miercuri, 2 aprilie 2014

De ce sa mergem la atelierele pentru copii?

In jurul varstei de doi ani si opt luni Matilda a inceput sa manifeste real interes pentru joaca impreuna cu alti copii. Initia ea jocurile, le cauta compania, ii implica in jocurile ei, le explica cum se joaca un joc inventat de ea. Imi cerea sa mergem in vizita sau sa-I chem copii in vizita. A fost o schimbare spectaculoasa fata de lunile precedente, mai ales de cele din vara, cand nu parea sa o pasioneze deloc compania copiilor de aceeasi varsta. Ba chiar opusul. Dupa cateva incidente  nefericite din parc cand a fost lovita din senin de copiii mai... putin pasnici. Asa ca intrase intr-o stare defensiva, chiar lovea si ea anticipat atunci cand un copil ii incalca spatiul intim. A fost nevoie de ceva munca si rabdare pentru a o linisti si a o face sa inteleaga ca nu toti copiii sunt agresivi, ca multi vin catre ea sa se joace si trebuie sa invete sa faca diferenta. Iar cand un copil este violent sa-l evite, nu sa-l loveasca.
 
Apoi a intrat in actiune instinctul social. Micul individ a inceput sa se perceapa pe sine in contextul societatii si sa caute compania celor de aceeasi varsta. Deci schimbarile varstei de trei ani sunt in plina desfasurare si am zis sa profitam de ele. Pentru gradinita nu este inca pregatita, dar pentru relationare si facut lucruri in comun cu alti copii da. Asa ca am cautat activitati unde sa poata incepe o adaptare la viata in colectivitate. Ceva impreuna cu mine pentru inceput. Apoi fara prezenta mea. Sa stea pentru un timp scurt intr-un loc si sa faca ceva pe o tema data. Asa au intrat in viata noastra atelierele pentru copii. Cand a stat pentru prima oara o ora fara mine sa mestereasca niste placintele din faina colorata mi s-a parut cat un pas pe luna.
 
Sunt activitati relaxante, o joaca, nimic nu este obligatoriu. Daca nu are dispozitia sau nu se simte bine o las sa vina singura in intampinarea jocului, daca vrea. Petrecem timp impreuna in alt cadru decat acasa sau, daca vrea, activitati fara mine. Depinde ce dispozitie are. Cunoaste alti copii. Invata sa coopereze si cu alti adulti intr-un cadru organizat. Isi exerseaza rabdarea. Se obisnuieste cu ideea de colectiv si de activitati in colectiv. Asa ca atunci cand va ajunge la gradinita va fi partial pregatita pentru schimbarea de ritm.
 
Pe 22 martie a inceput colaborarea noastra cu MiniArtShow- multumim Delia- si ne-am distrat zapacid culorile curcubeului. Matilda avea alt grafic :). De la ora 11 la Bucuresti Mall. A fost inceputul unei sambete foarte frumoase cu joaca, plimbat pe stradutele cu pomi infloriti si popasul final de la restaurant.
 
Am ales un atelier mai usor, dedicat unei grupe de varsta unde noi eram catre partea de sus (10 luni-4 ani). Am vrut sa intre in contact si cu pui de om mai mici- ei sunt cei fata de care a ramas cu o teama. Sa se joace impreuna cu ei. Am ales bine. Subiectul era unul cunoscut ei, deci niciun stres pentru acumulare de informatie noua, iar genul de activitate- plansa/decupaj/lipit/ este unul pe care il facem si acasa. Sfatul meu este ca atunci cand incepeti sa mergeti la astfel de ateliere sa alegeti unul unde copilul se va descurca bine, cu aplicatii familiare lui, nu unul unde el va fi la limita inferioara de varsta. Riscam sa se simta coplesiti. In timp, dupa ce se invata sa colaboreze, puteti trece si la ateliere mai complicate. A fost relaxant, cei mici s-au distrat, parintii si-au amintit de orele de lucru manual, o ora vesela. Multumim personalului rabdator.
 
De departe cel mai mare success l-a avut "scanteia", o are si acum si toata ziua de reprezentatii prin casa, face "baiec".
 
 
Multumim Cristina pentru fotografii.
 
Va las mai jos prezentarile atelierelor din aceasta saptamana, daca ne vedem acolo sa ne trageti de maneca.
 
- Sambata, 5 aprilie, spectacol/atelier Intamplarile hazlii ale iepurasului de Paste- ora 11- Gradinita Miruna (Strada Traian, nr. 160 in incinta Scolii nr. 85). Varsta 1-6 ani.
 
 
 
 
- Duminica, 6 aprilie, atelier Oua de poveste- ora 11 la Bucuresti Mall etaj 2. Varsta 3-10 ani. Doua grupe.
 
 
 
 
- Duminica, 6 aprilie, atelier in aer liber- Iepurasi Bucatarasi- Acadele sanatoase- ora 11 la Hobby Café (Sf. Stefan nr. 20), varsta 4-99 ani.
 
 
 

 

Inscrierile pentru Ateliere se fac la numarul 0749419999 sau pe mail miniartshow@yahoo.com. Costul oricarui atelier este de 50 de lei pentru copil, insotitorul participa gratuit.
 
 
Primavara frumoasa si vesela!
 
 
Acest articol face parte din parteneriatul de promovare a Atelierelor si Evenimentelor MiniArtShow.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu