in ultimele 12 luni si se iau in calcul la realizarea mediei pt.indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      se iau in considerare salariile compensatorii, al 13-lea salariu, alte prime ocazionale. Dar sunt inregistrate toate in luna respectiva. Ar fi bine sa le soliciti completarea adeverintei de venit inca de acum. In cazul indemnizatiei de somaj salariile compensatorii nu sunt prinse in calcul pentru ca nu se datoreaza contribtia de somaj pentru ele.

      Sarcina usoara si ai grija sa nu ai luni intregi in care sa nu fi realizat venit sau sa fii intr-una dintre situatiile asimilate.

      Ștergere
  92. buna ziua! O intrebare spinoasa : am beneficiat de 3,4 luni de concediu postnatal pentru 2 copii indemnizatie platita din veniturile pe care le-am realizat pe cartea de munca . in tot acest timp am beneficiat de venituri suplimentare realizate cu un PFA. Sa ma astept la hartie de returnare a sumelor primite sau cum ca nu mai inteleg numic?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      daca atunci cand spui concediu postnatal te referi la concediul medical de sarcina si lauzie (126 de zile) in cazul lui nu exista interdictia de a realiza venituri impozabile, ele pot fi din prime sau sume datorate anterior si facturate acum , in baza unor contracte de mentenanta si si tot felul de alte exemple care ar putea justifica aceste sume incasate. Nu au cum sa identifie natura lor. Eu in timpul celor 126 de zile, fiind aproape in totalitate dupa nastere, am primit prime de la serviciu. Ce-i drept aparea o atentionare in declaratia 112 pentru ca aveam 0 zile lucrate, dar plateam contributii. Insa nu a fost o interdictie.

      Daca te referi la parte din concediul de crestere copil de pana la 1 an/doi ani atunci trebuie sa te astepti sa primesti decizia de imputare.

      Ștergere
  93. buna seara...v-as fi profund recunoscatoare daca m-ati lamuri cu anumite aspecte legate de locul de munca..m-am uitat pe diferite site-uri dar tot nu sunt lamurita..eu lucrez in prezent la o firma din iulie 2012 dar am contract doar de la 1 nov 2012..sa zicem ca la inceputul lunii februarie as ramane insarcinata si dupa 7 luni de sarcina as dori sa intru in concediu prenatal, in aceste conditii as putea beneficia de indemnizatie? va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  94. buna ziua,
    va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea
    sunt in concediu ingrijire copil cu handicap de la 3 la 7 ani;in luna septembrie cand copilul implineste varsta de 7 ani ar trebui sa inceteze suspendarea contractului de munca si sa revin la servici
    am discutat cu angajatorul dar nu mi-a dat mari sperante
    au obligatia sa ma primeasca si sa nu ma concedieze timp de 6 luni?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  95. buna ziua.am si eu nevoie de un sfat.am 11 luni pe cartea de munca si sunt insarcinata in 4 saptamani.as vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie.va multumesc si va rog sa-mi raspundeti cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna dimineata!Am si eu o intrebare si v-as fi foarte recunoscatoare daca imi puteti raspunde si mie.Lucrez de la data de 14-ianuarie-2013.si imi doresc foarte mult un copìlas.Intrebarea mea este din ce luna ar trebui sa raman insarcinata sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului de pana la 2 ani.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna ! Am si eu o intrebare?sotul meu este in posnatal si a inceput munca inainte ca copilul sa implineasca 2 ani si beneficiaza de stimulentul de 500 de lei pana la 2 ani ,sint iar insarcinata si ar trebui sa nasc in aprilie inainte ca primul copil sa implinesca 2 ani ,poate sotul sa continuie posnatalul fara sa il intrerupa pe primul si sa mearga la munca in continoare pentru a primi cei 500 de lei pana inplineste si cel de al 2 copil 2 ani?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  98. In data de 9 august 2011 am nascut, sunt in CIC timp de 3 ani, pt handicap. In septembrie 2013 ar trebui sa nasc al doilea copil. ce suma voi primi pentru al doilea copil pana primul va implini varsta de 3 ani? Si daca optez pentru al doilea varianta cu un an , voi mai primi ceva bani? Trebuie sa anunt si la servici ca am nascut al doilea copil, pentru a prelungi suspendarea contractului de munca?

    RăspundețiȘtergere
  99. buna ziua si va multumim pentru raspunsurile exacte m.Ma lupt si eu cu o problema de ceva timp,as vrea sa raman insarcinata cu cel deal doilea dar mentionez ca sunt in prenatal cu primul si are 1 an si 3 luni ,as vrea sa stiu daca beneficiez de prenatal in continuare sau trebuie sa merg la munca .VA MULTUMESC!!!











    RăspundețiȘtergere
  100. Buna ziua, am si eu nevie de cateva lamuriri: am nascut pe data de 12 aprilie 2011 si am optat pt ccc de 2 ani. Societate la care sunt angajata(Posta Romana)in anul 2012 a suferit un proces de reorganizare, astfel ca toti salariatii prezenti la serviciu au trebuit sa dea un interviu pt a-si mai putea pastra locul de munca, iar dupa caz in unele servicii au mai avut loc si disponibilizari(cum a fost si cazul departamentului in care eram angajata si eu).Mentionez ca nu am fost instiintat scris in nici-un fel de acest lucru, la acest interviu luand parte chiar si persiana care era angajata pe postul meu , pe per . determinata. In cele din urma am aflat de la alte persoamne care erau in aceesi situatie ca si mine care dupa ce s-au intors la serviciu li sa spus ca nu mai au postul lor. As vrea sa stiu daca aceasta situatie este legala si ce pot face in aceasta situatie. Va multumesc anticipat!!!

    RăspundețiȘtergere
  101. buna ziua,as dori o intrebare pe data de 23 ian am fost cu fetita la comisie pt prelungire indemnizatie de la 2 la 3 ani.precizez faptul ca am avut 2 certificate medicale cu mai multe diagnosticuri,din scris de dr ce am inteles eu era trecut spasmul hohtului de plans cu crize de efect bronsita astmatiforma si ceva pshico nu stiu cum,as dori sa va intreb daca cu aceste diagnosticuri as putea intra si in cat timp primesc rasp,caci de acolo mia zis ca imi vine rasp prin posta va multumesc si astept rasp urgent

    RăspundețiȘtergere
  102. Buna seara si imi cer scuze daca intrebarea mea poate a primit raspuns mai sus, dar indraznesc si eu sa cer un sfat. Ma gandesc sa raman insarcinata dar am cateva intrebari legate de indemnizatie. Lucrez cu carte de munca salariu minim de aproape 12 luni, functionez in acelasi timp si ca PFA, contract prestari servicii de 4 luni pentru aceeasi firma (contract pe 1 an-2 ani). Platesc ca PFA impozitul de 16% si 5,5 % sanatatea. Ce taxe trebuie sau nu sa platesc in plus sa beneficiez de indemnizatie luandumi-se in considerare si veniturile realizate pe PFA? Am intrebat la asistenta contribuabili dar nu am primit un raspuns clar. Mai platesc ceva la sanatate (auzisem de un CCI 0,82%) sau se iau in considerare veniturile pentru care platesc 16% (PFA + carte de munca)? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna dimineata as avea si eu o intrebare.pe data de 23 ian am fost cu fetita la comisie pt prlungire indemnizatie de la 2 la 3 ani.precizez faptul ca am avut 2 certificate medicale,din scrsul de dr ce m inteles eu scria.spasmul hohotullui de plans cu crize de efect,bronsita astmatiforma,si ceva pshiico si limbaj nu stiu cum.de acolo mia zis ca tre sa astept rasp acasa.voi ce ziceti as intra cu diagnosticurile astea,si in cat timp imi vine rasp acasa prin posta,va multumesc si astept rasp urgent

      Ștergere
  103. buna Miruna spune-mi te rog daca in ultimele 12 luni am avut un salar fix de 1700 ron si voi naste gemeni in curand cat o sa am in urmatorii 2 ani maternitatea?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  104. Buna ziua! Am o mare nelamurire: sunt angajata cu CIM pe perioada determinata de 3 luni din decembrie 2012, in caz ca raman acum insarcinata, la terminarea celor 3 luni angajatorul are obligatia de a-mi prelungi contractul daca dovedesc sarcina sau nu? Mi-as putea pierde locul de munca? Are obligatia de a ma angaja pe perioada nedeterminata? Multumesc mult pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  105. Buna ziua! Am o intrebare: la intoarcerea din conecediu crestere copil salariata beneficieza de orice creştere de salariu sau îmbunătăţire a termenilor şi condiţiilor de lucru care au fost introduse în perioada în care a fost în concediu?

    RăspundețiȘtergere
  106. Buna ziua,

    am si eu urmatoarea situatie:

    - lucrez pe ctr munca pe 4 ore cu sal minim pe ec si lunar realizez venituri din dr de autor.

    Acum sunt insarcinata, urmand sa nasc in aug 2013. Pot benefica de :
    1. plata concediu medical calculat in fctie de veniturile totale (cm+dr aut)?
    2. indemnizatie pt ingrijire copil calculata in fctie de veniturile totale (cm+dr aut)?

    multumesc anticipat

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  107. Buna seara ...Intrebare
    dupa ce a aparut ordonanta 8/2013 la codul fiscal cu veniturile din agricultura (norme de venit ) mai pot primi indemnizatie de crestere copil daca am terenuri si animale pe numele meu ? sau cum trebuie sa procedeze ? eu urmeaza sa nasc la sf luni februarie ..
    va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  108. Buna sera,as avea nevoie de cateva informatii dc ma puteti ajuta va rog.Am nascut in august 2012 un baietel si am optat ptr ccc de 1 an ptr a beneficia de cei 500 ron.intrebarea mea este,...dc din momentul cand baiatul face 1 an adica august 2013 pot intra in concediu fara plata ptr 4 luni ca apoi sa revin la locul de munca si sa beneficiez de cei 500 ron?cu ce ma afecteaza,adica angajatorul poate micsora programul meu de lucru sau desface contractul?cui trebuie sa ma adresez si cu cat timp inainte ptr a intra in acest concediu fara plata?mentionez ca nu am cu cine lasa copilul si abea la 1 si 4 luni il pot da la cresa. multumesc frumos..astept un raspuns favorabil,Loredana

    RăspundețiȘtergere
  109. buna seara.as dori sa stiu daca o persoana cu handicap accentuat care da nastere unui copil beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului?

    RăspundețiȘtergere
  110. Buna ziua,
    Am si eu o nelamurire si poate puteti sa ma ajutati.Lucrez la 2 firme , la una dintre ele am 5ani fara intrerupere si mai am un contract cu 2 ore la a 2-a firma pe care l-am facut de curand.Intrebarea mea este:chiar daca la ce-a de-a 2 firma nu am 12 luni neintrerupte mi se iau in calcul si veniturile de aici?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  111. Buna, numele meu este Roxana si am un baietel dr sapte saptamani. Ai raspuns la atatea intrebari cu rabdare. As avea si eu una in masura in care dispui de timpul necesar. Intreb pentru ca nu stiu deloc unde m as putea lamuri. Am nascut in dec 2012 si am beneficiat de concediu postnatal pana pe 10 febr 2013, cu 11 febr mi s -a suspendat contractul de munca. Angajatorul a platit in luna dec contributiile. Acum are niste pb daca angajatorul inceteaza sa plateasca contributiile la stat incepand cu ianuarie 2013 imi afecteaza in vreun fel acordarea indemnizatiei dat fiind ca ultima luna care se ia in calcul este decembrie? Iti multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  112. buna ziua.am si eu o intrebare.am lucrat 10 luni pe perioada determinata,apoi am intrat in somaj din 01.01.2013 pe o perioada de 12 luni.daca luna asta raman insarcinata beneficiez de indemnizatie de copil?inainte de cele 10 luni lucrate am avut 4 luni intrerupere.dar intre locul de munca si somaj nu este intrerupere.astept un raspuns.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  113. Buna. Spune-mi te rog, daca sunt angajata de pe data de 8 oct 2012 se considera pana acum ca am pe cartea de munca 4 luni jumate? adik luna octombrie se considera luna intreaga sau se ia in calcul doar de pe data de 8 octombrie pana in prezent?

    RăspundețiȘtergere
  114. Buna ziua. Am nascut pe 20 martie2012. Am optat pt un an. Sotul nu poate beneficia de indemnizatie si vrea sa refuze cic de o luna. Pot sa stau eu in continuare acasa cu copilul pana la implinirea varstei de un an si sa optez pentru stimulentul de insertie? Legea este foarte noua si nu am gasit nicaieri detalii despre situatia in care tatal care trebuie sa stea o luna in cic nu indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie.
    Va multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  115. Buna ziua. Am si eu o nelamurire: sunt in concediu de maternitate, am nascut pe 23 mai 2012, am optat pentru un an, dar doresc sa ma intorc la munca dupa 10 luni. Pot sa obtin suplimentul de indemnizatie ? Trebuie sa ma angajez cu 30 de zile inainte sa faca copilul 1 an?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Emilia,

      eu am nascut pe 19.04.2011, am optat pt 1 an si am reluat activitatea pe 13.04.2012 - cu aprox o saptamana inainte de face copilul un an. In aceste conditii am beneficiat si beneficiez de stimulentul de 500 ron. Ideea este sa reiei activitatea cu cel putin 3 zile inainte de a implini copilul un an.

      Succes!

      Ștergere
  116. Buna ziua.As dori sa va intreb in cazul in care am avut contract pe perioada determinata pana la data de 1.08.2012 iar eu am nascut pe 10.05.2012 am optat pt 2 ani de CCC, acest concediu(dupa data de 1.08.2012) va fi consiedrat vechime in munca si in specialitate?(va aparea in cartea de munca?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  117. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Mamicile fara venit, primesc la nastere asa numita " prima de nastere" in valoare de 230 lei si trusoul bebelusului in valoare de 150 lei? Am citit asta pe internet, dar nu am mai auzit de asa ceva pana acum. Va multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  118. Buna! va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea,am o vechime in munca de 16 ani, din 09 februarie 2012 si pana in 09.02.2013 am fost in somaj, in acest moment nu sunt angajata, nu am nici un venit, recent am aflat ca sunt insarcinata in 4 saptamani (urmanad sa nasc la inceputul luni octombrie),din 01 martie 2013 ma voi angaja cu 4 ore pe o perioada de 6 luni, pot beneficia de concediu de crestere al copilului?

    RăspundețiȘtergere
  119. buna ziua!am si eu o problema in legatura cu revenirea la locul de munca dupa concediul de maternitate..baiatul meu a implinit 2 ani pe 2.01.2013.Eu am avut unele probleme familiale si nu mi-am anuntat angajatorul ca s-a terminat concediul si ar trebui sa revin la munca.Eu o sa imi reiau activitatea la aceeasi firma,dar nu stiu cum ar trebui sa procedez pentru ca am intarziat deja o luna si ceva de zile de la locul de munca.Nu vreau sa cauzez neplaceri angajatorului pt ca s-a oferit sa ma ajute.Dar nu stiu ce acte ar trebui depuse acum la itm incat sa acopere perioada de la 2.01.2013 si pana in prezent.va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  120. buna!
    sunt in CCC pe perioada de un an,seful meu a inchis firma(nu m-a anuntat) iar eu am ramas cu ochii in soare,nu stiu ce sa fac sa pot beneficia de stimulent.

    RăspundețiȘtergere
  121. sunt in CCC si nu inplinesc 2ani pana la nastera celui deal doilea copil .La cel deal doilea beneficiez de CCC tot 2 an

    RăspundețiȘtergere
  122. Buna ziua.
    Am o intrebare: in perioada de ingrijire a copilului am realizat (din diverse activitati) venituri impozabile. Este cumva prevazut un cuantum al acestor venituri sub care nu trebuie returnata indemnizatia de ingrijire a copilului?

    RăspundețiȘtergere
  123. Buna ziua. In cei doi ani de concediu pt. ingrijirea copilului am obtinut diverse venituri inpozabile. Este cumva prevazuta o suma minima sub care nu trebuie returnata indemnizatia? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  124. Buna ziua, am fost in CCC pana la 1 an pana la data de 20.02.2013. Daca certificatul de incadrare in grad de handicap este emis dupa aceasta data, se mai poate prelungii CCC? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  125. Buna ziua! Am o problema mai ciudata in legatura cu concediul de maternitate: indemnizatia pt primul copil se termina pe 6 aprilie a.c.Ca sa pot beneficia de indemnizatie pt al doilea copil (care se va naste in mai a.c.), trebuie sa acopar luna respectiva cu un concediu maternal platit. Problema este ca acest concediu nu poate incepe cu data de 7 aprilie, deoarece pica sambata. Intrebarea este daca indemnizatia si concediul se pot suprapune sau daca trebuie sa nu mai primesc indemnizatie si pt ziua de 6 aprile...Cum trebuie procedat in acest caz? Va multumesc frumos, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  126. Buna ziua! Vroiam sa va intreb daca sotul meu poate beneficia de un salariu mediu per unitate cf contractului colectiv de munca 2011-2014, in cazul in care eu am contract de munca pe perioada determinata. Inteleg ca din acest motiv eu nu pot beneficia de acest salariu. In Contractul colectiv de munca este specificata doar situatia in care sotul primeste acest salariu daca sotia nu lucreaza. Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna ziua!
    Vreau sa va intreb daca la calculul ICC pot intra si drepturile banesti obtinute ca hotarari judecatoresti obtinute inainte de nastere si care au fost impozitate?

    RăspundețiȘtergere