miercuri, 9 mai 2012

Despre diversificarea alimentatiei la bebelus/copil


AVERTISMENT!
- acest articol nu are rolul de a diagnostica sau trata nicio afectiune, nu are rolul de a inlocui sfatul medicului, nu are rolul de a va spune ce sa faceti!
- copiii la care se face referire in acest articol sunt copii sanatosi, nascuti la termen, normoponderali si fara intolerante sau alergii alimentare!
- acest articol este scris pe baza informatiilor adunate in ani de zile de documentare si pe baza propriei experiente!
- Matilda (copilul meu) in varsta de 13 luni a fost si este un copil alaptat, nu a primit formula de lapte sau alt tip de lapte decat cel matern! A fost alaptata exclusiv pana la varsta de 6,5 luni cand am inceput diversificarea. Copilul meu la 5-6 luni (in lunile de vara august-septembrie) crestea in medie cu 1 kg/ luna. La momentul diversificarii avea 5 mese pe zi de san (ziua la 4 ore si noaptea la 8-10 ore), 8,4 kg si 76 cm lungime.
- credinta mea profunda este ca OMUL trebuie hranit intr-o meniera variata, atat cu produse de origine animala cat si vegetala (pe cat se poate din surse curate, naturale).
- cred ca avem datoria sa crestem copii sanatosi, alimentati corect inca din pantecele mamei;
- cred ca alimentatia de tip fast food, bauturile de tip "suc", produsele intens procesate, dulciurile, margarina, produsele din cereale cu gluten, produsele de patiserie, mezelurile, alimentele prajite, dietele deviante si dezechilibrate (alimentatia exclusiv vegetariana) NU au ce sa caute in dieta unui copil, ele reprezentand o forma de maltratare a acestuia si sper ca intr-o zi sa fie pedepsite ca atare!
- nu cred ca raspunsurile de genul "e copilul meu, fac ce vreau cu el, ii dau ce vreau eu sa manance, etc." sunt raspunsuri ale unor oameni intregi la minte, tocmai pentru ca este copilul tau ai privilegiul si in acelasi timp obligatia de a-l creste sanatos.
-nu cred in motivatii de genul "nu am gasit", daca esti real preocupat si vrei sa iti hranesti copilul cu alimente sanatoase GASESTI! Vei fi probabil surpins de faptul ca nu costa mai mult. Trebuie doar sa existe o preocupare sincera si continua.
- cred ca un raspuns de genul "daaa acum nu-i dai tu bomboane, dar cand o sa scapeee" este dat de o persoana cel putin ignoranta (ca sa ma exprim delicat); un copil educat si cu deprinderi alimentare sanatoase nu o sa "scape" si chiar daca va manca si altceva cand va alege singur, cel putin eu mi-am facut datoria de parinte si l-am protejate in cei mai importanti ani din viata lui (daca atunci cand va fi adult va vrea sa fumeze sau sa se drogheze sa incep eu sa-i dau eu din biberon cand e bebelus?!)
- nu cred ca trebuie sa devenim fanatici pe nicio o tema (inclusiv pe teme alimentare), nu cred ca trebuie sa devenim sclavii unei idei, cred in moderare si echilibru.

Si persoanele care s-au simtit ofensate de cele de mai sus sunt binevenite in a lectura acest articol :).


O da! Diversificarea!

Initial doream sa fac o serie de materiale in ordinea lor logica, in ordinea venirii lor pe "lume". Sa incep cu pregatirile pentru conceperea unui copil, apoi cu sarcina, nasterea, pregatirea celor necesare pentru primirea noului membru al familiei, alaptarea.... dar pentru ca in ultima saptamana trei bebelusi foarte dragi mie au ajuns in punctul "critic" al diversificarii voi sari cativa pasi si va voi povesti despre DIVERSIFICARE.

Eu sunt genul de om foarte sigur pe el, nu mi-am pus nicio secunda problema ca eu nu ma voi descurca in noua "meserie" de mama, ca nu voi sti care sunt nevoile copilului meu, ca nu-l voi ingriji asa cum trebuie, ba din contra, am fost relaxata si increzatoare ca voi face o treaba excelenta. Atitudinea mea nu vine din aroganta sau din ignoranta! In mare parte siguranta de sine  vine din faptul ca sunt o persoana foarte informata. Inainte sa raman insarcinata cred ca citisem si rumegasem cam tot ceea ce este de citit despre cum, ce, cand si cat. Stiam anatomie, genetica, analize medicale, procese, fiziologie, nastere, alaptare, crestere, ingrijire. Citisem, cernusem, interiorizasem ceea ce am considerat ca este bun pentru noi, restul le-am pus undeva acolo pentru mai tarziu (nu stii niciodata in ce situatii te pune viata, complet diferite de ceea ce ai prevazut). Nu spun ca asa trebuie sa faceti si voi, poate ca unele mame sunt foarte tinere, altele luate prin surpindere, unele nu au timp, altele poate nu au acces sau interes catre informare. Pentru mine starea asta de lucruri a fost cea care m-a facut sa fiu o gravida linistita si fericita, sa nasc frumos si sa cresc un copil armonios (atat cat este de crascuta la varsta de un an). Nu stiu daca va functioan la fel si pentru voi, dar rau nu are ce sa va faca.

Mai mult, faptul ca nu a trebuit sa rascolesc biblioteci si tot internetul atunci cand eram gravida sau mai grav, dupa ce am nascut, mi-a oferit timpul necesar pentru a "socializa" cu fetita mea, pentru a ii vorbi de cand era burtica, pentru a ii oferi tot timpul si dragostea mea. Incercati sa va informati, sa cautati mai multe surse, sa cereti pareri. Apoi alegeti ceea ce credeti ca este bine, chiar daca mai gresiti, o alegere documentata va fi cu siguranta una mult mai putin gresita. Apoi daca la momentul nasterii sunteti deja cu bagajul informativ bine pus la punct va veti putea asculta mai bine vocea interioara, INSTINCTUL! Pare contradictoriu? Nu este! Mie informarea (cunoasterea de solutii alternative) mi-a dat increderea de a-mi urma instinctul, pana acum nu a dat gres niciodata! Dincolo de orice ascultati-va vocea interioara! O mama stie cel mai bine ce nevoi are copilul ei, exersati-va instinctul, aveti incredere in el! Informarea va va ajuta cu reconfirmarea celor deja simtite de voi!

Blogul de fata l-am facut tocmai in ideea de a ajuta pe cineva, pe oricine, si daca un singur parinte/viitor parinte gaseste aici raspunsul pentru o neliniste parinteasca  eu ma declar fericita.

Dar sa revenim, DIVERSIFICAREA! Va spun sincer ca asta a fost singura mea emotie din viata de mama de pana acum. Ataaaat de multe pareri, de sfaturi, de tabele, de grafice, de recomandari care mai de care... Pediatrul spunea ceva, mama spunea si ea cum a facut, alte mame din jur... "expertii", o da expertii, marea lor majoritate cu state de plata pe la diversele firme producatoare de "alimente" pentru copii.

In primul rand veti hrani copilul cu lapte. Daca veti dori sa alaptati (varianta ideala atat pentru voi cat si pentru bebelus) il veti hrani cu lapte matern, daca nu, probabil ca va veti bate capul pentru a alege o formula de lapte. Va voi povesti pe larg despre alaptare si hranirea artificiala a bebelusului intr-o alta postare. Eu nu mi-am pus problema daca voi avea sau nu lapte, cat si cum voi alpta, am spus daca o sa fie foarte bine, daca nu, nu o sa fie sfarsitul lumii. Alesesem deja o formula de lapte (Lactana bio de la Topfer) si cumparasem biberoane, sterilizator, etc. Viata a facut sa am o "productie" sanatoasa de lapte si sa ajung sa-mi alaptez copilul si in prezent (sa nu credeti ca a fost fara peripetii si munca). Dupa intarcare voi continua cu lapte de capra (cumparat crud si fiert la temperatura joasa de catre mine). Asa ca ne pare rau dragi producatori de formula. Exista si mame vegane (sau nu) care nu considera ca laptele matern este potrivit consumului, cu atat mai putin cel de alt animal, asa ca isi "hranesc" bebelusii cu lapte din soia. No comment.

Se apropia varsta de 6 luni a Matildei si eu eram in deriva... avem cunostinte multe despre nutritie, despre noile descoperiri in domeniu (fratele meu este Cristian Margarit, un om cu adevarat pasionat de nutritie si un stil de viata sanatos in general, asa ca aveam shortcut-ul catre multe informatii verificate si autentice) dar... ce sa aleg pentru copilul meu, un pui de om in formare. El are un copil (Tudor, 2,5 ani acum) pentru care, impreuna cu mama lui, a facut anumite alegeri, nu eram de acord cu toate, stiam ca pe unele eu nu am cum sa le respect. Cu siguranta ea avea alte nevoi nutritive si nici nu putea manca ceea ce mancam eu si in aceleasi cantitati. Dar in mare principiile nu puteau fi cu mult diferite, nu?!

Am ascultat sfaturile medicului pediatru (spun ascultat, nu urmat, cand Mati avea 4 luni mi-a zis sa incep diversificarea cu zeama de la supa si sa-i introduc seara formula cu cereale :), am zambit), am citit vreo 4 carti cu recomandari si "meniuri" (majoritatea au ramas la nivelul metodelor aplicate si acum 50 de ani - mere rase, biscuti, fierturi cu cereale, paine, zahar), am citit site-rui intregi (in mare pare cu aberatii greu de imaginat), mi-am pus semne de intrbare.... si apoi m-am scuturat. Ce faceam? Faceam exact ceea ce nu facusem niciodata, ceea ce imi promisesem ca nu voi face niciodata, eram absorbita de tot ceea ce auzeam si citeam in jurul meu si nu eram atenta la EA! La copilul meu care stia cel mai bine cand, cu ce si cat are nevoie. Asa ca s-a intors lumina in viata noastra iar diversificarea a mers ca pe roate.

Cateva sfaturi pre-diversificare.
Pe langa faptul ca bebe trebuie sa fie pregatit de aceasta noua aventura si voi trebuie sa fiti. Discutati cu familia, spuneti-le care este "politica" voastra alimentara, ce au voie si ce nu au voie sa faca (de exemplu sa ofere alimente nepotrivite copilului care "pofteste"). Fiti calme, relaxate, faceti totul ca pe un joc, joc in sensul de ceva frumos si vesel, nu va jucati cu mancare si nu faceti giumbuslucuri pentru a determina copilul sa manance (stiu copii care nu deschid gura sa primeasca mancare daca nu sunt asezati pe televizor ;;) ). Nu sunteti la un concurs, nu trebuie sa fiti bucatar shef. Ca si atunci cand alaptati sa stiti ca si in timpul pregatirii sau oferirii mesei copilul vostru va simte si va imita starile. Deci cu optimism si veselie.

1) Pregatiti bucataria, faceti curatenie (stiu ca faceti oricum dar pentru bebelus trebuie sa ne straduim mai mult).
2) Stabiliti un loc in frigider pentru produsele/mancarea bebelusului departe de oua, branzeturi si carnea cruda.  Daca pana acum in frigiderul vostru nu era ordine acum este timpul sa o faceti, asezati produsele conform instructiunilor.
3) Cumparati (daca nu ati primit sau aveati deja):
- vesela pentru bebelus: lingurite din silicon (eu am luat unele cu varf termosensibil, vor verifica ele daca mancarea are temperatura potrivita); castronase cu capac, recipiente cu capac de diverse marimi (aveti grija sa fie de calitate si sa nu contina materiale toxice, veti pune in ele si alimente mai calde);
- vesela pentru pregatirea mesei (ideal ar fi sa le folositi doar pentru asta): cutit pentru curatat, cutit pentru taiat, furculita pentru pasat, lingura, supiera, strecuratoare, razatoare din sticla (veti cam da cu tunu ca sa gasiti, dar razatoarele din metal duc la oxidarea rapida a fructelor si legumelor);
- un vas pentru "fierbere" cu abur, legumele astfel preparate isi prezerva mai bine calitatile nutritionale fata de cele fierte in apa (in cazul in care totusi le fierbeti direct in apa adaugati legumele dupa ce apa clocoteste, folositi capac si nu exagerati cu fierberea);
- un mixer/blender/tocator - puteti pasa si cu furculita sau toca cu un cutit dar va va fi mult mai usor cu un aparat (nu exagerati cu maruntirea si mai ales nu pasati alimentele pe termen lung, bebelusul trebuie sa invete si sa mestece si sa accepte alimente solide); exista si robotei speciali pentru prepararea mesei care au functie de fierbere pe abur si pasare in acelasi vas.
- un scaun pentru masa (la inceput puteti folosi si un leagan sau scaunul pentru masina dar este bine sa-i stabiliti o rutina si un loc pentru luat masa);
- bavetici (mancatul se lasa cu moscoleala :)) )
- un cantar de bucatarie.
4) Faceti cumparaturi pentru legumele/fructele/laptele/carnea/ouale pe care le veti oferi copilului. Util ar fi sa va ocupati din timp si sa cautati surse curate si sanatoase de hrana. In cazul in care veti incepe diversificarea in lunile de tomna puneti la congelator legume si fructe autohtone din timpul verii. Iarna nu veti gasi decat legume si fructe din import culese curde si "coapte" in depozit.
5) Alegeti o zi in care sunteti singura acasa cu copilul, prea multa agitatie il va agita si pe el.
6) Daca aveti emotii in legatura cu "gatitul" faceti o repetitie cu o zi inainte si preparati o supa/piure.
7) Diversificarea nu inseamna excluderea laptelui matern/altul, pana in jurul varstei de 12 luni laptele va fi principalul aliment din dieta copilului.

Cand incepem diversificarea?

Sfatul specialistului (contemporan nu din 1900) esta ca diversificarea sa fie inceputa in intervalul 4-6 luni pentru copiii hraniti cu formula si 6-12 luni pentru cei alaptati. Unii militeaza chiar pentru inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni si pentru copiii hraniti cu formula. Copilul trebuie sa fie sanatos, sa nu prezinte varsaturi sau diaree. Evitati inceperea diversificarii intr-o zi extrem de calda (medicii recomanda sa nu introducem alimente noi in perioada caniculara). Specialistii recomanda ca diversificarea sa nu se inceapa mai devreme de 17 saptamani dar nici mai tarziu de 26 saptamani.

Se recomanda sa urmariti urmatoarele semne: 
sta in sezut sprijinit si isi tine singur capul;
atinge obiectele cu mana;
isi examineaza manutele si se joaca cu ele;
se rostogoleste singur de pe o parte pe alta;
urmareste mancarea cu ochii;
deschide singur gura cand se apropie lingurita;
isi retrage buza de jos cand ii scoti lingurita din gura;
misca limba si plimba mancarea in gura pentru a o inghiti (cel mai important semn ca diversificarea poate incepe!).

Sfatul meu: Atunci cand va spune copilul vostru!
Nu o sa va spuna "mama vreau mancare" dar o sa va dea semne. Va deveni din ce in ce mai interesat de alimentele pe care le mancati, va "mesteca" in gol si va saliva atunci cand vede pe cineva mancand. Si, cel mai important, i-a trecut reflexul de a "scuipa". Veti vedea ca bebelusii au un reflex de impingere cu limbuta a lucrurilor care le ajung in gura. Puteti face o proba prin oferirea unei mici cantitati de alimente iar daca bebe inca le impinge afara din gura inseamna ca mai trebuie sa amanati momentul diversificarii.

Un alt indiciu de luat in seama este aparitia dentitiei. Eruptia dentara apare in medie in jurul varstei de 6 luni, ea poate fi mai timpurie sau mai tarzie. Nu este un motiv de panica daca bebelusului vostru nu i-au aparut dintii nici la un an. Se pare ca o dentitie aparuta mai tarziu va fi una mai sanatoasa si ca debutul precoce al dentitiei este dat si de consumul excesiv de dulciuri/carbohidrati al mamei in perioada sarcinii si alaptarii (formulele de lapte contin oricum o cantitate foarte mare de indulcitori). In acest ultim caz nu veti astepta dintisorii pentru a incepe diversificare.

Chiar daca "semnele" sunt cele corecte iar voi inca nu va simtiti pregatite nu este nicio tragedie daca amanati acest moment cateva zile/saptamani. Alegeti o perioada linistita, o perioada in care stiti ca veti fi acasa. Daca aveti planificata o deplasare/concediu in jurul varstei de 6 luni (doar un exemplu) este mai bine sa amanti diversificare pana la intoarcere. Exista pareri conform carora daca ati "ratat" momentul atunci copilul va refuza incercarile viitoare si va deveni un "sclifosit". As vrea sa vad dovezi in acest sens, nu opinii la coltul strazii. Sclifosenia alimentara a copilului tine de temperamentul sau si de obiceiurile proaste pe care i le imprima parintele (lipsa unui ritual pentru masa, santajul, "recompensa" alimentara, "ceva bun", etc).

Cand am inceput noi?
 Noi am inceput diversificare la 6 luni si jumatate. Pana la acea data Matilda a fost hranita la cerere doar cu lapte matern (nici ceai sau apa). Am inceput diversificarea atunci cand semnalele de interes pentru mancare au devenit foarte clare. Eu am mancat mereu in fata copilului, ceea ce fac si acum cu grija ca atunci cand mananc ceva ce nu este potrivit pentru un copil sa am si pentru ea un aliment alternativ. Incepuse sa puna manuta in farfurie si sa duca catre gura, ii iesise primul dintisor, ii disparuse reflexul de "scuipare".

Nu am intampinat niciun fel de greutati contrat miturilor legate de alaptatul prelungit. Toate "inteleptele" spuneau ca vaaaaai o sa refuze mancarea, nu o sa vrea decat laptele tau. Fals.
As proceda si acum la fel.

Sfat: Nu grabiti introducerea alimentelor solide, in cele mai multe cazuri o incepere timpurie a diversificarii va afea efecte pe termen lung asupra sanatatii copilului, cele mai intalnite sunt apetitul nestavilit si  OBEZITATEA!

Atentie!!!
Majoritatea copiilor intre 3,5 luni si 5 luni trec printr-un puseu de crestere (l-am experimentat si noi din plin). Perioada tine cam doua saptamani iar in acest interval copilul vostru va incepe sa ceara lapte chiar si la 2 ore. Matilda a avut 2 saptamni pe la 5 luni cand manca non stop. Cred ca a fost cea mai grea perioada din toata experienta de pana acum. La noi s-a suprapus in mod nefericit cu o perioada in care am fost complet singura cu ea pentru 5 saptamani, am fost si racita moarta 3 dintre ele. Zi si noapte cerea la san, imi facuse rani de solicitare. Impresia gresita ar fi ca a scazut lactatia sau ca nu-i mai ajunge si "cere" mancare. Este o falsa impresie si este doar o etapa. Va trece, probabil cu greu, dar daca strangeti din dinti si stiti ce vreti o sa reusiti. Dupa acest interval lucrurile au revenit peste noapte la normal. Eu am mai avut un timp de lucrat cu supraproductia de lapte, consecinta a suprasolicitarii din acele doua saptamani.

In ce moment al zilei?

Sfatul specialistului: sa se inceapa administrarea unui aliment nou la masa de pranz. Sa se ofere intai alimentul si apoi sa se completeze cu san sau formula pana cand cantitatile vor deveni inversproportionale si masa de lapte va fi inlocuita in totalitate. Exista si varianta in care sa incepeti prin alaptare si sa completati cu alimentul nou. Aceasta varianta s-ar putea sa nu functioneze, copilul preferand sa-si termine masa de laptic si sa refuze alimentul nou. Se recomanda introducerea unui aliment nou la 3-4 zile pentru a observa eventualele intolerante sau alergii.

Sfatul meu sau cum am facut noi?
Am inceput introducerea alimentelor intre doua mese de lapte. Mi s-a parut mai firesc asa, mai ales ca la inceput copilul mai mult gusta decat mananca. Deci primele mese au fost sub forma de gustari inte masa de la ora 16 si cea de la 20 (pentru ca atunci avea perioada de veghe cea mai lunga). Matilda a fost mereu alaptata la cerere, intervalul de 4 ore intre mese si l-a stabilit singura, uneori mai cerea si intre mese dar cantitiati foarte mici: ii era sete. Eu nu am respectat recomandarea de introducere a unui aliment la 3-4 zile, in familia noastra nu exista alergii sau intolerante majore (eu am intoleranta la ceapa, nu i-am dat ceapa cruda). Faptul ca in timpul sarcinii si alaptarii am avut un regim alimentar variat si echilibrat o expusese si pe ea la toti compusii din alimente. EU AM MANCAT DE TOATE! O sa va povestesc cand vorbim despre alaptare si despre cum este cu "provocarea" colicilor de catre dieta mamei (alt mit fals). Recomandarea aceasta legata de disociere mi se pare usor bizara atata timp cat "retele" pentru supe includ cel putin 4 feluri de radacinoase din care cel putin 2 se paseaza in piure.
In cazul nostru acest sistem a functionat foarte bine, in primele 2 saptamani i-am dat gustarici variate pana cand am vazut ca poate si doreste sa manance mai mult, abia atunci i-am inlocuit masa de san de la pranz cu o masa de legume. In acest fel nu i-am alterat nici programul si m-am asigurat ca manca in continuare suficient lapte.

Atentie!!!
Daca in familia voastra exista un istoric de alergii sau intolerante alimentare respectati regula celor 4 sau 7 zile! Cum am procedat eu a fost o alegere personala bazata pe istoricul nostru si observarea reactiilor copilului! Se recomanda ca pentru bebelusii sub 6 luni sa se pastreze chiar un interval de 7 zile intre introducerea unor alimente noi. Copiii foarte mici au mai multe probleme legate de afectiunile digestive. Pentru copiii mai mari de 6 luni se recomanda un interval de 4 zile iar pentru cei mai mari de 10 luni, in functie de evolutia lor, se poate elimina acest interval. Introducerea unui aliment nou ar trebui facuta in prima parte a zilei pentru a primi cat mai repede ajutor medical de urgenta daca este cazul. Unele alergii pot fi extrem de violente, manifestandu-se cu soc anafilactic.

Cu ce incepem diversificarea?

Aici este marea dilema: ce ii dam copilului sa manance?
Inainte de orice ar trebui sa ne raspundem cu: alimente sanatoase din surse naturale. Probabil ca nu veti putea respecta asta mereu dar cu cat va straduiti mai mult cu atat mai bine.

Atentie!!!
Majoritatea medicilor pediatrii nu au competente in nutritie pediatrica!!! Mai mult, sunt depasiti complet de nivelul la care a ajuns acest domeniu, nu au informatii actuale, nu au nici interesul sau sa spunem ca nu au timp pentru a aprofunda! Marea majoritate nu este la curent nici macar cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii - OMS! Cei mai multi au contracte de sponsorizare cu firmele producatoare de formula si cereale/mancarica pentru bebelusi! O persoana care a ajuns medic nu este un guru sau un Dumnezeu, uneori poate avea mai putine cunostinte decat un "civil" bine informat si cu bune intentii! Nu le pun la indoiala cunostintele medicale (cu toate ca si aici multi lasa de dorit) dar in domeniul nutritiei pediatrice ar fi bine sa aveti rezerve. Nu va temeti sa le puneti intrebari si sa le testati cunostintele, e dreptul vostru! Nu ii ascultati din rusine sau din teama doar pentru ca sunt medici! Am auzit atat de des "pai ce sa fac, e medicul ei, daca nu-l ascult nu ne mai ajuta". Ce sa faceti? Sa faceti ceea ce este mai bine si mai sanatos pentru copilul vostru, medicul nu vine cu voi acasa pentru a vedea ce faceti voi si nu va suferi altaturi de copilul vostru cand il vor marca recomandarile alimentare gresite.

Faceti un exercitiu si observati.... cati dintre medicii pe care ii cunoasteti sunt normoponderali? cati au o constitutie atletica? cati credeti ca fac sport? cati credeti ca nu fumeaza? cum arata copiii lor? cati dintre ei sunt obezi din prima copilarie?

Medicul Matildei ne-a "recomandat" sa introducem formula cu cereale la 4 luni "ca sa doarma mai bine". Complet aberant! Copilul meu dormea 8-10 ore pe noapte, ce sa doarma mai bine de atat! Nu exista nicio dovada stiintifica (sau empirica fie vorba intre noi), doar simple coincidente, care sa demonstreze ca aceste mese hipercalorice date seara ar calma bebelusul peste noapte si ar dormi mai mult. Exista ideea ca laptele matern se digera mai repede si cel formula mai incet si de aceea copiii alaptati se trezesc si noaptea. Fiecare copil este unic, multi se trezesc de sete sau din nevoia de securitate si de afectiune, nu de foame. Chiar daca se trezesc de foame nu cadeti in capcana "formula cu cereale", merita sa va treziti si sa le oferiti san. Veti avea surpriza ca ati intrerupt alaptatea degeaba, copilul se va trezi la fel, mai ales daca deja a intrat intr-o rutina de trezire nocturna pentru a manca. Mai mult, cerealele si zaharul din furmula il vor "lesina" pe termen scrut dar ii vor da o senzatia mai acuta de foame la cateva ore mai tarziu.

Sfatul specialistului: Probabil ca medicul vostru pediatru deja v-a propus o schema de diversificare, cel mai probabil schema este una standard, neadaptata nevoilor copilului vostru, credintelor voastre in materie de dieta, stilului si modului vostru de viata. E cam ca la "nutritionist", luati de aici dieta "personalizata" valabila pentru toti.
Sunt trei mari trenduri, uneori si combinatii intre ele:
1) Se incepe diversificarea prin administrea de cereale cu lapte, cerealele fiind considerate "baza piramidei alimentare".
1) Se incepe diversificarea cu mere rase combinate cu biscuit, sucuri de fructe (mere, citrice), suc de morcovi.
2) Se incepe diversificarea cu supa clara de legume (radacinoase) sau piure fluid din radacinoase.

Se continua cu branzica facuta in casa, iaurt, ou, carne de pasare, carne de vita, organe, peste, se introduc noi legume si fructe. Pana in jurul varstei de un an copilul va ajunge sa manance aproape orice aliment.

Sfatul meu sau cum am facut noi?

Va iubiti copilul? Presupun ca da! Ganditi-va si cel mai bine ar fi sa va razganditi daca ati cedat sugestiei de a incepe diversificarea din varianta 1 cu cereale. Am rugamintea sa cititi articolul sugerat, cititi si altele, cautati si alte surse (si nu medicul nutritionist Minciunicopschi pardon Mencinicopschi care a ajuns contra cost sa faca reclama la PAINE). Poate ca eu par "inversunata" pe aceasta tema asa ca va sugerez autoconvingerea prin documentare.

Fructele= sanatate, nu? Din pacate sau din fericire si mitul fructelor a fost daramat. Fructele trebuie consumate cu moderatie, consumati fructul intreg nu numai sucul (din nefericire pesticidele si conservantii prezenti in coaja fructelor ne obliga astazi sa curatam fructele de coaja), alegeti fructele mai putin dulci, alegeti fructele cat mai intens colorate (cele facute asa de mama natura nu de tata laborator), alegiti fructele autohtone si pe cat se poate in sezon.
Merele rase + biscutiti/pesment/cereale = apa, zahar, amidon (posibil gluten, coloranti si conservanti), urme de nutrienti, calorii goale, agresarea ficatului si pancreasului, iritarea tractului digestiv, ingrasare, cresterea riscului de boli metabolice la maturitate.

Bananele au potential alergen si proinflamator ridicat si trebuie evitate!
Fructele de padure, foarte sanatoase de altfel, trebuie evitate pana in jurul varstei de un an mai ales daca in familie sunt alergii cunoscute.
Citricele si sucurile din citrice (fructele acide) nu trebuiesc administrate copilului pana in apropierea varstei de un an, daca insitati sa i le oferiti ar trebui cel putin sa fie prelucrate termic (gatite).

Atentie!!!
 Sucul din fructe nu este una dinte cele 5 portii de sanatate!!!! Stiu ca asa zice o reclama dar ea va vinde un suc din fucte!!!

Continutul ridicat in zaharuri al fructelor poate duce la o "pervertire" a gustului iar introducerea lor in diversificare inaintea legumelor va duce la un (posibil) refuz al copilului de a mai primi si legume. Puneti accentul pe consumul de legume nu pe cel de fructe, marea majoritate a fructelor sunt de fapt apa cu zahar si cativa nutrienti "spalati" in ele. Evitati administrarea de sucuri din fructe! Ele aduc un aport de zaharuri foarte ridicat iar sistemul digestiv al copilului, in special ficatul si pancreasul, nu sunt suficient dezvoltate pentru a face fata acestui asalt. Daca insistati in a oferi asa ceva copilului macar diluati sucul la 1/3 parti suc cu apa.

Schema de diversificare a alimentatiei Matildei:

De la 6,5 luni la 7,5 - 8 luni:
Eu am inceput  diversificare cu Avocado.
  • Avocado este un fruct care aduce mai mult a leguma sau nuca daca e sa ne luam dupa gust, sau a unt, daca e sa ne luam dupa textura sa atunci cand este bine copt. La inceput copiii pot digera mult mai bine grasimile si de aceea un fruct gras cum este avocado este perfect pentru inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului. I-am pasat 2 lingurire de miez foarte bine copt si l-am amestecat cu laptele meu. Alimentul a fost foarte bine tolerat, chiar i-a placut. Fructul trebuie sa fie bine copt (nu la cuptor, copt adica "facut"). In marea majoritate a cazurilor veti gasit fructele de avocado foarte crude (tari), pentru a il coace il puteti pune intr-o punga de hartie, intr-un loc aerisit si racoros, impreuna cu o banana si un mar/mango. Alegeti fructele care nu prezinta leziuni si mucegai. Daca in interior gasiti parti negre le curatati si le aruncati.
Apoi de la 7 luni i-am facut piurerui din radacinoase si dovleac. Nu i-am oferit niciodata doar supa (zeama) ci i-am facut de la bun inceput piure. Nu i-am facut niciodata legumele terci, nici nu i-au placut asa. Matilda a preferat texturile mai solide, sa simta ca mesteca ceva. Atunci cand "greseam" si le pasam sau le diluam prea mult le "vomita". I-am facut piure din: morcov, dovleac (mare fan dovleac), cartof dulce, telina, pastranac (doar il puneam la fiert nu il pasam), dovlecel (nu doar dovlecel pentru ca-l scuipa cu mare sarg).

  • Morcovul fiert este usor de digerat, usor dulceag si e o leguma hranitoare. Nu exagerati in a oferi zilnic copilului morcovi si legume sau fructe protocalii, mai ales cand este foarte mic, pentru ca acesta se poate ingalbeni daca nu sintetizeaza bine vitamina A din carotenoizi.
  • Dovlecelul fiert are un gust destul de neutru si il puteti da fara griji la inceputul introducerii mancarii solide, mai ales daca aceasta se intampla vara.
  • Dovleacul fiert la aburi este si el hranitor si usor de digerat.
  • Cartoful dulce este asemanator cu dovleacul la gust si poate fi introdus in alimentatia bebelusului daca gasiti bio. Daca nu, este mai bine sa il evitati si sa ii oferiti dovleac.(noi aici am facut rabat si i-am oferit si cartof dulce comercial).
Am continuat dupa 7,5 luni cu spanac, brocoli si conopida. Matildei daca i-as da ar manca numai brocoli.
  • Conopida si broccoli sunt legume inrudite si asemanatoare ca gust. Cand sunt fierte devin usor dulci.
  • Spanacul, de unii controversat, este o foarte buna sursa de fier, a fost foarte bine tolerat.
OUL! De la 7 luni am inceput sa-i dau Matildei ou. Primele portii au fost de 1/4. Atentie!!! doar GALBENUSUL! Albusul va fi introdus cu precautie dupa varsta de un an.
  • Galbenusul este partea valoroasa a oului si asigura copilului grasimile necesare dezvoltarii creierului. Nu va feriti sa oferiti copilului galbenus de ou inca din primele zile de introducere a alimentelor solide. El poate sa digere foarte bine grasimile din galbenus, iar daca galbenusul provine de la un ou de calitate, va beneficia de DHA, un tip de acid gras Omega 3 absolut necesar dezvoltarii copiilor. Alege oua de tara sau bio. Ofera la inceput cate un sfert de ou si fa o zi – doua pauza. Apoi jumatate si mai departe, pana ajungi la un galbenus intreg. Poti oferi 2-3 galbenusuri pe saptamana. Citeste aici despre Omega 3 si importanta pentru sanatate.
De la 8 luni am inceput sa-i dau organe (ficat). Ficatul a fost "extras" din gainile noastre crescute la tara fara furaje si hormoni. Si ouale de mai sus sunt din aceeasi productie dor ca ne sunt oferite benevol de catre gaini, pentru ficat trebuie sa sacrificati pasarea (ca sa vezi ce chestie :)). Da, pentru a consuma carne si organe trebuie sa fie crescut un animal si apoi omorat. Asta e viata.
  • Ficatul este un aliment controversat. Multi il considera toxic, impur, uzina de filtrat toxine si deseuri din organism. Ficatul este un aliment pretios. Bogat in fier si vitamina B12, el previne anemiile. Chiar si Gerson, un initiator al dietelor vegane, oferea ficat pacientilor sai. Noi consideram ficatul un aliment de neegalat atunci cand provine de la un animal hranit corect, asa cum sunt animalele de la tara, care pasc iarba, se misca liber, nu sunt ingrasate artificial si nu li se dau hormoni si tratamente agresive pentru ingrasare rapida, productie sporita de lapte, boli datorate conditiilor de crestere intensiva, etc. Oferiti bucatele mici de ficat sau pasta de ficat facuta in casa, chiar dupa introducerea primelor alimente. Daca nu aveti o sursa sigura din care sa cumparati ficatul, alegeti un ficat de oaie sau capra din comert si niciodata de pui.
De la 7-8 luni am inceput sa-i ofer branzica, iaurt si smantana.
Spun de la 7-8 luni pentru ca Matilda a refuzat iaurtul. Cel mai probabil o deranja textura, ii era scarba de orice aliment moale (ca doar e copilul meu, eu nu pot manca creme, sharlote, piftie sau orice alt fel de tremurici sau terci). Cum il simtea pe gat icnea si il scuipa. Pentru ca iaurtul este un aliment foarte important pentru sanatate nu am renuntat. I-am oferit Matildei timp de 2 luni (DOUA LUNI) in fiecare zi cate o lingurita de iaurt pana cand s-a hotarat ca e bun si ca-i place. Acum ar manca si 3 portii pe zi! Deci eu nu cred in "copilu meu nu mananca decat x sau nu mananca y". Cu rabdare si tenacitate o sa reusiti sa il convingeti sa manance ce trebuie. Evident nu as fi insistat daca era vorba despre un alt aliment neimportant sau pentru care aveam alternativa.

Atentie!!!!
NU obligati si nu fortati copilul sa manance ceva ce nu-i face placere. Renuntati pentru cateva zile sau o saptamana la acel aliment si apoi reveniti. Este posibil sa-l gasiti intr-o alta dispozitie. Daca refuza cu vehementa, vomita, scuipa, plange nu mai insistati un timp mai lung. Daca este un aliment important (cum era in cazul nostru iaurtul) isistati cu blandete si oferiti-i cantitati foarte mici sau un alt "soi" (de iaurt), daca este un aliment fara insemnatate (sa spunem dovlecel) sau aveti alternativa din aceeasi gama, renuntati la alimentul refuzat. Nu este sfarsitul lumii daca un copil nu mananca un anumit ceva, gasiti alternative sanatoase - nu cadeti in disperarea "aoleu copilul meu nu mananca si va muri de foame", din fericire nu este in Africa unde se moare real de foame. Copilul vostru are doar preferinte, in principal de textura si mai putin de gust, e si el un "fel" de om. Daca nu mananca brocoli nu inseamna ca alternativa sunt mezelurile! Copilul va avea zile si cand va refuza mancarea sau va manca foarte putin, nu intrati in panica, au si ei momente de scadere a apetitului sau pur si simplu ar vrea o zi doar de laptic ca "in vremurile bune". Daca perioada de lipsa a apetitului se prelungeste si copilul incepe sa scada in greutate consultati medicul!

Toate cele de mai sus au fost "home made" din lapte crud de capra. Laptele il cumparam eu si-l fierbeam acasa la temperatura joasa. Din pacate laptele "adevarat" este sezonier si dupa intrarea caprelor in pauza de lacatie a trebuit sa recurg la laptele bio de capra din comert. Spun din pacate pentru ca 1. este un lapte mort, UHT si 2. este produs cu ajutorul hormonilor care mentin lactatia tot timpul anului. Domnul Cristian Margarit vorbea despre "laptele praf" acum cativa ani buni, se pare ca abia acum a a juns un subiect la moda, e bine si acum.
De ce lapte de capra si nu de vaca? Laptele de capra este cel mai apropiat ca structura de cel uman si prin urmare mai potrivit consumului. Nu aduce cu el potentialele alergii provocate de laptele de vaca.
  • Dupa ce bebelusul devine obisnuit cu gusturi noi, oferiti-i si iaurt gras sau smantana naturala fermentata. Pe legumele oferite puteti pune unt.
De la 8 luni am inceput sa ii fac supe de os si de carne.

Mare atentie!!!

NU le dati copiilor carne de pui din comert!!! Mai bine nu le mai dati deloc. Carnea de pasare din comert contine o cantitate mare de hormoni si antibiotice. Nu mai spunem de felul in care au fost hraniti si crescuti acei "pui". Consumul de carne de pui va bulversa pe termen lung sistemul endocrin (hormonal) al copilului! Se observa deja copii- atat baietei cat si fetite- cu "sani" (ginecomastie) si fetite care prezinta menstruatie la 8-9 ani. Prin oferirea de carne de pasare din comert le scadeti calitatea vietii si le SCURTATI viata! Acestea sunt informatii publice la care puteti avea acces oriunde, nu sunt informatii de "gherila" sau de contestat. Aceeasi grija trebuie avuta si in cazul carnii de vaca sau porc.

Daca un numar din ce in ce mai mare de oameni ar manifesta preocuparea pentru sursele de hrana sanatoasa are duce la cresterea productiei in acest sens iar produsele ar deveni mai usor de gasit.
  • Supa de carne si os este un aliment traditional foarte sanatos. Puteti pasa cate putina carne si o putei oferi bebelusului impreuna cu supa. Alegeti gaina de tara, curcan si vita cu os. Cei care au inteles ca grasimile sanatoase sunt benefice copiilor, pot oferi si supe de oaie sau capra. Nu degresati excesiv supa.
Dupa varsta de 8 luni am inceput sa-i dau Matildei fructe: piersici, nectarine, pere, mango, gutui, prune, pepene galben, mar, kiwi, ananans, citrice, banane, fructe de padure, capsuni (dupa un an).

Probabil ca observati absenta cerealelor. Nu i-am dat niciodata: paine, biscuiti, pufuleti, cereale "pentru copii", paste fainoase. Dupa varsta de 10 luni am inceput sa-i dau (dar rar) mamaliga, orez salbatic, quinoa, orez alb.

Toate produsele oferite copilului meu provin din surse curate cunoscute (de la tara sau producatori de incredere) sau din surse bio (acolo unde nu am gasit alternativa). Nu i-am oferit nicioda produse animale din comert/industriale (carne, oua, laptele cu rezerva celui bio pe perioada de iarna). 

Concesii (au fost si din astea):
- fructele exotice pe perioada de iarna (mango, ananans, citrice, banane);
- fructele din import (dupa ce s-au terminat cele puse la congelator si pentru ca in comert nu gasim decat mere romanesti);
- legumele din import (in aceeasi situatie de mai sus);
- laptele bio de capra UHT (dupa ce au intrat caprele in pauza competitionala);
- iaurtul bio de vaca (cand nu am avut din ce sa-i fac eu acasa, mai ales in deplasari);

Dar cat ii dam de mancare copilului?

Mai multe ridicari din umeri drept raspuns la o intrebare nu am mai intalnit. Cand ne pregateam pentru diversificare am pus si intrebarea, normala zic eu, ok ii dau dar CAT ii dau? Medicul ei mi-a raspuns "veniti cu castronul si va arat asa in el cam pana pe unde". Vin cu toate? Pana pe unde ce aliment? ca au densitati diferite. Am intrebat si mame.... pai cam asa cam cat vrea sau 2 linguri sau 50 de gr....

Atunci am venit cu ideea de a ii da gustarile acelea, cateva lingurite, intre masa de la 16 si cea de la 20. Pe langa asta am imprumutat un cantar pentru a vedea cat suge ea la o masa, care este volumul pe care il primeste. Normal ca era vorba de un lichid cu un alt continut si alta densitate dar era orientativ. Atunci am avut surpriza sa vad ca Matilda mea sugea la mesele de zi 100 ml si la cele de seara 150-170 ml, cu muuuuuult sub ceea ce ar "trebui" sa manance un copil de 6 luni (mese de 200 ml lapte). Cam la jumatate. Asta era necesarul ei si cu acest aport avea un castig in greutate de aprox. 1 kg pe luna. Inca o data ni se confirma ca fiecare copil este unic si cu nevoi unice iar ca laptele de mama este cel putin la fel de satios si mai hranitor decat formula. Deci eu am inceput cu 2-3 lingurite pentru cam 10 zile, apoi i-am dat 50 gr de piure pentru inca 5 zile, si am crescut la 100 gr piure de legume cand i-am inlocuit o masa. Treptat am marit cantitatile in functie de cererea ei.

Matilda acum are urmatorul meniu (un exemplu - orele sunt cu aproximatie, copilul e un om nu o farmacie):

- ora 4 noaptea - lapte matern (dupa ce am scos alaptarile de zi - la 8 luni cand dieta ei devenise variata si completa- si mai ales dupa ce m-am intors la serviciu - la nici 11 luni :(- copilul meu a inceput sa se trezeasca noaptea pentru a-si completa norma de lapte zilnica sau pentru a ma vedea, nu se intampla mereu dar nici nu am incercat sa o descurajez);
- ora 7-8 dimineata - lapte matern, mai mult o gustarica inainte de a pleca eu la serviciu;
- ora 9,30-10 - 75-100 gr. branzica de capra facuta in casa, 100-150 gr. fructe crude mixte maruntie (nu pasate, facute "aschiute"), pana cand terminam pregatirea ii oferim si un fruct spre rontait;
- ora 13,30-14 - un fel de - carne in jur de 50-70 gr. curcan/vita;
                                        - sau peste in jur de 100 gr. de somon sau macrou;
                                        - sau un ou - in majoritatea cazurilor doar galbenusul;
                                        - sau ficat de vita/pasare -il fac sub forma de pate;
cu legume la cuptor (in vas special din ceramica cu capac) sau fierte;
                       - ciorba de vaca/curcan cu legume si (uneori) cu orez sau quinoa;
                       - "desert" iaurt simplu de capra.
mancare si ciorba le ofer foarte rar la aceeasi masa, in mod normal este un fel sau altul;
- ora 17-17,30 - o gustare din fructe sau legume crude - 100-150 gr. (eu nu i-am prelucrat termic niciodata fructele, nu le-am copt nu le-am fiert);
- ora 19 - masa in principal formata din lactate - branzica cas, branzica de casa, iaurt, branza cu smantana si mamaliga, orez cu lapte (foarte rar);
- ora 20,30- 21 - lapte matern zis si "tzitzi bun".

(dupa intarcare voi reechilibra consumul de produse lactate prin diminuarea lui).

Respectam regula celor 3 culori: verde, galben/portocaliu, rosu! In fiecare zi cel putin un aliment verde, unul galben/portocaliu si unul rosu.

In intervalul 11-13.30 are un somnic, de aproximativ o luna si-a scos somnul al doi-lea de la ora 16,30-17. Noaptea doarme aproximativ 10-11 ore cu o pauza de masa. In cazul in care nu-i trebuie masa de la ora 4 se trezeste in jur de 6,30, mananca, si doarme pana la 8. In situatia asta nu mai primeste laptele de la ora 8 si mananca direct gustarea de la ora 9,30 la care ii cresc cantitatea de branzica.

Nu i-am dat si nu ii dau niciun fel de dulciuri, produse indulcite cu zahar sau inlocuitori, iaurturi cu fructe din comert.

Bilantul sanatatii copilului la un an a indicat un copil foarte sanatos si fara carente de vitamine sau minerale.

Ii dau zilnic 2-4 picaturi de Vitamina D3 (in functie de sezon) dar nu pentru profilaxia rahitismului ci pentru intarirea imunitatii.
Nu i-am dat supliment de calciu.
Nu i-am dat supliment de fier (multi medici recomanda dupa ureche un supliment de fier pentru copiii care primesc numai lapte matern si dupa varsta de 6 luni, eu zic mai intai sa faceti un set de analize copilului si sa vedeti daca acesta sufera de o carenta de fier, fierul in exces este toxic pentru organism).
Nu administrati copiilor vitamine si mai ales minerale (vitaminele in exces in majoirtatea lor se elimina prin urina - mineralele nu au acest talent si pot deveni toxice pentru organsim) dupa ureche sau pentru ca asa face si mamica X sau pentru ca asta inseamna "sa fii o mama buna".
Un copil cu o dieta echilibrata si sanatoasa nu va avea nevoie de suplimente, in cazul in care copilul prezinta semne clinice confirmate prin analize ca ar avea carente diverse atunci respectati sfatul medicului.

Exemplul clasic: " Buna ziua doamna doctor, copilul meu a inceput sa transpire in special in zona capului. Ce sa fac?" - "Sigur are lipsa de calciu, sa-i dati calciu de x unitati pentru x zile si mai vorbim peste 3 saptamani".
Intre timp afara se incalziese si copilul transpira de CALD. Nu spun ca nu exista situatii reale de lipsa de calciu dar acestea trebuie confirmate prin consult si analize, nu prin autodiagnosticare sau consultatii la telefon.

Le puteti da copiilor un supliment cu enzime digestive sau cu bifido-bacterii. Ii va ajuta cu digestia si tranzitul intestinal. Exista suplimente care ajuta si cu digestia lactozei.


Acestia au fost primii pasi, schema detaliata o vedeti in tabelul de mai jos:

in cazul in care nu puteti vizualiza imaginea corect puteti descarca aici tabelul in format pdf. sau pe http://bebster.ro/articole/tabel-alimente-pentru-diversificare-pe-luni-in-functie-de-varsta
tot aici puteti citi mai multe despre alimentele sanatoase si puteti consulta retete pentru mancarici de pitici.

Voi reveni cu "retele" noastre de la inceputul diversificarii si de acum, modul de preparare, sfaturi de preparare.


Dati mancare sanatoasa copiilor vostri!


P.S. - am folosit link-uri cu recomandari si articole doar de pe cele doua siteuri http://www.cristianmargarit.ro/ si http://www.bebster.ro/ pentru ca in ei am incredere chiar si cu sanatatea/viata copilului meu, nu spun ca nu exista si alte surse poate la fel de documentate dar nu cunosc acele persoane in mod direct, nu le cunosc sursele de informare si nivelul de competenta,  nu pot garanta pentru bunele lor intentii si nu pot recomanda. Multumesc pentru intelegere!

12 comentarii:

  1. Salut, am citit articolul si mi se pare super, mai ales pentru mamicile care sunt in "deriva" la acest capitol. Referitor la introducerea alimentelor si la alergii pot sa mai adaug ca la copiii carora li se introduc alimentele destul de devreme (3,5 - 5 luni)iar intr-un interval relativ scurt (sa zicem 3 luni) ajung la toata gama de alimente, alergiile pot sa apara mult mai tarziu (2-3 luni de la introducerea alimentului).Ca sa fiu mai explicita o vecina de-a mea a inceput diversificarea la 3,5 luni iar la 6 luni ii cam dadea copilului tot ce se putea(carne, branza oua tot felul de legume si fructe, cereale).Cand o intrebam ce mai face Radu imi raspundea adesea : " e racit" iar pe barbie prezenta adesea bubite (ca o eczema). Dupa scurt timp a aflat ca "raceala" lui era de fapt alergie, iar cand am intrebat la ce e alergic Cristina(mama lui Radu) mi-a raspuns: la lapte si orice lactata, ou si foarte multe fructe.Practic la 8-9 luni (si in prezent) "diversificarea" ajunsese sa fie extrem de putin diversificata (daca imi permiti exprimarea) iar laptele special o costa cam 800 lei/luna. Apoi am auzit la tv parerea unui specialist care spunea ca la bebelusii la care diversificarea s-a introsus prea devreme reactia alergica poate aparea mai tarziu deoarece sistemul imunitar al copilului este inca imatur si nu reactioneaza ca la un adult.Era si cazul lui Radu. De aceea cred si eu ca diversificarea trebuie sa inceapa cat mai tarziu (dupa 6 luni). Te pup Mir!

    RăspundețiȘtergere
  2. Miruna, spune-mi, te rog, cum ii dadeai avocado? eu am inceput diversificarea cu supa de legume de 8 zile, acum am gasit avocado copt si as vrea sa-i dau, dar nu stiu cum...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca avocado este bine copt el ar trebui sa aiba un gust neutru si putin dulceaga, sa se poata pasa sub forma unei creme. Daca nu este bine copt atunci are un gust usor salciu, o textura de sapun si nu se paseaza usor.

      Acum depinde de fiecare copil cum il primeste si daca ii place. Eu il pasam si ii puneam putin lapte in el. Avocado este un fruct foarte gras si nu devine foarte omogen daca incercam sa punem apa sau supa de legume, are nevoie tot de un lichid mai gras. Il poti pune si in piureul de legume in loc de unt sau ulei de masline (daca folosesti), dar nu-l fierbi, il incorporezi dupa. Piureul devine mai cremos si ii cresti proprietatile nutritionale.

      Ștergere
  3. Multumesc mult !! era copt si i l-am dat simplu, facut crema in blender. nu prea i-a placut, dar a mancat cateva lingurite. mie nu mi-a placut deloooc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Miruna, spune-mi te rog, cu ce as mai putea combina avocado? Sunt la inceputul diversificarii, iar fetita mea (in varsta de aproape 7 luni, alaptata exclusiv la san pana la 6 1/2 luni)am observat ca e mare fan avocado. I-am dat si piure din radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac), dar nu prea a fost incantata de rezultat. De aceea sunt interesata de avocado, daca-l mai pot combina si cu altceva (si cu ce anume).
    Si as mai avea o intrebare - fructele le-ai introdus doar dupa ce o masa de lapte a fost inlocuita cu una de solide (legume)?

    RăspundețiȘtergere
  5. Te contrazici putin...

    "I-am oferit Matildei timp de 2 luni (DOUA LUNI) in fiecare zi cate o lingurita de iaurt pana cand s-a hotarat ca e bun si ca-i place. Acum ar manca si 3 portii pe zi! Deci eu nu cred in "copilu meu nu mananca decat x sau nu mananca y". Cu rabdare si tenacitate o sa reusiti sa il convingeti sa manance ce trebuie. Evident nu as fi insistat daca era vorba despre un alt aliment neimportant sau pentru care aveam alternativa.

    Atentie!!!!
    NU obligati si nu fortati copilul sa manance ceva ce nu-i face placere. Renuntati pentru cateva zile sau o saptamana la acel aliment si apoi reveniti. Este posibil sa-l gasiti intr-o alta dispozitie. Daca refuza cu vehementa, vomita, scuipa, plange nu mai insistati un timp mai lung. Daca este un aliment important (cum era in cazul nostru iaurtul) isistati cu blandete si oferiti-i cantitati foarte mici sau un alt "soi" (de iaurt), daca este un aliment fara insemnatate (sa spunem dovlecel) sau aveti alternativa din aceeasi gama, renuntati la alimentul refuzat. "

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu ma contrazic deloc, al doilea paragraf il explica pe primul. Copilul meu nu manifesta reactii de intoleranta sau alergie la iaurt, ei nu ii placea din cauza texturii si a avut nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a se obisnui cu ea. Nu a fost vorba de o fortare ci de o expunere treptata si lenta. Ii dadeam exact cantitatea pe care o accepta- o lingurita-doua sau niciuna in functie de zi.Daca o fortam nu ar mai fi mancat niciodata.

      Ștergere
  6. Multumesc muuult ptr informatiile gasite. Chiar eram putin in "ceata" cu diversificarea asta. Pufarina mea are aproape 6 luni si ne apropiem de Marele Moment al Diversificarii.Sper sa ma descurc..... De aprox 1 sapt mesteca in gol, nu stiu ce crede micutul ca are in gurita( sau poate isi doreste ) :)))))
    Va salut

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, Miruna!
    Te rog frumos, spune-mi cum se fierbe laptele la temperaturi joase? Ma gandesc ca asa nu se distrug vitaminele. Fetita mea face 1 an peste o saptamana si as vrea sa o trec pe lapte de capra. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte explicit si interesant articol! Incep sa inteleg si eu cum se face corect diversificarea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Miruna, felicitari si multumiri pentru toate articolele. Tu m-ai inspirat ce fel de scoica, respectiv scaun auto sa cumpar pentru baietelul meu, iar acum care sunt pasii potriviti in diversificare. Ne apropiem si noi - avem acum 5 luni si jumatate.
    Slava Domnului ca existi si ca ai impartasit cu noi din experienta ta :)
    Poti, te rog, sa-mi spui reteta la branzica si iaurtul de casa. Poate este deja pe site, insa nu am gasit-o eu. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, Miruna! Te rog frumos ajuta ma si pe mine cu niste sfaturi. Mentionez ca stau in Germania de cateva luni si aici nu am asa posibilitati de a procura legume+fructe din surse sigure. Maxim Bio. De aceea as vrea sa incep cu avocado. Acum are 5 luni, m am gandit sa incep diversificarea la 5,5 luni, dat fiind faptul ca de la 3 luni este hranita doar cu lapte praf.
    Pentru inceput as combina, asta daca si accepta: avocado cu lapte praf (nu stiu daca merge), pentru prima zi 2 lingurite, a doua zi - 4 lingurite, a treia zi - 6 lingurite. Daca nu i place gustul atunci sa incep cu morcov fiert la aburi...si tot asa.... Pot combina morcov cu avocado? Untul de cand pot sa l introduc?...De ficat de pui, deocamdata nu se pune problema pana nu gasesc macar o sursa bio, buna! Multumesc de raspunsuri.

    RăspundețiȘtergere