Am ramas datoare de ieri cu putina atentie acordata si taticilor.
Vad din ce in ce mai multi barbati foarte implicati in tot ceea ce inseamna "maternitate". Viitori parinti real interesati de cum decurge sarcina, de toate schimbarile si fenomenele astea miraculoase care au loc in corpul femeii, tatici care vor sa participe activ la nastere (cat de activ pot participa cei care nu scot printr-un loc foarte mic un ceva foarte mare), merg impreuna cu mamicile la cursurile pentru viitori parinti si, ceea ce este foarte frumos, vor sa stea cat mai mult alaturi de cea care le-a daruit un pui.
Va spun sincer ca am fost profund impresionata cand aproape toti prietenii si colegii mei care au devenit tati au venit sa ma intrebe "eu cum fac sa-mi iau mai mult concediu? vreau sa stau cu sotia/partenera mea si cu bebelusul nostru macar in primele saptamani."
Frumos, respect.
Ca exista si ceilalti complet dezinteresati e si asta adevarat, dar din fericire eu traiesc printre oameni educati si sensibili. :) (Stiu mai exista o categorie, categoria celor care NU POT, sa ma scuzati dar eu nu cred in nu pot)
Din pacate legislatia noastra e lacunara in ceea ce priveste dreptul tatalui de a primi dispense de la locul de munca pentru a participa la consultatii de ex. Un sfat? Eu spun ca merita sa va invoiti, sa va luati o zi de concediu sau chiar sa chiulti numai sa fiti acolo cand o sa se vada pe ecranul monitorului o inimioara batand pentru prima data, un piciorus miscadu-se, "doua boabe de fasole" (asta e o pasarica:)) sau un "cocosel", un degetel dus la gurita, un nasuc turtit la "mantinela" placentei. Acel copil este tot atat de al vostru cat si al mamei, chiar daca ea are privilegiul sa-l poarte, sa-l simta si sa-l mangaie cu ganduri bune toata ziua.
Dar aveti si voi, dragii nostri, cateva drepturi.
Concediul paternal: Conform legii 210/1999 tatii au dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare cu ocazia nasterii copilului. Concediul este integral platit de catre angajator si se acorda pe baza de cerere la care se ataseaza o copie dupa certificatul de nastere al copilului (puteti atasa si copie dupa dovada nasterii eliberata de maternitate pentru ca uneori eliberarea certificatului de nastere poate dura saptamani). Pentru a primi acest drept trebuie sa-l solicitati oricand in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Cursul de puericultura: Daca decideti sa urmati un astfel de curs, tinut ori de medicul de familie acreditat in acest sens sau de o alta persoana acreditata, veti obtine o suplimentare cu 10 zile lucratoare a Concediului paternal. Aceste 10 zile au acelasi statut ca si primele 5 fiind platite integral (ca un concediu de odihna). Persoana calificata pentru a va tine acest curs, este un "instructaj" despre cum se ingrijeste bebelusul, in urma unei testari va va elibera un certificat de absolvire. Atunci cand veti solicita angajatorului zilele suplimentare de Concediu paternal veti atasa si acest certificat. Nu va speriati, nu este nimic complicat, este chiar util. Cursul dureaza in principiu 8 ore impartite in 2 sedinte. (poate fi si parte a Cursurilor pentru viitori parinti care au o tematica mai ampla: anatomie, psihologie, nastere, alaptare, ingrijire)
Concediul de lauzie: in nefericita situatie in care mama inceteaza din viata dupa nastere, tatal are dreptul la efectuarea zilelor de concediu ramase din Concediul de sarcina si lauzie al mamei (concediul de maternitate). El poate primi aceeasi indemnizatie (plata) pe care o primea mama sau, in cazul in care el are venituri mai mari, se poate recalcula in functie de venitul sau. Indemnizatia este in cuantum de 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni anterioare solicitarii si nu se impoziteaza (se datoareaza doar CAS la valoarea salariului minim pe economie).
Concediul de crestere copil: cu toate ca este o situatie mai putin intalnita, tatal poate beneficia si de Concediul de crestere copil cu varsta pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap). Nu este nicio rusine, nicio discreditare sociala sau profesionala, daca un tata doreste sa isi ia partial sau total un astfel de concediu. Concediul poate fi oricum luat alternativ de catre ambii parinti, sa zicem ca unul ia 6 luni si celalalt restul de 6 luni (in cazul in care se opteaza pentru varianta cu 1 an). Chiar mai mult, legea 111/2010 prevede ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012 si tatii (sau cealalta persoana, poate fi si mama in cazul in care initial tatal a fost cel care a optat pentru intrare in CCC) sa efectueze cel putin o luna de CCC. Calculul indemnizatiei este acelasi ca si in cazul mamelor: 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului in limita a minim 600 lei si maxim 1200 (daca se opteaza pentru 2 ani) si 3400 lei (daca se opteaza pentru un an). (acest concediu se acorda pentru primii 3 copii nascuti ( sau 3 nasteri in cazul sarcinilor gemelare) dupa 1 ianuarie 2006).
Toate aceste drepturi se acorda si in cazul in care parintii nu sunt casatoriti, copilul s-a nascut in afara casatoriei sau daca este adoptat.
Sa fiti tatici!
Dar pantru taticii care lucreaza pe contract drepturi de autor? Exista vreo prevedere legala pt zile libere la nasterea copilului... ori ceva...? Ca din ceea ce scrie mai sus, sotul meu nu cred ca beneficiaza de nimic. Astept raspuns, multumesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru intrebare, sper sa-ti pot clarifica nelamuririle:
Ștergere1) Conf art. 3 al. 1 din HG 244/2000 privind normele de aplicare a Legii 210/1999 privind Concediul paternal, "Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea." Deci in ceea ce priveste concediul de 5 zile libere platite(suplimentate cu 10 zile in cazul absolvirii unui curs de puericultura) raspunsul este "nu".
2) Avand in vedere ca veniturile provenite din contract de drepturi de autor sunt asimilate veniturilor de natura profesionala si sunt supuse atat impozitului pe venit cat si platii contributiilor catre asigurarile sociale,sotul tau are dreptul la Concediul de ingrjire copil (conf. OUG 111/2010) si la cel de sarcina si lauzie in acea situatie despre care nu cred ca este cazul sa vorbim.
3) Eu nu stiu natura contractului pe care sotul tau il are si pentru ce tip de activitate, in mod curent aceste contracte se fac pentru activitati ce nu presupun o prezenta 8 ore/zi, 7 zile din 7. In cazul in care situatia voastra este de asa natura incat nu poate lipsi decat "invoit", in contractul pentru drepturile de autor exista un punct pentru diverse clauze. Contractul se poate (re)negocia si se poate invoca o astfel de clauza ca in cazul in care acesta devine tata sa beneficieze de 5 zile libere platite cu ocazia nasterii copilului.
Mult succes si sa fiti sanatosi!
Buna Miruna, as avea si eu o intrebare. Este posibil ca eu sa declar de la inceput ca doresc un concediu de crestere a copilului de un an (din care si tatal va face o luna, conform noii legi), iar dupa acest interval de timp, tatal sa mai ramana inca un an (pana la 2 ani) in concediu de crestere a copilului, fara a fi platit? Multumesc anticipat de raspuns.
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereSigur ca da, dreptul la concediu poate fi alternat intre cei doi parinti, chiar si perioada platita, doar ca atunci cand va intra el in acea luna obligatorie va depune un nou dosar. Indemnizatia noua va fi in functie de veniturile lui, iar dupa terminarea acestei luni platite (daca vreti sa fie cea de-a 12 luna) va ramane pentru inca maxim 12 luni in concediu fara salariu. Este foarte important sa faceti optiunea corecta de la bun iceput (var. unu - un an platit si unul neplatit).
O mentiune ar fi ca tu nu poti beneficia de stimulentul de reinsertie ( 500 ron) altcineva beneficiind inca de dreptul la CCC.
Cu placere si te mai astept daca ai nelamuriri.
Am inteles, multumesc tare mult pentru informatii! :)
Ștergeredaca taticul are o mica firma , are dreptul la concediu ccc.?
RăspundețiȘtergereDaca taticul inregistreaza venituri de naturala salariala sau asimilate supuse impozitului pe venit are tot dreptul. Are un contract de administrator?
ȘtergereBuna Miruna, te rog foarte mult sa ma ajuti cu un raspuns:
RăspundețiȘtergereSotul meu are de 1,3 ani o Intreprindere individuala; a avut o idee de afacere insa n-a fost sa mearga... :(, mai pe scurt, a inregistrat pana acum un venit extrem de mic(vre-o 250 lei anual). Si-a depus insa de fiecare data toate formularele la fisc, a raportat venitul atat cat a fost pt. care a si platit impozitul ce s-a cuvenit.
Intrebarea mea este daca noi putem fi luati in considerare la depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere a copilului, fiind platitori de impozit insa cu un venit atat de mic? Exista vre-o limita a acestui venit ce trebuie realizat de un contribuabil?
Iti multumesc anticipat pentru rabdarea si amabilitatea ta!!!
Probabil blogul aesta e abandonat si nu mai are cine sa-ti raspunda pe aici....
RăspundețiȘtergereSanatate la toata lumea!
Buna ziua,ma numesc Eugen si as avea si eu cateva nelamuriri,daca ma puteti ajuta.
RăspundețiȘtergereSotia mea este gravida in 31 saptamani.A muncit doar in primele 2 luni de sarcina,dupa care a fost efectiv pacalita sa isi semneze lichidarea la zi(nu mai insist cu acest aspect).
As dori sa raman eu in concediul prenatal de 2 ani de zile,avand un loc de munca stabil in ultimii 6 ani.
Ce drepturi am,in afara celor 15 zile de concediu(cumulate)pe care le ofera firma mea?Cand ar trebui sa incep sa depun actele in aceasta privinta?