miercuri, 16 ianuarie 2013

Ceva bun!

Pentru mine ceva bun inseamna ceva dulce. Ceva dulce va ramane pe veci asociat cu recompensa afectiva, aniversarile, sarbatorile, cu ceva de bine. Asta este mentalitatea copilului crescut in anii '80 care vedea bomboane de Paste si de Craciun. Parintii nostri, saracii, ne ofereau dulciurile astea foarte greu obtinute si ca forme de afectiune, recompense pentru comportament pozitiv, premieri.  Asta stiau atunci si noi ne bucuram. Acum sunt adult, stiu ca dulciurile nu sunt bune din prea multe motive ca sa ma apuc sa le mai enumar. Basca silueta. Dar oricat ar urla cunostintele din mine ma trezesc adesea spunand: Saraca Matilda, nu mananca si ea    nimic bun!.

In realitate Matilda mananca numai bun, mananca alimente sanatoase, preparate sanatos si care-i fac o mare placere. Oricine este intr-o raza de 20 de metri in jurul nostru poate sa ateste asta. Mormaie si geme de zici ca e o hoarda de hiene dazlantuite, cel putin. Ii place mancarea, este foarte mancacioasa si pofticioasa. Chiar prea pentru gusturile mele de om obsedat de bolile de nutritie. Dar Matilda nu mananca dulciuri, nu mananca paine, cereale cu gluten si putine cereale in general. Numai ca s-a marit si vede si intelege in jur. Asa ca de ziua ei, ziua de luna ca noi le tinem si pe astea, cand a facut un an si noua luni am decis ca e timpul sa-i fac si ei "ceva bun". Trebuia sa fie ceva rapid, simplu, cu ingredientele din casa si cum tocmai ce cumparasem o tava pentru briose, pai ce sa fie: brioseeee. Ii mai facuse si Andreea unele acum ceva timp si mai sa-i manance si degetele femeii cand i le-a servit. Am experimentat trei versiuni, toate sunt fara gluten si zahar, aproape in totalitate din produse bio. Astazi cea pentru copii.

In primul rand luati langa voi un ajutor de nadejde.





Briose cu iaurt si fructe de padure- pentru copii cu varsta peste un an:

Pentru 12 portii:

- 300 ml. iaurt bio;
- 3 oua bio sau de la tara;
- 150 gr. faina fara gluten (de orez);
- 100 gr. fulgi de nuca de cocos bio;
- 100 gr. unt bio incalzit (untul se incalzeste prin frecare la temperatura camerei sau pe o baie de abur, nu-l topiti pe foc);
- o cana fructe de padure dupa preferinta;
- (praf de copt - eu nu am folosit, dar daca le vreti mai pufoase puteti folosi).



Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti hartiutele decorative in forma pentru briose.
Intr-un vas se cerne faina (pentru afanare) si se adauga fulgii de nuca de cocos maruntiti sau macinati pana devin pulbere si untul frecat spuma.
Iuartul adus la temperatura camerei se bate pana cand capata volum si apoi se adauga peste compozitia de mai sus.
In doua vase se separa ouale si se bat spuma. Daca nu folositi praf de copt este foarte important sa bateti bine ouale pentru a oferi o textura pufoasa brioselor.

Ouale cresc mai bine daca sunt la temperatura camerei si nu direct din frigider.

Adaugati intai galbenusurile amestecand usor de sus in jos pentru a permite intrarea aerului. Adaugati si albusurile amestecand in acelasi fel pentru a nu scadea de tot volumul spumei.
Se adauga si fructele de padure "in ploaie". Le puteti adauga si direct in forme daca doriti sa realizati un model dragut.
Se toarna compozitia in forme avand grija sa lasati un centimetru pana la marginea hartiei decorative. Briosele de acest tip au o consistenta mai densa si nu cresc la fel de mult ca cele care beneficiaza de afanatori chimici (bicarbonat, praf de copt).

 Se coc pentru 25 de minute la 160 de grade sau pentru 35-40 de minute la 120 de grade. Se verifica daca sunt coapte prin introducerea unei scobitori in mijlocul briosei, daca scobitoarea iese curata inseamna ca sunt gata. Le scoateti si le lasati la racit pe un gratar pentru a nu se incruzi in interior. Nu le raciti brusc sau in curent de aer rece.

Parerea specialistei? Miiiiiiiiiiam miam miam. Matildei i-au placut la nebunie. Si tatalui meu diabetic.




Atentie!!! Cele pentru copil au fost coapte mult mai putin. Nu le dati copiilor cereale care au prins deja culoare rumenie (inclusiv coaja de la paine).




Pofta buna!

3 comentarii:

  1. Oh, da, o reteta noua de briose imi da aripi :)) Mie, mama brioselor :)) De de folosesti faina fara gluten? Aveti alergii? Sau din alte considerente? Eu am facut de revelion un blat de tort din faina fara gluten, pentru o prietena care e alergica, si a iesit excelent. Putin ma sfaramicios decat cel din faina obisnuita, dar a iesit un tiramisu grozav.
    Insa, sincer, prajiturelele play doh arata mai bine decat briosele tale, sic :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ileana, s-ar putea sa si aiba gust mai bun :))))

      Pentru copii au fost excelente, pentru adulti am facut alte 2 variante in care am pus cateva lingurite se Stevia (induclitor bio fara efect de crestere a glicemiei) si fructe dulci (smochine si merisor), revin cu ele.

      Nu avem alergii la gluten dar nu-l consumam din considerente de sanatate. Este proinflamator si degenerativ, iti termina articulatiile si nici nu stii de ce esti rablagit complet la 30 de ani si te dor toate cele. Plus ca intervine in niste procese complexe la nivelul clonului care ne fac vulnerabili la bacterii si gemerni care apoi isi fac cuib prin tot corpul, unele se pare ca produc chiar mutatii la nivel de adn. Deci, din pacate, chiar nu e de gluma, numai ca la noi treaba asta cu painea este asa de adanc infipta ca unora li se pare de neconceput viata fara. Nu mai spun ca prin prelucrarea termica la suprafata (acolo unde este crocant) se formeaza acrilamide exact ca in cazul cartofilor prajiti. Eu mananc paine/paste/fainoase la fel de rar cum mananc caviar :)) si se poate foarte bine si fara.

      Ștergere
  2. Am inteles care sunt considerentele. Ar trebuie, probabil, sa mai lucrez si eu la treaba asta cu glutentul, dar sincer nu prea i-am dat importanta. Nu stiu de ce, pur si simplu... O sa studiez problema, mai ales pentru copii...

    RăspundețiȘtergere