Chiar e vorba despre legi, alea din monitorul oficial!
Ieri ma suna o prietena (insarcinata cam in 30 de saptamani) foarte nedumerita ea cum face, sa mai stea la lucru, sa isi ia concediul de maternitate... sa nu-l ia, sa il ia doar pe cel minim de 42 de zile dupa ce naste si apoi sa intre in concediul de ingrijire/crestere copil? Da care sunt conditiile si care ar fi mai avantajos din punct de vedere financiar? Poate pentru ca lucrez in domneniul resurselor "inumane" primesc foarte multe intrebari despre legislatia muncii sau despre legile protectiei sociale. Asa ca astazi serviti va rog despre legea mamelor/tatilor (mai putini, dar sunt, asa ca sa nu discriminam).
Ce ar trebui sa stii? In primul rand trebuie sa stii ca ai anumite drepturi (si as zice ca nu sunt putine) inca din perioada sarcinii, apoi pe durata Concediului de maternitate si pe durata Concediului de ingrijire/crestere copil. Si, in al doi-lea rand, ca anumite drepturi se prelungesc dincolo de termenul acestor concedii si dupa ce te intorci la serviciu.
Sa stabilim terminologia si apoi am sa iau fiecare perioada in parte pentru a detalia drepturile dar si ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a primi aceste drepturi.
Concediul de risc maternal- asa cum il defineste OG 96/2003 actualizata- concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. El totalizeaza 120 de zile si se poate acorda esalonat inaintea concediului de maternitate si/sau dupa efectuarea celor 42 de zile de concediu de lauzie (daca nu se opteaza pentru intrarea in CCC). Pe durata acestuia esti platita cu 75% din media veniturilor pe ultimele 10 luni (suma suportata de la bugetul de asigurari sociale de stat), pentru suma primita nu se datoreaza contributia pentru asigurarile sociale de stat iar perioada respectiva este considerata perioada asimilata a stagiului de cotizare (adica esti considerat asigurat si vei primi vechime la pensie). Concediul de risc maternal se acorda de catre medicul de familie sau de catre medicul specialist prin eliberarea de certificat specific.
Reducerea programului de lucru - 1) salariata gravida care nu poate indeplini programul complet de lucru din motive medicale, cu recomandarea medicului de familie sau medicului specialist, poate solicita reducerea timpului de lucru cu o patrime (2 ore) cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
- 2) salariata care a reluat activitatea si inca alapteaza are dreptul la doua pauze de alaptare a cate o ora/zi pana la implinirea varstei de un an a copilului (OG 96/2003) sau cu prelungire pana la varsta de doi ani conform Contractului colectiv de munca la nivel national. Si in aceasta situatie exista obligativitatea mentinerii drepturilor salariale nealterate. Cele doua pauze pot fi grupate astfel incat sa existe o decalare a programului de lucru, ori la inceperea acestuia ori la plecare. Pentru obtinerea acestei reduceri a programului trebuie facuta dovada, prin adeverinta de la medic, a starii de alaptare (sincer mie asta mi s-a parut amuzant, ma si vedeam mulsa de medic :)), nu am adus o astfel de adeverinta, m-au crezut pe cuvant)
Dispensa pentru consultatii prenatale - aceeasi OG 96/2003 actualizata prevede la articolul 15 obligativitatea angajatorului de a corda 2 zile libere pe luna (16 ore) pentru efectuarea consultatiilor prenatale. Dispensa se acorda la cerere si cu recomandarea medicului de familie/specialist iar ulterior trebuie facuta dovada prezentarii la control. Aceste zile libere sunt platite integral de catre angajator.
Schimbarea conditiilor de lucru - in urma evaluarii obligatorii a conditiilor de lucru (evaluare ce se face de catre medicul de medicina muncii si se comunica in scris, in termen de 5 zile de la intocmire, salariatei insarcinate) salariatelor care lucreaza in conditii grele sau insalubre conform legii li se va schimba in mod obligatoriu locul de munca cu mentinerea salariului brut lunar.
ATENTIE!!!
De toate cele de mai sus veti beneficia doar daca instiintati in scris angajatorul de starea voastra de gravidie si veti prezenta o adeverinta medicala in acest sens. Angajatorul are obligatia de a mentine confidentiale aceste informatii, evident pana cand starea ta devine vizibila cu ochiul liber. In termen de 10 zile de la data la care aduceti la cunostinta sarcina voasta, angajatorul este obligat sa anunte medicul de medicina muncii si Inspectoratul teritorial de munca si sa faca evaluarea riscurilor asupra maternitatii la locul de munca (sarcina/alaptare). Angajatele insarcinate sau care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze activitati cu risc pentru sanatatea lor sau a fatului!
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza (timp de 6 luni de la reinceperea activitatii), pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.
Concediul de maternitate - (a nu se confunda cu Concediul de ingrijire/crestere copil) are durata de maxim 126 de zile calendaristice si se poate acorda esalonat pre si postnatal. Atentie, exista obligativitatea efectuarii a cel putin 42 de zile de concediu postnatal inaite de intoarcerea la serviciu sau de intrarea in Concediul de ingrijire copil. Pe durata concediului de maternitate sunteti platite cu 85% din venitul BRUT pe ultimele 6 luni (din cele 12 de referinta) si NU se impoziteaza (se plateste doar CAS la salariul minim pe economie), aceasta indemnizatie chiar daca va va fi data de catre angajator ea este suportata integral de la bugetul de stat! Deci va fi perioada cea mai bine platita, chiar mai bine decat atunci cand lucrati, asa ca analizati cu grija cand va avantajeaza cel mai bine sa intrati in CM. Puteti beneficia de Concediul de maternitate si daca ati lucrat doar o luna inainte de a il solicita. El se acorda pe baza certificatului specific eliberat de medicul de familie/specialist.
ATENTIE!!!
Conf. art 66 din Contractul colectiv de munca la nivel national aveti urmatorul drept:
-Art. 66.
(1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Salariul de baza individual fiind salariul vostru brut veti primi diferenta de 15%. Pentru acesti 15% se opresc toate darile la stat si impozitul pe venit.
(aici am vazut multiple spete, cu siguranta se poate aplica cu succes pentru salariatele care nu primesc bonusuri/prime/acorduri, in aceste situatii indemnizatia de 85% va fi mai mare decat salariul de incadrare, deci nu au ce sa mai compenseze. Sfatul meu este ca, in caz de refuz, sa va adresati Inspectoratului teritorial de munca pentru a va preciza daca "salariul de baza individual" este doar salariul din cartea de munca sau putem lua in considerare si primele pentru care se platesc toate contributiile (deci venitul brut). Nu se poate aplica in cazul in care primiti bani la negru :)).
Concediul de ingrijire/crestere copil cu varsta de pana la 2 ani (3 in cazul copilului cu handicap) - este mult dezbatutul si hulitul concediu schimbat, mutat si diminuat de catre Guvernul Boc. El se acorda la cere si a capatat doua infatisari 1) concediu cu durata de 1 an si indemnizatie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului cu limitare maxima la 3400 ron sau 2) concediu cu durata de 2 ani cu indemnizatie de minim 600 ron si un maxim de 1200 ron, aceste plafoane fiind tot in cadrul celor 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (in cazul nasterilor premature perioada de cotizare se diminueaza proportional cu timpul estimat pana la nasterea la termen). Acordarea indemnizatiei se face cu ziua urmatoare terminarii Concediului de maternitate, in cazul in care depuneti cererea in termenul de 60 de zile lucratoare de la terminarea Concediului de maternitate (minim 42 zile), sau cu ziua depunerii cererii daca depunerea este in afara acestui termen. Banii va pot parveni prin madant postal sau in cont bancar iar plata lor se va face cam in termen de 2 luni de la depunerea cererii (daca este aprobata, veti primi prin posta o decizie in acest sens). Prevederile in domeniu sunt multe, va propun consultarea OUG 148/2005 pentru mamele care au nascut pana la inclusiv 31.12.2010 si OUG 111/2010 pentru mamele care au nascut dupa 01.01.2011 inclusiv. Va stau la dispozitie pentru orice lamuriri. Formularul de solicitare, lista documentelor, anexele le gasiti pe site-urile Primariilor si Directiilor de asistenta sociala. Atentie ca de anul acesta trebuie sa faceti si dovada faptului ca nu aveti datorii catre Directia de taxe si impozite! La indemnizatie se adauga si cuantumul alocatiei de stat pentru copil in valoare de 200 ron, pentru ea depuneti in acelasi loc un dosar similar cu cel pentru indemnizatie doar ca veti bifa casuta "alocatie", ea se acorda incepand cu luna in care este nascut copilul daca depuneti cererea in termen de 6 luni de la nastere.
Stimulentul de insertie - este o "bonificatie" acordata mamelor care se intorc mai devreme de implinirea varstei de 2 ani a copilului (pentru copiii nascuti inainte de 31.12.2010) si este in cuantum de 100 ron sau inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului (pentru copiii nascuti dupa 01.01.2011) si este in cuantum de 500 ron. Se corda la cere tot catre Directia de asistenta sociala, acolo unde ati depus si dosarul pentru indemnizatie, toata hartogaria o gasitit pe siteul lor sau pe cel al primariilor. Atentie, daca ati optat pentru varianta 2 conform OUG 111/2010 (adica sa stati doi ani cu copilasul) nu beneficiati de stimulentul de insertie.
In legatura cu cuantumul indemnizatiilor/stimulentului acum s-a mai inventat o gogorita, ea se numeste ISR - indicatorul social de referinta- iar indemnizatiile si stimulentul sunt de fapt multiplii ai ISR (stimulentul de insertie= 1 ISR). El a fost stabilit la 500 ron acum vreo 2-3 ani si asa a ramas.
Dragele mele sper ca informatiile v-au fost de folos si voi reveni cu un material despre drepturile TATICILOOOOR!
Sa faceti copii sanatosi si voiosi!
Se pare ca am uitat de situatia sarcinilor multiple :)
RăspundețiȘtergerePentru unul dintre copii se poate opta pentru indemnizatia in valoare de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni inainte de nasterea copiilor iar, pentru ceilalti bebelusi, va primi un supliment de 600 pentru feicare dintre ei.
Buna Miruna,
RăspundețiȘtergerete citesc de ceva vreme si am ajuns in situatia fericita in care am nevoie de un sfat din partea ta: exista un model anume pentru redactarea acelesi scrisori prin care anunt angajatorul asupra starii de graviditate? multumesc si sanatate tie si Matildei. Andreea
In primul rand FELICITAAAAAARI! Sa ai o sarcina usoara si o noastere frumoasa!
ȘtergereScrisoarea poate fi un simpla sau una in care sa fie introduse si articolele din lege, exemplu:
Domnule director,
Subsemnata Andreea X nascuta la data de xx.xx.xxxx, legitimata prin C.I. seria xx, nr. xxxxxx, angajata in cadrul S.C. X , Departamentul X, cu functia de X prin prezenta va aduc la cunostinta (sau va informez asupra) starea mea fiziologica de gravidie. In acest sens va atasez adeverinta doveditoare eliberata de medicul de familie/medicul specialist (dupa caz).
(si se poate completa cu)
In conformitate cu prevederile OUG 93/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca va rog sa instiintati Medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de munca cu privire la starea mai sus mentionata.
(au ei de facut un dosar pt. ITM si pentru medicul de medicina muncii, trebuie reevaluate riscurile locului de munca)
Va multumesc.
Andreea X
data xx.xx.xxxx.
Domnului director al S.C. X
....................................................
Sfatul meu este sa editezi informarea in doua exemplare si sa primesti si tu numarul de inregistrare pe exemplarul tau sau poti face o copie dupa cel inregistrat. In perioada asta probabil ca cel mai mult or sa-ti foloseasca orele libere pentru analize si investigatii. Nu uita, in cazul in care ai un angajator foarte scrufulos, sa aduci cate o adeverinta doveditoare a acestor consultatii.
Mult succes!
Buna ziua!Am gasit foarte bune explicatiile dvs.As vrea sa imi spuneti daca optez sa ma intorc la munca dupa concediul de minim 42 zile oblig.si am sa beneficiez de de stimulentul de insertie este obligat angajatorul sa ma primeasca inapoi si daca da cat timp nu are voie sa ma dea afara?
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereSunt insarcinata in 13 saptamani si medicul de familie mi-a recomandat reducerea programului de lucru. Am doar cateva infectii, sunt sub tratament, nu am nici o boala foarte grava, ca stare generala nu ma simt bine.
Recomandarea medicului nu a fost tocmai pe placul angajatorului care acum imi cere, printr-o notificare scrisa, Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala, plus ca face presiuni asupra mea si au ajuns, chiar sa ma ameninte.
Medicul de familie, pe de alta parte, imi spune ca nu are ce alte acte sa-mi dea in afara de adeverinta de recomandare, adeverinta in care nu este trecuta nici o afectiune.
Nu stiu cum as putea sa raspund la aceasta notificare a angajatorului si nici nu stiu care de fapt este vinovat, angajatorul care de principiu nu accepta femeile insarcinate sau medicul?
Buna seara! Foarte utile informatiile dv. As mai vrea sa stiu o parere daca este posibil.
RăspundețiȘtergereMa intorc la serviciu inainte de a implini un an deci primesc stimulentul de insertie de 500 ron. Angajatorul te poate da afara dupa 6 luni de zile sau este obligat sa te tina un an de zile. Citisem undeva ca mamicile care primesc insertie nu pot fi date afara pana ce copilul nu implineste 2 ani. Stiti ceva despre acest lucru. Multumesc anticipat
Va rog sa-mi spuneti, daca am pierdut un litigiu de munca cu angajatorul dar eu sunt in concediu de crestere a copilului, iar indemnizatia respectiva inca nu mi-a parvenit, cand si cat, adica in ce cuantum trebuie sa platesc aceste cheltuieli de judecata? Pot sa platesc doar 1/3 din aceasta indemnizatie, sau mai putin? Ce text de lege ma poate ajuta? Va multumesc mult, cu deosebit respect!
RăspundețiȘtergeream o salariata care este in crestere copil pana la data de 26.05.2013....pe data de 10.04.2013 da telefon si spune caeste insarcinata si se interneaza(10.04.2013) sa nasca ...... ce fac cu documentele de ru
RăspundețiȘtergereBuna ziua sunt proaspat mamica si am si eu o intrebare...eu muncesc de 4 luni la un hypermarket si as vrea sa stiu cate luni trebuie sa mai stau legal sa pot sa-mi iau concediu avand in vedere ca lucrez partime.Astept raspuns va rog.
RăspundețiȘtergereMultumesc anticipat.
Buna seara! Am si nevoie de un sfat, va rog.
RăspundețiȘtergereAm nascut in 2012 o fetita, am luat un an indemnizatia, m-am angajat si acum iau suplimentul de indemnizatie pana face fata 2 ani. Intrebarea mea este, daca vreau sa-mi schimb locul de munca inainte sa faca fata 2 ani, pierd suplimentul de indemnizatie pentru cresterea copilului?
Buna, schimbarea locului de munca nu influenteaza acordarea stimulentului. Pe ei ii intereseaza doar realizarea veniturilor de natura salariala supuse impozitarii.
ȘtergereVa multumesc mult:)
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereDaca am pauza de o zi sau cateva zile intre doua contracte de munca, se accepta in vederea primirii indemnizatie pt cresterea copilului?
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereLucrez pe baza unui contract de prestarii servicii, pentru care se platesc toate darile: somaj, CAS si impozit de 16%.
1. In ce masura pot beneficia de cele 126 zile de concediu medical si apoi de Indemnizatia de crestere copil. As alege varianta de 1 an, sa pot primi maximum.
2. Dupa acest 1 an eu nu mai am unde sa ma intorc, nemaiavand contract valabil, de ce nu pot alege 2 ani cu maximum de bani.
3. M-am interesat la Casa de sanatate si daca platesc cei 0.085 % timp de 30 zile, ziceau ei la prima vedere ca pot beneficia si de concediu medical. Cat reprezinta 85 %din brut sau net?
4. Intentionez a mai fac un copil, daca se naste dupa ce expira contractul, mai primesc ceva?
Multumesc foarte foarte mult, va citesc de o saptamana.
Multa sanatate si sa auzi mde bine.
Buna ziua!
RăspundețiȘtergereDaca dupa terminarea concediului postnatal, intru in concediu de risc maternal, la terminarea acestuia mai pot solicita concediul de crestere copil pana la 1 an?
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm si eu o nelamurire. In perioada concediului de maternitate (postnatal) beneficiez de prime si/sau bonificatii (prima de Paste, prima din vanzari pe anul trecut)?
Va multumesc.
Buna ziua
RăspundețiȘtergereSunt insarcinata in 7 saptamani, am anuntat la munca starea mea in urma discutiei cu angajatorul ma sfatuit sa imi iau risc maternal deoarece lucrez in toxicitate. Sunt angajata la ei incepand cu luna ianuarie 2014 si urmeaza sa nasc in luna mai 2015.pot beneficia de risc maternal fara a-mi afecta indemnizatia de crestere copil.