sâmbătă, 14 decembrie 2013

Biluta

Cand a inceput ziua asta de sambata am avut foarte multe in program... mai putin una.
8,00- trezit, spalat, mancat, jucat.
9,00- incep telefoanele: prietenul M. sa-mi aduca ce am lasat la el in masina, transportul de la Ikea, baiatul de la apartament, omul cu mobila, omul cu gaura, mama.
9,38- mers la apartament, intalnit cu datatorul-de-gaura-de-hota prin una bucata perete de 36 cm (180 lei), dat gaura cu masinaria numita carota, desteapta masinarie, nu face galagie si daca meseriasii sunt destepti nu face nici mizerie;
10,22- mers la banca, scos bani, programat intalniri;
10,35- trei minute sa beau o cafea si sa mananc o gogoasa (3,5 lei);
 
 
11,27- intalnit cu facatorul-de-frumoasa-mobila-de-bucatarie si platit avansul (2500 lei), sper sa iasa macar pe jumatate frumoasa pe cat e de scumpa;
11,35- ajutat Mos Craciun de la Elefantelul Curios pentru petrecerea de pe 19 decembrie (adica dus cadou- 145 lei);
12,01- mers in Hornbach si cumparat brad (89 lei), 30 l de lavabila alba, 7 l lavabila colorata, obiecte sanitare, folie si maruntisuri (1497 lei);
13,01- gasit transport pentru cele de mai sus pentru ca ne trebuiau azi si magazinul le livra abia luni, gsit Nicu de la Hornbach, un baiat simpatic si cu tarif decent, dus obiectele la apartament (60 de lei);
13,28- catar bradul pe terasa blocului pentru ca in casa se slefuiesc peretii si am avea direct un brad nins;
13,35- iau masuratori prin casa, calculez mobile, fac scheme, liste cu ce mai avem de cumparat;
14,42- suna mama cu o voce sinistra care iti face sangele sa-ti inghete si mintea sa stea in loc:
 
Mama: Unde esti, Miruna?
Eu: La apartament, de ce? Ce s-a intamplat????
M: S-a intamplat ceva, vino REPEDE!!!
E: Ce s-a intamplat?
M: Vino repede, si-a bagat Matilda o biluta in nas!!!
E: Respira?
M: Da, vino repede ca si-a bagat o biluta in nas!!!
(pe fundal plansete si tipete sa vina mami, sa scoata mami biluta, deci respira)
 
Inutil sa spun cu ce  viteza pe milisecunda face creierul scenarii in timp ce fungi pe strada fara haina pe tine. Te gandesti ce biluta, unde e, cat de sus, cum o scoatem, poate sa o aspire in plamani, daca moare, sa chemi salvarea sau taxiul, da cat de mare, ce biluta, da ce i-a venit, ea se joaca cu bilute de cand avea un an, face margele, niciodata ni si-a bagat niciuna nicaieri, nici in gura, ea si bombonelele mici crede ca sunt bilute, nu stie ca sunt de mancat, cum naiba sa si-o bage in nas, daca moare?
 
Ajung acasa in 2 minute. Copilul intins pe canapea, maica-mea livida, moarta de frica. Copilul incepe sa scanceasca sa-i scot biluta. Ma uit in nas. O biluta mica, albastra, in nara stanga. Sus, dar vizibila. As putea sa o scot de acolo dar mi-e teama sa nu o imping mai sus. Apas pe nara deasupra ei, nu se misca. E destul de bine fixata. Incerc sa o fac sa stranute. O rog sa sufle nasul, nu poate sufla destul de tare. Maica-mea zice ca daca o vad, sa o scoatem. Nu, iau decizia sa mergem la camera de garda la cel mai apropiat spital pentru copii- M. S. Curie. Echipez copilul, chem taxi. Este 14,56. Asteptam jos zece minute, taxiul nu mai vine, sun sa chem altul, ma tin inca zece minute pe fir. Intre timp am ajuns in statia de taxiuri si am luat unul. Pe drum ii explic Matildei ca mergem la doamna doctor draguta sa ne scoata ea biluta din nas pentru ca mami nu are cu ce. Ii spun si ca a facut un lucru grav si ca putea muri din cauza bilutei, sa nu isi mai bage niciodata nimic in nas.  Respira numai pe gura. Este 15,20. O sun pe prietena C. care are relatii profesionale cu spitalul, nu stiu ce va urma si daca extractia va fi simpla, vreau sa fiu pregatita, are telefonul inchis. Am ajuns deja la spital, paznicul de la porta are chef de glume, ii spun ca are copilul o bila in nas si nu am spiritul de gluma la mine, face o fata grava si ne indica pe unde sa o luam.
 
UPU este plina de copii si apartinatori, mai putini decat ma asteptam, mult mai linistiti decat ma asteptam. In principiu copii raciti. Nu sunt cazuri grave- accidente, rani, etc. Cred ca asteptau sa fie internati. Ne ducem la receptie, ii spun domnului de acolo ca fi-mea si bagat o biluta in nas.
 
Buletinul. Certificatul de nastere al copilului? Pai, stiti, am plecat repede, certificatul de nastere nu era tocmai o prioritate, n-am! Ok, data viitoare sa-l aduceti. Numele copilului. Data nasterii. Numele mamei. Numele tatalui. N-are. Cum nu are? NU are! In ce nara? In stanga. Ok, asteptati aici intr-o parte sa va fac fisa si apoi urcati la ORL. Dupa 3 minute. Febra are? Nu, are doar o biluta in nas. OK. Mergeti drept inainte, faceti la stanga in capatul holului, mergeti sus la etajul 4 si va intoarceti cu rezultatul. Mama glumeste si-l intreaba daca sa venim cu biluta, el nu pricepe gluma.
 
Sus la ORL. Usa este inchisa, o hartie mare pe care scrie sa nu intram noi ca ies ei. Ca in bancuri. Se suna in partea stanga la o sonerie. Tot ca in bancuri. Iese o acritura de asistenta. Eu tot vorbesc cu Matilda si ii explic ce va urma. Calm si optimist. Vine si o doamna doctor tinerica, nici vesela, nici acra. Ii spun ce s-a intamplat. Ne invita pe scaun. Eu pun copilul. Ea nuuu, si dumneavoastra ca treuie sa o tineti bine. Eu cred ca sta si singura, dar ma sui pe jilt si tin copilul bine imobilizat peste brate. Vine si asistenta si o priponeste pe Matilda de funte. Vrea sa-i ia jucaria din brate. Ii zic sa o lase ca de asta am si luat-o cu noi. Doctorita ii spune sa-i acopere si ochii, sa nu vada. Nu jucariei, copilului. Iar ii spun sa nu-i acopere nimic ca se va speria mult mai rau. Suntem apostrofate in legatura cu bilutele, cat sunt de periculoase si ca astea mici si lucioase se pot aspira in plamani. Stim. Probabil ca nu se va mai juca cu ele un timp.
 
Maica-mea mai are putin si lesina. Repeta mereu cum a lasat-o doar cateva clipe si s-a dus sa ia alta lingurita de la bucatarie. Ii spun si ei sa stea calma. putea sa se intample cu oricine si fiind langa ea. In 5 secunde biluta este afara din nas. Este verificat nasul sa vada daca nu cumva mai sunt si altele. Nu mai erau, a zis si ea ca doar una si-a bagat. Nasucul era iritat de la raceala care ne tine nedormite de 4 nopti. Ni se scrie o reteta cu un serulet pentru nas. Eu o laud pe Matilda ca a stat cuminte si nu a plans deloc. Ma asteptam sa faca foarte urat, mai ales ca ea are fobia pusului de chestii in nas. Doamna doctor tine sa sublinieze ca este meritul ei ca a stiut sa scoata bila si nu a chinuit-o, ca putea sa o chinuie. Multumim.
 
Ora 16,03. Suntem inapoi acasa. Strangem bilutele de prin casa. Matilda se cearta singura si isi spune ca nu mai baga nimic in nas, ca facea bubita rau, ca nu mai face prostie. Ii dau sa manance si o culc. Ora 17,07. Respir! Si ea respira!
 

13 comentarii:

  1. Comentasem ceva si nu mai e :(
    Ma rog, comentasem ca ma bucur ca sunteti bine si ma infior cand iti vad facturile si notele de plata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ina, am probleme de ceva timp cu commenturile pe blog si nu am avut cand sa studiez problema. Da... si pe mine ma ingrozesc costutile acestei renovari...

      Ștergere
  2. fir-ar să fie de biluță, m-am consumat citind. Har Domnului că s-a terminat cu bine!
    Nu că aș avea copil sau biluțe prin casă: cum i-a scos-o?
    MI- o amintesc și acum pe mama speriată: cred că aveam vreo 4 ani, am mirosit o floare pe balcon și așa tare am tras aer că i=am aspirat pistilul, ca o biluță de vreo 8 mm diametru. NU țin minte cum l-a scos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Monica, pe mine mama m-a speriat foarte tare ca ea nu vedea unde e biluta, cand am ajuns si am vazut ca era inca vizibila m-am mai linistit. A scos-o cu un fel de chiuretra/croseta asa. Un instrument cu o sarma incovouata la capat. Am avut noroc ca ea are nasul f mic si carn si s-a intepenit sus. Acum vine si ma intreaba de orice mingiuta daca are voie sa se joace cu ea.

      Ștergere
  3. Acum am citit. Groaznic! Bine ca sunteti bine! Va puuuup tare tare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Auau, asta e unul dintre coșmarurile mele. Huh, ce bine ca ati scapat așa ieftin. Dar chiar pot ajunge in plamani bilele mici? Adică ... cam cat de mici? Ca la mine e plina casa de margelele lu' maica-mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar pot ajunge, cele sufficient de mici sa fie aspirate, si se pare ca multe sunt sufficient de mici. Asta a Matildei era de 8 mm, a ramas blocata in sept si am avut noroc.

      Ștergere
  5. Bine ca s-a terminat cu bine si bila n-a facut ravagii. Cat a costat interventia ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. s-a terminat cu bine, a avut acolo o mica rana, probabil de la instrumetul de extragere, I-a dat niste picaturele. A fost gratis ca ne-am dus la urgenta la stat.

      Ștergere
  6. Idem (aproape) la noi. Pe 1 decembrie. Nu biluta, melc (din ala de pe plaja, mic si rotund). Nu Marie-Curie, Grigore Alexandrescu (ca noi platim de ne uscam abonament Medicover, da' ei nu au ORL la urgenta - dar asta e alta poveste). A mers snur, ne-au bagat in fata copilasilor muciosi (ca eram urgenta - nu, nu am dat nici 1 leu spaga ca nu m-am gandit, eram speriata + ca sunt obisnuita cu clinica privata si mi-a iesit din reflex ), doctorul nu ne-a certat, I-a dat fetitei sa se joace cu instrumentele lui, in 2 sec a rezolvat fara spaima, cat timp Cata ii pipaia casca luminoasa de pe cap.
    Povestea perfecta, ce sa mai.
    DAR - de ce credeti ca am iesit eu un pachet de nervi?! Pentru ca blandul nostru doctor grec (din fericire, nu f bun vorbitor de lb romana) I-a inapoiat Catalinei melcusorul "sa il bagi si in nara dreapta, sa mai vii sa te joci cu jucariile mele, aici" (?!?!?!??!?!). Bine, gluma era pentru mine, e clar, dar pas de-I mai educa pe copil despre cum NU trebuie sa bagam obiecte in nas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jeeez, un soi de regret am avut si eu ca nu s-a speriat absolut deloc. Intr-un fel imi pare bine ca nu a cuprins-o spaima de medic, dar parca era bine sa o sperie putin. Oricum a retinut ca nu mai bagam chestii in nas... sper sa nu uite iar.

      Ștergere
  7. :)))
    Miruna te citesc de ceva timp . Imi place cum scrii .. si imi place numele tau :D .Intrebare acum , de la mine, asa mai inventiva cum sunt : oare ar fi mers cu batista bebelusului ? :S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi mers daca 1. copilul nu ar fi avut o fobie dincolo de orice limite fata de instrumentul cu pricina, Mati este terorizata pur si simplu, cred ca riscam sa patim alta mai nasoala si sa deplasam bila mai sus si 2. era foarte bine intepenita de osul nasului, poate asta a fost si norocul ca a ramas pe loc.

      Ar fi mers cu alta procedura daca eu in clipa aia mai aveam nervii sa caut pe net, se sufla aer in gura copilului si, evident, ii sare ce are prin nas- in cazul nostru biluta si ceva muci :))

      Ștergere