Copilul la un an si patru luni este un univers de minuni si minunatii. Croncane cu ciorile, macane cu ratele sau cu broastele- ca nu se prinde ea prea bine cine face oac-oac si cine mac-mac. Vrea sa prinda vantul in plame. Priveste cerul si intinde manutele catre el si face un sunet de pfaaahaaa - mai cerule dar mare si sus mai esti.
Copilul la un an si patru luni merge singur (biped), inca putin drunky-style, dar nimereste destul de bine. Cand il chemi sa vina la tine vine serios pana in dreptul tau si atunci schimba brusc directia si pleaca razand. Daca are o treaba foarte importanta de facut isi aminteste ca 4x4 este mult mai rapid si fuge in cele patru de nu te poti tine dupa el. Stie sa se urce si sa coboare singur de pe canapea/pat. Ii place la nebunie sa coboare de pe canapea/pat, dar chitaie dupa ajutor la catarare, chiar daca stie ca poate si singur.
Copilul la un an si patru luni e absolut, complet si total innebunit dupa CARTI. Nu conteaza daca-i mancare, daca-i somn, daca-s scutece curate carti sa fie, cat mai multe si cat mai cu animale si copilasi. Chiar daca stie sa dea paginile frumos ii place sa dea cate 2-3 in aceleasi timp si repede, repede. Este capabil sa citeasca aceeasi carticica de un milion cinci sute de mii de ori si nu se plictiseste. Ba, mai frumos, iti da tie sa-i citesti aceeasi carticica de un milion cinci sute de mii de ori. Iar tu s-ar putea sa te plictisesti :)). Cea mai mare bucurie este sa-i faci cadou o carte. Are doua care si urla, rag, miauna zice-se ca niste animale, noroc ca stie cum fac cele reale. Mami se straduieste cu tot talentul ei actoricesc sa le imite, copilul apreciaza foarte mult spectacolul si aplauda "bavo-bavo". Na, bavo mami!
Copilul la un an si patru luni are spirit estetic, are gusturi vestimentate, o viitoare fashionista :)). Isi alege hainele si stie cand e mumoasa-mumoasa. Isi pune singura bentite si cleme in par. Clemele nu stiu ca trebuie sa se prinda singure acolo si cad. Bad, bad cleme. Bentitele pot fi purtate si pe post de colier. Tot pe post de colier sunt si toti chilotii (scuzati expresia) lu' mami. Se iau de pe uscator si se pun toti de gat, apoi se defileaza mandru si zambitor. Din orice cerc face o bratara care se cam impiedica de degetul mare, ca doar de aia ii zice opozabil. Stie sa se incalte, doar ca teoria lui este ca talpa se pune pe talpa, dar pe exterior nu pe interior. Este si de parare ca toate hainele lu' mami trebuie sa stea pe jos. Cerceii lu' mami trebuie predati grabnic si in integritatea lor de doi imediat ce mami intra pe usa. Fericirea este maxima.
Copilul la un an si patru luni mananca foarte bine, de toate si cu pofta. Dupa lungi incercari de a manca singur, dar cu coada linguritei, s-a prins ca cealalta parte este totusi cea spornica. Ii hraneste si pe cei din jur prin indopare. Indoparea functioneaza si in cazul lui pentru ca nu lasa si ceva aer sa intre printre dumicati, doamne fereste. O fi auzit ca aerul inghitit in exces face colici. Copilul pe la varsta asta inca se moscoleste cand mananca si este delicios de haios plin de iaurt si in varful capului. Cel mai bun din lume este somonul, apoi iaurtul, legumele, fructele de padure, ciorba de vaca si legume, branza facuta de mami, mamaliga. Minunate sunt si rosiile cu masline, tot dupa reteta mamicoasa, mai ales daca sunt puse langa niste oua de prepelita.
Copilul la un an si patru luni iubeste - copii, oameni, flori, leagane, scame de pe jos, jucarii, mai ales jucarii din plus, fustele lu' mami, animalele, batranii din parc. Ia in brate si strange pana tremura. Pupa cu balute si dinti, pupa cu capete in nas si in gura. O iubeste pe mami cu chiote si dinti cu strungareata. Rade mult si cere sa fie ras. Vorbeste cu toti oamenii de pe strada si-i cearta pe cei care nu-i raspund. Pedaleaza din picioare de entuziasm cand simte ca ne apropiem de parculetul cu leagane. Fuge sa o prinzi si vine dand din gene la tine. Se tavaleste pe canapea si isi face cazemate cu pernele. Atele, scamele, panglicile, funditele sunt oricand binevenite. Oamenii lui sunt mama si mamaie, amandoua sunt mamam. Si mancarea e mamam.
Copilul pe la varsta asta intelege tot, atunci cand vrea, nu intelege nimic, atunci cand nu vrea. Dar in general intelege absolut tot ce-i spui. Si simte ceea ce nu-i spui. Intelege de la cuvinte simple la actiuni abstracte. Are foarte multa imaginatie si inventeaza mereu ceva. Ii plac foarte mult cuvintele venite de la mami, le citeste cu ochii mari pe buzele ei. Ii place sa-i canti si sa-i citesti povesti. De reprodus reproduce putine, dar pare sa incerce. Are vocabularul limitat la lucrurile importante:
mama=mama
mamam= mama, mamaie, mancare
cah=carti
ap,aqua,acah=apa
iiii=suzeta
cacah=caca
gagan=leagan
multe alte sunete de nereprodus, dar care toate inseamna ceva si mami le intelege pe toate.
Asculta muzica si danseaza. Ii place mult sa danseze, se bataie, topaie ca un curcan, da din fund si din manute. Ii plac cele mai ciudate stiluri muzicale si se sperie de cele mai neasteptate. Nu o suporta pe Andra :))) si o iubeste pe Corina :))). Ii plac mult si reclamele, tot din motive de muzica. Preferatele sunt cele cu copii, mami este anuntata mereu cand sunt reclame cu copii ca sa se uite si ea. In top conduce oricum reclama "la gunoaie", pe asta mami trebuie sa o fluiere. Nu se uita la desene animate. Stie sa butoneze telecomanda si sa stinga televizorul, o face ca sa rada de noi.
Copilul doarme cu mama lui, pe/peste/pe langa/pe sub mama lui. Doarme in patul cel mare pentru ca in patutul ei nu a mai avut loc de la 2 luni. Mami e pe post de perna, mai ales picioarele ei. Mami nu are voie sa se miste prea mult si daca doarme cu spatele la copilul cu pricina este trezita si intoarsa pentru ca trebuie sa-i vada chipul. In perioada asta copilul o trezeste de 3-4 ori pe noapte pentru ca vrea apa sau san sau si apa si san. Copilul la un an si patru luni este inca alaptat.
El, copilul, este iubit, ocrotit, respectat si pretuit, este sensul vietii ei, mamei. Copilul la un an si patru luni este Matilda Maria si ea este sensul vietii mele.
La multi ani copilul meu!
Cat de frumos ai scris !!!!
RăspundețiȘtergereFie ca Matilda sa iti aduca mereu la fel de multa bucurie in suflet ca si acum...va imbratisez cu drag...
Multumim frumos si intoarcem imbratisari calde :)
RăspundețiȘtergereP.S. am uitat sa spun cum insurubeaza si desurubeaza dopurile de le PET-uri, fereaaaaaa!
ce frumos ai povestit! Sa cresti mare Matilda Maria si sa-i oferi mamei mereu astfel de bucurii!
RăspundețiȘtergerePS la piticul nostru, la 13 luni si jumatate, orice carte este buna de mancat. nu mai are rabdare sa vada poze sau sa dea pagini, le duce invariabil la gura si incearca sa rupa bucati din ele. sper ca dupa ce ies toti dintii sa revina la sentimente mai prietenesti vis-a-vis de carti :)
Copilul tau, mami, la 1 an si 4 luni si nu numai este minunat...tare dragalasa este Matilduta :) sa va iubiti toata viata una pe alta si sa fiti sanatoase! Simona
RăspundețiȘtergerecopilul tau are nevoie si de un tata
RăspundețiȘtergeream citit tot si vad ca mami in sus mami in jos
un tata
Un tata,
Ștergerecopilul meu are un tata biologic, evident, care a preferat sa nu existe. Deci a fost iubita, dorita, nascuta si crescuta de o mama, adica eu :). Cat despre nevoia de un tata ai fi gasit multe dintre parerile mele pe aici daca citeai asa cum ai spus. Iti recomand lectura scurta a postarii Despre tatal Matildei. Poti sa treci si direct la final unde este concluzia.
mama ei :)
La 1 an si 4 luni nu mai este alptat si doarme toata noapte, sau cel putin asa ar trebuii:)
RăspundețiȘtergereLa varsta adulta ar trebui si sa scriem corect :)
ȘtergereLa 16 luni copilul nu mai este si n-ar mai trebui sa fie alaptat. Nopatea doarme fara sa ne trezeasca, sau cel putin asa ar trebui.
RăspundețiȘtergereSi pentru ca tot insisti, OMS recomanda alaptatul cel ptuin pana la 24 de luni si peste, acolo unde este posibil. Copiii hraniti cu LP nu se trezesc la fel de des pentru ca sunt sub influenta insulinei, cu alte cuvinte sunt lesinati de zaharul in exces din laptele praf. Asta daca vorbim de trezitul pentru hranire/hidratare, ceea ce se intampla destul de rar si pentru copiii hraniti natural, adica alaptati. De obicei se trezesc din alte motive, iar un copil alaptat isi gaseste alinarea la sanul mamei, unul nealaptat nu are norocul sa beneficieze de asta si isi inchide in el trairile transformandu-le in frustrari. Apoi, ca adult, trimite mesaje rautacioase pe bloguri.
Ștergere