duminică, 13 mai 2012

Despre detergentii bio sau despre sanatate


Sanatos, eficient, economic.
Pe scurt cam despre asta este vorba, daca nu aveti timp sa cititi pledoaria mai departe puteti sa ma credeti pe cuvant :) ca prin folosirea unor detergenti bio (pentru rufe, pentru vase, pentru casa) veti avea o familie mai sanatoasa, o casa mai curata si un cost mai mic.
Eu am inceput sa cochetez cu produsele bio pentru ingrijire corporala acum vreo 3 ani cand o prietena (care avea copil mic) si-a facut cont pe unul dintre site-urile de profil. Pentru ca pielea mea este foarte sensibila iar detergentii din comert imi produc niste alergii teribile (puteam sa folosesc doar Perwol si Persil lichid) am cautat solutii alternative. Mai intai mi-am dorit produse pentru ingrijire corporala, nu vreti  sa stiti cum este sa te speli pe maini stiind ca dupa te vor manca mainile vreo doua ore. Chestia asta mi se intampla mai ales de la sapunurile lichide... nu stiu ce contin in plus fata de cele solide. Aceeasi poveste si cu detergentii pentru vase. Dupa cateva folosiri ma umpleam de basicute mici si foooooarte "mancacioase" pe pielea dintre degete.
Apoi tenul meu reactioneaza foarte urat la sapunurile comerciale, ajunsesem sa ma spal cu sapun pentru copii sau doar cu apa. Intr-un timp ma spalam cu apa minerala plata, cam la nivelul asta de disperare ajunsesem. E clar ca si calitatea apei joaca un rol in felul in care se comporta pielea noastra. Observati cum arata pielea si parul vostru cand plecati in concediile din alta tara, mai ales in zone de munte. Posibil ca in alte orase din Roamania situatia sa stea altfel, dar in Bucuresti e dezastru! Cum varianta sa cumpar niste tone de apa plata pentru a ma spala nu era una de viitor m-am uitat catre celalalt element implicat: sapunurile/detergentii.
Prietena de care va spuneam stiind (nu ca nu s-ar vedea si cu ochiul liber) de problemele mele cu pielea mi-a spus "ma, eu pentru copil am inceput sa cumpar produse bio de pe siteul cutare, nu vrei si tu?". Am aruncat un ochi, cu ideea preconceputa ca astfel de produse iti falimenteaza bugetul. Lucru complet fals. Sunt si produse considerate de "lux" pentru ingrijire, dar nu era cazul pentru mine, eu cautam produse de baza, produse care sa-mi permita sa ma spal fara sa mor de mancarimi si usturimi. Acelasi lucru valabil si pentru detergentii de vase si de rufe.
Pentru produsele de ingrijire personala nu pot sa militez, sunt foarte multe variabile, preferinte, sensibilitati, parfum/fara parfum, texturi, etc. Este o alegere personalizata si va pot spune doar ca merita sa incercati. Puteti incepe cu un sapun solid sau lichid, cu un sampon. Apoi in functie de cum v-a "mers" puteti incerca si alte produse. Produsele de care sunt eu indragostita sunt cele gen unt - de shea, de cacao, de nuca de cocos- le-am folosit toata sarcina, nu am facut o vergetura iar bebe a fost in siguranta. La fel si in cazul ragadelor - mai bun decat tot Garmastanul din lume este untul de shea (bio, presat la rece).
Apoi a venit sarcina. Faptul ca detergentii clasici de vase/rufe, produsele pentru curatenia casei, produsele pentru baie sunt foarte toxice nu e un secret pentru nimeni. O femeie insarcinata sau care alapteaza nu ar trebui expusa sub nicio forma la vaporii si produsele pentru curatenie. Un copil nu trebuie nici el expus la aceste substante (mai ales la cele pentru spalat vesela lui si la cele pentru spalat hainutele). Deci acela a fost momentul cand am decis ca trebuie sa renunt complet la detergentii clasici si sa ma reorientez. Ciudat cum sarcina iti aduce si mai mult respect de sine :).
Auzisem tot felul de pareri... car ar costa mai mult, ca nu sunt eficienti, ca vasele raman cu grasime pe ele, ca hainutele raman patate... Cum sunt genul de om chibzuit.... am zis, ok iau intai cantitati mici de produse si le testez. Mi-am rugat prietena sa-mi faca si mie comanda (ea fiind client vechi avea si un discount pe site) si am primit produsele. Deci nici macar nu m-am dus eu sa orbecai dupa ele pe undeva. Concluzia? Ieri tocmai ce mi-am facut o noua comanda. :)
"Politica" mea pentru spalare? Eu nu ma imbrac cu aceleasi haine de doua ori (mai putin costumele si paltoanele), am haine pentru casa/noapte/afara, acelasi lucru valabil si pentru Matilda. Ea are hainute pentru stat in casa, altele pentru afara si altele pentru noapte. O imbrac o singura data cu ele si dupa le pun la spalat. Prosoapele le spal dupa 3-4 folosiri (in 99% din cazuri vor avea pe ele urme de farduri, rimel, fond de ten), aproape toate prosoapele noastre sunt albe. Lenjeria pentru pat se schimba saptamanal sau mai des in caz de nevoie. Deci SPAL! Vasele se spala cand se murdaresc :), in casa fac curatenie cel putin saptamanal, de cand Matilda misuna spal pe jos la 3 zile sau mai des daca situatia impune, obiectele sanitare din baie sunt spalate in principiu dupa fiecare folosire. Stiu, sunt usor maniaca dar copilul meu are o fascinatie cu baia.  

Am facut pentru voi un mic calcul de rentabilitate pentru detergentii bio lichizi (eu acest tip de detergent am folosit mereu, chiar si pentru cei clasici; nu stiu sa va spun cum sta situatia in cazul detergentilor pulbere dar daca vreti facem un calcul si pentru ei):
Calitatea spalarii cu detergenti bio:
- pentru vase: excelenta;
- pentru casa: foarte buna;
- pentru rufe: buna (buna daca esti genul de om foarte pretentios).
La ce sa nu va asteptati cand spalati cu detergenti bio:
- nu va asteptati sa scoata intr-o secunda seul de oaie dupa 3 zile de stat in tava, la fel si cu grasimea de porc prajita/arsa)
- nu va asteptati sa scoata petele de fructe daca ati lasati rufele 10 zile in cosul pentru rufe (mai ales daca se spala la 40 de grade);
- nu va asteptati sa va faca obiectele sanitare din baie "ca noi" daca au deja piatra si rugina pe ele;
- nu va astepti ca rosturile de la gresie sa devina iar albe daca nu au mai fost spalate de mult timp;
- pentru cei de rufe si de vase sa nu va asteptati la parfum.
1) Detergentii bio pentru rufe:
Cost pentru detergentii bio de rufe (pentru copii si piele sensibila):
Cost bidon 10 l - ~ 200 lei;
Cost pentru 1 l - ~ 20 lei (cei pentru piele normala incep de la 15 lei/litru);
Spalari la 10 l - ~ 160 spalari (spalari pentru 1l ~  16);
Cost/spalare (60-90 ml la 4,5 kg rufe in functie de duritatea apei) - 1,3 lei/spalare (am facut o medie de consum de aprox. 15 spalari/litru pentru o duritate medie sau mica a apei) sau 2 lei/spalare ( cu o medie de aprox. 10 spalari la litru in cazul in care apa este extrem de dura).
Cost bidon 1 l  - intre 19 - 25 lei; cost/ spalare  1,26 - 2.5 lei.
Cost pentru detergentii de rufe clasici lichizi:
Cost/litru intre 15 -25 lei;
Spalari pentru 1 l- ~ 10 spalari;
Cost/ spalare (70-120 ml la 4,5 kg rufe in functie de gradul de murdarire) - 1,1 - 3 lei (am considerat ca si din cel mai ieftin putem pune doar 70 ml ceea ce nu este adevarat, dar de dragul statisticii :).
Beneficii:
Detergenţii bio sunt detergenţi ecologici fabricaţi din ingrediente vegetale şi minerale, parfumate cu uleiuri esenţiale; unele sunt neutre (neparfumate).
<><> <><> <><> <><>

Fabricate pe bază de uleiuri vegetale saponificate, conţin ingrediente care nu sunt periculoase chiar dacă rămân urme de detergent în hăinuţe. Detergenţii hipoalergeni nu au niciun adaos de ulei esenţial şi au miros neutru. Cei pentru spălări dedicate îngrijesc ţesăturile în mod special.
 Sunt biodegradabili, deci protejeaza mediul.
Concluzie:
Detergentii bio lichizi sunt:
- mai ieftini (la un acelasi nivel de calitate),
- la fel de eficienti ca un detergent lichid clasic,
- imi vin la usa prin comanda pe internet,
- sunt SANATOSI!.


Detergentii bio pentru copii si piele sensibila sunt hipoalergeni deci nu au parfum, doar unul natural de rufe curate. Deci daca sunteti fanii detergentilor tip "drogherie"...

In cazul in care doriti si un usor parfum proaspat si hainute mai moi puteti cumpara si un "balsam" pentru rufe -balsamurile sunt parfumate cu uleiuri esentiale de levantica, maslie, etc. - costul aprox. 17 lei/litru. 
2) Detergentii bio pentru vase (spalare manuala):
Cost/ litru intre 16 si 19 lei, se pot achizitiona in dispensere mici de 300 ml sau in cantitati mai mari (de la 1 la 10 l). Evident o cantitate mai mare va aduce un cost mai redus pe litru. Eu intai am luat un recipient mic cu dispenser de 300 ml si apoi un bidon de 5 l.
Ii puteti folosi prin diluarea lor in apa sau direct pe burete. In cazul in care ii diluati raportul este de 5-7 ml de produs la 10 l de apa. Pentru folosirea directa puneti o picatura pe burete. Poate ca vi se pare o gluma si o sa spuneti cum O PICATURA? Mai ales ca noi suntem obisnuiti cu detergentii clasici pentru vase unde puuuuuunem si puuuneeeeeem. Chiar este suficienta o picatura. Deci 1 l de produs va va ajunge pentru 2500 l apa. Nici nu stim cum arata atata apa. Ce pot eu sa va spun (si eu din obisnuinta nu am respectat deloc cantitatile, mereu pun mai mult si dupa stau sa limpezesc o jumatate de ora, deci fac risipa si de apa, NU FACETI CA MINE!) dar bidonul de 5 l inca nu s-a terminat dupa un an si jumatate. Bidonul a costat 80 de lei.
Rezulta, asa daca e sa facem un calcul absurd, ca un bidon de 5 l ne ajunge pentru 12 luni daca avem cam 60 de spalari pe luna. :)) Deci 0,11 lei pe spalare.
Nu am facut un calcul cat costa o spalare cu un detergent lichid clasic dar (un exemplu) detergentul PUR costa in jur de 5,5-6 lei/litru. Cu toate ca pretul pare mai mic cu siguranta rentabilitatea in folosire nu este  aceeasi. Daca va straduiti putin il terminati si intr-o saptamana.
Eu oricum nu mi-am pus o secunda problema sa spal vesela copilului cu detergentii clasici pentru vase. Acestia sunt extrem de toxici si oricat am insista cu limpezitul ei vor ramane pe vase (nu mai spun de distrusul mainilor). Iar 80 de lei pentru cel putin un an (v-am spus eu il am de un an si jumatate) cred ca este o suma cel putin rezonabila pentru a proteja sanatatea copilului vostru si, evident, pe a vostra.
Acum m-a traznit o "revelatie" :)), mereu ma intreaba prietenele cum de manichiura mea rezista si 2 saptamani intacta cand spal atat si am si copil mic. Pai... probabil pentru ca eu spal doar cu detergenti bio si pentru igiena Matildei folosesc tot sapunuri si geluri bio... Pam pam.
3) Detergentii bio pentru curatarea si igienizarea casei:
Fetita mea este un copil foooooarte iubitor. Iubeste tot! Podele, covoare, pardoseli, obiecte. Le ia in brate si le pupa, se pune cu fata pe jos si face "mai mai" parchetului... Ce ar insemna daca pe pardoselile mele ar fi urmele lasate de toate produsele clasice pentru curatat... daca ar pupa ceva Cif, Domestos, Pronto... Cred ca pana acum nu mai avea cine le pupa. Bine macar ca are obiceiul pupacios si nu si cel de a baga tot ce prinde in gura, de chestia asta nu a "suferit" deloc.
Cu asa mare dragoste nu as fi putut decat sa schimb macazul catre produsele bio pentru curatare, doar ca eu facusem aceasta alegere din timpul sarcinii, asa ca nu am avut niciun stres cand Matilda a inceput sa misune si sa iubeasca tot.
Ele nu vor da o noua fata unei cazi terminate de timp, calcar si rugina (dar cum casa mea are doar 5 ani si obiectele erau noi) dar cu siguranta va vor proteja familia de toti compusii si vaporii toxici din produsele clasice. Daca tot simtiti nevoia sa dati cu soda caustica si clor prin baie (pentru ca asta contin produsele acestea) ar fi bine sa o faceti cand copiii nu sunt acasa, sa limpeziti foarte bine si sa restrictionati accesul copiilor in aceste zone. In timpul sarcinii NU faceti voi curatenia de acest tip! NU stati niciodata in vaporii produselor de curatat si nici nu intrati in contact cu ele!
In cazul acestor produse un calcul pentru cost chiar s-ar reduce la absurd. Preferatul meu este Detergentul concentrat din portocale de la Sadosan - 18 lei un bidon de 0.5 l. Se pun 3 ml la 10 l de apa (adica o galeata plina cu apa, dar nu cred ca spala cineva cu o galeata plina, probabil puneti jumatate). Sfat: respectati raportul produs/apa altfel o sa aveti de limpezit o ora. Deci sunt cam 166 de spalari la un cost aproximativ de 0,11 lei. Spalati de 14 ori pe luna pardoselile? Daca da :), atunci cei 18 lei pe care i-ati dat pe detergentul bio vor fi pentru UN AN.
Eu mai folosesc si: solutie pentru spalat geamuri (17,50 lei/500 ml); solutie pentru curatarea baii (17,4 lei/500ml), solutie pentru igienizarea toaletei (14,5 lei/750 ml).
Sincer va spun ca nici nu mai stiu cat costa produsele clasice pentru curatat. Nici nu vreau sa va dau exemple, nici sa fac raportul de rantabilitate intre cele doua. Preturile si avantajele in folosire ale produselor bio vorbesc de la sine.
Faceti o incercare, daca nu sunteti multumiti puteti reveni oricand in super market pentru a cumpara un produs mai scump, nesanatos dar posibil (sau nu) mai eficient in "albirea" cazii.
Probabil ca o sa spuneti pentru ce Dumnezeu, daca lucrurile stau asa de bine, oamenii consuma tot produse chimice care le pun in pericol sanatatea. Sincer? Chiar nu stiu. Posibil din cauza marketingului agresiv... pe care tot noi il platim. Eu le foloseam din lipsa de interes pentru sanatatea mea, din lipsa de cunoastere, dintr-o falsa comoditate si din ideea preconceputa ca un produs bio e mai scump si mult mai putin eficient. Intre timp m-am luminat. Poate articolul de fata va ajuta si pe voi.
Sa faceti curatenie sanatoasa!

P.S. - nu detin astfel de produse pentru vanzare, nu am niciun fel de relatie cu producatorii sau comerciantii de astfel de produse, nu am niciun fel de interes fianaciar in a le promova. Multumesc!

4 comentarii:

  1. Multumesc pentru timpul acordat acestui articol ca sa ma conving de tot ca chiar trebuie sa incerc:) Si da, cred ca astea sunt motivele, cele enumerate mai sus: din lipsa de interes pentru sanatatea mea, din lipsa de cunoastere, dintr-o falsa comoditate si din ideea preconceputa ca un produs bio e mai scump si mult mai putin eficient-pt care nu am incercat pana acum.Cum sa facem sa imi recomanzi si mie un detergent sau altul..ca sunt destui..si nu stiu ce ar fi mai eficient?Si mai stiu ca nu o sa reusec sa masor cantitatile acelea, precis o sa pun mai mult din lipsa de incredere..:)Detergentii de spalat pe jos trebuie clatiti? Multumesc pentru timp si spor la curatenie!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte interesant si detaliat articolul. Eu nu prea citesc bloguri si apreciez in primul rand faptul ca nu aveti nici un interes financiar in a le promova. Vreau sa incerc si eu detergentii pudra pt copii si pt adulti. Ce marca folositi? O sa caut pe net sa vad ce firma livreaza, dar vreau ceva ce dvs, o persoana meticuloasa cu curatenia, ati testat deja. Vreau sa merg la sigur.va cer mult daca va rog sa imi trimiteti numele marcii folosite la milu.camara@yahoo.com?. Multumesc!Emilia, Iasi

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna tuturor, imi place cum este structurat articolul,ati subliniat exact cea ce trebuie, la recomandarea unei colege de serviciu am inceput sa folosesc detergenti bio acum vro 5 luni, sunt foarte multumita de calitatea lor, am folosit atat pudra cat si lichid, eu folesesc marca Sodasan sunt si ieftini si buni,dupa net ii comand de la www.sabedoria.ro nu fac reclama ca sunt x magazine online,urmeaza sa incerc sampoanele bio si cremele am unele probleme de piele.toate cele bune!Maria

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua!
    In primul rand as dori sa apreciez implicarea din ce in ce mai crescuta a oamenilor in segmentul de bio igiena, care din pacate este exceptional de scazut la noi in tara, dar sa speram cu timpul v-om ajunge la un nivel superior de igiena.
    In al doilea rand sper ca nu deranjez prin mica noastra campanie de informare.
    Fara nici un fel de adaugiri as dori sa aduc la cunostinta sistemul nostru automat de dozaj de detergenti BIO cu numele BIOGenius.
    Eficienta lui consta in eliminarea culturilor de bacteri "prietenoase" care devoreaza hrana bacteriilor si germenilor instalati in vasul WC si pe canalizare, care acestia ramasi fara hrana nu au de facut altceva decat sa moara.
    Pentru mai multe detalii puteti intra pe site-ul nostru in categoria Bio igiena.
    Va multumim pentru atentia acordata si ne cerem scuze daca am creat un discomfort cu aceasta postare.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere