duminică, 23 septembrie 2012

Epopeea unor pantofiori (veseli)

Fericiri de mama: i-am cumparat Matildei ghetute de toamna si sunt fericita. Ea pare la fel de incantata, a defilat cu ele prin stand si a plecat catre casa cu noile incaltari in picioare. Faptul ca Matilda nu si-a scuturat picioarele, nu a tipat la incaltat, nu si le-a smuls din picioare pentru mine este o fericire MARE. Copilului meu nu-i (mai) place atingerea pe picioare si refuza sa se incalte cu pantofi care se simt si care cantaresc mai mult decat niste sosete. O inteleg perfect, pe mine toata viata m-au strans si sosetele, urasc incaltamintea care-mi strange piciorul, greoaie si limitativa. Pana cand situatia a impus o schimbare, eu am tinut-o in Prewalkeri, as fi tinut-o numai desculta, dar asta e doar un vis. Va spun sincer ca am rascolit tot orasul pentru a gasi o incaltaminte adaptata nevoilor ei, abia i-am gasit niste sandalute  de la Primigi pe care le-a purtat toata vara. O sa imi spuneti ca exista, stiu, exista, dar majoritatea cu tendinta ortopedica de care se pare ca ne scuturam cu greu. Deci cred ca-mi puteti intelege bucuria cand am vazut ca pentru toamna am gasit ceea ce ne trebuia. Ghetutele:


Sunt de la producatorul Livie and Luca si sunt importati in Romania de Pantofiori Veseli. Ii asteptam de prin primavara cand m-am "impiedicat" prima data de ei pe Facebook, promiteau sa aduca o incaltamine exact asa cum aveam eu nevoie pentru copilul meu. La inceputul lunii si-au deschis magazinul online, au si un showroom, dar am profitat ca-i gaseam astazi la BabyExpo si ne-am dus sa-i cunoastem, si pe proprietari si pe veselii pantofiori.

I-am ales o pereche de ghetute potrivite pentru toamna ce urmeaza si sper sa-i mai fie bune si la primavara. Am platit pentru ele mai mult decat si-ar permite un om obisnuit, nici eu nu stiu daca la modul absolut imi pot permite sa-i cumpar 2-3 perechi de incaltari de genul asta, mai ales ca piciorul ei creste si creste. Oricum, pretul pentru incaltamintea corect croita si executata pentru a indeplini nevoile unui copil costa, pretul este undeva intre 170-270 lei, mult, foarte mult. Ghetutele de mai sus costa 259 lei. Dar tot sunt fericita. In primul rand bucuria imi vine din faptul ca am gasit in Romania niste ghete asa cum imi doream si cum cautam de la bun inceput. Sunt din piele care nu contine plumb, sunt cu talpa foarte flexibila, sunt foarte usori, sunt frumosi. Cred ca o sa aloc separat timpul pentru a va povesti cat este de important sa cumparam incaltaminte corecta pentru copii. Puteti citi si aici cateva informatii.
 
Probabil ca deja v-am pierdut la pret :). De ce am considerat eu ca merita? Ca sa scurtez o poveste foarte lunga si prin multe puncte la fel de dureroasa o sa va spun ca Matilda are probleme ortopedice, unele se pot corecta. Despre cele care nu se pot corecta inca nu am starea sa vorbesc, ma rog doar (la cine cred eu de cuviinta) sa fie cu o evolutie buna in timp. Nu stiu daca problema ei este din cauza mea si a tot ceea ce s-a intamplat dupa conceptia ei, dar nici nu am ce sa (mai) fac la momentul asta. Deci, astept. Diagnosticul s-a pus greu, eu am insistat si am mers din medic in medic uimita ca ei nu vedeau ceva ce eu vazusem din prima zi de viata a copilului meu. Romania, pediatrie, ortopedie, beeep. Dar pentru partea care se poate corecta- picior tal valg si o flexie foarte pronuntata anterior, mai pe romaneste aplauda cu labutele si i se lipea labuta de tibie daca era apasata- am facut tot ceea ce era omeneste posibil. Gimnastica si masaj si iar gimnastica si iar masaj. Primul medic ne-a recomandat corectie cu atele, ca acum 50 de ani, am mers la un altul care a recomandat masaj... adunat aveam cam 3 ore pe zi de masaj si proceduri. La momentul respectiv nici nu avea atata timp de veghe liber. Am mers la un alt medic, am ajuns sa refacem ecografia de sold la 6 luni, nici nu mai avea loc Matilda in mulajul de ecografie, daca problema ar fi fost de acolo nu se mai putea corecta decat chirurgical, din fericire nu a fost cazul. Iar masaj, iar gimnastica, s-a ajuns in punctul in care au stabilit ca este nevoie de electro-stimulare. Atunci am zis pas, copilul meu care este extrem de cuminte si de cooperant deja nu mai suporta nici sa o ating pe picioruse. In timpul procedurilor urla pana se sufoca. Am decis ca enough is enough si mi-am asumat intreruperea tratamentului. Intre un copil cu picioare care calca drept si un copil traumatizat psihic.... am ales sa-i ofer liniste. Suntem programati la consult luna viitoare si o sa vedem cat a progresat, eu cred ca este mult mai bine.
 
In mare teoriile sunt doua:
- corectam problemele ortopedice prin suplinirea functiei, adica: pune atele, incaltaminte ortopedica, talonete, incaltaminte si in casa, ajutarea copilului in timpul mersului;
 
- corectam problemele ortopedice prin stimularea functiei, adica: lasam piciorul liber, facem fizio-kinetoterapie, lasam copilul sa mearga cat mai mult descult, nu fortam copilul sa mearga (premergator, tinut de mana, ham, etc.), folosim incaltaminte moale, flexibila, usoara, naturala.
 
Prima varianta se aplica si acum 30 de ani cand eram eu copil, am stat in aparat gipsat de la 3 la 9 luni, am purtat incaltaminte ca sa-mi "tina" glezna, am avut talonete. Problemele mi le-am corectat voluntar pe la 8-9 ani cand am fost amenintata cu operatia, acum merg foarte corect. Eu o sa fiu mereu de partea stimularii functiei, chiar daca va dura mai mult pana cand piciorul va ajunge in pozitia corecta. Asa ca am urmat cursul firesc al lucrurilor- masaj, gimnastica, piciorul liber, mers descult, am lasat copilul sa mearga atunci cand a putut sa o faca singur fara ajutor si i-am cautat incaltaminte moale. Dupa tot chinul prin care trecusem cu prima parte nu-mi imaginam ca va fi atat de greu sa-i gasesc incaltaminte. Am vizitat aproape toate magazinele cu incaltaminte pentru copii, foarte rar gaseai ceva cu adevarat flexibil si atunci nu aveau numarul sau erau nepotriviti ca latime. In timpul acestor cautari i-am descoperit pe cei doi parinti cu precupari similare: posesorii magazinului de mai sus. (Nu imi sunt prieteni si nu am niciun interes legat de promovarea lor, pana astazi nici nu-i cunosteam personal.) Pot sa le spun ca asteptarea a fost cam lunga :), mi-as fi dorit sa avem incaltaminte si peste vara, dar o sa avem la anul. Acum i-am luat ghetutele, urmeaza sa le purtam, verificam si dupa o sa revenim pentru impresii. Momentan ma bucur de bucuria Matildei care ar fi vrut sa se culce cu ele in picioare.
 




 
 
Stiu ca o incaltaminte de calitate costa foarte mult, dar si in cazul copilului sanatos si, mai ales, in cazul copilului cu probleme ortopedice incaltamintea corecta poate face diferenta intre un copil cu un fizic armonios/sanatos si unul cu probleme articulare, probleme de postura, probleme ale coloanei  vertebrale. Iar cei interesati de incaltaminte non-chimica, unica si frumoasa, le au pe toate la pachet.

Sa aveti picioruse fericite!


P.S. nu stiu de ce dar nu ma asteptam sa fie (tot ) Made in China...

13 comentarii:

  1. Nu ma socheaza pretul, fiului meu i-am luat iarna trecuta cizmulite de la Chicco 360 Ron si am fost fericiti toata iarna...Anul asta am gasit la jumate de pret la reduceri colectia anului trecut, asa ca ne-am cumparat din nou celebrele cizmulite...
    Nimic nu e mai important decat piciorusele alea mici si iubite :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa le poarte sanatos! Da, treaba cu reducerile este cea mai inspirata, chiar si pentru adultii care nu "mor" ca poarta ceva din sezonul trecut :)).

      Cred ca exista si mai scumpe,cum exista si mai ieftine, dar tot simt o jena cand spun ca am dat aproape un salariu minim pe economie pe 2 perechi de incaltari.

      Ștergere
  2. Buna..citesc de mult blogul..scri foarte frumos..am decis sa comentez la postare pt ca e un subiect care imi aduce aminte de mult stres si suferinta..am o fetita de 1,9 ani, la 1,2 ani a fost diagnosticata cu tal-valg bilateral (am vazut eu ca nu calca corect)pe scurt 3 medici 3 pareri..in fine am inceput kineto..iar doctorul ne-a spus ca se va recupera 60% , groaznic...am mers la masaj cam 4 luni, dupa care am inceput masajul si intr-un cabinet privat..doctorul de acolo a spus ca este foarte bine si talg valgul nu e pronuntat, e putin mai pronuntat la stangul. Dupa alte 3 luni de kineto se vad rezultatele..calca mult, mult mai bine...deci se poate..ei se recupereaza in timp..iar daca au parte de sprijin si mai bine, stiu copii care calcau la fel si nu au facut nimic, iar acum la 3 ani sunt foarte bine, li se mai duce piciorul doar putin. Sper ca nu m-am intins prea mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sunt multi copilasi cu probleme ortopedice si medicii de familie/pediatri le trec cu vederea si apoi te trezesti singur ca ceva nu este ok. Toate se corecteaza mult mai usor in primele luni de viata. Cu cat sunt mai maricei cu atat dureaza mai mult terapia si copilul are tendita sa se opuna. Eu am vazut de cand am nascut-o ca ceva nu e ok cu piciorusele ei, mai ales la stangul unde avea si tibia mult curbata (picior in secera). Acum este aproape la fel de drept ca si stangul, inca nu calca bine, calca pe interior. Mai isistam.

      Multi dintre adulti stramba incaltamintea, pe interior sau pe exterior, daca ai observat, este un tal-valg netratat. Recomand tuturor parintilor sa faca o evaluare ortopedica in primele saptamani de viata, te poate scuti de mari dureri de cap.

      Va pupam si evolutie buna pentru fetita ta!

      Ștergere
  3. Da..asa e , am vazut multi adulti cu tal-valg, si asa e...inj primele luni de viata se trateaza mult mai usor, dar nici mai tarziu nu e asa greu daca gasesti persoana potrivita. Maria merge de drag la kineto...cat sta la masaj vorbesc cu ea si ii arat jucarii, iar dupa facem tot felul de exercitii pentru stimulare, tot prin joaca, nu e mereu usor dar ne descurcam. Multumim pt urari si sanatate multa, am vazut ca inca nu v-a trecut raceala, noi abia acum scapam de una. Si app de tuse- daca imi permiti - si Maria tuseste pana vomita, ieri si azi i-am facut sirop de nuci si ceapa si rezultatul a fost mai mult decat bun, am luat si eu si tusea s-a redus considerabil.
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodica, imi poti spune te rog voi unde mergeti voi. Noi am luat puaza, i-am facut de la nastere pana la 6 luni si purs si simplu nu mai suporta, mai ales procedurile de gimnastica. Apoi i-am facut eu acasa in limita suportabilitatii.

      Cu decoctul de nuci si ceapa ma tratau si pe mine cand eram mica, dar puneau si leustean (?!). Ei i-am facut sirop de ridichie neagra si l-a vomitat, sclifosita noua generatie, eu il beam ca pe desert :)). Cred ca o sa pun nucile la fiert sa o incerc si pe asta, poate da Domnul si functioneaza.

      Multumim si sanatate!

      Ștergere
  4. Siropul l-am facut asa- 3 cepe taiate in 4, 4-5 nuci sparte cu tot cu coaja intr-un litru de apa, se fierbe pana ramane o cana de ceai, se poate indulci cu miere sau zahar.
    In ceea ce priveste kineto - no am facut la Grigore Ale. dar sedinta dura cam 20-25 min la ambele picioare, prea putin, acum mergem la Centrul Darin de langa Foisor, sedinta dureaza 50 minute, 25 min masaj, mult mai intens si mult mai ok decat cel facut in spital, si restul timpului exercitii diverse precum catarat pe un spalier, urcat in rampa, stat pe varfuri. Noi mergem dupa amiaza la Mihai, Maria s-a inteles ff bine cu el si sincer chiar se vad inbunatatirii. Un abonament de 10 sedinte costa 300 lei. Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru reteta, am pus "bunaciunea" la fiert. Vedem poate o conving sa o bea neindulcita.

      In clinica unde mergeam noi pentru kineto sedintele durau 45 de minute cu tot imbracat/dezbracat si costau cam 80-85 de lei. Vad ca e mult mai ok unde mergeti voi. Dupa consultatia din octombrie sa vad, poate ne reorganizam si noi.

      Multumesc mult.

      Ștergere
  5. Buna, Miruna,
    Nu-mi imaginam ca si la asta se aseamaana fetele noastre, dupa asemenarile experientelor din burtica...
    Si noi avem un usor tal vag, 3 pediatrii ne-au zis ca e ok, dar am fost cu ea si la dl Alexandru Thiery, care ne-a zis ca e foarte usor si se va corecta la mers. Insa ne-a recomandat si 4-6 sedinte de kineto la dumnealui in clinica Recover, am fost la 2, dupa care am renuntat, pt ca aveam impresia ca chinui copilul degeaba, plus ca era foarte scump, adica 100 ron sedinta de 40 -50 de minute. Acum ma bate gandul sa merg la Kinto Cabinet,la dna Monica Ivan, recomandata de niste prieteni care au avut probleme cu torticolisul. La dansa abonamentul cu 10 sedinte de 400 ron

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca ar trebui sa ne cunoastem :)).

      Tot la acelasi medic am ajuns si noi intr-un final,el ne-a pus diagnosticul si pentru cealalta problema, de fapt pe mine asta ma preocupa real. Tot la Recover am facut si noi kineto, cam scump, adevarul e. Deci ne invartim prin aceleasi locuri. Si eu vreau sa mai studiez piata si sa reluam macar gimnastica, mai ales ca acum merge foarte bine.

      Cu drag.

      Ștergere
  6. daa, am avea ce povesti daca ne-a intalni :)
    intereseaza-te si de kineto cabinet, vezi si tu ce review-uri mai obtii, mai incerc sa aflu si eu pareri despre ei si poate ii incercam. au cabinetul pe str Belgrad, in spatele guvernului, o straduta scurta, paralela cu str Paris.

    ai ajuns la seminarul alethei solter? daca da, poate ne impartasesti si noua din cele discutate acolo. mie mi-ar fi placut tare mult sa ajung, insa nu am fost in bucuresti in acel wk-end

    Sanatate multa, sa va reveniti cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu am ajuns la conferinta, copil bolnav+lipsa de cineva sa stea cu ea. Am facut biletele cadou in ultima zi, n-am avut timp sa mai pun pe blog, mi-ar fi placut sa le ofer unei cititoare. Impresiile celor care au fost sunt impartite, iti recomanda cartile, se pare ca iesi mai castigata dupa citirea lor decat dupa participarea la conferinte. Ia poate fac aici un concurs cu premii in carti.

      Ștergere
  7. baietelul meu s a nascut cu tal valg, care ne a speriat, la piciorusul stang... de fapt dreptul era mai grav, acolo era picior stramb congenital.tal valgul l am corectat cu o orteza, in vreo 3 saptamani, la dreptul al urmat si inca urmam metoda Ponseti. pot sa spun ca aproape am uitat de tal valg, nu au ramas urme, poate doar piciorul un pik plat, dar probabil se va corecta cu talonete la momentul potrivit. inca mai asteptam un pik sa vedem evolutia naturala a piciorusului, inainte de a actiona.
    oricum, motivul pentru care am intervenit, este sa va recomand incaltarile 'pediped'-noi nuai asta am folosit si suntem incantati de ele. comandate de pe net, livrate la usa si de multe ori mai ieftine decat cele de la noi. incercat si va veti convinge, nu vreau sa sune ca le fac reclama.
    multa sanatate, probabil multi dintre noi ne am vazut prin sala de asteptare de la rocover/thiery :P

    RăspundețiȘtergere