miercuri, 20 martie 2013

O altfel de urare - Ajutati!

In noptile cand nu am somn stau si ma gandesc cat noroc am avut sa fim bine. Da, sunt un parinte singur, dar am stiut asta de la bun inceput. Stiam ca cealalta jumatate nu va fi niciodata langa noi si mi-am facut toate calculele pornind de la asta. Cand stii ce te asteapta te poti pregati pentru ce va urma. Nu am ramas singure in urma unei tragedii sau a unui abandon. Am avut norocul sa am resursele materiale. Ii puteam oferi copilului tot ceea ce avea nevoie. Am avut si resursele sufletesti, dorind si asteptand de foarte mult timp acest copil. Am avut si resursele psihice, stiind foarte bine ce inseamna viata de parinte. Am avut norocul sa am o mama langa mine. A fost greu, dar nu atat de greu pe cat ar fi fost daca nu aveam toate acestea. Dar atunci cand nu stii? Cand nu te astepti? Cand ai o viata frumoasa in doi si viata pe care tu o stii se termina brusc? Cand partenerul dispare, intr-un fel sau in altul? Cand nu ai un singur copil- ai trei, patru? Cand nu mai ai o casa, nu mai ai resurse sau ai extrem de putine? Ce faci atunci? Fugi? Iti parasesti copiii? Furi? Mori? Ceri ajutor?

In urma cu ceva timp aflasem despre o Asociatie care purta in nume cuvintele "familie monoparentala". M-am inscris cu mare drag si cu speranta in unirea fortelor si in ocazia de a face mult bine. Dezamagirea a fost pe masura. In naivitatea mea credeam ca un parinte singur rezoneaza altfel fata de un altul la fel ca el. Il intelege fara cuvinte. Nu-l judeca, nu-l trage de urechi, pur si simplu il intelege.  Iar atunci cand intr-un loc se unesc multi astfel de parinti, toti cu putere si posibilitati (materiale, intelectuale, conexiuni), pot face lucruri mari pentru cei care nu au avut acelasi noroc. Chiar am crezut. Dar nu. Cei cu intelegere au fost putini, dar sunt tare fericita sa-i fi cunoscut. Atunci a trebuit sa ma intorc in punctul initial, sa cer ajutorul celor care mi-l mai oferisera, sa cer sprijinul acolo unde stiam ca exista suflet si disponibilitate. Sa ma intorc iar catre voi.

Prin intermediul asociatie despre care va povestea am cunoscut o mama, o mama care cerea ajutorul. O sa-i spunem Alina- doresc sa-i protejez identitatea. Este singura. Are trei copii. De sase, patru si doi ani- doua fetite si un baietel. Pe drum se afla al patrulea copilas, tot o fetita. Probabil se va naste prin iunie. Mama nu stie exact, abia acum a reusit sa ajunga la prima ecografie. Traieste cu cei trei copii intr-o camera dintr-un apartament inchiriat impreuna cu niste prieteni. Nu are serviciu, deci nici venituri fixe. Realizeaza traduceri din franceza si engleza, face manichiura si pedichiura atunci cand are cliente. Din acesti bani, care pot fi sau nu, si din alocatiile copiilor isi intretine familia. Chiria pentru acea camera este de 600 de lei pe luna. Bani pe care luna aceasta nu ii are. Alte facturi, alimente, lucruri necesare pentru copii... Cand nu ai serviciu nu-ti sunt primiti copiii la gradinita. Sau ar fi, daca ai plati. Gradinita la stat costa cam 300 de lei pe luna pentru un copil. Cum ea are trei copii suma se tripleaza, 900-1000 de lei pe luna.  Bani pe care mama nu-i are, deci copiii nu se duc la gradinita sau cresa. Stand acasa, ei trebuie supravegheati. Mama nu are pe nimeni care sa o ajute cu supravegherea copiilor, pe absolut nimeni. Deci sta cu ei acasa. Stand cu ei acasa nu poate lucra sau cauta un serviciu stabil. Si asa se invarte cercul vicios. Pentru a avea bani de gradinita are nevoie de serviciu, ca sa mearga la serviciu are nevoie ca cei mici sa fie dusi undeva peste zi. Si tot asa.

Tot pentru ca nu are serviciu nu a fost primita de niciun medic de familie. Cu toate ca are acest drept, persoanele fara venit sunt asigurate in baza pachetului minim de servicii medicale. Pentru ca nu are medic de familie nu poate beneficia de gratuitatile monitorizarii sarcinii. Nimic spectaculos, dar macar sa stie cum este bebelusul. Din fericire omul bun pe nume Dana Pluhovici m-a auzit cand am spus ca am aflat de un caz grav si ne-a ajutat cu un medic de familie. Ii multumim din suflet. Multumim si pentru intelegerea fata de faptul ca neavand cu cine lasa copiii, decat foarte rar, nu va putea sa ajunga la aceasta doamna doctor generoasa imediat. Iar daca toate acestea nu erau suficiente, fetita cea mare are probleme cardiace care impun monitorizare constanta. Diagnosticul este unul pompos si pretentios, mama ne-a pus documentele medicale la dispozitie, dar important este ca fetita sa ajunga periodic la medic. Speranta este ca aceasta afectiune sa se remedieze in timp si sa nu fie nevoie de o interventie chirurgicala. A fost luna aceasta la un control platit de noi si lucrurile sunt bine. Dar are nevoie de bani pe viitor si cum va spuneam... cercul vicios.

De ce toate acestea? Pentru ca viata intr-o zi a hotarat ca nu vrea sa mai fie frumoasa. Pentru ca partenerul ei, tatal celor patru copii, a hotarat sa nu mai fie cel dinainte. Sa devina violent fata de ea si fata de copii- de aceea doresc sa nu existe nicio forma sub care sa dea de urma lor. Iar mama si-a luat copiii si a fugit. A trebuit sa faca asta pentru a-i proteja. Ii iubeste. Este o mama. Nu este deloc genul acela de om pe care ti-l imaginezi dintr-un stereotip cand afli ca are trei copii si inca unul in pantec. Ce-si doreste cel mai mult este sa nu-si piarda copiii. Face si imposibilul pentru asta. Dar mi-e teama ca imposibilul nu o va ajuta in lunile care urmeaza. Va trebui sa nasca. Va lipsi de acasa pentru cateva zile. Zile in care nu va fi nimeni sa stea cu cei mici. Apoi or sa urmeze saptamanile sau lunile acelea de inceput cand abia se descurca doi oameni cu un singur bebelus. Dar o mama singura cu patru copii. Cu siguranta nu va putea lucra. Deci nu vor avea niciun ban. Dar ea cauta solutii si o cred ca a ajuns sa nu mai stie cum va face sa-si hraneasca si maine copiii. Este singura. Ne-a cerut ajutorul.


Edna Hibel 1975 - Mother with four children



Are nevoie de:
- alimente, produse pentru igiena, haine, incaltaminte.
- scutece marimea 5 si pentru nou-nascut.
- comisioane pe care le poate face de acasa - traduceri, manichiura.
- o solutie pentru perioada cand va fi in maternitate, probabil si pentru saptamanile de dupa.
- o locuinta sociala pentru a nu mai plati chirie.
- un medic ginecolog dispus sa o ia sub observatie si sa o asiste la nastere.
- bani.

Fetita de sase ani poarta 28-29 la incaltaminte.
Baietelul de patru ani poarta 26-27 la incaltaminte.
Fetita de doi ani poarta 23 la incaltaminte.

Stiu ca pare foarte mult, coplesitor de mult, dar daca ne unim fortele cred ca-i putem face viata putin mai usoara. Daca puteti ajuta cu ceva, orice, chiar si cu idei, va rog sa ma contactati. Stiu ca numele sunt importante, oamenii se pot simti implicati si printr-o simpla coincidenta de nume. Stiu si care este forta imaginilor, mai ales ca cei trei copii sunt niste papusi, dar dupa mult gandit am decis sa nu pun nicio imagine reala, cu toate ca aveam acordul mamei. Vreau sa-i tinem protejati.

Pentru a nu exista suspiciuni legate de intrebuintarea eventualilor bani donati o sa folosim contul Grupului nostru de pe FaceBook si o sa va pun la dispozitie chitantele. De obicei banii mi se par cel mai greu de strans, in acest caz cred ca aceasta va fi partea "usoara"... Nu stiu, sincer, cum putem rezolva problema cu ingrijirea celor mici pe perioada cand mama nu o va putea face. Probabil tot prin bani, platind o bona interna dispusa sa stea doua luni acolo, copiii trebuie sa o cunoasca si sa se acomodeze cu ea... Dar asta inseamna multi, multi bani. Vreau sa cred ca va exista un om atat de bun si de generos incat sa se ofere drept "bunica" pentru acesti copii. Trebuie doar sa gasim acel om. Ne ajutati? Va multumim!

Grup de sprijin pe Facebook- O mana de ajutor de la o mana de oameni
Persoane de contact - Miruna Margarit, email miruna_margarit@yahoo.com
Donatii in contul grupului: IBAN RO23VBBU2509UN3555702701, Volksbank, sucursala Unirii - Margarit Miruna Mihaela. (va rugam specificati caz Mama singura).

15 comentarii:

  1. In cresa de pe str Vrancei sect 1 se ofera locuri sociale pentru parintii cu situatie sociala / financiara dificila. Sector 1. Varsta - pana la 3 ani. Nu stiu daca o ajuta.

    Am imprastiat si eu postarea ta peste tot pe unde am vazut. Ma pun pe scotocit dupa hainute si alte lucruri maine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc foarte mult. E bine de stiut ca sunt gradinite/crese care au locuri pentru copiii din familiile mai amarate. O sa-i spun si o sa mai caut si eu altele. Daca doresti mai multe informatii sau numarul ei de telefon ti le pot da.

      Vad ca deja lucrurile incep sa se miste pe grupul de pe Facebook. Avem promisiunile pentru banii de chirie pe luna aceasta, un medic ginecolog, o nasa pentru bebe :). Sper sa reusim ceva si cu locuinta sociala.

      Ștergere
  2. man...daca postai treaba asta putin mai devreme...eu aveam toate hainele Beccai de la nou nascut la 4 ani si le-am donat toate la salvation army,pt ca le-am tot oferit in stinga si in dreapta si nimeni nu mi le-a vrut. Acuma mor de ciuda. Am sa impart si eu postarea asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, stai linistita, cred ca si acolo era nevoie de ele :).

      Hainute o sa strangem, sunt sigura. Deja m-au contactat multi oameni. Cand am auzit-o ca in iarna nu a dus fetita de 6 ani la medic pt ca nu a avut cu ce sa o imbrace mi s-a rupt sufletul. Acum o sa strang si hainute mai mare si i le tinem noi la depozit.

      Ștergere
  3. Poate daca ar explica la gradinita care este situatia ei (nu doar ca nu are bani ci ca prioritatea este protectia copiilor si de-aia nu are bani), s-ar gasi loc si pentru copiii ei. Mama mea este educatoare (nu in Buc.) si stiu ca raman destule rechizite nefolosite de la copii. Iar la plata mancarii... Da, si acolo poti strecura linistit un copil-doi in plus.
    Despre locuinta sociala - daca i-ati scrie primarului Piedone? Din cate stiu este destul de doritor de expunere, iar un "multumesc" frumos ambalat pe grupul vostru de facebook i-ar surade poate. Tocmai de aceea si cererea ar trebui sa fie cumva publica, sa vada lumea cum primarul se poate sensibiliza...
    Alte idei nu prea mai am. Ba da, ar putea trimite CV la firma la care lucrez eu si i se va trimite un test pentru a deveni traducator colaborator. Daca vrea sa faca asta, spune-mi si ii anunt pe cei de-acolo.
    As putea intreba o prietena daca mai are hainute de bebelus (0-6 luni), daca Alina le vrea, dar mai sunt cateva luni bune pana la termen, probabil ca nu prea are loc de depozitare.
    Am vazut ca licitatia pentru Ioana a avut mare succes. A fost o idee tare buna, eu cred ca ar trebui facute periodic astfel de licitatii pentru povesti de-astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, incercam pe toate campurile :), multumim de idei.

      Imi poti da un email cu datele firmei unde poate trimite cv?

      Legat de licitatie... acolo lucrurile au mers uluitor de bine pentru ca era vorba de un caz atat de sensibil si de niste oameni care faceau parte dintr-o comunitate extinsa. Deja ideea a fost preluata si exista astfel de grupuri pe FB. Eu inca nu pot sa o pun in aplicare, nu mi se pare corect cumva. Cazul Ioanei este departe de a se incheia. Va urma cura de chimio... Poate mai tarziu o sa mai organizam alte licitatii.

      Iti multumim mult!

      Ștergere
  4. Pe ce adresa se poate rtimite un pachet cu jucarii si hainute?
    Multumesc,
    Alexandra Grigore

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra, scrie-mi te rog un email si iti dau adresa. Donatiile o sa le colectez eu ca sa i le pot depozita. Tot ceea ce este pentru vremea de acum i le duc direct, restul i le depozitam pana cand va avea nevoie de ele. Nu are unde sa le tina. La fel si alimentele neperisabile.

      Multumim mult!

      Ștergere
  5. Poate sa apeleze si la un centru maternal.
    http://initiativa-mamelor.blogspot.ro/2008/11/centrele-maternale-ajutor-pentru-mamici.html
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Gabriela, astazi m-a contactat si cineva de la sectorul 2, o sa ma duc sa vad cum reusim sa o accepte intr-un astfel de centru.

      Ștergere
  6. Hainute, incaltaminte si jucarii pentru fetita de 2 ani pot sa aduc si eu. Spuneti-mi va rog cum trebuie sa procedez.
    Anca Pana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi trimiti te rog un email la adresa miruna_margarit@yahoo. com sau poti sa ma suni la 0745 053595.

      Multumesc mult!

      Ștergere
  7. Buna Miruna!

    Asociatia Pro-Vita pentru copii nascuti si nenascut ajuta mamele in dificultate, de exemplu la Valea Plopului sunt case pentru mame si pentru copii, pot sta cat vor, poti lua legatura cu ei : https://www.facebook.com/asociatiaprovitavaleaplopului. Chiar daca nu se duce la ValeaPlopului, poate sa fie ajutata si aici in buucresti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si cei din ASociatia Pro-vita o pot ajuta, daca ai auzit de ei!

    poti lua legatura cu ei aici:

    https://www.facebook.com/asociatiaprovitavaleaplopului

    RăspundețiȘtergere
  9. Pana acum avem stransa suma de 1015 lei, acoperim chiria si cheltuielile cu facturile din aceasta luna. Nu va cunosc pe toti pentru a va multumi personal dar toate gandurile bune sunt catre voi. Incep sa apara solutii si pentru celelalte probleme. Sper sa reusim!


    RăspundețiȘtergere