duminică, 22 iulie 2012

Raport de viroza la 10 zile

Acum vreo 10 zile va spuneam ca ne-am pricopsit cu o viroza cu enterovirus - Boala mana-picior-gura. Ma uit in urma si imi dau seama ca am tratat subiectul cam in gluma. Probabil si pentru ca tocmai atunci cineva s-a gandit ca-i oportun sa ma ia peste picior, ca ce mare chestie, bine ca nu are nu stiu ce alta boala. Pe logica asta bine ca are maini si picioare pe care se se umple de bube. M-am gandit ca poate exagerez, ce mare lucru niste bubite si o febra, nu? Eram oricum foarte calma, nu era nevoie sa minimizeze cineva situatia. Probabil ca daca ar fi avut temperatura asa de ridicata fara alte simptome, atunci m-as fi speriat. Insa, inca o data in plus, mi-am dat seama ca atunci cand vorbim de copii mici si foarte mici nimic nu trebuie tratat cu detasare, in gluma si fara sa fim real speriati. Asa ca nu-i luati in seama pe cei din jur care din "bunatate" sau pur si simplu din reflex egoist incearca sa va ridiculizeze pentru grija pe care o purtati copiilor. Cei care va respecta va vor respecta si grija. Oricum eu imi cer scuze daca vreo mama preocupata a citit postarea si a avut acelasi sentiment ca si mine, adica cel de lipsa de respect fata de boala copilului. My bad.

Va spuneam atunci ca se pare ca-i epidemie, chiar este. Intre timp m-au sunat prieteni care au patit-o si ei, dar mai rau. Cand s-au dus cu copilul in spital sa-l interneze nu mai erau locuri, era plin de altii in aceeasi situatie. Virusul Coxsackie (cel vinovat de povestea asta) in varianta lui de tip A produce Herpangina, o boala similara, dar cu eruptie puternica la nivelul gurii si esofagului.

Un alt semn sunt accesarile de pe google, foarte multe pe tema asta, din cautari rezulta si niste intrebari, o sa le raspund mai jos. Intrebarile sunt in special legate de carantina impusa de boala, igiena corporala si de prezenta bolii la femeia insarcinata.

Componentele virozei:
Infectia apare de obicei in lunile iunie-octombrie in zonele cu o clima temperata ale emisferei nordice. In mod obisnuit Viroza mana-picior-gura este provocata de virusul Coxsackie A16 iar perioada de incubatie este de 1-2 zile. Bolnavul este contagios cu aproximativ o saptamana inainte de debutul bolii si poate ramane contagios si cateva saptamani dupa. Eruptia de pe corp se generalizeaza la 1-2 zile de la debutul cu febra, la fel si eruptia dureroasa din gura si gat. Simptomele dureaza 7-10 zile, recuperarea este de obicei completa si nu apar complicatii. Virusul poate fi depistat in materiile fecale, saliva, lichidul din veziculele eruptiei si in secretiile nazale. Deci contactul cu oricare dintre acestea prezinta risc de infectie. Modul cel mai comun de infectare este fecal-oral. Prevenirea se face printr-o riguroasa toaleta a mainilor dupa folosirea toaletei sau a schimbarii scutecelor.

Febra.
In povestirea trecuta va spuneam despre cum s-a instalat boala. Acum, cand stiu mai multe, imi dau seama ca primele semne aparusera de luni. Matilda transpira excesiv si-i curgea saliva. Am zis ca-i iese o masea, dar ea nu a avut deloc hipersalivatie din cauza dintilor. Febra s-a instalat in a doua zi de boala vizibila. A debutat cu febra mica/medie de 37,8-38 si in 24 de ore a trecut de 39. In primele 24 de ore nu i-am dat nimic contra febrei, o temperatura de 38,5 nu este considerata ca fiind mare pentru un copil de un an si trebuie asteptata evolutia. O perioada de febra ajuta si in vindecarea bolii. Cand febra depaseste 38,5 trebuie luate masuri de scadere. Dupa episodul cu febra 39,5 de miercuri seara am inceput sa-i administrez antitermice (panadol). Cu temperatura asta s-a trezit din somnul de dupa-amiaza, a crescut brusc. De altfel, ora 18 este ora de maxim a temperaturii corporale, de aceea pe la ora asta si febra isi atinge maximul. Pentru noi asta este primul episod de boala cu febra. A mai avut pe la 6 luni niste mucusori, cand noi toti am avut o viroza ceva de groaza, a trecut in 3-4 saptamani. Asa raceala nu am mai avut in viata mea. Copilul a luat-o atunci de la noi, dar intr-o forma foarte usoara, doar nas infundat si o stare mai alterata. Acum a fost prima ei temperatura, deci era de asteptat sa reactioneze foarte repede la Panadol. Asa si a fost. La Regina Maria mi s-a recomandat Panadol la 4 ore alternativ cu Nurofen la 4 ore. M-am mai sfatuit cu pediatra si am ajuns la concluzia ca daca in 4 ore nu apare iar febra sa ramanem doar cu Panadol la 6 ore. Am pazit-o toata noaptea si nu a fost nevoie sa-i dau mai repede de 6 ore. Schema de administrare (decisa intr-un final de mine, deci nu e o recomandare) a fost: 24 de ore- Panadol la 6 ore; 24 de ore -Panadol la 8 ore si 24 de ore - Panadol la 12 ore. Am procedat asa pentru ca in niciunul dintre intervale nu a facut febra mai mare de 37,5. Antitermicele nu se scot brusc si nici nu este indicat sa fie administrate mai mult de 3 zile. In cazul nostru a functionat bine asa. Ni s-a recomandat sa avem si Novocalmin in casa, se asteptau ca febra sa nu cedeze asa de usor si sa fie mai mare. In cazul in care copilul prezinta febra in intervalul de 4-6 ore NU procedati asa cum am faut eu, tineti legatura cu medicul, decideti de comun acord schema de tratament.

Eruptia de pe corp.
Cam 75% dintre persoanele care contacteaza viroza aceasta fac si eruptia cutanata. Ea debuteaza in jurul guri, pe talpi si in podul palmelor. Se poate extinde si pe coapse, torace, vulva. Matilda a avut peste tot. Au aparut intai mici bubite in jurul gurii si in talpi. Cele din talpa s-au extins cam in 24 de ore pana la glezne, apoi pe tot corpul. Cele mai vizibile si problematice au fost cele din zona gleznelor si cele de pe coapse. Eruptia poate fi una usoara sau una care sa evolueze din mici puncte rosii catre vezicule care se sparg si devin pustule. In cazul nostru au fost doar cateva care au ajuns bubite. Din fericire nu o mancau, exista si varianta (mai rara) in care eruptia este cu prurit si atunci copilul trebuie supravegheat suplimentar sa nu se scarpine. Veziculele au continut viral, deci trebuie avut grija cine intra in contact cu ele si pe unde sta copilul.

Eruptia nu necesita o ingrijire speciala. Trebuie avut grija sa nu se rupa veziculele. Ea se estompeaza din a 5 a zi de boala si catre a 10 a dispar de tot. Matilda mai are mici puncte unde au fost veziculele sparte. Ea inca merge deabusilea si s-a tarat pe ele. Putin mai iritate au fost si cele de pe fese. Mediul umed si inchis a favorizat asta. Caldura este un alt factor care inrautateste eruptia. O sa observati ca dimineata bubitele sunt putin vizibile, dar cum incep activitatile, transpiratul, caldura ele devin din ce in ce mai vizibile. In cazul in care este prezenta si mancarimea, medicul poate prescrie antihistaminice pentru a ajuta copilul.


Igiena corporala.
Boala nu impune absenta spalarii (ca in cazul varsatului de vant). Spalati copilul asa cum o faceati in mod normal. Puteti reduce timpul de imbaiere si sa scadeti temperatura apei cu un grad. Daca folositi produse comerciale (Nivea, Johnson, Dalin, etc.) acestea nu sunt tocmai cele mai blande cu pielea. Ar fi bine ca in aceasta perioada sa cumparati un produs mai bland, fara parfum, parabeni, sulfati sau sa spalati copilul pe corp doar cu apa. Nu-l frecati cu buretele sau manusa de baie. Pot aparea si descuamari ale pielii, nu fortati caderea ei prin tragere sau frecare.

Este foarte important sa-l uscati bine. Uscarea se face tot prin tamponare, nu frecati pielea. Uscati copilul si la fundulet daca folositi servetele umede. Incercati sa-l schimbati mai des daca are eruptie si pe fundulet. Chiar daca nu a facut pipi funduletul transpira in scutec. Folositi in fiecare zi un prosop curat si pe cele folosite spalati-le la 60 de grade. Procedati la fel si cu lenjeria de pat si hainutele de corp dupa ce boala se vindeca. Din pacate genul asta de viroza asigura o imunizare temporara si partiala. Boala poate reveni daca ne reinfectam.

Eruptia din gura.
Aici este marea problema. Eruptia apare in gura si in gat. Mediul cald si umed din gura favorizeaza aparitia pustulelor. Veziculele se sparg si devin foarte dureroase. Multi copii nu-si mai pot inghiti nici propria saliva, ce sa mai spunem de apa sau alimente. Acestea sunt si principalele complicatii ale bolii, copilul nu se mai hraneste si nu se mai hidrateaza. Mediul ne-a recomandat TantumVerde Spray. In cazul nostru a functionat foarte bine. In cazul alimentelor solide nu au fost probleme, lichidele le inghitea cu greu. Copiilor mai mici de un an li se recomanda Glicerina. Folositi ceea ce v-a recomandat medicul care a vazut copilul.

Nu este nevoie de o dieta speciala. Evitati alimentele care pot zgaria mucoasa, cum ar fi painea cu coaja, legumele si fructele tari, biscuiti, stiksuri si alte chestii de rontatit (adaca oferiti asa ceva copilului). Spalati bine si sterilizati tetinele, suzetele si vesela care se preteaza la asta.

Periajul dintilor trebuie sa fie unul bland. Daca eruptia este una foarte dureroasa puteti chiar sa luati o pauza din spalatul dintilor. Ar fi indicat si sa schimbati periuta de dinti dupa ce episodul de boala se incheie sau sa o sterilizati pe cea existenta. Puteti sterge dintii cu o compresa sterila pentru a-i curata. Copiii mai mari care stiu sa faca gargara sau sa-si clateasca gura pot fi incurajati sa faca asta cu ceai de galbenele.

Diareea.
Boala fiind provocata de un enterovirus ea poate produce si diaree. Medicamentele antidiareice nu ajuta, fiind o infectie viarala nu una bacteriana. Copilul trebuie ajutat cu alimentatie antidiareica - morcov fiert, orez fiert, banana sau alte alimente care din experienta voastra stiti ca ajuta copilul. Daca ii oferiti lapte praf trebuie sa schimbati formula cu una fara lactoza. Daca alaptati continuati alaptarea, nu se recomanda intreruperea. In cazul in care copilul este mai mare si bea lapte din comert, intrerupeti pentru 10 zile consumul acestuia. Si ouale ar fi de evitat in perioada eruptiei.

Daca nu puteti tine diareea sub control si copilul pierde lichide mai repede decat i le puteti administra mergeti cu el (din nou) la medic. Este posibil sa aiba nevoie si de alt tratament sau chiar de internare.

Matilda nu a facut diaree, in schimb eu am luat virusul de la ea si cu mine si-a facut de cap :). "Tratamentul" a fost post negru pentru 36 de ore (am baut doar apa si ceai de menta) si la reluarea meselor am mancat de doua ori cate 250 gr. de fine. Works like magic.

Atentie!!!
O mare atentie trebuie sa acordati igienei schimbarii scutecului sau a spalarii olitei. Virusul sta in fecale. Trebuie sa spalati copilul la fundulet dupa fiecare scaun si pe voi foarte bine pe maini. Spalati bine cu sapun si sub unghii. Spalati olita cu apa fiarta. Este bine sa mutati locul de facut caca in baie unde puteti spala bine gresia. Am vazut parinti care planteaza copilul cu olita peste tot, si in mijlocul sufrageriei in timp ce unii oameni mananca. Mna, fiecare cu sistemul lui. Pe perioada bolii ar fi recomandat ca acest episod sa se desfasoare in baie. Daca aveti un copilas mare care deja foloseste wc-ul,  trebuie sa-l igienizati dupa fiecare scaun pentru a proteja restul familiei.

Carantina/iesitul afara.
Aici am intalnit doua curente. Unii recomanda izolarea, altii spun ca-i suficienta o buna igiena a mainilor si ca nu ar trebui sa scoatem copilul din colectivitate. Eu as zice sa-l scoatem. Deja exista o epidemie, deci ce ne spune asta? Ca varianta cu spalatul pe maini la gradi nu merge. Apoi virusul se transmite si prin alte secretii ale corpului (saliva, mucuti) nu doar prin contact cu fecalele. Nu este o viroza respiratorie si nu se ia pe cale aeriana precum gripa. Dar se poate contacta prin saliva. Manute puse pe unde altii au pus gura, manute puse pe unde unele mame si-au schimbat copiii deja bolnavi (vedem destule in parc), maini de parinti si copii nespalate. Pustulele in sine au incarcatura virala. Deci eu as concluziona ca izolarea se impune de la sine si este de bun simt. Iar asta nu doar pentru a ii proteja pe ceilalti, dar si pe copilul in cauza de a mai contacta si alta boala.

Eu am tinut-o pe Matilda in casa 7 zile. In primele doua zile cand am reluat iesirile nu am mers in parculetele cu jucarii pentru copii. Ne-am plimbat departe de ele. Am inceput sa o duc iar la leagane cand eruptia era complet vindecata. In cazul in care boala nu s-a maifestat si cu eruptie cutanata perioada de 7 zile ar trebui sa fie suficienta.

Evitati contactul cu femei insarcinate! Daca mama face boala, aceasta este transmisa si la fat. Avand in vedere ca bolnavul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia eruptiei si poate fi contagios pentru inca 2-3 saptamani dupa dispartia eruptiei, atentionati femeile insarcinate daca ati intrat in contact cu ele. Boala nu a fost asociata cu risc imediat de avort, dar s-au inregistrat cazuri de avort tardiv in urma contactarii bolii. O problema o ridica si febra ridicata, contactati medicul pentru a va recomanda medicatie contra febrei. Daca mama este simptomatica la nastere sansele ca bebelusul sa contacteze boala sunt foarte mari. De obicei ei fac o varianta foarte usoara a bolii, dar la nou nascuti s-au inregistrat si cazuri de infectii mortale (infectii generalizate ale organelor, miorcardita) provocate in special de Virusul Coxsackie serotipul B4.

Se recomanda tinerea copilului sub observatie pentru a urmari eventuale simptome neuronale. Virusul poate provoca meningita aseptica.


Multa sanatate va urez!






2 comentarii:

  1. well... pot spune ca acest comentariu poate linisti orice mamica care se confrunta cu o astfel de problema si care foarte usor intra in soc atunci cand isi vede odorul nu cu 20 de bubite ci cu 5-6 bubite pe piele .. anyway m-am linistit citind acest articol :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda. Fetita mea a facut varicela iar spre final, ca Sa fiu eu linistita, s-a combinat cu herpangina. Suntem in a 3 sapt.de varicela si a 4 zi de herpangina. Nu Va inchipuiti cat de greu e...

    RăspundețiȘtergere