marți, 10 iulie 2012

Despre cum ingrijim bebelusul vara

Maiculita doamne, ce CALDURA! Eu chiar nu sufar de cald, dar parca weekendul asta a fost prea prea. A trebui sa fac schimbari in programul Matildei ca sa putem iesi din casa putin, mai ales ca aveam cumparaturi de facut. Si cum weekendurile noi ni le petrecem singure, trebuie sa iau copchilasa peste tot cu mine. Luatul copilului la supermarket mi s-a parut mereu o solutie extrema si de luat in calcul doar daca nu exista alternativa. Saptamana trecuta nu reusisem sa ma invart eficient si sa fac si cumparaturi, undeva pe la un 10 noaptea cand termin cu toate cele, asa ca era jale mare si pustiu la noi in firgi. Am avut o tentativa de a iesi cu ea sambata pe la 10, dar afara era deja infern. Vazusem pe geam ca lumea se duce catre parc, lumea plimbatoare de fiinte foarte mici in carucioare foarte mari. Hmm, zic, daca astia duc copiii mici nu o fi chiar asa parjol afara. Gresit, era moartea! Drept pentru care am facut cale intoarsa, i-am mai bagat un somn copilului de la 17 la 18  si am iesit cu ea frumusel pe la 8 seara. Inca nu se putea respira cu succes, dar cel putin nu te ardea soarele.

Copilul meu a mostenit pielicica de la taica-su, este extrem de alba si finuta. Mereu a trebuit sa-i acord o atentie speciala, se irita usor, se zgarie usor, face vanatai, e copilul de portelan. Temperamentul in schimb la luat de la mine :))) si este foarte activa si pusa pe treaba, mereu are ceva de facut si merge foarte apasat (pe genunchii din doatare) catre locul unde are ea treaba aia importanta. Asa ca mai mereu e plina de vanatai pe picioare. Pielicica asta sensibila mi-a dat mult de furca si in alegerea produselor pentru igiena ei. Oricum bebelusii si copiii mici au o piele mai sensibila cu nevoi speciale de ingrijire. Vara cu atat mai mult trebuie sa fim atenti cum tratam tegumentele lor, si pe ei in general. Caldura solicita mult corpul unui copil mic. Si uite asa mi-am dat seama ca nu am mai scris de ceva vreme pentru copilasi. Cred ca este timpul sa ne intoarcem putin si in lumea oamenilor mici, am cam zabovit ceva in lumea celor mari. :)

De cateva zile este  foarte cald, ne este greu si noua dar va puteti imagina cum este pentru un bebelus. Copiii sunt mult mai sensibili la temperaturi  ridicate, nu au inca sistemul de termoreglare pus la punct (atat pentru frig cat si pentru cald), se deshidrateaza usor, nu stiu sa zica cu vorbe cand au o nevoie si nici nu se pot duce la frigider pentru o limonada. Deci noi ar trebui sa fim de doua ori mai atenti la semnalele pe care ni le transmit. Bebelusii plang atunci cand au un disconfort. Uneori ne ia ceva timp sa interpretam plansul lor, mai ales cand sunt foarte mici. Nu de putine ori am vazut in parc copii foarte gros imbracati in miezul zieli si scosi la plimbare (atat vara cat si iarna). Bietii de ei urlau ca din gura de sarpe iar mama si bunica se invarteau isterice in jurul lor. Ca ce or avea? Pai ce sa aiba, pe langa parinti inconstienti care-i scot afara la ore nepotrivite, le era extrem de cald. Foarte multe mame au tendinta de a imbraca excesiv copilul, de a face foarte cald in casa, de a iesi cu ei in parc la plimbare pentru "a dormi mai bine" la niste ore complet gresite. Vezi in carucioare niste bebelusi congestionati de caldura, cu buzele uscate, aproape lesinati sub paturile puse sistematic peste ei si potrivite pe la toate colturile ca nu cumva sa intre vre-un strop de aer. Nici nu stii daca sa le zici ceva sau nu, te gandesti ca ar trebui sa stie ca daca ele sunt in maieu si terminate de cald... bebelusu' ala cu 3 randuri de hainute si paturica e la limita lesinului. Nu trebuie mers nici in extrema cealalta si scos copilul dezbracat. Noroc ca ei urla, au un sistem de alarma la pericol foarte bine pus la punct, si urla. Mai greu cu astia mari care nu se prind mereu ca urletele sunt de cald, nu de colici sau de scutece murdare. Va scriu mai jos cateva idei si sfaturi despre cum sa le faceti viata mai usoara pe timp de vara, atat lor cat si voua.

1) Temperatura & umiditatea din locuinta/Somnul


Daca noi de bine de rau gasim metode de a face fata caldurii, inclusiv vointa, un bebelus nu are de ales decat sa stea in mediul pe care noi i-l asiguram si, eventual, sa planga. Bebelusii au pulsul aproape dublu fata de noi, chiar si in perioadele de somn el ajunge la 120-130 batai pe minut. Rata metabolismului este mult mai ridicata decat la un adult, iar functionarea lui produce caldura, de accea bebelusii sufera mult mai rau de cald decat un adult. Tot de aici provine si minunarea parintilor fata de cat de bine doarme un copil afara cand e racoare. La fel de bine asta este motivul pentru care copiii sunt asa de fericiti iarna si ar sta toata ziua afara, ei nu resimt frigul ca un om mare. Deci tineti cont de aceste aspecte si nu de perceptiile voastre care sunt pe alta lungime de unda.

Temperatura optima pentru perioadele de veghe este in jurul a 21 de grade Celsius (sugarii in primele saptamani de viata trebuie tinuti la 23-24 de grade, apoi temperatura poate fi coborata la 18-20 de grade). Acestea sunt teoriile, cate dintre noi nu au facut 28-30 de grade in locuinta cand au adus bebelusul acasa (eu nu pentru ca nu aveam cu ce :)), era aprilie si erau fix 21 de grade in casa, mi se parea asa de frig). Intr-o locuinta normala este imposibil sa obtinem o astfel de temperatura pe perioada verii. Nu este nici sanatos. Daca aveti de gand sa scoateti copilul afara din casa atunci diferenta de temperatura dintre exterior si interior ar trebui sa fie de 5 maxim 10 grade. Cum se presupune ca nu-l scoateti pe arsita aia mai mare cand la soare sunt 50 de grade, ci il scoateti undeva la un 30 de grade (sper) atunci el ar trebui sa iasa de la aproximativ 25 de grade. Astfel, pentru vara, daca reusim sa mentinem ziua in casa o temperatura constanta de 25-26 de grade ar fi minunat. Cand vine iarna ne vom intoarce la 21-23 de grade. Cei zelosi si rezistenti pot incerca temperatura recomandata de 18-20 de grade.

Ceea ce face ca uneori caldura sa fie insuportabila este de fapt umiditatea. Este bine sa aveti un termometru care sa aiba si higrometru (sau unul separat). Umiditatea optima este de 60-65%. In cazul in care aerul are sub 50% umiditate atunci ar trebui sa puneti vase cu apa pentru evaporare sau sa va cumparati un umidificator. Cum vara umiditatea este de obicei foarte ridicata va va fi de folos un dezumidificator sau sa puneti aerul conditionat pe functia de dezumidificare. Pentru a nu spori si mai mult umiditatea din casa evitati sa uscati rufele in interior sau sa lasati aburii din bucatarie si din baie sa intre in restul locuintei. Nu tineti florile si plantele de interior in camerle unde sta bebelusul.

Pentru ca bebelusii isi petrec cea mai mare parte a zilei dormind, trebuie sa avem grija ca acest somn sa se desfasoare in conditii optime. Cea mai importanta este temperatura din camera. Somnul linistit si cursiv se intampla la o temperatura de 18 grade Celsius :). Pare incredibil, dar aceasta este temperatura recomandata, dupa ce am experimentat (intamplator) am vazut prin propria experienta ca asa este. Noi nici iarna nu mentinem pe perioada de noapte 18 grade in locuinta, mie una la temperatura asta mi se invinetesc unghiile si imi curge nasul. Pentru cei care pot, felicitari. Aceasta este temperatura sanatoasa pentru somn. Pentru noi astilaltii un 20-25 de grade este inca bine. Vara insa si o temperatura de genul asta este foarte greu de obtinut, mai ales ca aerul conditionat nu este prietenul bebelusilor. Pentru adulti exista teoria adaptarii la temperatura, in circa 2 saptamani de expunere constanta la o temperatura ridicata corpul nostru se adapteaza si nu mai resimtim caldura la fel de puternic. Acest lucru este valabil pentru oamenii sanatosi la trup si la minte. Suferinzii de boli metabolice, diabet, cardiacii - nu ar trebui sa incerce metoda asta. La fel si persoanele foarte agitate sau obsedate de caldura nu vor beneficia de "calirea" prin expunere, pentru ca mintea lor ii impiedica sa faca asta. Din pacate pentru bebelusi si copiii mici lucrurile sunt mai serioase. Un bebelus tinut la peste 30 de grade in mod constant nu se va adapta, va resimti disconfortul major. Deci pentru copii va trebui sa racim aerul vara si sa-l incalzim iarna. Faptul ca noi suntem frigurosi sau caldurosi nu ar trebui sa influenteze politica ambientala si pentru copil.

Copiii mici trebuie feriti de directa actiunea a aerului conditionat, si adultii de altfel. Chiar daca un adult pare mai rezistent, expunerile prelungite la jetul de aer pot duce la nevralgii serioase, accentuarea unor probleme deja existente, inflamarea traectului nervos, sinuzite, etc. Sunt oameni care nu cred in "curent", e doar o chestiune de timp pana cand curentul ii va izbi si pe ei.  Expunerea copiilor la curentii de aer nu-i va cali si intari pentru viitor. Dupa varsta de 1-2 ani putem incerca "aclimatizarea" copiilor in functie de preferintele parintilor, dar trebuie tinut cont de sensibilitatea acestora. Este mai important sa avem o temperatura constanta in toate camerele decat una cu racoare si in celelalte sauna.

Ce puteti face pentru a racori aerul din locuinta?

- folositi aerul conditionat intermitent - asta daca aveti aer conditionat in toate camerele - daca nu, atunci lasati aerul sa functioneze un timp pana cand aerul devine suportabil si inchideti-l cand veniti cu bebelusul in camera;
- puneti un ventilator care sa redirectioneze aerul conditionat din camera in care acesta exista catre celelalte;
- puneti sticle cu apa la congelator si apoi lasati-le in apropierea patutului sau a locului unde doarme copilul;
- puneti un prosop udat cu apa rece pe marginea patutului - aveti grija ca acesta sa nu atinga copilul si monitorizati umiditatea din camera.
- aerisiti camera dimineata la prima ora cand aerul de afara este inca rece;
- luati in considerare posibilitatea relocarii pe perioada de vara daca in locuinta nu se poate obtine o temperatura de macar 26-28 de grade.

Din pacate noi suntem consemnate la domiciliul bucurestean, peste noapte in dormitor se fac 30 de grade. Este infernal, ma scol de 10 ori pe noapte si dau drumul cate putin la aer pentru a mentine o temperatura decenta. Matilda se pare ca s-a adaptat si acum doarme linistita, 28 de grade sunt boierie. La inceputul verii daca erau peste 26 de grade incepea sa transpire si se foia foarte mult. Se trezeste si acum e o data pe noapte si cere apa. Pe la 4,30 se face racoare afara si pot sa deschid geamul, asta pana cand incepe sa "urle" tot pasaretul planetei. Cu potaile maidaneze s-a obisnuit, si cu soferii melomani care asculta muzica in masina la 2 de dimineta, si cu vecina care fumeaza pe geam si apoi expectoreaza violent :).

Ce putei face pentru a evita supraincalzirea bebelusului pe durata somnului?

- eliminati din patut orice accesoriu inutil - jucarii, paturici, perne, baldachin, aparatorile (daca bebe este mic si inca nu se misca mult puteti inlatura si aparatorile/protectiile);
- folositi numai lenjerie din bumbac de calitate;
- imbracati bebelusul intr-un body maieut - contrar parerii populare "pielea goala" nu este mai racoroasa decat o hainuta subtire; imbracat intr-un maieut subtire din bumbac bebelusul isi va regla temperatura mai usor si va transpira mai putin; in cazul in care transpira, maieutul va avea rolul de a absorbi transpiratia si nu va ramane sa raceasca excesiv pielea copilului;
- schimbati pozitia de somn a copilului pentru a permite racirea partii pe care doarme - oricum bebelusii trebuie culcati alternativ cand pe o parte cand pe cealalta;
- nu lasati bebelusul sa doarma pe spate - plamanii i se vor supraincalzi;
- nu culcati bebelusul pe burta - copiilor mici le este greu sa-si sustina respiratia (efortul de a ridica cutia toracica) iar caldura le va ingreuna si mai mult activitatea respiratorie;
- folositi un prosop rulat pentru ai-i sprijini in pozitia pe o parte, schimbati prosopul daca vedeti ca s-a udat cu transpiratie - pe perioada verii prosoapele rulate sunt mai bune decat pernele speciale pentru dormit pe o parte;
- nu inveliti bebelusul, chiar daca este un automatism si va vine sa faceti asta - medicii sunt de parere ca bebelusii nu trebuie inveliti deloc, nici iarna; doar temperaturile sub 18 grade impun invelirea sau introducerea copilului intr-un sac de dormit;
- nu folositi imbracaminte cu/din fibre sintetice;
- inlaturati husele impermeabile pentru saltea, oricat ar promite ele o libera circulatie a aerului, nu se intampla asa.

2) Alimentatia & hidratarea

Daca bebelusul este alaptat exclusiv (adica nu primeste nici apa sau ceai) atunci ar trebui sa renuntati la alaptatul dupa program. Daca deja alaptati la cerere atunci puteti observa o crestere si cu pana la 50% a necesarului de lapte baut intr-o zi. Copiilor le este sete, ei stiu asta, si culmea, si corpul nostru stie asta. Laptele "de inceput" este mai apos, facut asa special de mama natura pentru a satisface necesarul hidric al bebelusului. Vara el poate cere mai des la san si sa suga doar pentru un minut-doua, nu va alarmati, nu inseamna ca nu mai mananca bine, ci doar ii era sete. Acest lucru nu impune introducerea de apa sau ceai in alimentatia copilului, chiar daca "babele" si medicii industrializati va bombardeaza cu sfatul "da-i un ceiulet". Un copil alaptat la cerere isi ia tot necesarul nutritional si hidric din laptele mamei. Aveti grija ca dupa fiecare alaptat sa beti 250 ml. de apa. Mentineti o buna igiena a alaptarii atat pentru voi cat si pentru bebelus (spalati sanii inainte si dupa alaptat).

Pentru copiii hraniti cu formula de lapte parerile sunt impartite. Dupa varsta de 3 luni se recomanda administrarea de apa sau ceai din plante. Alti medici sunt de parere sa li se administreze tot lapte dar intr-o dilutie mai mare de apa astfel incat intr-o zi sa consume aceeasi cantitate de pulbere de lapte praf dar intr-o cantitate mai mare de apa. Cea de-a doua varianta pare sa faca mai mult sens.

Daca pe perioada de vara alimentatia copilului este deja diversificata, trebuie acordata o atentie sporita starii alimentelor. Verificati daca legumele si fructele sunt sanatoase, nu prezinta mucegai sau zone stricate, este bine sa le tineti in cutia speciala a frigiderului. Le scoateti din frigider cu cel putin 15 minute inainte de a fi oferite copilului. Cumparati cantitati mai mici daca nu aveti unde sa le depozitati.  O atentie si mai mare trebuie acordata produselor de origine animala, nu lasati produsele la aer si la temperatura camerei, aveti grija sa le prelucrati termic in mod corespunzator. Daca aveti cel mai mic dubiu in ceea ce priveste prospetimea lor renuntati la a le mai folosi. Daca alaptati nu le consumati nici voi, o toxi infectie alimentara a mamei este la fel de paguboasa ca si una a bebelusului. Copii care consuma deja si alte alimente decat lapte pot incepe sa primeasca apa. Nu-i fortati, incercati cu o lingurita si continuati daca vedeti ca mai cer. Apa poate fi oferita din canute speciale sau din biberon. Puteti folosi apa plata fiarta si racita sau direct apa plata dintr-o sticla deschisa atunci si folosita doar pentru ei. Sunt copii mari iubitori de apa si copii care nu beau aproape deloc. In raport proportional cu greutatea lor este bine sa invatam copiii sa bea apa, evident nu in detrimentul cantitatii de alimente pe care trebuie sa o manance. Este un obicei care deprins de mici le va folosi pe parcursul vietii. Matilda are zile cand bea 350-400 ml de apa/zi, uneori cere si in timpul mesei. Bautul de apa la masa se spune ca nu este tocmai sanatos provocand diluarea sucului gastric. Ea simte evident nevoia sa bea apa impreuna cu anumite alimente, nu am incercat sa o descurajez, probabil ca stie ea mai bine ce simte si de ce are nevoie sa bea apa. Nu i-am dat niciodata ceai, nici pentru colici nici de alta natura, doar apa (eu folosesc Dorna plata). Aveti grija sa alegeti o apa plata cu putine saruri minerale. Exista si apa speciala pentru bebelusi, nu are nimic special, doar pretul.

Nu lasati laptele la temperatura camerei, nici pe cel de mama nici pe cel formula. Teoretic laptele de mama poate fi tinut 2-3 ore la temperatura camerei, cu mentiunea ca temperatura sa fie sub 25 de grade. E mai bine sa nu riscati, el poate fi tinut 24 de ore la frigider. Il scoateti cu 15-20 de minute inainte de a-l da copilului. Este mai bine sa se incalzeasca el in mod natural decat sa incalzim biberonul pe o baie de abur. Laptele de mama nu se fierbe si nu se incalzeste la microunde.  Daca il aveti pus la congelator faceti decongelarea lui mai intai in frigider. Evitati pe cat se poate exprimarea laptelui si depozitarea lui in perioadele caniculare. Cand iesiti afara puneti biberonul intr-o husa speciala termoizolanta sau preparati laptele praf direct afara (exista recipiente speciale dozate pentru a depozita pulberea de lapte praf, foarte practice si igienic de folosit).

Cand preparati mancarea respectati normele de igiena cu strictete, spalati mereu suprafetele de lucru cu un burete special dedicat. Pentru biberoane si vasele inalte folositi o periuta speciala pentru a va asigura ca ati indepartat toate resturile de lapte sau de mancare. Spalati foarte bine titinele si filetul biberoanelor. Sterilizati biberoanele si tetinele. Sa nu uitati sa va spalati foarte bine pe maini si sub unghii atat inainte de prepararea hranei cat si dupa. Este mai bine sa exagerati putin decat sa va treziti cu o infectie sau o toxi infectie estivala. Bebelusii se decompenseaza foarte repede, iar pierderea rapida de lichide produsa de varsaturi si diaree nu poate fi compensata decat intr-un spital prin administrarea de lichide intravenos. Pe langa asta vor primi si antibiotic. Eu zic ca-i mai simplu si mai bine sa fim prevazatori.

Indiferent daca alegeti sa ii dati apa sau nu trebuie sa urmariti nivelul de hidratare al bebelusului:
- pielea trebuie sa fie supla si elastica;
- bebelusul trebuie sa fie vioi si alert, daca vedeti ca intra intr-o stare de apatie si e molatec sunati medicul (evident daca nu e pe cale sa adoarma in mod natrual si nu aveti suspiciuni ca este deshidratat);
- buzele si limba trebuie sa fie umede si sa nu prezinte crapaturi sau exfolieri;
- un sugar trebuie sa ude minim 6 scutece pe zi;
- fontanela superioara trebuie sa fie supla si sa NU fie coborata, coborarea fontanelei (se vede cu ochiul liber si se simte la palpare o retragere catre interior a fontanelei) este un semn de alarma, bebelusul fiind foarte dexidratat.

Atentie!
Bebelusii se deshidrateaza extrem de usor, nu neglijati niciun semn de alterare a starii bebelusului.

3) Igiena

Pielea bebelusilor si a copiilor mici este foarte sensibila, se irita foarte usor, fac dermatite, rani, alergii. Pielea este cel mai mare organ al nostru si de sanatatea ei depinde sanatatea intregului organism. Daca schimbul dintre corp si mediu nu se face in mod corespunzator se poate ajuge la situatii toxice, unele chiar foarte grave. De aceea pielea trebuie lasata sa respire.

Baita bebelusului - cat de des?

Aici sunt doua curente, unul (vechi) cu sa spalam copilul des si unul (nou) cu sa spalam copilul mai rar. Am citit despre ambele, pe de o parte tind sa cred ca spalarea excesiva a copilului duce la uscarea pielii, la deshidratare (baile prelungite duc la deshidratare), la stricarea echilibrului natural al florei. Pe de alta si bebelusii se murdaresc, transpira, le curge laptele pe dupa urechi, regurgiteaza, fac caca si pipi pe ei :). Eu am optat pentru o baita pe zi completa si una partiala dupa caca (facea doar o data pe zi, daca facea de 6 ori nu as mai fi spalat-o la toate scaunele fiind deja prea mult). De la un an nu o mai spal mereu si pe cap, doar la 3 zile. Pielea capului nu este de aceeasi natura ca cea de pe corp si nu are nevoie de spalari la fel de dese, chiar mai mult, spalarea exagerata duce la hiperseboree.

Ce trebuie sa stiti despre baita:
- apa trebuie sa fie si vara la o temperatura de maxim 37 de grade (pentru nou nascuti), pentru copiii mai mari temperatura este de 34-37 grade - nu folositi apa mai calda de 37 de grade (cu exceptia prematurilor care trebuie spalati cu apa la 38 de grade) de multe ori plansul isteric al bebelusilor la baita este dat de apa prea calda;
- masurati temperatura cu un termometru de baie nu cu cotul ca pe vremea bunicii, cotul vostru poate ca nu are termostatul reglat bine;
- temperatura in camera de baie trebuie sa fie undeva intre 21-25 de grade, vara cu siguranta se va ajunge si la 28-30, nu este o problema;
- baita nu trebuie sa depaseasca 10 minute, pentru bebelusi 5-6 minute;
- folositi sapunuri lichide speciale pentru bebelusi - hipoalergene, blande, fara parfum sau cu parfumul natural al uleiurilor pe care le contin (levantica, masline, galbenele);
- folositi doar 2-3 picaturi din sapunul lichid pe care intai le dizolvati in palma voastra, nu aplicati sapunul direct pe bebelus - exista si sapunuri lichide care se dizolva direct in apa de baie;
- pentru bebelusi nu folositi manusi pentru baie sau bureti, oricat ar fi de moi sunt abrazive pentru pielea lor foarte fina;
- nu insistati cu frecatul, pielea se descuameaza si poate da senzatia de "jeg", nu e murdarie, e doar pielea care se schima, va cadea in timp si cu blandete;
- dupa baie uscati copilul prin tamponare nu prin frecare;
- pe perioada verii nu faceti mai multe baite in scopul de a racori copilul, el nu este un adult, nici in cazul adultilor baile racoritoare nu sunt o idee buna, daca apa este mai rece de 37 de grade racorirea de moment va fi razbunata mai tarziu printr-o incalzire si mai mare;
- nu uitati sa LIMPEZITI copilul, este cel putin la fel de important ca si baita, folositi apa la 36-37 de grade (ii puteti limpezi direct cu dusul, ii acomodati treptat si nu se va speria de el).

Foarte important este ca dupa baita sa uscati pliurile de piele ale copilului. Cautati la subtiori, sub barbita, la incheieturile mainilor si picioarelor, dupa urechi. Pe perioada verii aici pot aparea rani, de aceea trebuie foarte bine uscate si verificate. Daca zonele ramn ude sau nu sunt bine curatate de lapticul care le curge din gurita, peste noapte va puteti trezi cu eroziuni serioase. In cazul in care descoperiti ca bebe a facut deja o rana, uscati bine locul si folositi o crema reparatoare cum este cea pentru scutec. Puteti pune si un praf mic de Baneocin. Daca aveti impresia ca rana s-a infectat mergeti la medic. Noi am patit povestea asta in pliurile de sub barbita vara trecuta. A aparut pur si simplu peste noapte, nici nu credeam ca se poate intampla asa ceva. Cand era mica avea gusita si gatul destul de scurt, ajungeam greu pana la baza pliurilor. Seara nu avea nimic iar a doua zi dimineata avea deja o rana. A trecut in 3-4 zile. De atunci o caut peste tot unde este mai multa piele adunata. Norocul meu ca Mati a fost un bebe lung si "insirat", nu genul de bebe cu cutulite si pernite. Cu bebelusii mai grasuti trebuie sa fiti si mai atenti.
Noi acum folosim "Klorane Bebe gel spumant pentru par si corp". Am inceput cu Weleda bio, era mai emolient dar Matilda nu s-a impacat foarte bine cu el. Apoi am incercat un sapun bio din ulei de masline, era tot prea agresiv pentru ea. Am ajuns la Klorane intr-o perioada cand facuse o dermatita pe brate. Ne merge foarte bine, spun "ne" pentru ca si mainile mele hiperalergice sunt in siguranta si il folosesc si eu pentru fata (am scapat de seboree de cand il folosesc). Este posibil ca dermatita sa fi aparut pentru ca nu o limpezeam suficient de bine pe brate, in special pe cel aflat pe partea opusa mie. Asa ca am mutat ambasadele in baie si acum o limpezesc cu dusul, mare fericire si balamuc :)).

Curentul nou recomanda in cazul dermatitelor atopice ca initial pentru o perioada de o saptamana in care bebelusul sa nu fie spalat pe zonele respective si apoi sa se reinceapa spalarea doar cu apa (plata nu de la robinet). Metoda a fost verificata de catre mine si FUNCTIONEAZA. Cand a facut Matilda dermatita pe brate, mi s-au recomandat evident retinoizi, am refuzat. Am incetat folosirea oricarei lotiuni pentru baie si am spalat-o doar cu apa plata, apoi nu am mai spalat-o deloc pe brate. Intr-o saptamana ii trecuse complet. Cand am reluat spalarea am facut-o cu o alta lotiune pentru baie (am schimbat Weleda bio cu galbenele cu Klorane).

Peste zi, daca bebelusul/copilul mic se murdareste rau (cu laptic sau mancare) sau daca transpira, il puteti sterge cu un prosopel ud, nu-l frecati, tamponati usor. Va avea si efect de racorire. Nu puneti comprese reci pe un copil sanatos care nu are temperatura.


03.07.2011

Emolierea. Eu stiu ca marketingul este agresiv, ca obiceiurile si datinile sunt greu de scuturat, dar uleiurile si cremele grase pentru copii sunt un big NO-NO. Mai ales vara. Teoria spune ca uleiul/crema grasa aplicat pe piele imediat dupa baie ii mentine acesteia hidratarea. Adevarul este ca formeaza o pelicula care impiedica pierderea de lichid prin piele ceea ce este complet nesanatos pentru organism. Pelicula uleioasa de la suprafata impiedica corpul sa transpire - transpiratia are rol termoreglator si de eliminare a toxinelor. Deci pielea copiilor nu ar trebui "imbacsita" cu uleiuri. Nu mai spun de faptul ca toate uleiurile comerciale pentru copii sunt pline de agenti chimici care se absorb prin piele si sunt toxici. Adesea ele provoaca bubite si iritatii la nivelul pielii.

Daca insistati sa folositi un ulei (si nu va permiteti unul bio) folositi cateva picaturi de ulei de masline de calitate. Cateva picaturi (3-4) sunt suficiente. Nu folositi uleiul pe tot corpul, ungeti intr-o zi piciorusele, in alta trunchiul, asa veti lasa parti de piele curata prin care bebelusul sa poata transpira. Studiile noi arata ca aplicare oricaror creme sau uleiuri la nivelul pielii bebelusului reprezinta o practica gresita. Ele impiedica formarea sebuumului si a florie normale la nivelul pielii. Daca bebelusul este lasat in pace in cateva luni isi va regla singur nivelul de emoliere necesar unei functionari normale. Este posibil ca argumentatia mea sa nu va convinga, pana si pe mine nu m-a convins mereu si am mai folosit din an in Paste cate un unt bio cand vedeam zone mai uscate. Cum spuneam: obiceiurile vechi mor greu.

Oricum daca aveti de ales intre o crema pentru copii cu buget mic si nimc, mai bine alegeti nimic. Cremele care contin compusi chimici de sinteza, parabeni, SLS , chiar daca pe termen scurt emolieaza pielea, pe termen lung contribuie la deshidratarea ei si la imposibilitatea de autoreglarea a acesteia. "Investiti" intr-un unt/ulei bio de shea, cocos sau cacao - este foarte spornic si se va amortiza cu siguranta. Daca nu agreati ideea produselor bio atunci va pot recomanda produsele pentru copii marca Weleda, Klorane, Mustela, mai putin Sanosan cu toate ca este intr-o gama mai ieftina ca pret. Evitati produsele de supermarket - Nivea, Johnson, etc. Oricum produsele pentru copii se folosesc in cantitati foarte mici, deci pretul per utilizare este infim. Eu as zice ca efortul financiar merita.

Zona scutecului. Vara bebelusul trebuie schimbat mai des de scutece decat in restul anului, indiferent daca folositi scutece de unica folosinta sau refolosibile. Caldura duce la incalzirea urinei si la evaporarea acesteia facand intre scutec si piele un mediu agresiv. Urina incalzindu-se devine mai coroziva si le produce disconfort. Incercati sa evitati folosirea servetelelor speciale pentru copii (contin alcool, parfum si alte substante toxice). Nu tineti servetelele la caldura, reactiile chimice vor si mai mai puternice. Chiar daca sunt in cantitati mici ele se absorb si pot produce iritatii si reactii in tot organismul (pot ajunge pana la afectarea metabolismului).  Se gasesc si servetele fara parfum, hipoalergene, dar si acestea contin agenti chimici. O solutie ar fi servetelele bio - problema lor este pretul. Ce-i ieftin si la indemana? Clatirea copilului cu apa curata sau stergerea lui cu un prosopel ud foarte moale, puteti folosi si scutece mici din finet. Servetelele speciale sunt mai comode si mai simplu de folosit, dar puteti lua in considerare si efectul lor pe termen lung. Daca ramaneti totusi la servetele, uscati prin tamponare zona inainte de a aplica crema de protectie. Si venind vorba de creme - sunt parinti care pentru a proteja sanatatea copilului nu folosesc nimic. Culmea, copiii lor nu au iritatii la fundulet. Sunt altii care folosesc creme cu religiozitate. Culmea, copiii lor fac iritatii la fundulet. Paradoxuri bebelusesti.

Eu folosesc Bepanthen in mod curent. Matilda are o piele fragila si daca nu o dau cu o crema dupa 5 minute de la un pipi se face rosie, daca nu o prind la momentul cand a facut caca si nu o schimb, face rani (am patit o singura data cand mamaie nu a fost pe faza- a fost horror). Am mai incercat crema bio cu zinc de la Green People (ustura ca naiba), Sudocrem (cica ar fi nr. 1 in lume, pentru noi nu a mers, este muuult mai rentabila ca pret decat Bepanthen), Cutaden (idem). Cand a facut iritatia rea i-am dat cu Spray-ul pentru scutec de la Klorane - foarte bun. Puteti incerca si spray-ul de la Bepathen sau Oxymed - acestea doua extrem de eficiente si in cazul arsurilor solare sau a micilor leziuni prin oparire sau ardere.


4) Imbracamintea

Foarte importanta este si imbracamintea. In interior tineti copilul intr-un body tip maieu sau tricou. Nu-l tineti doar in scutec, va transpira excesiv iar transpiratia va ramane pe piele. De pe piele se va avapora foarte repede provocand o racire brusca a corpului. Hainutele trebuie sa fie din bumbac, nu imbracati copilul in haine din fibre sintetice - acestea incalzesc copilul si favorizeaza aparitia iritatiilor. Hainutele trebuie sa fie putin largute pentru a permite circulatia aerului. Puteti opta si pentru a lasa body-ul deschis intre picioruse pentru a lasa mai mult spatiu scutecului, astfel acesta nu mai sta lipit de piele.

Atunci cand iesiti afara cu bebelusul este cel mai bine sa-l imbracati in hainute foarte subtiri, dar care sa-i acopere intreaga piele. Bluzitele gen ie sunt ideale. Nu-l scoateti cu capul descoperit, chiar daca afara nu pare sa fie soare. Ochii copiilor sunt foarte sensibili pentru ca pupila lor nu se inchide inca cu aceeasi viteaza ca aceea a unui adult, astfel mult mai multe raze patrund prin ea in ochi. Trebuie sa le protejati ochii cu o sepcuta cu cozoroc sau doar cu un cozoroc parasolar. Exista si hainute, adevarul ca sunt cam scumpe, din materiale cu factor de protectie UV. Din aceeasi gama exista si paturici sau umbrelute/parasolare.

5) Plimbarile in aer liber&Cremele de protectie solara

Soarele nu mai este ce a fost atunci cand eram noi mici si programul de iesit afara era pana la ora 11 dimineata si apoi de la 16 pana cand picam lati de somn. Acum in jur de ora 9 un bebelus nu mai are ce cauta sub directa expunere la soare. In general copiii sub un an nu trebuie expusi la soare. Dar cum ramane cu vitamina D? Pai vitamina D ramane la sticluta, sub forma de picaturi. Soarele care ne ajuta sa producem vitamina D este cel dintre orele 12-14 si trebuie sa ne expunem pentru cel putin 15 minute. Tineti vara un bebelus 15 minute la ora 14 la soare si putem trage doar o concluzie trista. Deci ii lasam pentru mai tarziu pe ei cu expusul la soare vara si le dam Vigantol sau ce va recomanda medicul.

Am citit multe articole in care se spune ca vara un bebelus ar trebui tinut practic toata ziua la aer, asta insemnand afara. Poate ca era valabil acum 50 de ani cand s-au scris cartile din care copieaza toti sau cand a facut vre-un pediatru ratacit scoala. In anul 2012, mai ales daca locuiti intr-un oras mare, copiii trebuie scosi afara dimineata. Putem avea si o tentativa de seara, dupa ce soarele nu mai bate in mod direct. Din pacate seara aerul este plin de praful si noxele de peste zi, iar asfaltul dogoreste de te frige la talpi. Un bebelus nu are ce cauta afara intre 10,30 si 18,30. Asta daca vreti sa-l aveti intreg si sanatos pana mai pe la batranete. Asta este, traim pe un pamant degradat vertiginos in ultimii ani. Stiu ca uneori suntem constransi sa stam afara mai mult. Eu anul trecut am locuit practic in parc timp de 2 luni. Vecinii mei si-au renovat intr-o nesimtire rara apartamentul. De la ora 8 pana la 14 nu se putea sta in casa.  Mi-am gasit o banca la umbra sub un copac imens, i-am cumparat Matildei o paturica speciala cu filtru UV si am petrecut un numar mult prea mare de ore in aer liber. Avea 3-4 luni. Noroc ca era foarte cuminte si dormea mult, iar laptele era la purtator. Nici nu a fost asa de cald ca in vara asta.

Asa cum spuneam mai sus incercati sa procurati hainute subtiri dar cu maneci lungi. Hainutele trebuie sa fie largi, simple si comode. Un bebelus poate fi tinut foarte bine si descult. Nu va luati dupa faptul ca are manutele si piciorusele reci, asa le au toti copiii mici. Temperatura reala o vedeti daca ii verificati pe tample sau pe piept. Nu imbracati copiii cu dresuri care stau mulate pe ei, impiedica atat circulatia sagelui cat si reglarea temperaturii.

Cum putem proteja copii de efectul nociv al razelor solare? Simplu, nu-i expunem la soare :). Nu fac glume, chiar nu ar trebui, deloc in primele 6 luni de viata si aproape deloc in primele 12.  Dupa varsta de un an, cand o sa incepeti sa expuneti copilul treptat la soare, in orele de decenta a radiatiilor, trebuie sa folositi o crema de protectie. Aici aveti de ales intre produsele de hipermarket (Nivea, Garrnier, etc), cele de farmacie (Aven, Mustela, DR. Soleil, etc.) sau creme bio, in principiu pe baza de oxid de zinc (Bioearth, Green People, Eco, Weleda). Probabil ca sunt si alte marci, eu cu acestea am intrat in contact si le-am testat. Preferintele mele deja le stiti :). Pentru iesirile "normale" Mati este protejata cu crema pentru soare de la Green People. Pentru cand o sa mergem la mare probabil ca o sa fac un rabat de la continutul bio si o sa optez pentru Mustela sau Aven. Poate ca sunt eu de la tara, dar nu stiu de ce nu cred ca o crema bio ofera toata protectia necesara, oare pentru ca eu m-am cam prajit folosind o crema bio?!

Mare atentie, majoritatea cremelor pentru protectie solara NU sunt potrivite pentru copiii sub un an!


Eu mai scriu o data: nu expuneti copiii la soare in mod direct nici macar in orele considerate drept "sigure". NU uitat sa-i hidratati corespunzator. Nu lasati copii in masina in plin soare, asta pare un banc dar s-au vazut multe cazuri. La cel mai mic semn de insolatie (piele rosie, confuzie, temperatura ridicata, respiratie sacadata, frison, uscaciune a buzelor si a tegumentelor) duceti copilul la umbra si sunati un medic. Chiar nu este de joaca! O sa revin cu un material despre acordarea primului ajutor in caz de insolatie la bebelusi si copii.


O vara usoara!

9 comentarii:

  1. Ce moaca poate sa aiba copilul! Genial de super draguta, dulcica, etc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) da, e caraghioasa rau, atunci era cu moaca ei de Guvidutz. Acum e la categoria Maimutzica, face niste moace si niste talenteee!

      Zicea cineva ca norocul copiilor astia mici este ca sunt asa de simpatici.

      Ștergere
  2. Faina, faina printesica ta;-)

    Si tare bune sfaturile tale! uneori e bine sa ni se reaminteasca unele lucruri, alteori e bine ca le aflam :-)

    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Saru'mana pentru ca te-ai gandit la aceasta postare. Eu care sunt o viitoare mama novice chiar nu stiam mai nimic despre conditiile in care trebuie tinut un bebelus vara. Chiar mi-a prins extraordinar de bine informatiile oferite de tine. Poti fi sigura ca din cauza ta va exista un bebelus mai fericit si mai putin infofolit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. din cazua sau datorita? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent post. Multumesc
    O viitoare mamica de pe un forum mamicamea.ro a recomandat acest link.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere, va multumesc si eu!

    Vin imediat cateva postari legate de cum acordam primul ajutor bebelusului in caz de insolatie, temperatura si alte evenimente neplacute. Sper sa nu aveti nevoie, dar in caz ca se intampla va vor fi la fel de utile. Am vazut ca sunt foarte accesate si postarile despre diversificare si alimentatie, trebuie sa-mi tin promisiunea de acolo si sa incep sa postez retetele.

    Am observat accesarile numeroase de pe mamicamea.ro, le multumesc celor care au apreciat blogul meu si s-au gandit sa-l recomande. Va astept si cu idei sau intrebari pe alte teme de interes.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru articol, foarte interesant/educativ.

    RăspundețiȘtergere