marți, 26 februarie 2013

Trei medici, un diagnostic

Acum o saptamana ridicam rezultatul de la RMN. De atunci am vazut trei specialisti in ale neurologiei si neurochirurgiei. Experientele anterioare asta mi-au spus sa fac, sa cer mai multe pareri. Dupa ce in sarcina un medic mi-a spus sa fac avort neaparat pentru ca voi face un monstru fara ochi si urechi, iar altul mi-a spus sa stau linistita ca este o sarcina cu riscuri normale, ca va fi bine, eu cer cel putin trei pareri. Asa ca le-am cerut. Uimitor pentru tarisoara noastra toti trei medici au pus acelasi diagnostic, aceleasi recomandari si concluzii.
 
Pe scurt, pe un fond de discopatie si hernie de disc, sambata trecuta, in urma unei miscari bruste, am simtit o durere ascutia si coplesitoare in zona lombara. Pentru aproape o jumatate de ora nu am avut foarta in picioare pentru a ma ridica sau deplasa. Trepatat mi-am revenit, dar simteam ca s-a intamplat ceva special. Senzatia era ca mi s-au miscat vertebrele si ca au in continuare un soi de joc intre ele, atunci cand ma misc ele nu se mai misca armonios. Durerea este suportabila, chiar absenta cand stau in pat, insa nu ma pot apleca, nici sa ma las pe spate, nu pot sa stau in picioare mai mult de 5 minute, merg foarte incet, in anumite pozitii ma doare si pe traseul nervilor sciatici la ambele picioare. Durerea aceasta se intampla si inainte, herniile sunt problema, nu este nimic comparabil cu o criza grava de sciatica. Ma deranjeaza foarte mult senzatia ca exista o miscare intre vertebrele din zona lombara, mijloc. Am fost la neurolog, RMN, neurochirurg si la alt neurochirurg. Diagnostic:
 
- spondilozistezis (retrolistezis) cu liza istmica de 8 mm  L5/S1 grad I -II cu prolaps discal, lomalizarea S1;
- fractura vertebrala L5;
- hernie de disc mediana L4;
- hernie de disc L5;
- discopatie lombara faza a II a;
- hemangiom vertebral de 3 cm la L4.
 
Coloana noastra arata cam asa:
 
 
este o structura osoasa si are 33 de vertebre. 7 cervicale, 12 dorsale, 5 lombare, 5 sudate ale sacrumului si 4 sudate ale coccisului. In fiecare spatiu dintre vertebre exista un disc din cartilagiu fibros care asigura miscarea "ca unsa" a coloanei si protejeaza vertebrele de impactul dintre ele. Prin canalul format de suprapunerea vertebrelor trece maduva spinarii. Leziunile la nivelul coloanei pot afecta acest canal si, implicit, maduva. Intreruperea partiala sau completa a maduvei poate duce la paralizie sau deces. Ca atunci cand iti rupi gatul. Poti avea norocul sau ghinionul, dupa caz, sa scapi cu viata, dar fara functii motorii, vegetative, etc.
 
 
O vertebra:
 
 
 
 
Acum, cand nu esti medic si vezi cele de mai sus scrise in descrierea RMN-ului, mai pe larg si cu multi termeni de specialitate, tinzi sa le vezi importanta in ordine inversa. Adica primul lucru ingrijorator mi s-a parut hemangiomul. Discopatia si herniile sunt prietenele mele vechi si judecand dupa nivelul tolerabil al durerii nu credeam sa fie ele cauza. Mai ales ca par in retragere, sunt mai mici decat in sarcina. Dar hemangiomul? Ce sa caute un hemangiom intr-o vertebra si mai ales unde are loc unul de 3 cm.
 
 
Hemangiomul este o tumora benigna a vaselor de sange, de obicei ne nastem cu ele si odata ajunsi la varsta matura nu mai cresc. Cele mai comune, poate pentru ca sunt si vizibile, sunt hemangioamele cutanate, acele pete rosii -vinetii pe piele. Semne din nastere, cum le spunem popular. Eu am unul intr-o vertebra. Se pare ca sunt des intalnite la populatia feminina si daca nu sunt intr-o forma agresiva trebuie lasate in pace. Cand nu stii cat de mare este o vertebra lombara, 3 cm. par foarte multi. Hemangiomul meu ocupa cam 1/3 din vertebra L4, adica a 4 a vertebra lombara. Ceea ce este acceptabil si nu pune probleme chirurgicale. Speranta este ca nu va creste si ca il am acolo din nastere. In cazul hemangioamelor agresive trebuie intervenit pentru umplerea vertebrei cu un fel de ciment pentru a o sustine. Altfel ea devine ca un burete si colapseaza in ea. Vreau sa cred ca va sta cuminte la dimensiunea de acum. Deci ce ne speriase cel mai tare este, de fapt, partea cea mai simpla a lucrurilor.
 
Hemangiom vertebral:
 
 
 
 
 
La discopatie ma asteptam. Este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, isi facea simtita prezenta inca din copilarie. Prima criza serioasa am avut-o pe la 10 ani. Aceeasi istorie este si in zona cervicala. In mod normal intre vertebre avem niste pernute, discuri, de cartilagiu. In anumite conditii, coditii in care intra si predispozitia genetica, aceste pernite se erodeaza pana cand dispar. In zona lombara, in cazul meu, sunt aproape absente. Erau niste linii negre, in mod normal aceste discuri arata, pe un RMN, ca niste pernute albe cu un chenar negru. Sunt si la mine, dar de la L3 in sus. Discopatia lombara conduce la formarea herniilor de disc. In fazele compresive herniile provoaca acele dureri infernale, cum sunt cele de sciatica. Acolo fiind implicat nervul sciatic, principalul si cel mai mare nerv care pleaca din coloana de-a lungul membrelor inferioare. Herniile mele de disc sunt intr-o faza necompresiva, adica nu apasa pe niciun nerv, de unde si durerile suportabile. Dupa cum arata sunt in retragere. Corpul detecteaza herniile ca pe un corp strain si atunci le erodeaza. Deci este posibil ca dupa o perioada de repaus, kineto si hidratare o hernie mare sa dispara. Se intampla in foarte multe cazuri. Doar 10% dintre herniile de disc sunt cazuri chirurgicale. Deci suntem ok si aici. Zona poate fi conservata in starea in care este inca o perioada de timp.
 
 
 
 
 
Fractura purta o alta denumire si nu mi-a atras deloc atentia. Abia la primul medic am inteles de fapt ce s-a intamplat. Senzatia mea ca mi s-au deplasat vertebrele era intocmai. Prima vertebra sacrala, S1, a alunecat de la locul ei sub L5, ultima vertebra lombara, pe o distanta de aproape un centimetru- retrolistezis, adica spre spate. Ingustarea canalului prin care trece maduva in acea zona este cauza lipsei de forta in picioare si a durerii ascutite pe care o simt cand ma misc. Atunci cand s-a produs aceasta alunecare vertebra L5 a "cazut" peste S1 si s-a fisurat. Nu este o fractura a corpului vertebrei, este a procesului spinal, a "aripioarei". Situatia a fost favorizata si de o hiperlordoza congenitala si de lombalizarea primei vertebre sacrale. Mai pe romaneste am fundul inapoi, scobitura spatelui mai adanca, producand o tensiune nenaturala a coloanei vertebrale in acea zona. Da bine asa, estetic, practic- nu este deloc placut. Nu poti sta la plaja, nu poti sta intins pe suprafete tari, nu poti dormi pe saltele tari pentru ca zona lombara intra in tensiune si nu te  mai poti ridica.  Prima vertebra sacrala ar trebui sa fie sudata de celelalte pentru a forma sacrumul, a mea este doar partial sudata ceea ce i-a permis sa faca mai usor figura asta cu plecatul la plimbare. Toate astea combinate alcatuiesc tabloul perfect pentru situatia minunata in care ma aflu. Parfum.
 
Cam asa arata istoria cu deplasarea (este la o vertebra mai sus fata de cum am eu):
 

 
 
Senzatia mea este ca cele doua vertebre se misca intre ele la fiecare miscare de-a mea. Pentru ca primul medic a avut aceeasi suspiciune am facut si 3 radiografii in posturi diferite pentru a vedea daca spatiul de alunecare se modifica. Nu prea se intelege nimic din radiografiile executate in graba de o tanti arhiaglomerata. Dar pare sa fie o alunecare stabila. In caz ca simt amortire in picioare, imi pierd anumite functii cum ar fi urinatul, ar trebui sa ma prezint de urgenta la medic. Asta inseamna ca s-a strangulat canalul atat de mult incat maduva este prea comprimata pentru a mai transmite impulsul nervos. Alt parfum. Nu cred ca se va ajunge acolo. Adica, sper.
 
 
Spondilozisteris:
 
 
 
In concluzie, situatia este serioasa. Incepem prin repaus o saptamana. Apoi incep recuperarea. Nu am voie sa ridic nimic, sa ma aplec, sa sar, sa cad, sa fac miscari bruste. Adica nu pot face mai nimic din tot ceea ce inseamna ingrijirea si petrecutul timpului cu un copil mic. Nu pot sa o iau in brate, nu pot sa o tin in brate nici stand jos. Nu pot sa o imbrac, sa o schimb de scutece, sa ne jucam. Abia pot sa am grija de mine. Minunat. Dar sa vedem poza mai mare, trebuie intarziat momentul unei interventii chirurgicale. Daca deplasarea continua sau se produce una brusca trebuie fixata chirurgical. Prin aditie de os sau cu o proteza artificiala, tije metalice si suruburi. Nu suna incurajator, te rapara cat sa mergi, nici atunci nu mai poti face lucrurile firesti pe care le face un parinte sanatos impreuna cu ai lui copii. O alta sarcina... O alta nastere, nici atat. Se pare ca nici nasterea Matildei nu trebuia sa fie una naturala, scria si in buletinul de control de la neurochirurgie din timpul sarcinii, da cine s-a uitat pe el?! Coloana mea nu ar rezista la o alta nastere, nici la o alta sarcina.
 
Dar, dar... trebuie sa ne concentram pe lucrurile mici, de azi, de maine. Stat in pat. Slabit. Inceput fizio-kinetoterapia. Si uite ca mi-a folosit la ceva ca mi-a placut anatomia in scoala, inteleg cat sunt de ramolita.
 
Sanatate si sa nu patiti spondilochestii din astea!

12 comentarii:

  1. oh. my. God!! Multa, multa sanatate iti doresc!!! Recuperare cit mai rapida si Domnul sa fie cu tine, sa fii ok cit mai repede si mai usor,sa poti sa ai grija de Matilda si sa o vezi mare si fericita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sunt deja mai bine, atata timp cat nu stau in picioare ma descurc :)

      Ștergere
  2. In afara de OF!!! nu stiu ce sa zic! Rabdare si putere sa treci si peste incercarea asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Cu puterea stau bine, cu rabdarea mai prost :))

      Ștergere
  3. Pfoaaa! Lecție de anatomie, frate! Și tu nebună că le scrii așa în detaliu, și eu nebună că citesc fascinată. Or mai fi și alții, nu? :))
    În rest, pare nasoală treaba, acum am înțeles și eu mai bine. Ești mai praf ca GG. Cred că e cazul să stai 2 săptămâni la pat, cum au zis doctorii, nu cum ai negociat tu cu ei. Sănătate multă și îți țin pumnii să te repari pe cât posibil și să nu mai pățăști. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Da iti dai seama cat de nebuna sunt daca eu deja stiam aproape toate chestiile astea. Eu sunt un medic scapatat :))

      Ștergere
  4. Multa sanatate si sa te faci cat mai repede bine...pentru a fi alaturi de Matilda si a va bucura impreuna de fiecare clipa :) Va pupam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sanatate, Miruna! Deci... cam tre sa stai doua saptamani in pat, fara discutii... negocierea nu ajuta la nimic, din pacate, vertrebrele tale habar nu au ce ai negociat tu cu medicii :):

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mai bine, pot sa merg, am stat cateva zile. Pot sa merg, sper sa fie mai bine dupa ce incep fizio.

      Va pupam!

      Ștergere
  6. Acum care e starea sanatatii ca si eu ma confrunt cu retrolistezis 3 vertebre lombare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer? Duminica am stranutat si nu mi-am mai simtit un picior... Din pacate eu nu pot respecta recomandarile legate de efortul fizic. Am un copil de 2 ani pe care-l cresc singura si trebuie sa il ridic, spal, schimb, iau in brate. Apoi fac cumparaturi,car chestii, fac curat, mut mobile. Daca nu as face asta situatia s-ar conserva asa cum este. Nici programul de kineto nu am putut sa-l urmez. Deci nu fac bine :)

      Ștergere
  7. Buna...aceazi problema,ma doare rau,in pluz mai am zi coxartroza.






    RăspundețiȘtergere