sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Provence, mon amour!

Un loc unde mi-ar fi placut sa petrec o vacanta- Provence! M-a atras si fascinat mereu. N-am ajuns. Partea frumoasa este ca acum o sa pot merge impreuna cu fetita mea. Va mai creste putin si o sa mergem impreuna. Va fi mult mai frumos. Imi doresc o vacanta lunga, linistita, rurala. O vacanta intr-o lume atat de diferita de a noastra. Intr-o lume in care ma visez de cand eram copil. Probabil ca am trait acolo candva, nu stiu. Dar visam campurile si strazile pietruite, si biserica din mijlocul pietei, visam dealurile si drumurile peste ele, cunosteam parfumul. M-am visat acolo fara macar sa stiu ca un astfel de loc exista. Peste cativa ani o sa ne plimbam impreuna cu biciletele pe dealui si poate atunci sa o inteleg de ce visam acel loc.


 
Curand o sa ne mutam in apartamentul cel nou. Mai mult spatiu. Spatiu care mi-a permis sa-mi fac si eu un colt al meu, un loc unde sa ma asez zece minute seara, sa inchid ochii si sa repir. Faptul ca va fi loculul meu mi-a dat voie si sa aleg cum va fi si l-am facut sa fie asa... din visul meu de cand eram copil. Va fi un colt de Provence- shabby chic. Va avea parfum de lavanda, mobila alba, culori pastel, totul bland si linistit. In tot chinul renovarilor alegerea decoratiunilor pentru acest colt al meu a fost printre putinele momente de zambet. Fiecare ghiveci, fiecare tablou, fiecare lumanare, covoarele rustice din piele impletita, masuta cu trandafiri de pe balcon, taburetul pictat cu mici crengute mov, toate elese cu grija si cu imaginea aceea in minte. Un mic rasfat "egoist", ceva pentru mine, asa cum nu mi s-a mai intamplat de multi ani. Locul meu.


 
 
Atunci cand am primit invitatia Anei la workshop-ul "O dimineata ca-n Provence" am zambit amuzata de coincidenta. O intalnire despre sanatate si frumusete cu doamna doctor Ruxandra Constantina- medic specialist medicina de familie, competente in apifitoterapie si gemoterapie. Iar am zambit pentru ca munca doamnei doctor imi este cunoscuta si pentru ca are radacini adanci in copilaria mea. Eu am crescut intr-o prisaca. Tatal meu are drept pasiune albinaritul. Iar zilele de vara cu parfum de polen si miere proaspata sunt o parte tare draga a copilariei mele. Sa stau alaturi de el respirand aerul acrisor si racoros care iesea din stup si sa-mi tin rasuflarea pentru clipa in care reuseam sa zaresc in fuga regina. Momente pe care le tin aproape de sufletul meu, momente pe care sper sa nu le uit. Copilaria cu miere calda mancata direct din fagure, cu propolis pentru ranile din genunchi, cu polen in locul vitaminelor de farmacie, cu laptisor de matca mai bun decat orice medicament. Asa am crescut noi- la tara. In natura, cu natura, cu ceai din musetelul si menta din gradina, cu fructe nespalate din pomii din livada, cu legume puse chiar de noi. Cu lapte de la vacuta alba si mare, oua de la gainile pe care bunica le iubea atat incat mureau de batranete. Mi-e dor de viata aceea din satul prahovean.
 
Bunica isi facea singura sapunul. Il parfuma cu menta si levantica. Se spala si pe par cu acest sapun de casa facut la ceaunul mare in curte. Punea pelin printre covoare ca sa nu intre puricii, levantica in haine contra moliilor. Ne trata ranile cu ceai de galbenele, durerile de gat cu peltea de gutui si "ceai" de ceapa cu nuci. Pentru arsuri si iritatii existau ustile de bors. Negii dispareau imediat cu rostopasca. Iaurtul era si el medicament. Pentru orice exista un leac natural, oamenii asa crescusera si farmaciile erau departe, la oras. Iar cand esti crescut asa, ramai cu drag de viata in natura, de remediile oferite de ea, ai credinta ca ele functioneaza. Dragostea pentru ce este natural a renascut in minte odata cu venirea Matildei. Chiar daca nu-i mai pot oferi copilaria la tara, cel putin sa ii ofer una mai putin poluata la oras. Am renuntat complet la detergentii industriali, la produsele cosmetice nenaturale, la alimentatia de supermarket. Am inceput cu produsele pentru casa, apoi cu produsele pentru mine si dupa nastere cu cele pentru copii, cu alimentele neprocesate. Un bun asociat in toata aceasta poveste a fost Elemental.eu Cum sunt mare fan al cumparaturilor online pentru mine a fost perfect. Stocuri mari, livrari rapide, firme producatoare variate.
 
Apa de Lavanda Bio a fost cea care mi-a salvat tenul dificil pe parcursul sarcinii. Sapunul lichid pentru pete a salvat hainutele Matildei. Uleiul de catina BIo ne-a scapat de dermatite. Si as tot putea continua asa. Iar daca sunteti interesati sa va preparati propriile cosmetice gasiti pe site substante de baza, chituri pentru preparare cat si rete si sfaturi. O idee foarte buna este sa incercati sa preparati voi pasta de dinti pentru cei mici, fara lanolina si flour. Le va face un mare bine. Daca nu aveti timp pentru asta puteti apela la un specialist care in colaborare cu un laborator farmaceutic va poate prepara diverse produse personalizate. Eu am acum in testare crema antirid cu migdale si levantica si un balsam pentru buze natural, ambele preparate de doamna doctor Ruxandra in colaborare cu Farmacia Basarb Farm.
 
Va las cu sugestiile primite din partea doamnei doctor Ruxandra Constantina care pe mine m-a intors in visul meu Provencez. Pe langa efectul relaxant si antianxietate o sa beneficiati si de un mediu purificat de bacterii- lavanda avand proprietati antiseptice puternice. Eu va recomand si o baie calda si relaxanta cu sare de mare aromata pentru picioare :).
 
Lavanda se poate utiliza sub formă de :
-ceai-infuzie (2-3 căni/zi) sau macerat la rece (2 căni/zi);
- pulbere, ½ linguriță de 3-4 ori/zi,  înainte de mese cu 15 minute (se ține  sub limbă după care se înghite cu ceai sau apă).
- tinctură, 1 linguriță de 1-3 ori pe zi;
- ulei esențial (pentru administrare internă): adulți, 5 picături de 2-3 ori/zi;
Intern:
-stimulează secreția de bilă, îmbunătățește digestia; utilă în caz de dischinezie biliară, colici abdominale, digestie dificilă, balonări;
-are efecte calmante și relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres;
- se utilizează în caz de stres, anxietate, nevroză, depresie, insomnie, distonieneuro-vegetativă;
-cefalee, migrenă;
-distonie neurovegetativă (tulburari cardiace, digestive) apărute pe fond de stres;
-rău de mișcare: ceai de lavanda;
-afecțiuni respiratorii (gripă, bronșite, astm): ceai sau ulei volatil amestecat cu miere;
- se fac inhalații cu ulei de lavanda (în amestec cu apă caldă) sau câtevapicături în lampa de aromoterapie;
 
-afecțiuni renale (colică nefretică, cistite): tinctură, ulei volatil plus băi calde de șezut cu ulei de lavandă;
Uleiul de lavandă esteutilizat și înbucătărie, pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice (lichioruri) şi nealcoolice, a unor dulciuri, gemuri; de asemenea lavanda este utilizata și drept condiment-“ierburile de Provence” (lavanda, tarhon, cimbru, măghiran, rozmarinşifenicul).
Extern:
 
-uleiul de lavanda poate fi utilizat in lampa de aromoterapie, deoarece dezinfecteaza camera, omoara microbii; ne induce un sentiment de calm si relaxare;
-oțetul aromatic de lavandă este folosit pentru pentru frecții șic omprese, în stări gripale și dureri musculare;
-băi cu lavandă (câteva  picături de ulei esențial adăugate înapa de baie); în afecțiuni renale, nevroză, oboseală, insomnie (asociate cu tratament intern), contracture musculare;
-in cazul insomniilor rebele se poate face o baie înainte de culcare în care se toarnă o infuzie concentrată de lavandă (2 linguriţe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei volatil de lavanda (eventual in amestec cu sunatoare, roinita);
- sa nu uitam de săculeţul din pânză plin cu flori de lavandă (proaspete sau uscate) asezat printre perne;
-uleiul de lavandă pentru masajul abdomenului (colici, indigestie, balonare) se efectueaza un masaj bland in sens orar sau masaj general pentru relaxare si decontracturare;
-inhalatii   (ceai sau apa fierbinte in care se adauga 2-3 picaturi de ulei esntial) in caz de tuse, raceli, bronsita;
-băile de picioare cu tinctură de lavandă se fac pedurata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii si nevroze;
- grație proprietăților sale antiseptice, calmate, cicatrizante, lavanda este utilă încaz de inflamații și infectii ale pielii, eczeme, acnee; de asemenea intră încompoziția unor săpunuri naturale, soluții după ras, deodorante.
Contraindicatii: Sarcina, alăptare, copii mici, alergie la compuși. Nu au fost efectuate studii pentru a stabili eventualele riscuri in perioada sarcinii sau alaptarii.
 
P.S. Weekendul acesta BlackFriday pe Elemental.eu
 
 

 




 


Un comentariu: