luni, 24 septembrie 2012

Nervous breakdown

Ihhhhhhh hhhhhhhhh, ihhhhhhhh hhhhh - inspira, exprira, inspira, expira, asa am invatat eu ca se face, eventual intr-o punga din hartie- american style. Tocmai ce m-am oprit dintr-o ora de plans, ora mea a urmat unei ore si jumatate de plans a Matildei. Plans, jelit, urlat si iar plans. Eu am plans de plansul ei (care in parte e provocat de actiunile mele). Eram in punctul in care simteam ca orice picatura in plus o sa duca la o implozie a bietului meu cap. Eu plang rar, chiar foarte. De cedat nervos si mai rar. N-am mai plans asa de mult de la nasterea Matildei si minunata saptamana in maternitate. Daca ma gandesc bine cred ca nu am mai plans deloc de vr'un an. Am lacrimile mai mereu la coltul ochiului, dar de drag, duiosie si dor de copilul meu. Lacrimi din astea de neputinta, nervi, oboseala, frustrare vars mai rar. Nu sunt genul de om plangacios, vaicaros, neputincios, nu ma dau cu fundul de pamant, nu zic nu mai pot, nu ma jelesc muiiiiiiiiiica, valeu, sariti. Nu vad nici sensul, cel putin nu pentru mine. Nu stiu daca asa m-am nascut sau asa m-am crescut. La noi in familie nu se plange, daca misti in front primesti raspunsuri de genul "Da, ce? ai innebunit? Ia termina cu prostiile". Asa ca iti gasesti un drum pe langa. In principiu genul asta de spectacol trebuie sa aiba asistenta si sa fie unul pe acolo care sa te adune de pe jos. Daca te apuci sa te dai de ceasul mortii de unul singur s-ar putea sa ai surpiza chiar sa fie ceasul. Deci nu ma vait, nu ma plang, mi se pare mai sigur pentru mine sa fiu puternica si sa nu-mi permit derapaje. Pe de alta parte atitudinea asta are si reversul, toti te stiu de puternic si instaureaza regula lui "tu esti puternica" (deci nu ai voie sa nu mai poti). Si atunci mai poti, chiar daca simti ca esti pe margine si deja un picior s-a dus dincolo. Si daca as avea loc de vaitat, m-as vaita? Nu foarte des, nu pana la capat. Dar uite ca aici e locul meu de plans de mila si spun acum: sunt obosita la limita pierdutului de minti!
 
 
Si ce daca sunt :), pentru moment nu exista solutie, asa ca inca o zi. Asta este sistemul meu, cate o zi pe rand si mai vedem maine de unde mai gasim puterea de inca o zi. Sistemul meu functioneaza destul de bine, dar uneori se aduna prea multe zile de hai ca poti, hai ca poti. N-am mai avut un somn decent de vreo doi ani si ceva, imi asum nesomnul ca orice parinte. Stiam ca o sa fiu doar eu, stiam si ce inseamna un copil. Credeam ca o sa pot pune la punct un program in care sa imi permit o pauza din cand in cand, inca nu am reusit. In ultimele sapte luni (de cand m-am intors la munca) nu am avut o clipa de nefacut ceva, sunt in priza 24 din 24 si asta se simte, rau. Tot de sapte luni copilul meu se trezeste de 3-4 ori pe noapte si de fiecare data are treaba cu mine si numai cu mine. Am zis ca-i vara, ca ii e sete, ca doarme prost, ca-i ies salve de dinti cate 4 dintr-un foc, ca e varsta si are nelinisti, ca-i lipsa mea de peste zi pe care incearca sa o compenseze noaptea (asta stiu sigur ca este). Dar sunt sapte luni puse peste alte zece in care n-am legat 3-4 ore de somn. Oricat ai fi de rezistent, si cred ca sunt, creierul isi cere dreptul la odihna si daca nu i-l dai incepe sa dea rateuri. La job sunt o vaga umbra a ceea ce am fost, am zile in care pur si simplu nu pot sa "produc" nimic, iar treaba asta incepe sa aiba consecinte si mi se pare corect sa aiba. A fost si greseala mea pentru ca m-am intors direct in ritm normal de 9-10 ore de munca, gresit. Trebuia sa profit de programul redus pe care mi-l oferea legea, nu stiu daca as fi putut in toate zilele, dar macar in unele. Sunt atat de obosita incat nici parintele din sufletul meu nu mai sunt. Incep sa cred ca varianta in care le poti face pe toate foarte bine nu prea merge sau nu merge cand esti singur. Nu ai cum sa fii doi, nu ai cum. Sau inca nu merge atunci cand copilul este foarte mic si tu esti tot universul lui. Sau cand ai un job cu foarte multa raspundere. Sau.
 
Ultimele doua nopti de liniste au fost cam acum 3 saptamani, era ceva mai racoare si a dormit copchilasa mai bine. Dar a venit raceala, ne-a daramat complet. Acum se trezeste de 10 ori pe noapte, tot cu mine are treaba, in principiu plange si vrea la san. De cand stau acasa, in medical, vrea si ziua la san, nu a mai cerut ziua de cand avea vreo 9 luni. Acum vrea zi si noapte. Noaptea trecuta a plans in 3 reprize de o ora pana nu a mai avut aer. O cred ca o dor lucruri, ca e obosita, ca nu poate respira, o cred si mi se rupe sufletul. Mai mult decat ii dau nu am ce sa-i mai fac, stie deja pentru ce este fiecare medicament si imi arata ca o doare capul si vrea Nurofen. Nu am cum sa-i dau. Imi aduce fas-fasul pentru gat, isi pune paturica drept fular si maraie pe ea. Tuseste pana varsa, am senzatia ca daca mai tuseste mult o sa se intoarca pe dos. Ii este atat de rau incat se intinde pe jos langa picioarele mele si vrea sa zaca acolo, cred ca e si mai racoare. Asteptam sa treaca, nu stiu cand, eu am 2 saptamani de bolit si sunt ca in prima zi, ea are 10 zile si a slabit mai mult de un kiligoram. Si cand ai 12 kg cu totul.... e o faramita de om, palida, cu cearcane, doar genele ce par mai lungi. Faramita mea cu gene. Imi tot spun bine ca e doar atat si ca viroza nu e o BOALA, bolile sunt altele si sunt grave. Uneori ma consoleaza ideea asta, doar uneori.

Matilda e un copil atat de bun si de bland, de intelegator, de dragut ca-ti dubleaza mila cand o vezi necajita. E vesela, curajoasa, pozitiva. Dar are o groaza, probabil una cat sa compenseze lipsa altor gargauni, ii e frica de aspiratul nasului. De cand era bebelus se speria teribil cand cineva isi sufla nasul,o sperie sunetul. Dintr-un copil care-si punea singur ser fiziologic in nas si aducea pompita, a ajuns dupa prima raceala sa tipe si sa fuga numai cand ma vede pe mine ca-mi suflu nasul. Din pacate viroza asta vine cu niste secretii nazale, zise ele si muci, gumiplastice. Se tin de nas de cred ca poti sa traversezi si strada cu ele si tot nu cedeaza sa iasa. Trebuie sa ii scot eu, iar ea urla, fuge, tremura, plange pana se invineteste. Nu am cum sa o las cu nasul astupat, dar nici nu mai pot sa o chinui. Pur si simplu nu mai pot, cand ii vad expresia de groaza, cum se agata de mine disperata, nu mai am mintea si sufletul sa o vad asa. Dupa atatea zile de chin si plans, astazi am cedat nervos. Mi-a pus capac mama care mi-a transmis telefonic "ai traumatizat copilul ala de tot!". Nu stiu care "de tot" pentru ca eu sunt ca un aer in jurul copilului meu, nu-i misc nici un fir de par si nu cred ca poate sa-i fie cuiva mai multa mila decat mi-e mie. Mai ales cand eu sunt cea care trebuie sa o chinuie. Mda, mi-am traumatizat copilul. Si m-a luat plansul si jelitul si pe mine. Cred ca abia cu asta am traumatizat-o.
 
Este pentru prima data de cand sunt mama cand plang de neputinta, nu am ce sa fac sa-i fie mai bine. Mereu am simtit ca pot sa mai fac ceva, macar sa o tin in brate. Acum nici asta nu mai vrea, se da jos din brate si plange, si plange.  Probabil ca se aduna si raul meu si oboseala infernala in care ma zbat. Este pentru prima data cand am simtit nevoia sa plec, sa iau o pauza. N-am cum sa plec. Nu am cu cine sa o las. Nici nu cred ca as putea sa o las. Am fost saptamana trecuta la botezul unor prieteni si Matilda s-a culcat fara mine. Pentru prima data in viata ei nu am fost langa ea, s-a culcat fara san. Suptul l-a recuperat peste noapte,, n-a fost asta problema. N-am stiut daca sa ma bucur ca poate si fara mine sau sa imi para rau. Oricum a stiut ca nu am fost acolo si a doua zi a stat numai agatata de mine. Deci nu a fost o victorie, a fost o retragere. E un sentiment foarte greu vina fata de copil. De cand o am i-am dedicat fiecare clipa si particica din mine, nu stiu cum sa fac altfel si nu cred ca mi-as dori sincer sa fie altfel. Astazi, cand mi-a venit sa plec din casa,  m-a luat groaza de asemenea gand si mi-a fost cel mai rau. Gandul ca mi-ar fi mai bine daca as avea niste clipe doar pentru mine m-a facut sa plang cu lacrimi si cu vorbe.
 
Nu cred ca plansul mi-a ajutat cu ceva, poate ca mi-a desfundat nasul :). Normal ca treburile chimice si-au facut datoria si acum sunt in starea de amorteala de dupa furtuna. Dar ce am rezolvat? Nimic. Diseara trebuie sa-i aspir iar nasul si nu mai am nervii pentru asta. Si stiu ca pare un mizilic, ca exista lucruri mult mai grele, dar pentru ea asta e groaza cea mai mare din lume. Iar pentru mine conteaza ce simte ea, care sunt greutatile ei. Nu stiu cum sa-i teleportez mucii din nas. Traim o Mucus Crisis mai ceva ca The Missile Crisis din Cuba. Spiridusle unde esti cand are omul nevoie de tine? Ceva idei? Cum terminam cu racela pana nu ne termina ea?

(am fost la medic, eu la unul, ea la doi, ne tratam, ne aerosolizam, ea cu adrenalina, luam treburi pentru tuse, luam babisme, incercam si cu ignoratul, nu functioneaza)
 
 

25 de comentarii:

  1. Draga Miruna,
    Am citit si am trait si eu la randul meu ceea ce ai scris. INTELEG TOT CE SIMTI (poate) pentru ca si eu am avut parte de asemenea experiente. Ai incercat sa-i pui colargol in nasuc si apoi sa aspiri? Acest colargol "grupeaza" secretiile le si fluidizeaza in acelasi timp, fiind mai usor de aspirat. In felul asta secretiile nu mai aluneaca pe gat ca sa-i provoace tusea. Si, siropul de gat Sinupret iti spun din experienta ca usuca secretiile iar siropul GreenTus calmeaza gatul (contine miere si extract de mugur de brad). Aceste trei remedii sunt ajutoarele mele in perioadele in care copilul meu este racit, si le-am mentionat pentru ca mie mi-ar fi fost mai usor daca stiam de ele inainte de a incerca alte remedii.
    NU cred ca ai traumatizat copilul, doar l-ai ferit de otita care este mult mai dureroasa decat viroza si de care nu scapa fara antibiotic. Sunt convinsa ca faci tot ceea ce este bine pentru fetita ta! keep fighting!

    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana draga cred ca n-a fost copil sa scape fara raceala si scos de mucusori, dar cand il vezi pe al tau ca se chinuie te lasa nervii.

      Vitamina C+zinc, Colargol/Vibrocil, GreenTus/Prospan/Humex, aerosoli cu ser/adrenalina, antibiotic 3 zile, Tantumverde spray, ne-au tot schimbat tratamentul cand au vazut ca in 7 zile nu ne trece, ba chiar ne e mai rau. Eu mai sunt si genul de om care evita medicamentele si pun accentul pe ajutat organismul sa lupte, in prima saptamana am avut tratat doar febra cand se ducea spre 39-40, nici nu-mi imaginam ca o sa tina atat.

      Da, de otita mi-e teama si mie ca fix asta ne lipseste acum. Mai ales ca suge si trebuie sa-i curat nasul. Ii scot doar de 2 ori pe zi ca altfel cred ca ar chema vecinii politia ca o omor.

      Multumim mult si sa nu aveti parte de raceli pe sezonul asta.

      Ștergere
    2. Printr-o situatie similara am trecut in iunie 2011. Dupa vaccinul de 1 an a facut o angina urata. Pediatrul ne-a recomandat un antibiotic fara sa-i faca exudat. Dupa 2 zile de antibiotic copilul facea in continuare febra. Am mers la spital si acolo i-au dat antibiotic (Klacid) dupa ce i-au facut exudat. Dupa PRIMA doza au fost imbunatatiri vizibile. Este posibil ca bacteria sa fie rezistenta la antibioticul pe care i-l dai?

      Ana

      Ștergere
    3. A venit medicul si a consultat-o iar, "tot" viroza se pare ca avem doar ca e un virus cu recuperare lunga. In gat e perfect curata, febra nu mai face, viroza asta vine cu febra foarte mare in primele 3-4 zile si apoi deloc. I-am 3 zile antibiotic pentru ca au vrut sa evite o suprainfectare bacteriana. Dupa ce se termina istoria o sa ma duc sa ma caut eu de streptococ (am state lungi) sa vedem daca nu l-am adus iar si pe acasa.

      Multumim mult.

      Ștergere
    4. Ei pai atunci m-am linistit :). Sanatate multa!

      Ana

      Ștergere
  2. Hahaha, iartă-mă că râd, dar ești amuzantă :)))
    Știu că nu vrei, dar încearcați să scăpați de alăptatul ăla de noapte, că-ți face nervii țâșnitoare. Părerea mea personală e că job fulltime + foncția de mamătată + alăptat noaptea e mega-mega-stresant. Vrei să ajungă mamatata la balamuc? :)
    Și sănătate multă mucoaselor dorim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mara, iti dai seama ca si eu rad, m-au facut cu capul niste muci.

      Ea acum suge afectiv si am zis ca daca-i scot si asta va fi circul si mai mare. Cand era bebelus o trezeam eu sa suga, la o luna dormea 8-10 ore legat. Dupa ce am intarcat-o de zi pe la 9 luni si-a bagat inapoi masa de 4 dimineata, dar era ok, 11 ore de somn cu o pauza. Eram si acasa, alta viata. De cand am inceput serviciul s-a stricat treaba. Probabil ca dupa ce ne trece bolejnita asta o sa reconsider situatia, mai degraba mi-as lua concediu fara plata :))).

      Am vazut ca tu vrei sa lucrezi de acasa din nov. chiar sunt curioasa cum merge treaba asa.

      Ștergere
    2. Și eu. Taaaare curioasă sunt. :D

      Ștergere
    3. hai ca ma bag si io in seama, inainte sa merg la culcare...
      Daca suge afectiv e cam nasol sa i-l scoti...Da trebe scos, dar trebe gasita o metoda,sa fie cit mai usor pt ea. Cit timp are fetita? doarme cu tine in pat?ca daca da, atunci mai greu de dezvatat...
      mi s-a rupt sufletul cind am citit postarea asta...ai mei tocmai au fost raciti, fi-mio mai rau ca fiica-mea si a trebuit sa-i aspir mucii cu socoteala aia ( snot sucker) si n-are rost sa spun cit a urlat,ca ma gindesc ca stii cum e...
      Aici este o chestie de bagat in priza, un aparat Vicks vaporizer (waterless) ,imi scapa numele, care are niste menthol pads (mentolate) si cind se incalzeste socoteala, emana mentol si desfunda nasul. Eu mereu baga ala in priza linga pat cind sunt copiii (sau noi) raciti. pot pune link aici,s avezi ce zic? daca nu, feel free sa stergi : (the vaporizer)
      http://cdnroot.filtersfast.com/ProdImages/Vicks-V1900-Filter.jpg

      the pads:
      http://media.toolking.com/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/V/i/Vicks_VSP19_6_Count_Soothing_Menthol_Scent_Pads.jpg

      sanatate multa va doresc!!!

      Ștergere
    4. Da poti sa te simti libera sa te bagi :)))
      Da, treaba asta cu suptul afectiv a descoperit-o acum, la batranete :)). Cand era bebe n-avea treaba, sugea 7-10 min de foame si pa. 4-5 mese pe zi, niciodata noaptea, parfum. Acum are aproape 18 luni si s-a jmecherit complet. A ajuns sa doarma cu mine de pe la 2-3 luni pentru ca nu mai avea loc in patutul ei, se misca foarte mult si se lovea de patut, nu mai era chip sa o las acolo. Deci bedsheruim la greu :))).

      Imi pare tare rau si de piticii tai. Si la noi exista sukerul de muci :)), unul se poate conecta la aspirator si altul e pt. tras cu gura. Pentru mine merge foarte bine asta din urma, am eu vacuumul mai bun decat aspiratorul. Nu stiu de ce pe aici se evita folosirea uleiurilor volatile pana la varsta de 2 ani, eu am totusi niste fiole pe care le sparg si le pun pe o bucata de material in proximitatea ei. In anumite cazuri de tuse poate exagera tusea, dar pt nas functioneaza. O sa studiez sa vedem daca se gaseste si pe la noi istoria de care spui.

      Multumim si voua la fel! Si poate ne apucam de cartea de nutritie :)))

      Ștergere
    5. pai sa stii ca in Romanica ar cam trebui o carte de nutritie infantila :D,ca mie mi s-a facut rau citind pe unele forumuri cum fac unele mame diversificarea...frate, copilul nu e porc sa-l indopi cu de toata ca sa-l tai la Craciun!!! For Goodness sake!!

      si io am bed shared cu fi-mio pina pe la 5 luni...:)
      Sper sa se faca bine repede micuta ta si sa poti rezolva treaba cu intarcatul cit mai smooth possible, sa fie usor si bine pt ea.

      Ștergere
    6. Anca stii ce e si mai trist? Ca multe dintre prostiile gen suc de citrice de la 2 luni, diversificare cu suc de mar si morcov si biscuite vin de la medicii de familie. In povestea cu cerealele nici nu vreau sa intru, ca e dinamita. E foarte trist.

      Ștergere
    7. wtf? biscuite??? asta n-am mai auzit-o puna acuma. wow. Dar sa stii ca Si aici se incepe cu cerealele...(rice cereal ). La fiica-mea, cum am mai zis, am facut cum a zis doctora. i-am dat rice cereal la 4 luni...la fi-mio nu i-am dat nici un rice cereal. Acuma stau si ma gindesc ca poate d-aia are ea asa probleme cu constipatia, ca am inceput too soon si cu rice cereal...nu stiu.

      Ștergere
    8. Mar ras cu biscuite, baza diversificarii la romani, asa ne-au deiversificat si pe noi acum 30 de ani, plus suc de morcov. Da, eu daca sunt mama din asta recenta am sarit complet cerealele "pentru copii", abia la un an am inceput sa-i dau orez, quinoa, malai, iar astea sunt o data pe saptamana.

      Ștergere
    9. Legat de constipatie, nu stiu care este istoricul vostru si ce ati mai incercat, dar pentru noi extrem de eficient este ananasul proaspat. Poate merge si pentru voi.

      Ștergere
  3. citeste si asta (http://totmai.ro/featured/raceli-si-gripe-un-altfel-de-abordare)
    eu am furat citeva idei chiar si din comentarii.
    si de asemenea, la noi functioneaza f bine propolisul concentratie 70%, luat direct din piata matache sau comandat de pe net, direct de la acelasi producator www.fagurelecumiere.ro
    eu ii ppun fetitei mele o linguita de miere+ zeama de lla juma de lamaie + 2 fis-fis-uri (l-am pus intr-o sticluta cu pulverizator luata de la sephora) de propolis si o fac sa-l bea. de 3 ori pe zi. si au trecut pina acum toate virozele si racelile doar cu asta, fara antibiotic. dar si cu aspirat de muci, insa n-a tinut mai mult de 5-7 zile. acum, de cind are 3 ani, ii pun dimineata in amestec si o fiola de vit C. si rezultatele sint miraculoase. in 3 zile nu mai are nimic. sanatate multa... corina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corina, multumim pentru link, sunt bune si abordarile diferite.

      Noi avem propolis si miere din productia proprie, dar nu am apucat sa-i dau pana acum si nu am vrut sa-i vad reactiile peste raceala. Mierea este si iritanta pentru gat iar in halul in care tusim am evitat-o. O sa incerc sa-i pun tinctura de propolis in altceva. Vitamina c am inceput sa-i dau de cand m-a apucat pe mine viroza. Teoretic ar fi trebuit sa ne treaca pana acum, nu stiu ce soi de virus este.

      Multumim mult pentru iedei.

      Ștergere
  4. Zici ca Matilda tuseste rau de tot. Nu cumva are pertussis (tuse magareasca)? Simptomele descrise de tine duc in directia asta.
    http://www.cdc.gov/pertussis/about/signs-symptoms.html

    Aici in Canada este epidemie de pertussis. S-ar putea sa fi ajuns si acolo.

    Multa sanatate si nervi de otel !

    Cu drag,
    Dora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dora (ce-mi place numele asta), sa stii ca m-am gandit si eu la asta, am un coleg la munca care a patit acelasi lucru si dupa saptamni de toate antibioticele din lume au ajuns la un medic mai destept si s-a facut lumina: avea tuse magareasca. O sa-l contactez sa vad unde a mers el.

      Multumim frumos si sa fiti sanatosi!

      Ștergere
    2. la voi este vaccin de tuse magareasca? aici ( USA) l-au facut astia obligatoriu pt copii. IO mi l-am facut dupa ce am nascut, ca sa-i dau anticorpii si la fi-mio, prin laptele meu.

      Sper insa sa nu fie tuse magareasca la micuta ta :(

      Ștergere
  5. Pr imunizare, dupa ce trece raceala, first defense. Ffff bun. La noi tusea trece cu eurespal

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria multumesc de sugestii si ca mi-ai amintit de produsul bio, il aveam si uitasem de el. Am avut o noapte mult mai linistita, a dormit o tura de vreo 5-6 ore legat, probabil ca daca nu-i tuseam eu in cap ar fi dormit si mai bine.

      Ștergere
  6. Draga mea Miruna,

    In unul sa in doi este cam la fel...pentru ca in situatiile de criza copilul vrea la...mama:). Fiimea vrea la mama si cand nu e criza, desi il adora pe tasu'; in plus pot sa spun ca nici eu nu am mai dormit noapte intreaga de 2 ani... O alaptez si acum la aproape 2 ani si se trezeste pt asta de 2-3 ori. De cand lucrez este greu... mai rezista!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitri Emma, stiu ca esti inca pe metereze :). Sunt pe aici mame care au alaptat 3-4 ani, nu cred totusi sa ajung pana acolo.

      La voi cum mergem, ati gasit o cresa buna sau incerci cu bona?

      Ștergere
  7. Buna Miruna!
    Sanatate multa va doresc, ca e mai buna decat toate!
    Mi s-a rupt sufletul de micuta ta cand am citit :(
    2 intrebari am:
    -cand a racit prima data?
    -de ce esti impotriva biscuitelui cu mar? nici eu nu ii dau dar as vrea sa aud o parere bine informata si stiu ca tu te pricepi de minune!

    RăspundețiȘtergere